Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    17-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super zacht zoet brood

    Super zacht zoet brood

    Dit nog warm opeten met zelfgemaakte jam: héérlijk!

    Ingrediënten

    - 200 g melk

    - 100 g water

    - 50 g zachte boter

    - 1 kl zout

    - 2 el suiker

    - 550 g meel

    - 1 ½ cc gist

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten en soepel en glad deeg.

    - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Even doorkneden en in een cakevorm leggen.

    - Laten rijzen tot uw oven op temperatuur staat.

    - Afbakken in ca 25 minuten op 180°C.




    17-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zacht zoet brood

    Zacht zoet brood
    Om ‘s morgens te eten met Nutella, of om ‘n croque monsieur te maken.

    Ingrediënten

    - 160 ml water

    - 80 ml melk

    - 1 cc zout

    - 15 g boter

    - 30 g suiker

    - 400 g meel

    - 1 ½ cc gist

    Werkwijze

    - Maak een soepel en glad deeg.

    - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Even kneden en vormen en in een ingevette cakevorm leggen.

    - Terug onder doek en plastic folie 30 minuten laten rijzen.

    - Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 180°C.

    - In ca 30 minuten afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    15-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlechtbrioche met zwarte en witte chocoladedruppels

    Vlechtbrioche met zwarte en witte chocoladedruppels

    Ingrediënten

    - 400 g meel

    - 1 ei

    - 70 g boter (of 50 gr à 20%)

    - 14 cl melk

    - 1 ½ kl droge gist

    - 1 kl zout

    - 60 g zwarte chocolade

    - 60 g witte chocolade




    Werkwijze

    - Het ei en de melk kloppen.

    - Maak van alle ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Meng de chocoladedruppels eronder.

    - Maak een grote bol en laat onder doek en plastic folie 2 u rijzen.

    - Verdeel in drie en vorm een lange smalle veter.

    - Vlecht een brioche.

    - Laat onder doek en plastic folie 1 u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C.

    - Bak uw vlecht af in ca 20 minuten.



    13-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Briochettes

    Ingrediënten

    1 ei + water (325 g tezamen)
    500 g meel
    75 gr suiker
    50 gr boter
    1 cc zout
    1 cc vanille
    1 zakje droge gist

    Werkwijze

    Maak een soepel en glad deeg, laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.
    Vervolgens voor de “briochettes”: maak kleine bolletjes van het deeg, laat een weinig rijzen.
    Voor de chocolade escargots: maak van het deeg ’n grote rechthoek. Bestrijk met chocopasta. Oprollen en in stukken snijden. Laten rijzen. Vervolgens met melk instrijken. Bestrooien met suikerparels en in een voorverwarmde oven van 180°C afbakken gedurende 15 minuten.



    11-08-2009, 11:28 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    09-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine zachte rozijnenbroodjes


    Kleine zachte rozijnenbroodjes
    Ingrediënten

    - ‘n handvol droge rozijnen

    - 1 el rhum (facultatief)

    Voor de briochedeeg:

    - 350 gr meel

    - 11 gr verse gist

    - 1 snuifje zout

    - 50 gr suiker

    - 1 zakje vanille suiker

    - 50 gr zachte boter

    - 12,5 cl lauwe melk

    - 1 ei

    Voor de patisserie crème:

    - Het geel van ’n ei

    - 20 cl afgeroomde melk

    - 1 ½ el maizena

    - 25 gr suiker

    - 1cc vanille

    Werkwijze

    - Laat de droge rozijnen drenken in de rhum die u verdund hebt met warm water.

    - Maak van alle ingrediënten voor de brioche een soepel glad deeg.

    - Laat dit 1 u rijzen onder doek en plastic folie.

    - Maak ondertussen de patisserie crême: verdun de maizena in een weinig koude melk. Verwarm de rest van de melk met de vanille en de suiker, voeg tenslotte de verdunde maizena erbij en laat verdikken terwijl u met een garde klopt. Laat afkoelen.

    - Rol de briochedeeg uit tot een rechthoek van 40 bij 2O cm.

    - Smeer de patisserie crême erop.

    - Bestrooi met de rozijnen.

    - Rol de rechthoek op in de lengte richting.

    - Snij in stukken (ca 12 stukken).

    - Laat ze onder doek en plastic folie nog 40 minuten rijzen.

    - Verwarm de oven het laatste kwartier voor op 180°C.

    - Smeer ze in met melk en bak ze inca 20-30 minuten af.





     



    09-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannalas


     

    Mannalas

    Ingrediënten

    (voor 8 mannalas)

    - 250 gr meel

    - 40 gr suiker

    - 70 gr boter

    - 12 g verse gist

    - 1 ei

    - 100 gr melk

    - 2 gr fijn zout

    - 1 cc vanille

    - Chocoladedruppels

    Werkwijze

    - Meng in een grote kom het meel, de suiker en het zout. Maak er een kuil in.

    - Los de gist op in de lauwe melk.

    - Breng het ei en de vanille in het midden van de kuil. Meng met een weinig meel.

    - Giet de melk in de kuil en meng met het meel om een bol te vormen.

    - Meng de boter eronder.

    - Kneed tot u een mooie gladde bol bekomt.

    - Laat 1 u rusten onder doek en plastic folie.

    - Verdeel de bol in stukken van ca 60 gr.

    - Rol elk stuk tot een bol en vorm er dan een worst van.

    - Vorm het hoofd en maak dan met een schaar 3 insnijdingen: één voor elke arm, één voor de twee benen.

    - Duw de chocoladedruppels erop voor de ogen en de mond.

    - Laat onder doek en plastic folie 20 minuten rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 180°C.

    - Bak ze af in ca 15 minuten.



    Na het bakken zijn ze wel een beetje misvormd en sommige hebben bizarre hoofden…maar dat belet niet om ze met veel smaak op te eten!





    07-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Marokaanse broodjes met semoule

     Kleine Marokaanse broodjes met semoule

    Ingrediënten

    - 300 gr bloem

    - 200 gr semoule

    - 10 gr verse gist

    - 1 cc zout

    - 1 cc suiker

    - 250 gr water

    Werkwijze

    - Meng 100 ml lauw water met de gist en de suiker.

    - Laat 15 minuten rusten.

    - Maak van al de ingrediënten een soepel en glad deeg.

    - Laat 30 minuten rusten onder doek en plastic folie.

    - Verdeel het deeg in 4 bollen. Plat ze af.

    - Maak insnijdingen in het deeg.

    - Laat rijzen tot dubbele volume.

    - Verwarm de oven voor op 210°C.

    - Afbakken in ca 20 minuten.

    - Laat afkoelen op een rooster.





    05-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladebroodjes

    Chodoladebroodjes

    3 uur + gans de nacht + 4 uur 45’

    Lang werk maar volgens Caroline, die het recept van Christophe Felder volgt, de beste chocoladebroodjes die er bestaan!

    Voor 6 chocoladebroodjes

    Ingrediënten

    - 60 gr poedersuiker

    - 1 cc zout

    - 10 gr droge gist

    - 250 gr bloem

    - 125 gr boter

    - Staafjes chocolade

    - 1 eigeel

    Werkwijze

    - Los de suiker en het zout op in 5 cl water.

    - Los de gist op in 7 cl lauw water.

    - Strooi het meel in een grote kom en meng het zout-suikermengsel eronder.

    - Daarna de gist.

    - Kneed minstens 5 minuten. Voeg er geen bloem bij.

    - Laat het deeg onder doek en plastic folie 1u30 rijzen op een warme tochtvrije plaats.

    - Breek met uw vuist het deeg, dek af met een vershoudfolie, plaats het in de koelkast gedurende minstens 1u.

    - Breek opnieuw het deeg, laat het vervolgens een ganse nacht in de koelkast rusten.

    - Breek de volgende dag het deeg, maak een bol en maak het plat .

    - Teken en een driehoek op en maak een kruis .

    - Plaats de boter (kneedbaar, maar koud en niet te zacht).

    - Plooi de vier boorden terug. Leg het deeg in de lengte richting en plooi het in drie.

    - Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

    - Herhaal dit drie maal.

    - Leg het deeg in de lengterichting, snijd het vervolgens in de lengterichting.

    - Snij elke driehoek in drie gelijke delen.

    - Plaats de chocoladestaafjes op het deeg, plooi het deeg zo dat u kleine broodjes krijgt.

    - Plaats de broodjes op siliconevel of bakpapier.

    - Laat onder doek en plastic folie ca 2u rijzen.

    - Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 200°C.

    - Insmeren met het eigeel opgeklopt in 1cc water.

    - Afbakken in ca 15 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    03-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Amuses Guelles

    AMUSES GUELLES

    -         1. Croissants met gruyère kaas

    -         2. Palmboompjes met ham  

    -         3. Worstjes in bladerdeeg

    1. Croissants met gruyère kaas

     

    Ingrediënten

    -         1 vel bladerdeeg       -  Gruyère

    Werkwijze

    -         Snij het vel in driehoekjes.

    -         Plaats een weinig gruyère op elk driehoekje.

    -         Vorm een croissant.

    -         Afbakken op 175°C.


    2 Palmboompjes met ham


    Ingrediënten

    -         1 vel bladerdeeg

    -         3 sneden ham           

    Werkwijze

    -         Leg de ham op het vel bladerdeg en rol langs de beide kanten op.

    -         Leg deeg 30 min. in bakpapier in koelkast. Snij in schijven.

    -         Plaats op een bakplaat en bak ze af op 200°C.


    3. Worstjes in bladerdeeg


    Ingrediënten

    -         1 vel bladerdeeg

    -         Coctailworstjes

     

    Werkwijze

    Snij het vel in banden, iets smaller als het worstje, en rol het worstje erin.

    Afbakken.



    01-08-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    30-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweeds roggebrood

    ZWEEDS ROGGEBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 2 broden van 500 g

    • Een klontje boter
    • 25 g verse gist
    • 1 ½ el + 2 tls bruine suiker
    • 1 el lauwwarm water
    • 5 ½ dl melk
    • 500 g roggemeel
    • 500 g volkorenmeel
    • 2 tls zout

    Werkwijze

    • Bestrijk 2 langwerpige bakvormen met boter.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls bruine suiker dooreen.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles goed dooreen tot er een glad papje ontstaat.
    • Zet het mengsel ca 20 minuten weg tot het heel schuimig wordt.
    • Giet de melk in een pan en breng deze nét tegen het kookpunt.
    • Laat de melk tot lauwwarm afkoelen.
    • Deponeer het roggemeel, volkorenmeel en zout in een grote kom.
    • Voeg er de resterende suiker bij en meng alles goed dooreen.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de melk.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht.

    27

    • Ga door met mengen totdat u een samenhangende bal bekomt die in de kom ligt.
    • Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 10 minuten flink door tot het soepel en glad is.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie in ca 1 u 30 op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot dubbele volume.
    • Kneed het opnieuw 4 minuten door.
    • Verdeel de deegmassa in twee gelijke porties en breng elke portie in het gewenste model.
    • Leg het deeg in de bakvormen en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 45 minuten rijzen tot het deeg de rand van de bakvorm bereikt.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.
    • Plaats de broden in de oven en verlaag na 15 minuten de oven tot 220°C.
    • Laat ze nog ca 30 minuten verder bakken tot ze diep-goudbruin en gaar zijn.
    • Laat de broden op een rooster uitdampen en afkoelen.



    30-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    28-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoet brood

    ZOET BROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 2 broden van 500 g

    • 120 g + een klontje suiker
    • 15 g verse gist
    • 120 g + 1 tl suiker
    • 1 el lauwwarm water
    • Ruim 2 ½ dl melk
    • 750 g tarwebloem
    • 2 tls zout
    • 2 losgeklopte eieren
    • Voor een glanzende korst: 1 ei losgeklopt met 1 el melk

    Werkwijze

    • Laat het klontje boter zacht worden en beboter er 2 langwerpige bakvormen mee.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork de tl suiker door.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water bij en meng alles dooreen tot een glad papje.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats gedurende ca 15 minuten tot het gistmengsel heel schuimig is geworden.
    • Giet de melk in een pannetje en breng het op een niet té fel vuur tot nét tegen het kookpunt aan. Voeg er de boter bij en haal, zodra de boter weggesmolten is, het pannetje van het vuur en laat de vloeistof tot lauwwarm afkoelen.
    • Zeef de bloem, de resterende suiker en het zout in een grote kom.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en het mengsel van melk en boter.
    • Laat vervolgens de eieren in het kuiltje glijden.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan alle droge ingrediënten dooreen tot u een samenhangend deeg bekomt dat als een bal in de kom ligt.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 10 minuten door tot het deeg glad en soepel is.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie ca 1u 30 rijzen tot dubbele volume.
    • Het deeg opnieuw 4 minuten doorkneden.
    • Verdeel de deegmassa in twee gelijke porties en breng elke portie in de gewenste vorm.

    • Leg het deeg in de bakvormen en laat het onder doek en plastic folie ca 45 minuten rijzen tot het deeg de bovenrand van de vormen bereikt.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.
    • Bestrijk de broden met een mengsel van ei en melk
    • Plaats de broden in de oven en verlaag na 15 minuten de oventemperatuur tot 220°C.
    • Bak de broden in ca 30 minuten goudbruin en gaar.
    • Laat de broden op een rooster afkoelen.



    28-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkorenbrood

    VOLKORENBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 4 broden van 500 g

    - Een klontje boter - 30 g verse gist

    - 2 tls bruine suiker - 9 ½ dl + 1 el lauwwarm water

    - 1500 g volkorenmeel - Ruim 1 el zeezout of krap 1 el tafelzout

    - 2 els honing - 1 el plantaardige olie

    Werkwijze

    • Maak de boter zacht en vet er 4 langwerpige bakvormen mee in.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork de bruine suiker dooreen.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles goed dooreen tot een gladde pasta is verkregen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het 20 minuten staan tot u een schuimig gistmengsel bekomt.
    • Stort het meel en het zout in een grote kom.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing, de honing, het resterende water en de olie.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan alle ingrediënten dooreen en ga door tot een samenhanggend geheel ontstaat, dat als een bal in de kom ligt.
    • Leg de deegmassa op een met bloem bestoven bakplaat en kneed het deeg gedurende 10 minuten flink door tot het deeg soepel en glad aanvoelt.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 1 u 30 op een warme, tochtvrije plaats in volume verdubbelen.
    • Kneed het 10 minuten flink door.
    • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
    • Opbollen en in de bakvormen leggen.
    • Afdekken met doek en plastic folie en in ca 45 minuten laten rijzen tot de bovenkant van de vormen.
    • Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.
    • Zet de bakvormen in de oven en verlaag deze na 15 minuten tot 220°C.
    • Laat de broden nog ca 30 minuten bakken tot ze diep-goudbruin zijn en gaar. Ze moeten hol klinken als u er onderaan op tikt.
    • Laat ze afkoelen op een rooster.



    26-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    24-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnenbruin

    ROZIJNENBRUIN

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 2 broden van 500 g

    • 180 g + 1 klontje boter
    • 25 g verse gist
    • 180 g + 2 tls bruine suiker
    • 1 el lauwwarm water
    • 5 dl melk
    • 1 dl donkerbruine siroop
    • 360 g vlezige rozijnen, gedurende 20 minuten in kokend heet water geweekt en vervolgens goed uitgelekt.
    • 500 g tarwemeel
    • 500 g roggemeel
    • 3 tls zout

    Werkwijze

    • Bestrijk de binnenzijde van 2 langwerpige bakvormen met het klontje boter.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls bruine suiker dooreen.
    • Voeg het water erbij en roer alles tot een glad papje.
    • Zet het kommetje op een warme tochtvrije plaats en laat het gistmengsel in ca 20 minuten schuimig worden.

    • Roer intussen in een steelpan de melk en siroop tot een egaal mengsel dooreen.
    • Breng het mengsel op een niet te fel vuur tot nét tegen het kookpunt aan.
    • Laat de resterende boter in het hete mengsel wegsmelten en los er de overgebleven suiker in op.
    • Haal de pan van het vuur en laat de zoete vloeistof tot lauwwarm afkoelen.
    • Leg de rozijnen in een grote, warme mengkom en voeg het tarwemeel, het roggemeel en het zout toe en schep alles goed dooreen.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de zoete melk.
    • Meng met een spatel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht. Ga door tot al het meel is opgenomen en het deeg als een samenhangende bal in de kom ligt.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het soepel en glad aanvoelt.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie in ca 2 u op een warme, tochtvrije plaats in volume verdubbelen.
    • Kneed het gedurende 4 minuten flink door.
    • Verdeel het deeg in twee gelijke delen, breng elk deel in het juiste model en leg het deeg in de bakvormen.
    • Dek de vormen af met doek en plastic folie en laat ze op een warme plaats ca 30-45 minuten rijzen tot ze de bovenkant van uw vormen bereiken.
    • Warm de oven het laatste kwartier voor op 240°C.
    • Zet de bakvormen in de oven en verlaag deze na 15 minuten tot 220°C.
    • Bak de broden daarna in ca 30 minuten diep goudbruin en gaar. Ze klinken hol als u er onderaan op klopt.
    • Laat de broden afkoelen op een rooster.



    24-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    22-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roggebrood

    ROGGEBROOD

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 6 broden van ca 350 g

    • 30 g verse gist
    • 2 tls suiker
    • 9 ½ dl + 4 els lauwwarm water
    • 1 kg roggemeel
    • 500 g tarwemeel
    • 1 ½ el zout
    • 1 el bruine suiker
    • 1 ½ el plantaardige olie
    • 1 el boter
    • Voor een glanzende korst: 1 ei, losgeklopt met 1 el water

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
    • Voeg er 4 els lauwwarm water bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats. Na 15-20 minuten is het gistmengsel heel schuimig geworden.
    • Stort het roggemeel, tarwemeel en het zout in een grote kom.
    • Schep de bruine suiker door het meel.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel en de olie.
    • Meng met een houten lepel alle ingrediënten goed dooreen en voeg er zoveel van het resterende water bij tot u een mooi soepel deeg bekomt.
    • Blijf kneden tot al het meel door het vocht is opgenomen en het deeg als een bal in de kom ligt.
    • Kneed het deeg 10 minuten door op een met bloem bestoven werkplaats tot het glad en soepel aanvoelt.
    • Opbollen en onder doek en plastic folie in ca een uur of twee in omvang laten verdubbelen.
    • Maak de boter zacht en vet er de bakplaten mee in.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het opnieuw 10 minuten lang door.
    • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties.
    • Draai elke portie tot een bal en leg ze op de bakplaten.

    • Afdekken met doek en plastic folie en op een warme, tochtvrije plaats in ca 40 minuten laten rijzen tot dubbele volume.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 190°C.
    • Schuif de broden in de oven en haal ze na 20 minuten even uit de oven en bestrijk ze met behulp van een kwastje met een mengsel van eiwit en water.
    • Zet de broden terug in de oven en bestrijk ze na 20 minuten opnieuw.
    • Na nogmaals 20-25 minuten zijn de broden diep-goudbruin en gaar.
    • Laat de broden op een rooster afkoelen.



    22-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maïsbrood

    MAISBROOD

    Ongeveer 1 u

    Ingrediënten

    - een klontje boter (10 g) - 160 g maïsmeel (bij voorkeur geel)

    - 120 g tarwebloem - 4 tls bakpoeder

    - 2 tls zout - 60 g plantevet

    - 2 ½ dl melk - 1 ei

    Werkwijze

    - Verwarm de oven voor op 220°C.

    - Maak de boter zacht en bestrijk er een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm mee.

    - Zeef het maïsmeel, de tarwebloem, het bakpoeder en het zout in een mengkom.

    - Snijd het plantevet kruimelig fijn in de droge ingrediënten. Schud de inhoud van de kom af en toe om en wrijf té grote stukjes vet met de vingers fijn.

    - Klop het ei en de melk dooreen.

    - Giet dit mengsel in de grote kom en meng alles met behulp van een houten lepel dooreen tot een samenhangend geheel is ontstaan.

    - Laat het mengsel in de bakvorm glijden en zet het geheel in de oven.

    - Na ca 30 minuten is het brood goudbruin en gaar. Ter controle steekt u er een breinaald in. Ze moet er schoon uitkomen.

    - Haal de bakvorm uit de oven en snijd het maïsbrood in vierkantjes van 5 x 5 cm.

    - Direct opdienen.



    20-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    18-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maanzaadbrood

    MAANZAADBROOD

    Ongeveer 4 uur 30

    Dit brood kunt u vlechten, maar u kunt er ook bollen of gewone broden van maken.

    Ingrediënten

    • 25 g gist
    • 1 tl suiker
    • 5 dl lauwwarme melk
    • 1000 g tarwebloem
    • 4 tls zout
    • 120 g + een klontje suiker
    • 1 ei, losgeklopt met 1 el melk
    • 4 els maanzaad

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
    • Voeg er ruim ½ dl van de lauwwarme melk bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het gistmengsel in 20 minuten schuimig worden.
    • Zeef de bloem en het zout bij elkaar in een ruime mengkom.
    • Wrijf met uw vingertoppen 120 g boter in de bloem fijn. Zo ontstaat er een heel kruimelig mengsel.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de resterende melk.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga door tot een samenhangend deeg is ontstaan dat als een bal in de kom komt te liggen.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplank en kneed het gedurende 10 minuten door tot u een glad en soepel deeg bekomt.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie op een warme, tochtvrije plaats in ca 1 u 30 rijzen tot dubbele omvang.
    • Leg het deeg terug op uw werkplank en kneed het nog eens 8 minuten door.
    • Bestrijk een bakplaat met het resterende klontje boter.
    • Rol het deeg tot een cilinder en druk deze enigszins plat.
    • Verdeel het in de lengte in drie gelijke repen en laat deze aan een kant aan elkaar vastzitten.

    • Vlecht de drie repen losjes dooreen.
    • Bevochtig de uiteinden met wat water en druk ze stevig op elkaar.
    • Leg de vlecht op de ingevette bakplaat en laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats in ca 1 u tot dubbele omvang rijzen.
    • Verwarm het laatste kwartier van het rijzen de oven voor op 220°C.
    • Bestrijk de vlecht met behulp van een kwastje met het mengsel van ei en melk en strooi er tot besluit het maanzaad over.
    • Bak het brood in ca 45 minuten goudbruin en gaar.
    • Laat het brood op een rooster uitdampen en afkoelen.



    18-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    16-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luxe maïsbrood

    LUXE MAISBROOD

    Een verrukkelijk brood van Amerikaanse origine, dat u het beste warm kunt opdienen royaal bestreken met boter en jam.

    Ongeveer 1 uur

    Ingrediënten

    Voor een vierkant brood (20 x 20 cm)

    • 120 g + een klontje boter
    • 180 g tarwebloem
    • Iets meer dan 1 lepel bakpoeder
    • 2 tls zout
    • 300 g maïsmeel (bij voorkeur geel)
    • 2 tls suiker
    • 4 losgeklopte eieren
    • 2 ½ dl melk
    • Ruim ½ dl koffieroom

    Werkwijze

    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Bestrijk de bakvorm met het klontje boter.
    • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout bij elkaar in een ruime kom.
    • Meng er het maïsmeel en de suiker dooreen.
    • Snijd de resterende boter in de droge ingrediënten fijn.
    • Schud de inhoud van de kom af en toe en wrijf té grote stukjes boter met de vingertoppen fijn.
    • Klop met behulp van een vork in een klein kommetje de eieren met de melk los.
    • Giet dit mengsel bij de inhoud van de grote kom en schep alles met een houten lepel dooreen tot een samenhangend mengsel is verkregen.
    • Roer de room erdoor. Er ontstaat nu een dikke pasta.
    • Laat het mengsel in de bakvorm glijden en strijk met de vlakke kant van een mes de bovenzijde glad.
    • Zet het geheel ca 30 minuten in de oven.
    • Controleer of het brood gaar is door er een breinaald in te steken: komt deze schoon te voorschijn dan is het brood gaar.
    • Haal de bakvorm uit de oven en laat het geheel 5 minuten afkoelen.
    • Snijd hierna het brood in vierkantjes van 5 x 5 cm en dien deze warm op.



    16-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    14-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis-tuin en keukenbrood

    HUIS-, TUIN- en KEUKENBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 4 broden van 500 g

    • Een klontje boter - 130 g verse gist
    • 1 el + 2 els suiker - 9 ½ dl + 1 el lauwwarm water
    • 1500 g tarwebloem - 1 el zout

    Werkwijze

    • Bestrijk vier langwerpige bakvormen aan de binnenzijde met de zachte boter.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls suiker dooreen.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles dooreen tot u een gladde massa krijgt.
    • Zet het mengsel ca 20 minuten op een warme plaats.
    • Zeef de bloem in een grote kom en voeg er de resterende suiker en het zout bij.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en het overgebleven lauwwarme water.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga door tot het deeg als een bal in de kom ligt.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het 10 minuten tot u een soepel en glad deeg bekomt.
    • Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme tochtvrije plaats in ca 1u30 tot dubbele omvang rijzen.
    • Leg het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkplank en kneed het gedurende 8-10 minuten flink door.
    • Verdeel de deegbal in vier gelijke delen en breng elke portie in het gewenste model.
    • Leg het deeg in de bakvorm en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 45 minuten rijzen tot het deeg tot de bovenrand van de vormen komt.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.
    • Plaats de bakvormen in de oven en verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 220°C.
    • Bak de broden dan nog 30 minuten verder af tot ze gaar zijn. Ze klinken dan hol wanneer u er onderaan op klopt.
    • Laat ze afkoelen op een rooster.



    14-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    12-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans brood

    FRANS BROOD

    Ongeveer 9 uur 30

    Ingrediënten

    Voor 3 broden van ca 40 cm lang en 7 cm breed

    • 15 g verse gist
    • 3 ¾ dl + 1 el lauwwarm water
    • 500 g ongebleekte tarwebloem
    • 2 tls zout
    • Voor de glans: water-eimengsel

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en voeg er ½ dl + 1 el lauwwarm water aan toe. Meng alles zeer goed dooreen.
    • Zeef de bloem tezamen met het zout in een grote mengkom.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel en het resterende lauwwarme water.
    • Meng met een spatel geleidelijk aan de bloem door het vocht. Ga door tot er een vrij plakkerig deeg is ontstaan.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven plank of marmeren plaat.
    • Laat het deeg 3 minuten tot zichzelf komen.
    • Was intussen de kom schoon en droog want u hebt ze straks nog nodig.
    • Het deeg is nog plakkerig.
    • Kneed het deeg 5 minuten lang op de gebruikelijke wijze door en bestuif het af en toe met wat bloem om te voorkomen dat het al te plakkerig wordt. Blijf kneden tot het soepel en glad aanvoelt.
    • Laat het deeg 3 minuten rusten.
    • Kneed het opnieuw 2 minuten door. Nog steeds voelt het deeg heel zacht aan.
    • Draai het deeg tot een halve bal en leg het terug in de kom.
    • Dek af met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats (ruim 21°C) in ca 3 u tot 3 ½ keer zijn oorspronkelijke omvang rijzen. Er zijn nu luchtblaasjes zichtbaar en het deeg voelt heel veerkrachtig aan.
    • Leg het deeg terug op een met bloem bestoven werkplaats en schraap de kom schoon.
    • Bestuif uw handen met wat bloem en druk het deeg tot een platte cirkel uiteen. Druk al doende de luchtblaasjes plat.
    • Vouw de deeglap op tot een rechthoekig “pakketje” en leg dit zorgvuldig in de kom terug.

    • Dek de kom weer af met doek en plastic folie en zet het geheel weer op dezelfde warme plaats. Na 2-3 u zal het deeg weer 3 keer zo groot geworden zijn en heel veerkrachtig aanvoelen.
    • Leg het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkplaats en druk het voor de tweede keer tot een platte cirkel uiteen.
    • Verdeel de deeglap met een scherp mes in drie gelijke stukken.
    • Vouw elk stuk dubbel.
    • Laat het deeg, toegedekt met een vochtige doek, 5 minuten rusten.
    • Neem een bakvorm voor Franse broden en leg er bakpapier op.
    • Neem het eerste deegpakketje (de andere twee blijven onder de doek liggen) en druk het met uw handen, die met wat bloem bestoven zijn, tot een ovale lap van ca 25 cm lengte.
    • Vouw de deeglap netjes dubbel en druk de rand even aan.
    • Rol het deeg vervolgens op, beginnend aan de brede kant, dus op de vouw.
    • Druk het deeg opnieuw tot een ovale lap en rol deze nogmaals op, maar nu vanaf de korste kant.
    • Plaats uw handen midden op de deegsliert en rol het deeeg zachtjes heen en weer terwijl uw handen naar de uiteinden schuiven. Ga door tot de deegcilinder een lengte van een gootje van uw bakblik heeft gekregen.
    • Leg de deegcilinder in een gootje van het bakblik.
    • Doe hetzelfde met de andere 2 stukken.
    • Zet alles op een warme droge plaats en laat het afgedekt ca 2 u rijzen tot het deeg tot driemaal zijn oorspronkelijke omvang is gerezen.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C.
    • Maak met een scherp mes in elk brood 3 lange, schuine insnijdingen.
    • Als u van een glimmende korst houdt kunt u de broodjes insmeren met water-eimengsel.
    • Bak de broden in ca 30 minuten diep-goudbruin.
    • Laat ze afkoelen op een rooster.



    12-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    10-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eierbrood

    EIERBROOD

    Ongeveer 6 uur

    Het deeg voor dit heerlijk luchtige eierbrood of challah, wordt gevlochten en met maanzaad bestrooid.

    Ingrediënten

    Voor 1 brood van 1000 g.

    • 15 g verse gist
    • 1 ½ el suiker
    • Bijna 2 dl lauwwarme melk
    • 500 g tarwebloem
    • 3 tls zout
    • 2 losgeklopte eieren
    • 1 el plantaardige olie
    • Een klontje boter
    • Voor een glanzende korst: 1 eierdooier, losgeklopt met 1 el koud water en 2 els maanzaad.

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork 1 tl van de suiker dooreen.
    • Voeg er ½ el van de lauwwarme melk bij en meng alles tot een glad papje dooreen.
    • Dek het kommetje af met een vochtige doek en zet het ca 20 minuten op een warme, tochtvrije plaats.
    • Zeef de bloem, de resterende suiker en het zout in een grote kom.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel.
    • Voeg vervolgens de overgebleven melk, de eieren en de olie bij en meng met een houten lepel geleidelijk aan alles dooreen tot een samenhangend deeg dat als een bal in de kom ligt.
    • Dek de kom af met doek en plastic folie en zet hem op een warme tochtvrije plaats en laat het deeg in ca 2 u rijzen tot dubbele volume.
    • Bestrijk een bakplaat met boter.
    • Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkplank en kneed het gedurende 5-8 minuten flink door.
    • Verdeel de deegmassa in drie gelijke porties en rol elke portie tot een sliert van ca 30 cm.
    • Druk de deegslierten aan één uiteinde op elkaar vast en vlecht ze losjes dooreen.
    • Druk ook aan de andere zijde de uiteinden aan elkaar vast.

    • Leg het gevlochten brood op de ingevette bakplaat en laat het onder doek en plastic folie ca 2 ½ u op een warme plaats rijzen.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op een temperatuur van 220°C
    • Bestrijk de vlecht met behulp van een kwastje met het mengsel van eierdooier en water, en strooi er tot besluit wat maanzaad over.
    • Zet de bakplaat in de oven en verlaag na 10 minuten de oventemperatuur tot 190°C.
    • Bak het brood verder in ca 30 minuten goudbruin en gaar.
    • Laat het brood op een rooster uitdampen en afkoelen.



    10-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!