Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een pet

    Brood in vorm van een pet 
    Ongeveer 3u15

    Voorbereiding: 25 min. Pauze: 2u20 min. Afbakken: 30 min.

    Ingrediënten

    Voor het rijzen van de gist

    - 18 gr verse gist of droge gist

    - 80 gr lauw water

    - 20 gr meel type 65 (wit biomeel)

    Na het rijzen van de gist

    - 400 gr meel T65

    - 90 gr boekweitmeel

    - 60 gr ei

    - 40 gr olijfolie

    - 9 gr zout

    - 23 gr honing

    - 135 gr lauw water

    Om de handen in te smeren

    - 10 gr olie

    Voor de versiering

    - 5 gr papaverzaadjes

    Werkwijze

    - Voor het gistmengsel: Doe de gist, het water en het meel in een kom.

    - Meng met een spatel en laat afgedekt 15 inuten staan op een warme plaats.

    - Wanneer de gist klaar is ziet u verschillende luchtbellen.

    - Meng nu het overige meel T65, het boekweitmeel, het ei en de olie onder het gistmengsel.

    - Voeg het zout en de honing toe.

    - Meng 2 minuten.

    - Begin met het water eronder te mengen. Misschien hebt u niet al het water nodig. Het deeg mag alleen niet meer plakken aan uw vingers.

    - Kneed goed door gedurende 10 minuten. Indien nodig wat water toevoegen.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 1u30 laten rijzen op een warme tochtvrije plaats.

    - Bereid uw handen voor: met ‘n weinig olie wrijftr u uw handen in langs beide zijden.

    - Weeg ¼ van het deeg af voor de klep, 20 gr voor de kleine bol van de hoed.

    - Leg bakpapier op een bakplaat.

    - Strooi wat meel op uw werkblad en met een keukenrol verlengt u het deeg voor de klep tot een ovale vorm met een dikte van ca 3 cm.

    - Geef dan aan uw deeg een licht afgeronde vorm.

    - Met wat water smeert u de boord van de klep in.

    - Neem de grote bol en maak hem plat.

    - Neem de boorden van het deeg en duw ze dan samen. Draai om op uw werkblad.

    - U moet zo goed mogelijk een ronde vorm behouden. Regelmatig plat drukken en leg het deeg op de klep om uw pet te vormen.

    - Maak met 3 vingers een gat in het midden van de pet.

    - De 20 gr met uw handen plat drukken. Een bol maken.

    - Gans de pompon insmeren met water.

    - Rol hem in de papaverzaadjes.

    - Bevochtig de plaats waar de pompon gaat komen en plaats hem voorzichtig erop.

    - Laat 30 minuten rijzen onde doek en plastic folie op ««n warme plaats.

    - Het laatste kwartier van de rijstijd verwarmt u de oven voor op 240°C.

    - In ca 30 minuten afbakken.

    - Laat op een rooster afkoelen.



    21-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood in vorm van een boekentas

    Brood in vorm van een boekentas

    Ingrediënten

    (voor ‘n brood van 700 gr)

    Voor de gistoplossing:

    - 80 gr lauw water

    - 20 gr verse gist

    - 14 gr honing

    Na het rijzen van de gist:

    - 400 gr meel T65 (wit biomeel)

    - 90 gr roggemeel

    - 9 gr zout

    - 42 gr olijfolie

    - 1 ei

    - 140 gr lauw water

    Om het werkblad te bestrooien:

    - 10 gr meel

    Om te versieren:

    - Papaverzaden

    - 30 gr lauw water

    Werkwijze

    - Stort de gist, het water en de honing in een kom.

    - Meng met een spatel.

    - Afdekken en 15 minuten laten staan in een warme omgeving.

    - Meng het meel T65, het roggemeel en het zout in een grote kom.

    - Voeg de olie, het ei en de helft van het water erbij.

    - Begin met de deeghaken op lage snelheid te mengen.

    - Zodra het deeg van de randen loslaat begint u verder 10 minuten manueel te kneden. Indien nodig doet u er lauw water bij.

    - Na het kneden opbollen, wat water spuiten over de bol en onder doek en plastic folie 30 minuten laten rusten.

    - Weeg 2 stukken van 90 gr, 2 bollen van 30/50 gr voor de knopen en de rest voor het maken van de zak. Opbollen.

    - Bedek een bakplaat met bakpapier.

    - Met de hand maakt u van de rest twee stukken, bol ze op en druk ze plat om alzo twee cirkels te bekomen.

    - Sla de boorden om, samendrukken en draai om op werkblad.

    - Maak het deeg platter en geef het een ovale vorm van onder en een vierkante vorm vanboven.

    - Sla de vierkante vorm om zodat u de voorkant van de zak vormt.

    - Met de stukken van 90 gr maakt u het touw. Maak van elk stuk een lange worst van ca 80 cm. Langs een zijde drukt u de beide stukken samen. Vlecht de twee stukken samen.

    - Bevochtig de uiteinden van de koord en maak elke zijde vast aan de zijkant van de plooi.

    - Doe het water in een kommetje en in een ander de papaverzaden.

    - Markeer de plaats waar de knopen gaan komen en bevochtig deze met een borstel.

    - Bol de twee kleine stukken op, druk ze plat en smeer ze in met water.

    - Druk ze in de papaverzaden en plaats ze op de zak.

    - Laat de zak onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - De laatste 15 minuten van het rijzen verwarmt u de oven voor op 240°C.

    - In ca 25-30 minuten afbakken.

    - Laat de zak afkoelen op een rooster.



    19-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine huishoudbroodjes

    Kleine huishoudbrodjes

    Ingrediënten

    - 500 ml kokende melk

    - 2 tl zout

    - 4 losgeklopte eieren

    - 1750 g meel

    - 40 g suiker

    - 125 g boter

    - 20 g verse gist

    - 125 ml lauw water

    Werkwijze

    - De gist oplossen in het lauwe water.

    - Giet de kokende melk op de suiker, het zout en de boter in een kom.

    - Wanneer het mengsel lauw is voegt u er de opgeloste gist, de geklopte eieren en geleidelijk het meel aan toe.

    - Mengen en kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - Bedekken met doek en plastic folie en laten verdubbelen in volume.

    - Het deeg plat drukken en kleine broodjes vormen.

    - Nog even laten rijzen.

    - De oven ondertussen voorverwarmen op 200°C.

    - Afbakken in ca 30 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    17-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine broodjes met honing en havervlokken

    Kleine broodjes met honing en havervlokken

    Ingrediënten

    (voor 8 kleine broodjes)

    - 300 g meel T55

    - 100 g havervlokken + 2 el om te bestrooien

    - 125 ml lauw water

    - 125 ml lauwe melk

    - 30 g zachte boter

    - 3 el honing

    - 1 ½ kl droge gist

    - 1 ½ kl zout

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg en kneed het 10 minuten.

    - Laat onder doek en plastic folie 1u30 rijzen.

    - Even doorkneden en verdeel het deeg in 8 stukken.

    - Opbollen en op een bakplaat leggen die u bekleed hebt met bakpapier.

    - Opnieuw 30 minuten laten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 230°C.

    - Twee el havervlokken in een kommetje doen. De broodjes insmeren met lauw water en ze in de vlokken rollen.

    - In ca 15 minuten afbakken. Als ze te vlug bruin worden legt u de laatste 5 minuten ’n alulinium folie erover.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    15-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Chocoladebroodjes

    Kleine chocoladebroodjes

    Ingrediënten

    (voor 8 broodjes)

    - 450 g meel T55

    - 280 ml melk-eimengsel (breek ‘n ei in een maatbeker en giet er melk bij tot u 280 ml hebt)

    - 18 g verse gist

    - 50 g suiker

    - 1 kl zout

    - 100 g chocoladedruppels

    Werkwijze

    - Verbrokkel de gist in 50 ml van uw melk-eimengsel.

    - Laat 15 minuten rusten.

    - Maak van al de ingrediënten (behalve de chocoladedruppels) een glad en soepel deeg dat u 10 minuten kneedt.

    - Laat onder doek en plastic folie ca 1u30 rijzen tot dubbele volume.

    - Op ’n bebloemde werkplaats in 8 verdelen en opbollen.

    - 5 minuten laten rusten.

    - Neem een bol, druk hem plat met uw handen en leg er een handvol chocoladedruppels op. Opvouwen en terug opbollen.

    - Doe hetzelfde met de andere bollen.

    - Plaats ze op een bakblik belegd met bakpapier.

    - Laat ze onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 230°C.

    - Insmeren met melk.

    - In ca 20 minuten afbakken.

    - Als ze te vlug bruin worden moet u ze de laatste vijf minuten bedekken met aluminiumpapier.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    13-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine broodjes

    KLEINE BROODJES

    Ingrediënten

    (voor 2 broodjes)

    - 250 g meel

    - 10 g verse gist

    - 10 g honing

    - 15 cl lauw water

    - 6 g zout

    - 1 el melk

    - Graansoorten naar keuze

    Werkwijze

    - Laat de honing en de gist smelten in het lauwe water.

    - Geleidelijk het meel toevoegen en mengen met een houten lepel.

    - Het zout toevoegen.

    - Verder 10 minuten kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - 10 minuten laten rusten.

    - Het deeg in twee verdelen.

    - Opbollen en insmeren met melk.

    - Graantjes naar keuze opstrooien.

    - Onder doek en plastic folie laten rijzen tot dubbele volume (kan ca 1u duren).

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 200°C.

    - In ca 20 minuten afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    11-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    09-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met tijm en schil van een appelsien

    BROOD MET TIJM EN SCHIL VAN EEN APPELSIEN

    Ingrediënten

    - 210 ml water

    - 1 el olie

    - 1 kl tijm

    - Appelsienschil

    - 1 kl zout

    - ¾ el suiker

    - 340 g meel

    - ¾ kl droge gist

    - Bruin lijnzaad om boven op deeg te leggen.

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten (behalve het lijnzaad) een soepel en glad deeg.

    - Laat onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Even doorkneden.

    - Opbollen en op ingevette bakplaat leggen.

    - Onder doek en plastic folie opnieuw 1u laten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 220°C.

    - Het brood insmeren met melk en bestrooien met het lijnzaad.

    - In ca 20 minuten afbakken tot het hol klinkt als u er onderaan op tikt.

    - In de oven water spuiten om een mooie korst te bekomen.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    09-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parijse Brioche

    Parijse Brioche

    Ingrediënten

    - 350 g meel

    - 12 g droge gist

    - 3 eieren

    - 200 g boter

    - 1 kl zout

    - 40 g suiker

    - 10 cl melk

    Werkwijze

    - Haal de boter uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

    - Eventjes in de microgolf laten ontdooien.

    - Maak van het meel, de gist, de suiker, de 3 eieren, de melk en het zout een glad en soepel deeg en kneed 10 minuten. Op het laatste de boter onderkneden.

    - Plaats het deeg in een kom en laat 1u30 rijzen.

    - Breek het deeg door het op zichzelf te plooien.

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Neem 1/5 van het deeg en maak een kleine bol. Van de rest maakt u een grote bol.

    - Leg de kleine bol op de grote en plaats de brioche in een ingeboterde briochevorm.

    - In ca 30 minuten afbakken

    - Laten afkoelen op een rooster.



    07-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soezen
    Soezen

    Ingrediënten

    (voor 40 soezen)

    - 250 ml water

    - 125 g meel

    - 60 g boter

    - 50 g suiker

    - 1 kl zout

    - 4 gewone eieren (of 3 kleine)

    - Parelsuiker

    Werkwijze

    - Verwarm de oven voor op 210°C.

    - Giet in een pan het water, de boter, het zout en de suiker.

    - Zet de pan op een middelmatig vuur tot het kookpunt.

    - In een beweging het meel toevoegen en met een houten spatel roeren tot het meel loslaat van de wanden.

    - Laat nog 1 minuut op het vuur staan.

    - Zet de pan van het vuur en meng met een houten spatel één voor één de eieren eronder.

    - Giet alles in een spuitzak.

    - Spuit kleine hoopjes op een bakplaat die u met bakpapier hebt belegd.

    - Leg de suikerparels er bovenop.

    - Afbakken in ca 25 minuten met de deur ’n weinig open.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    05-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine brioches voor het ontbijt van een lekkerbek
    Kleine brioches voor het ontbijt van een lekkerbek

    Deze brioches kunt u ook vullen met chocoladedruppels, rozijnen...

    Ingrediënten

    (voor 4 brioches)

    - 1 yaourt

    - 1 ei

    - 1 el melk

    - 1 el water van “fleur d’oranger”

    - 3 els suiker

    - 260 g meel

    - 11 g droge gist

    - 30 g boter

    - 1 eiwit om in te smeren

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een glad en soepel deeg.

    - Laat onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Even doorkneden.

    - Meng, indien nodig, chocoladedruppels of rozijnen onder het deeg of onder een deel.

    - Vorm individuele brioches.

    - Laat onder doek en plastic folie 1 u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 180°C.

    - Insmeren met het wit van ei.

    - Afbakken in ca 12 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    01-10-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vlecht met smaak als een brioche


    Ingrediënten

    (voor 2 vlechten)

    De avond ervoor of ’s morgens

    De poolish voorbereiden: 150 g meel T45 met 150 ml melk + 1 vingergreep droge gist.

    ’s Morgens of de avond zelf

    • Giet de poolish in een grote kom.
    • Voeg toe:

    o 3 eigeel

    o 70 g boter op kamertemperatuur

    o 1 kl vloeibare vanille

    o 1 kl citroensap

    o 30 g suiker

    o 2 zakjes vanillesuiker

    o 260 g meel T45

    o ½ kl droge gist

    • Maak van al de ingrediënten een soepel glad deeg.
    • Laat onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.
    • Even doorkneden en verdelen in 6 gelijke delen.
    • Kleine worstjes van rollen.
    • Maak van elke 3 stukken een losse vlecht.
    • Laat onder doek en plastic folie rijzen tot dubbele volume (kan 2 u duren!).
    • Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 200°C.
    • In ca 20 minuten afbakken. Goed in ’t oog houden want ze kunnen vlug te bruin worden!
    • Laten afkoelen op een rooster.

    U kunt ze voor het inovenen bestrooien met suikerparels.



    29-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine ciabattabroodjes met rozemarijn
    Kleine ciabattabroodjes met rozemarijn

    Ingrediënten

    (voor 10 broodjes)

    - 35 cl water

    - 2 els olie

    - 500 g meel

    - 1 kl zout

    - 1 kl suiker

    - 1 kl droge gist

    - 1 kl verse rozemarijn, fijn gehakt.

    - Melk om in te smeren

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten (behalve de rozemarijn) een soepel en glad deeg.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 30 minuten laten rusten.

    - Een weinig platdrukken en de rozemarijn onder vermengen.

    - Verdeel het deeg in 10 delen.

    - Bolletjes van maken en op beboterde bakplaat leggen. Een beetje platdrukken.

    - Opnieuw onder doek en plastic folie op een warme plaats 30 minuten laten rijzen of tot dubbele volume.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 200°C.

    - Voor het inovenen de broodjes insmeren met melk en bestrooien met bloem.

    - Afbakken in ca 20 minuten tot ze mooi bruin zijn en hol klinken als u er onderaan op tikt.

    - Even laten afkoelen op een rooster en warm opdienen.



    27-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine melkbroodjes met chocolade
    Kleine melkbroodjes met chocolade

    Ingrediënten

    (voor 10 à12 kleine broodjes)

    - 310 ml melk

    - 1 geklutst ei

    - 2 kls zout

    - 1 zakje vanille

    - 30 g suiker

    - 600 g meel

    - 11 g droge gist

    - 60 g zachte boter

    - In stukjes gehakte chocolade of chocoladedruppels

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en zacht deeg.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 30 minuten laten rusten.

    - Even doorkneden en verdelen in 12 delen.

    - Platdrukken en vullen met kleine stukjes chocolade of met chocoladedruppels.

    - Opbollen en op een beboterde bakplaat leggen.

    - Onder doek en plastic folie opnieuw 30 minuten laten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 170°C.

    - Voor het inovenen de broodjes insmeren met eigeel.

    - In ca 25 minuten afbakken.

    - Laten uitzweten op een rooster.



    25-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine melkbroodjes
    Kleine melkbroodjes

    Ingrediënten

    (voor 12 broodjes)

    -       320 ml melk

    -       30 g boter

    -       30 g suiker

    -       1 groot ei

    -       3 g zout

    -       540 g meel

    -       11 g droge gist

     

    Werkwijze

    -       Maak van alle ingrediënten een soepel en zacht deeg.

    -       Opbollen en 30 minuten onder doek en plastic folie laten rijzen.

    -       Even doorkneden en verdelen in 12 kleine bollen.

    -       10 minuten laten rusten

    -       Opbollen en op een beboterde bakplaat leggen.

    -       Opnieuw onder doek en plastic folie laten rijzen tot dubbele volume

    -       De oven voorverwarmen op 180°C.

    -       In ca 15 minuten afbakken.

    -       Laten afkoelen op een rooster.

     



    23-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    21-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog 'n lekker Boerenbrood
    Boerenbrood

    Ingrediënten

    - 360 ml water

    - 2 kls zout

    - 3 kls suiker

    - 30 g boter

    - 1 ½ el melkpoeder

    - 480 g meel T55

    - 60 g roggemeel

    - 60 g volkoren meel

    - 2 kls droge gist

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Verder bewerken als een gewoon brood.



    21-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een lekker compleet brood

    Een lekker compleet brood

    Ingrediënten

    - 450 g volkorenmeel

    - 50 g meel T55

    - 280 ml water

    - 1 ei en 1 eigeel (om in te smeren alvorens in te ovenen)

    - 5 kls vloeibare honing

    - 3 kls melkpoeder

    - 15 g boter

    - 4 kls citroensap

    - 2 kls zout

    - 11 g droge gist

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg.

    Verder bewerken als een gewoon brood.



    19-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een basis wit brood
    Een basis wit brood

    Ingrediënten

    - 35 cl water

    - 500 g meel

    - 1 el mager melkpoeder

    - 1 ½ kl zout

    - 2 kl poedersuiker

    - 25 g in stukken gesneden boter

    - 11 gr droge gist

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Verder bewerken als een gewoon brood.



    17-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zesgranenbrood

    ZESGRANENBROOD

    Ingrediënten

    - 30 cl water

    - 500 g zesgranenmeel (Gents Bakkershuis)

    - 1 el magere melkpoeder

    - 1 ½ kl zout

    - 2 kls cristallisé suiker

    - 1 kl droge gist

    U kunt ook gewone witte meel (T55) nemen en daarin verschillende granen mengen zoals zonnebloempitten, lijnzaad…

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Verder bewerken als een gewoon brood.



    15-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met zonnebloempitten

    BROOD MET ZONNEBLOEMPITTEN

    Ingrediënten

    - 30 cl water

    - 2 els zonnebloemolie

    - 225 g wit meel

    - 225 g volkorenmeel

    - 1 el magere poedermelk

    - 1 ½ kl zout

    - 2 kls suiker

    - 1 kl droge gist

    - 5 els zonnebloempitten

    Werkwijze

    - Maak van al deze ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Laat onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Even doorkneden en opbollen.

    - Leg op een beboterde bakplaat en laat onder doek en plastic folie ca 1 u rijzen tot dubbele volume.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 200°C.

    - In ca 1 u afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    13-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladebroodjes

    CHOCOLADEBROODJES

    Het recept komt uit "Pain Maison, spécial machine à pain", aangepast door mij.

    Ingrediënten

    (voor een 15 tal)

    - 260 ml melk

    - 450 g meel T45

    - 1 kl droge gist

    - 1 kl zout

    - 10 g boter

    - 40 g suiker

    - 1 kl citroensap

    - 150 g boter voor de bladerdeeg

    - 1 ei voor in te smeren

    - chocoladestaafjes

    Werkwijze

    - Maak van alle ingrediënten (behalve de bladerdeegboter, het ei en de chocoladestaafjes) een glad en soepel deeg.

    - Plaats het deeg in een kom in de koelkast gedurende 30 minuten.

    - Rol het deeg uit tot een rechthoek.

    - Leg de boter op twee derde van het deeg en plooi in drie.

    - Terug 10 minuten in de koelkast.

    - Draai het deeg een kwart en rol het uit tot een driehoek. Terug in drie plooien zo bekomt u een vierkant).

    - Terug 10 minuten in de koelkast.

    - Opnieuw uitrollen enz. Dit alles -met rusttijden in de koelkast- driemaal uitvoeren.

    - Uitrollen en in banden snijden.

    - Verdelen in stukken die u zonder aan te drukken rond 2 chocoladestaafjes rolt.

    - Laat 1 u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C.

    - Smeer de broodjes in met geklutst ei.

    - In ca 20 minuten afbakken.

    - Laat afkoelen op een rooster.



    11-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!