Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    09-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een lekker malse brioche

    EEN LEKKER MALSE BRIOCHE

    Ingrediënten

    - 450 g meel

    - 15 g verse gist

    - 150 ml melk

    - 25 g poedersuiker

    - 1 zakje vanille suiker

    - 1 ½ kl zout

    - 1 ei + 1 om in te smeren

    - 75 g gesmolten boter

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg. De boter gans op het einde onderkneden.

    - Opbollen en in een ingevette briochevorm plaatsen.

    - Onder doek en plastic folie op een warme plaats ca 2u laten rijzen tot dubbele volume.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 190°C.

    - Meng het geel van een ei met een el melk (of water) en smeer de brioche in.

    - In ca 30 minuten de brioche afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    09-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine baguetes

    KLEINE BAGUETTES

    Ingrediënten

    (voor 4 halve baguettes)

    - 360 ml water

    - 420 g meel T55 of T65

    - 90 g volkoren T130

    - 90 g spelt

    - 3 ½ kl droge gist

    - 2 kl zout

    - 1 ½ el olijfolie of boter

    - 1 kl citroensap

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een glad en soepel deeg.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 30 minuten laten rijzen.

    - Even doorkneden.

    - Verdeel het deeg in 4.

    - Elk deel met deegrol in een rechthoek rollen, naar u plooien, de boord met uw vingers toedrukken.

    - Dit tweemaal herhalen.

    - Rollen tot een worst en de naad naar onder leggen.

    - Op een bakplaat bekleed met bakpapier ca 30 minuten laten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 220°C.

    - 4 à 5 x de broden schuin insnijden.

    - In ca 20 minuten afbakken.

    - Op rooster laten afkoelen.

    OPGELET!!

    Om stoom te creëren:

    Na het voorverwarmen van de oven giet u een weinig kokend water in een slee onder in de oven. De waterdamp blijft dan in de oven. Dan vlug uw broden inovenen en zo bekomt u een mooie gouden korst.

    Het bakken van baguettes is nogal delicaat en moet u goed in ’t oog houden. Indien u ziet dat ze onderaan niet goed genoeg bakken, moet u de slee met het water uit de oven halen na ‘n 15 minuten.

    Indien u het water vervangt door melk en u voegt er 20 gr suiker bij en 20 gr boter bekomt u “Weense baguettes”.



    07-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deeg voor sandwiches

    DEEG VOOR SANDWICHES

    Ingrediënten

    - 12 g droge gist

    - 500 g bloem

    - 20 g suiker

    - 240 ml melk

    - 6 g zout

    - 1 ei

    - 75 g gesmolten boter

    Werkwijze

    - Giet de melk in een grote kom en voeg er de gist aan toe.

    - Suiker aan toevoegen.

    - Met een houten lepel het meel beginnen bij te voegen en mengen.

    - Ei en zout toevoegen.

    - Boter toevoegen.

    - Manueel verder kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie 30 minuten laten rijzen.

    - Even doorkneden en verdelen in stukken van 100 g.

    - Opbollen en op een bakplaat leggen op bakpapier.

    - Laten rijzen tot dubbele volume.

    - Ondertussen de oven voorverwarmen op 175°C.

    - Voor het inovenen de broodjes insmeren met ei.

    - In ca 30 minuten afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    05-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenbrood in een gesloten blik

    BOERENBROOD IN EEN GESLOTEN BLIK

    Ingrediënten

    - 300 g water op kamertemperatuur

    - 1 ½ kl zout

    - 500 g meel (300 g meel T55 en 200 g half grof of 300 g bio meel T65 en 200 g spelt)

    - 2 kls droge gist

    Werkwijze

    - Giet het water in een grote kom en doe er de gist in.

    - Al roerend met een houten lepel geleidelijk de meelsoorten bijvoegen.

    - Het zout toevoegen en manueel verder kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - Opbollen en in een gesloten plastieken doos 12 à 24 u in de koelkast zetten.

    - Na deze rusttijd legt u het deeg op een bebloemde werkplaats en met de deegrol maakt u een rechthoek van ca 15 cm lengte.

    - In twee plooien, kwart draaien en dit verschillende malen herhalen.

    - Opbollen en in een gesloten blik op bakpapier leggen.

    - Deksel opplaatsen en laten rijzen tot dubbele volume.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 220°C.

    - Het brood bestuiven met meel.

    - In ca 50 minuten afbakken.

    - Dadelijk na bakken uit vorm halen en laten afkoelen op een rooster.



    03-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladebroodjes

    CHOCOLADEBROODJES

    3 uur + gans de nacht + 4 uur 45’

    Lang werk maar volgens Caroline, die het recept van Christophe Felder volgt, de beste chocoladebroodjes die er bestaan!

    Voor 6 chocoladebroodjes

    Ingrediënten

    - 60 g poedersuiker

    - 1 cc zout

    - 10 g droge gist

    - 250 g bloem

    - 125 g boter

    - Staafjes chocolade

    - 1 eigeel

    Werkwijze

    - Los de suiker en het zout op in 5 cl water.

    - Los de gist op in 7 cl lauw water.

    - Strooi het meel in een grote kom en meng het zout-suikermengsel eronder.

    - Daarna de gist.

    - Kneed minstens 5 minuten. Voeg er geen bloem bij.

    - Laat het deeg onder doek en plastic folie 1u30 rijzen op een warme tochtvrije plaats.

    - Breek met uw vuist het deeg, dek af met een vershoudfolie, plaats het in de koelkast gedurende minstens 1u.

    - Breek opnieuw het deeg, laat het vervolgens een ganse nacht in de koelkast rusten.

    - Breek de volgende dag het deeg, maak een bol en maak het plat zoals op de foto.

    - Teken en een driehoek op en maak een kruis (zie foto).

    - Plaats de boter (kneedbaar, maar koud en niet te zacht).

    - Plooi de vier boorden terug. Leg het deeg in de lengte richting en plooi het in drie.

    - Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

    - Herhaal dit drie maal.

    - Leg het deeg in de lengterichting, snijd het vervolgens in de lengterichting.

    - Snij elke driehoek in drie gelijke delen.

    - Plaats de chocoladestaafjes op het deeg, plooi het deeg zo dat u kliene broodjes krijgt.

    - Plaats de broodjes op siliconevel of bakpapier.

    - Laat onder doek en plastic folie ca 2u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 200°C.

    - Insmeren met het eigeel opgeklopt in 1cc water.

    - Afbakken in ca 15 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    01-09-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    31-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Multigranenbroodjes

    Multigranenbroodjes

    Ingrediënten

    - 500 g multigranen meel

    - 100 g havervlokken+1 handvol voor de decoratie

    - 1 kl fijn zout

    - 40 g verse gist

    - 100 g witte kaas of natuur yaourt

    - 25 cl melk

    Werkwijze

    - Meng in een grote kom het meel, de vlokken en het zout.

    - Los de gist op in 5 cl lauwe melk.

    - Meng dit mengsel met het meel-vlokken mengsel en de rest van de melk.

    - Kneden en beetje bij beetje de witte kaas bijvoegen.

    - Kneden tot het deeg niet meer plakt (indien nodig ’n beetje meel toevoegen).

    - Onder doek en plastic folie tot dubbele volume laten rijzen.

    - Terug even doorkneden en kleine broodjes vormen van ca 100 gr.

    - Plaats deze op een bakplaat die u met bloem hebt bestoven.

    - Strijk de broodjes met wat water in en bestrooi ze met de vlokken.

    - Onder doek en plastic folie opnieuw 1 u laten rijzen.

    - Paats een schaal met water onder in de oven.

    - Het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C.

    - In ca 30 minuten de broodjes afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    31-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wit brood

    Wit brood

    Ingrediënten

    (voor 2 broden)

    - 500 g meel T55

    - 30 cl lauw water

    - 10 g fijn zout

    - 40 g gist

    - ½ kl poedersuiker

    - 1 kl olie

    Werkwijze

    - Giet in een grote kom het water.

    - Los de gist op in het water en voeg er de suiker bij.

    - Geleidelijk met een houten lepel het meel toevoegen.

    - De olie en het zout toevoegen en goed mengen.

    - Manueel verder kneden gedurende 10 minuten.

    - Opbollen en onder doek en plastic folie op een warme plaats 1u30 laten rijzen.

    - Op een licht bestoven werkblad even doorkneden en in 2 verdelen.

    - Opbollen en op een bakplaat leggen op bakpapier.

    - Opnieuw 45 minuten laten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 210°C.

    - Voor het inovenen de broden bestuiven met meel en met een scherp mes twee lange sneden in de broden snijden.

    - Giet een glas water onder in de oven om het brood een mooie kleur te geven.

    - In ca 35 minuten afbakken.

    - Laat afkoelen op een rooster.



    29-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Panettone

    Panettone

    Ingrediënten

    - 10 g gist

    - 15 cl melk

    - 500 g meel

    - 80 g poedersuiker

    - 1 zakje vanillesuiker

    - ½ cc zout

    - Eigeel van 6 eieren

    - 125 g zachte boter

    - Droge rozijnen

    Werkwijze

    - Los de gist op in de lauwwarme melk.

    - Zeef het meel in een grote kom, voeg er de suiker bij, de vanillesuiker en het zout. Meng alles zeer goed.

    - Maak een kuiltje en doe daarin het eigeel en de boter.

    - Alles mengen en geleidelijk de melk ondermengen en kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt.

    - Laat onder doek en plastic folie 2u rijzen.

    - Terug doorkneden en doe de rozijnen erbij.

    - Plaats het deeg in een beboterde vorm.

    - 1u laten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 200°C.

    - Voor het inovenen kunt u over het deeg suikerparels strooien of insmeren met gesmolten boter.

    - In ca 40 minuten afbakken.

    Bron "Pâtisseries maison"



    27-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontbijtbroodjes

    Ontbijtbroodjes

    Ingrediënten

    - 500 g meel T 55 (goedkoopste meel)

    - 300 ml water

    - 1 ½ kl zout

    - 40 g verse gist

    Werkwijze

    - Meng het zout en het meel in een grote kom.

    - Maak een putje en giet daarin de gist, vervolgens langzaam het lauwe water.

    - Kneed kachtig gedurende 6 minuten, eerst mengen met een houten lepel en vervolgens manueel kneden tot u een glad en elastisch deeg bekomt.

    - Afdekkken met doek en plastic folie en 30 minuten laten rijzen op een warme plaats.

    - Strooi meel op uw werkblad en maak het deeg plat tot een vierkant van 20 cm zijde.

    - Sla de vier punten om, en dan de vier nieuwe punten.

    - Draai het deeg om en vorm een mooie bol die u in het midden van een bakplaat legt die u lichtjes hebt ingewreven met olie.

    - Na de 30 minuten rijstijd vormt u een lange worst en verdeel deze in stukjes van 100 gr.

    - Vorm kleine bollen, leg ze op de bakplaat en maak een kruis op de bollen.

    - Laat opnieuw onder doek en plastic folie 40 minuten rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 200°C.

    - Bestrooi ze met meel alvorens ze in te ovenen.

    - Bak ze in ca 25 minuten af.

    - Laat ze uitzweten op een rooster.









    25-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine rozijnenbroodjes

    Kleine rozijnenbroodjes

    Ingrediënten

    (voor 12 broodjes)

    - 350 g meel

    - 1 zakje droge gist

    - 1 snuifje zout

    - 50 g suiker

    - 12 ½ cl lauwe melk

    - 1 ei

    Werkwijze

    - Men legt een goed handvol rozijnen in een kommetje water (of rhum!) om ze laten zwellen.

    - Maak van alle ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Op ’t laatste de rozijnen ondermengen.

    - Laat onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Maak ondertussen de crème pâtissière klaar:

    o 50 cl melk

    o een vanillestokje

    o 45 g maïzena

    o 4 geel van ei

    o 110 g suiker

    - Kook de melk met het vanillestokje in 2 gesneden in de lengte erin. Laat de zaadjes erin vallen.

    - Giet al kloppend met een garde de kokende melk over het mengsel.

    - Giet alles terug in de pan en laat indikken zonder op te houden met kloppen.

    - Vorm van het deeg een rechthoek van 20 cm.

    - Smeer de crème patissière erop en bestrooi deze met de rozijnen.

    - Rol alles tot een worst in de lengterichting en snij deze in schijfjes van ca 2 cm

    - Laat opnieuw onder doek en plastic folie 40 minuten rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 180°C.

    - Maak de schijfjes met een vork een beetje platter als ze te dik zijn.

    - Smeer de schijfjes in met een geklopt ei vermengd met 2 el melk.

    - Bak ze in ca 30 minuten af.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    23-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    21-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine chocoladebroodjes

    KLEINE CHOCOLADEBROODJES

    Ingrediënten

    - 250 g meel

    - 1 kl zout

    - 1 zakje droge gist

    - 120 ml melk op kamertemperatuur

    - 40 g suiker

    - 100 g zachte boter

    - 1 ei om in te smeren

    - chocoladestaafjes

    Werkwijze

    - Maak van alle ingrediënten (behalve de staafjes) een glad en soepel deeg.

    - Rol een rechthoek van 20 cm x 50 cm uit.

    - Snij deze in 6 gelijke banden.

    - Leg één chocoladestaafje op de boord van de rechthoek, rol 2 x op, plaats het tweede staafje en eindig met rollen.

    - Plaats de broodjes op een bakplaat bedekt met bakpapier en laat onder doek en plastic folie 40 minuten rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C.

    - Smeer de broodjes in met ‘n geklutst ei met 1 el suiker.

    - Bak de broodjes af in ca 15 minuten terwijl u goed de verkleuring in het oog houdt!




    21-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladebroodjes

    Chocoladebroodjes

    Ingrediënten

    - 260 ml melk

    - 1cc zout

    - 10 g boter

    - 40 g suiker

    - 450 g meel

    - 1 cc droge gist

    - 150 g bladerdeegboter

    - 1 ei

    Werkwijze

    - Meng in een grote kom het meel, het zout, de boter, de melk, de suiker en de gist.

    - Zeer goed kneden tot u een soepel en glad deeg bekomt.

    - Onder doek en plastic folie 2 u laten rijzen.

    - Het deeg vervolgens 30 minuten op een frisse plaats zetten.

    - Het deeg platdrukken en de boter in het midden in stukjes leggen.

    - Het deeg op de boter vouwen en 15 minuten op een koele plaats zetten.

    - Kwart draai geven en uitrollen.

    - Terug in drie vouwen en opnieuw 15 minuten op een koele plaats zetten.

    - Dit drie maal herhalen.

    - Het deeg uitrollen en banden snijden in de lengte (iets korter als de lengte van een chocoladestaafje.

    - Snij elke band in vier om vierkanten te bekomen.

    - Elk vierkant goed uitrollen om rechthoeken te bekomen.

    - Twee staafjes chocolade opleggen en het broodje sluiten.

    - 1 u laten rusten onder doek en plastic folie.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 220°C.

    - Insmeren met eigeel en in ca 20 minuten afbakken.



    19-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super zacht zoet brood

    Super zacht zoet brood

    Dit nog warm opeten met zelfgemaakte jam: héérlijk!

    Ingrediënten

    - 200 g melk

    - 100 g water

    - 50 g zachte boter

    - 1 kl zout

    - 2 el suiker

    - 550 g meel

    - 1 ½ cc gist

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten en soepel en glad deeg.

    - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Even doorkneden en in een cakevorm leggen.

    - Laten rijzen tot uw oven op temperatuur staat.

    - Afbakken in ca 25 minuten op 180°C.




    17-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zacht zoet brood

    Zacht zoet brood
    Om ‘s morgens te eten met Nutella, of om ‘n croque monsieur te maken.

    Ingrediënten

    - 160 ml water

    - 80 ml melk

    - 1 cc zout

    - 15 g boter

    - 30 g suiker

    - 400 g meel

    - 1 ½ cc gist

    Werkwijze

    - Maak een soepel en glad deeg.

    - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Even kneden en vormen en in een ingevette cakevorm leggen.

    - Terug onder doek en plastic folie 30 minuten laten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 180°C.

    - In ca 30 minuten afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    15-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlechtbrioche met zwarte en witte chocoladedruppels

    Vlechtbrioche met zwarte en witte chocoladedruppels

    Ingrediënten

    - 400 g meel

    - 1 ei

    - 70 g boter (of 50 gr à 20%)

    - 14 cl melk

    - 1 ½ kl droge gist

    - 1 kl zout

    - 60 g zwarte chocolade

    - 60 g witte chocolade




    Werkwijze

    - Het ei en de melk kloppen.

    - Maak van alle ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Meng de chocoladedruppels eronder.

    - Maak een grote bol en laat onder doek en plastic folie 2 u rijzen.

    - Verdeel in drie en vorm een lange smalle veter.

    - Vlecht een brioche.

    - Laat onder doek en plastic folie 1 u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C.

    - Bak uw vlecht af in ca 20 minuten.



    13-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Briochettes

    Ingrediënten

    1 ei + water (325 g tezamen)
    500 g meel
    75 gr suiker
    50 gr boter
    1 cc zout
    1 cc vanille
    1 zakje droge gist

    Werkwijze

    Maak een soepel en glad deeg, laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.
    Vervolgens voor de “briochettes”: maak kleine bolletjes van het deeg, laat een weinig rijzen.
    Voor de chocolade escargots: maak van het deeg ’n grote rechthoek. Bestrijk met chocopasta. Oprollen en in stukken snijden. Laten rijzen. Vervolgens met melk instrijken. Bestrooien met suikerparels en in een voorverwarmde oven van 180°C afbakken gedurende 15 minuten.



    11-08-2009, 11:28 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    09-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine zachte rozijnenbroodjes


    Kleine zachte rozijnenbroodjes
    Ingrediënten

    - ‘n handvol droge rozijnen

    - 1 el rhum (facultatief)

    Voor de briochedeeg:

    - 350 gr meel

    - 11 gr verse gist

    - 1 snuifje zout

    - 50 gr suiker

    - 1 zakje vanille suiker

    - 50 gr zachte boter

    - 12,5 cl lauwe melk

    - 1 ei

    Voor de patisserie crème:

    - Het geel van ’n ei

    - 20 cl afgeroomde melk

    - 1 ½ el maizena

    - 25 gr suiker

    - 1cc vanille

    Werkwijze

    - Laat de droge rozijnen drenken in de rhum die u verdund hebt met warm water.

    - Maak van alle ingrediënten voor de brioche een soepel glad deeg.

    - Laat dit 1 u rijzen onder doek en plastic folie.

    - Maak ondertussen de patisserie crême: verdun de maizena in een weinig koude melk. Verwarm de rest van de melk met de vanille en de suiker, voeg tenslotte de verdunde maizena erbij en laat verdikken terwijl u met een garde klopt. Laat afkoelen.

    - Rol de briochedeeg uit tot een rechthoek van 40 bij 2O cm.

    - Smeer de patisserie crême erop.

    - Bestrooi met de rozijnen.

    - Rol de rechthoek op in de lengte richting.

    - Snij in stukken (ca 12 stukken).

    - Laat ze onder doek en plastic folie nog 40 minuten rijzen.

    - Verwarm de oven het laatste kwartier voor op 180°C.

    - Smeer ze in met melk en bak ze inca 20-30 minuten af.





     



    09-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannalas


     

    Mannalas

    Ingrediënten

    (voor 8 mannalas)

    - 250 gr meel

    - 40 gr suiker

    - 70 gr boter

    - 12 g verse gist

    - 1 ei

    - 100 gr melk

    - 2 gr fijn zout

    - 1 cc vanille

    - Chocoladedruppels

    Werkwijze

    - Meng in een grote kom het meel, de suiker en het zout. Maak er een kuil in.

    - Los de gist op in de lauwe melk.

    - Breng het ei en de vanille in het midden van de kuil. Meng met een weinig meel.

    - Giet de melk in de kuil en meng met het meel om een bol te vormen.

    - Meng de boter eronder.

    - Kneed tot u een mooie gladde bol bekomt.

    - Laat 1 u rusten onder doek en plastic folie.

    - Verdeel de bol in stukken van ca 60 gr.

    - Rol elk stuk tot een bol en vorm er dan een worst van.

    - Vorm het hoofd en maak dan met een schaar 3 insnijdingen: één voor elke arm, één voor de twee benen.

    - Duw de chocoladedruppels erop voor de ogen en de mond.

    - Laat onder doek en plastic folie 20 minuten rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 180°C.

    - Bak ze af in ca 15 minuten.



    Na het bakken zijn ze wel een beetje misvormd en sommige hebben bizarre hoofden…maar dat belet niet om ze met veel smaak op te eten!





    07-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Marokaanse broodjes met semoule

     Kleine Marokaanse broodjes met semoule

    Ingrediënten

    - 300 gr bloem

    - 200 gr semoule

    - 10 gr verse gist

    - 1 cc zout

    - 1 cc suiker

    - 250 gr water

    Werkwijze

    - Meng 100 ml lauw water met de gist en de suiker.

    - Laat 15 minuten rusten.

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Laat 30 minuten rusten onder doek en plastic folie.

    - Verdeel het deeg in 4 bollen. Plat ze af.

    - Maak insnijdingen in het deeg.

    - Laat rijzen tot dubbele volume.

    - Verwarm de oven voor op 210°C.

    - Afbakken in ca 20 minuten.

    - Laat afkoelen op een rooster.





    05-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladebroodjes

    Chodoladebroodjes

    3 uur + gans de nacht + 4 uur 45’

    Lang werk maar volgens Caroline, die het recept van Christophe Felder volgt, de beste chocoladebroodjes die er bestaan!

    Voor 6 chocoladebroodjes

    Ingrediënten

    - 60 gr poedersuiker

    - 1 cc zout

    - 10 gr droge gist

    - 250 gr bloem

    - 125 gr boter

    - Staafjes chocolade

    - 1 eigeel

    Werkwijze

    - Los de suiker en het zout op in 5 cl water.

    - Los de gist op in 7 cl lauw water.

    - Strooi het meel in een grote kom en meng het zout-suikermengsel eronder.

    - Daarna de gist.

    - Kneed minstens 5 minuten. Voeg er geen bloem bij.

    - Laat het deeg onder doek en plastic folie 1u30 rijzen op een warme tochtvrije plaats.

    - Breek met uw vuist het deeg, dek af met een vershoudfolie, plaats het in de koelkast gedurende minstens 1u.

    - Breek opnieuw het deeg, laat het vervolgens een ganse nacht in de koelkast rusten.

    - Breek de volgende dag het deeg, maak een bol en maak het plat .

    - Teken en een driehoek op en maak een kruis .

    - Plaats de boter (kneedbaar, maar koud en niet te zacht).

    - Plooi de vier boorden terug. Leg het deeg in de lengte richting en plooi het in drie.

    - Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

    - Herhaal dit drie maal.

    - Leg het deeg in de lengterichting, snijd het vervolgens in de lengterichting.

    - Snij elke driehoek in drie gelijke delen.

    - Plaats de chocoladestaafjes op het deeg, plooi het deeg zo dat u kleine broodjes krijgt.

    - Plaats de broodjes op siliconevel of bakpapier.

    - Laat onder doek en plastic folie ca 2u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 200°C.

    - Insmeren met het eigeel opgeklopt in 1cc water.

    - Afbakken in ca 15 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    03-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!