Brood in vorm van een boekentas
Ingrediënten
(voor n brood van 700 gr)
Voor de gistoplossing:
- 80 gr lauw water
- 20 gr verse gist
- 14 gr honing
Na het rijzen van de gist:
- 400 gr meel T65 (wit biomeel)
- 90 gr roggemeel
- 9 gr zout
- 42 gr olijfolie
- 1 ei
- 140 gr lauw water
Om het werkblad te bestrooien:
- 10 gr meel
Om te versieren:
- Papaverzaden
- 30 gr lauw water
Werkwijze
- Stort de gist, het water en de honing in een kom.
- Meng met een spatel.
- Afdekken en 15 minuten laten staan in een warme omgeving.
- Meng het meel T65, het roggemeel en het zout in een grote kom.
- Voeg de olie, het ei en de helft van het water erbij.
- Begin met de deeghaken op lage snelheid te mengen.
- Zodra het deeg van de randen loslaat begint u verder 10 minuten manueel te kneden. Indien nodig doet u er lauw water bij.
- Na het kneden opbollen, wat water spuiten over de bol en onder doek en plastic folie 30 minuten laten rusten.
- Weeg 2 stukken van 90 gr, 2 bollen van 30/50 gr voor de knopen en de rest voor het maken van de zak. Opbollen.
- Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Met de hand maakt u van de rest twee stukken, bol ze op en druk ze plat om alzo twee cirkels te bekomen.
- Sla de boorden om, samendrukken en draai om op werkblad.
- Maak het deeg platter en geef het een ovale vorm van onder en een vierkante vorm vanboven.
- Sla de vierkante vorm om zodat u de voorkant van de zak vormt.
- Met de stukken van 90 gr maakt u het touw. Maak van elk stuk een lange worst van ca 80 cm. Langs een zijde drukt u de beide stukken samen. Vlecht de twee stukken samen.
- Bevochtig de uiteinden van de koord en maak elke zijde vast aan de zijkant van de plooi.
- Doe het water in een kommetje en in een ander de papaverzaden.
- Markeer de plaats waar de knopen gaan komen en bevochtig deze met een borstel.
- Bol de twee kleine stukken op, druk ze plat en smeer ze in met water.
- Druk ze in de papaverzaden en plaats ze op de zak.
- Laat de zak onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.
- De laatste 15 minuten van het rijzen verwarmt u de oven voor op 240°C.
- In ca 25-30 minuten afbakken.
- Laat de zak afkoelen op een rooster.
|