Vandaag staan in Parijs-Nice twee ritten op het programma, een rit in lijn van St. Etienne-Valence 88km en een ploegentijdrit te Valence van 4,9km.
Iedereen was verwonderd dat de gisteren zwaar gevallen Eddy Merckx het er vandaag zo knap vanaf bracht. Alhoewel de formaties Demuer en Plaud een bondgenootschap hadden gesloten en hun kopmannen Ocana en Pingeon gesteund door de Spanjaarden Fuente en Gandarias op de col de la République tot viermaal ten aanval trokken kon Eddy telkens vlot counteren. Daarna waren het de ploegmaats van Eddy die bij elke ontsnapping telkens met minstens twee mee waren. Behalve in de laatste ontsnapping van negen was enkel Barras (2e ) mee die wegens onregelmatig spurten naar de laatste plaats van de kopgroep werd verwezen. De uitslag werd dus: 1. André Dierickx, 2. Rolf Wolfshohl, 3. Willy De Geest, 4. José-Antonio Ponton (Sp), 5. Roger Pingeon (Fr), 6. Jesus Manzaneque (Sp), 7. René Grenier(Fr), 8. Georges Chappe (Fr) en 9. Georges Barras. De spurt voor plaats 10 van het eerste deel van het peloton 56man sterk werd gewonnen door Willy Abbeloos zij volgen op 8. Drie renners kwamen na sluitingstijd binnen, Jan Hordijk (Ned), Augustin Tamames (Sp) en onze landgenoot Maurice Eyers. De Spanaard Nemesio Jimenez was de enige opgever.
Na de middag was het de Duitse ploeg Rokado die won met een tijd van 6213 wat 1/100e beter was dan Sonolor, verder volgden, Werner, Molteni, Kas, Magniflex, Peugeot, Gan-Mercier, Gitane en Bic. In het algemene classement blijft Merckx met 4 leider voor André Dierickx. In het bergclassement staat Martin Vanden Bossche aan de leiding, Cadiou is leider met de punten en Molteni staat bij de ploegen op kop.
In Tirreno-Adriatico waar de 3e rit werd verreden tussen Pescasseroli en Alba Adriatica werd het een Vlaams spurtersfestival. Na 219km was Patrick Sercu de snelste voor Rik Van Linden, Frans Verbeeck en Roger De Vlaeminck, 5e werd Giancarlo Polidori en 6e Ole Ritter daarna werden alle renners van de kopgroep gelijk geplaatst. Hier blijft de Zwitser Joseph Fuchs leider. Wie had verwacht dat deze 3e rit die de renners van de bergen naar de kustvlakte bracht rustig zou verlopen kwam bedrogen uit. Het was Motta die de bergprijs wou veroveren en als 1e doorkwam op de Morca Caruso en dus bergkoning werd. Het was door deze aktie dat het peloton in twee scheurde en een 40tal renners voorop kwamen. Het tijdsverschil bleef een tijd miniem tot een gesloten overweg waar de renners 6 moesten wachten er voor zorgde dat de koproep definitief weg was. Het peloton reageerde niet meer en er werd de rit tegen een slakkengangetje afgewerkt en zou met 21 vertaging toekomen. Eén van de slachtoffers was Marino Basso.
Met Autun-St. Etienne 209 km zijn de renners in Parijs-Nice aan rit 3. Was er onderweg niet veel te beleven dan was dit wel het geval bij de eindspurt door de val van Eddy Merckx. Na de wedstijd en een onderzoek in het ziekenhuis gaf Eddy zijn versie: Oorspronkelijk slecht geplaatst voor de eindspurt was het Martin Vandenbossche die mij in de klim naar de aankomstlijn in goede stelling bracht. Eric Leman zette de spurt in. Eric ging zo snel dat enkel hij, Karstens en ikzelf voor de overwinning in aanmerking kwamen. Dan gebeurde het, Eric viel stil, Gerben bemerkte het te laat, raakte het wiel van Eric viel voor mijn fiets en ik kon hem niet meer ontwijken, ook Godefroot was bij deze val betrokken. Leman werd winnaar voor Barry Hoban, Daniel Van Ryckeghem, Rolf Wolfshohl, J.M. Lopez-Rodriguez, Georges Pintens, Alain Santy, Santiao Lazcano, Yves Hezard en als 10e Joop Zoetemelk. Gerben Karstens is ook voor onderzoek naar het ziekenhuis gevoerd. Ongeveer een uur na de wedstrijd liet sportdirecteur Demuer weten indien Eddy die 47 achterstand had opgelopen dezelfde zou krijgen dan het peloton hij zijn ploeg uit koers zou nemen.
In Tirreno Adriatico is ook de 2e rit Frosinone Pescasseroli 174 km door een buitenlander gewonnen. Toen na 160km nog niets was gebeurd, is het Fuchs die aanviel op de laatste helling en het gezelschap kreeg van Boifava en Bergamo. In de afdaling is Fuchs er alleen op uitgetrokken en won met 59 voorsprong op zijn ploegmaat Marcello Bergamo, die 6 overhield op Frans Verbeeck. Voor plaats 4 was op 110 Marino Basso de snelste voor Willy Planckaert, Diego Moser, Walter Planckaert, Michele Dancelli en eindigde Noël Vanclooster 9e . Joseph Fuchs is de nieuwe leider.
In het Spaanse Eibar werd het Europees Bergcriterium verreden over een afstand van 123km, de zege was voor Jesus Esperanza hij had 324 voorsprong op 4 achtervolgers, waarvan Juan Zurano de spurt won voor Andrés Oliva, José-Luis Abilleira en Gonzalo Aja. Eerste buitenlander werd Herman Vanspringel die op 426 twaalfde eindigde.
In Groot-Brittannië bestond het podium te Redhill uit Collin Lewis, Danny Horton en Reg Smith.
In Portugal te Porto Alto won Fernando Mendes met 349 voorsprong op Fernando Vieira en had nr 3 Antonio Martins 412 achterstand.
. Jos Saenen De Vlaamse Pijl te Harelbeke werd gewonnen door Luc Demets voor Rob Kroep (Ned) en Lieven Malfait.
Te Houthalen werd de eerste wedstrijd van de Schaal Frans Theelen verreden. Met 56 vertrok men in de kou om 20 plaatselijke ronden van 4,7km af te leggen. Van bij de start volgde de ene demarrage op de andere. In de 3e ronde was het Paul Wellens die alleen doorkwam, maar zorgde Gustaaf Put voor de hergroepering. De beslissing viel in de 8e ronde toen Frans Dirickx ten aanval trok en nog 7 anderen konden aansluiten. In de eindspurt was het Jos Saenen die het haalde voor Frans Dirickx, Jos Clabots, Gustaaf Verboven, Marc Verbeeck, André Verbraeken, Albert Segers en Roger Loysch.
Te Ichtegem waar 45 renners de start namen, was er voor Freddy Maertens de 2e zege in evenveel dagen. Na 126km had hij 15 voorsprong op Michel Pollentier die de beste was van de eerste achtervolgers, de Nederlander Alfons Van Katwijk, Gery Catteeuw, Daniël Moenaert, José Van Ackere en Roger Verschaeve.
Een Nederlandse zege te Knesselare waar Wim De Waal won voor Antoine Bauwens en Eric Serlet.
Jos Gijsemans haalde het te Kortrijk-Dutsel voor Jean Claude Van Hoof en Paul Collaer.
Marc Meernhout won de 2e rit van de 2daagse van Wervik-Kruiseke waarvoor vandaag slechts 29 renners kwamen opdagen, hij had liefst 440 voorsprong op 3 achtervolgers, Frans Ligneel, Valère Vandecasteele en Bertil Cael.
Liefst 73 renners aan de start van de tweede Luikse lentekoers: Luik-Trognée, hier was na 96km Marc Lepers de beste voor de Duitser Wilfried Trott en Bernard Bourguignon die samen plaats 2 bezetten.
Michel Dagrin was de beste van 70 renners te Mettet waar Gino Tazza en Jean-Claude Conard mee op het podium mochten.
In Nazareth was het Lucien De Brauwer die in een spurt met 2 won voor Luc DHont en volgde op 40 Eddy van Puymbroeck als 3e.
Gustaaf Van Gossum had te Oplinter waar 45 renners de start namen, 10 meter voorsprong op Yvan Benaets en was er plaats 3 voor Henri Michiels.
Te Vollezele werd het na 107km een spurt met drie, Lucien Zelck haalde het voor Luc DHoeckers en Isidoor Weemaes.
De 1e Sterrit werd verreden te Wichelen en won August Herijgers voor de Nederlander Cees Bal, René Dillen, Cor Priem (Ned) en Clement Van Ransbeeck.
De allerlaatste cross van het seizoen werd verreden te Casalpusterlengo / Italië en was de zege voor Renato Longo, na 24km had hij 102 voorsprong op de Zwitser Albert Zweifel en Charles Rigon (Fr).
Omstreeks 16u15 is de 18 jarige Yvan Brouckaert uit Veurne tijdens een wedstrijd voor juniores te Ichtegem verongelukt. Op de gesloten omloop kwam Yvan in botsing met een tegen de koers inrijdende wagen, die een gekwetste renner vervoerde. De ongelukkige werd nog overgebracht naar het ziekenhuis van Torhout maar was bij aankomst al overleden.
In Ichtegem waar 107 renners de start namen voor de 27e Omloop der Vlaamse Ardennen, heeft vooral de wind die veelal in het nadeel van de renners blies de wedstrijd lastig gemaakt. De zege was voor de Nederlander Tino Tabak die nochtans tweemaal in zijn kaarten had laten zien. De eerste maal toen hij bij de beklimming van de Kemmelberg de tegenaanval leidde op Delaere, Vermeeren en Vantyghem, en een tweede maal toen hijzelf met Van Roosbroeck ten aanval trok. Toen aan km 125 Tabak alleen wegreed is er nooit een serieuze achtervolging op gang gekomen en bereikte hij met 6 voorsprong de eindstreep. Noël Vanthghem (3e op 620) die nog op zoek was gegaan naar de vluchter moest nog dulden dat Aimé Delaere hem de 2e plaats afsnoepte. Voor Dieter Puschel was er op 625 plaats 4, Staf Van Roosbroeck won de spurt van de groep voor plaats 5 op 7. Verder in de top10 volgden: Fernand Hermie, Cees Koeken, Robert Mintkiewicz, Jos Vander Vleuten en Daniël Verplancke.
Te Stene kwamen 34 crossers aan de start voor de laatste wedstrijd van het Belgisch seizoen, na 25km had Robert Vermeire liefst 120 voorsprong op wereldkampioen Norbert Dedeckere, derde op 150 werd Leo Arnouts. Voor plaats 4 op 220 haalde André Geirlandt het van Rik Arnouts.
Te Boxbergheide-Genk kreeg men liefst 91 renners aan de start, maar na halfkoers waren nog slechts 19 renners die in aanmerking kwamen voor de zege. Grote pechvogel bij de leiders was Frans Goossens die op het einde nog pech kreeg en alzo met plaats 19 moest tevreden zijn. In de spurt met de 18 anderen was Jozef Similion de snelste voor Lucien Zelck en stond ook Ludo Noels op het podium.
Ook de liefhebbers waren voor 97km van de partij te Hulste, hier waren 67 vertrekkers en ging de zege naar de Nederlander Antoon Van den Bunder die 15 voorsprong had op 5 achtervolgers. Hiervan won Eric Serlet de spurt voor August Herijgers, Jerry Catteeuw, Wim De Waal (Ned) en Ludo Delcroix.
Te Wervik-Kruiseike waar 54 renners deelnamen aan de 1e rit van een 2 daagse kreeg een Nederlander als winnaar. Cornelis Bal won met 1 lengte van Isidore Weemaes en werd Bertil Cael 3e.
In Westende kwamen 43 renners aan de start en werd het na 100km een spurt met twee, Freddy Maertens haalde het van Etienne Mattheus, 10 later werd Lucien De Brauwere 3e, op 35 was Ferdinand Peirsman de snelste van viif, voor Eddy Ronquetti, Alex Van Linden, Paul Lannoo en Michel Pollentier.
In Nederland was er de Ster van Zwolle, na 150km had winnaar Louis Westrus 47 voorsprong op Wil De Vlam en volgde Peter Nieuwenhuis op 101.
. Jos Abelshausen In een snijdende winterkoude ging te Hulst-Ingelmunster de 11e Omloop van Zuid-West Vlaanderen met 114 renners van start. Reeds kort na de start ontsnappen een 20-tal renners. Toen men de Westvlaamse heuvels aandeed werd de kopgroep herleid tot een twaalftal. Het was Noël Vantyghem die de regelmatigste was bij het beklimmen van die heuvels en de bergprijs won. Bij het bereiken van Hulste waar nog 4 plaatselijke ronden van 11km moesten worden afgelegd, was het achtervolgend peloton herleid tot amper een 40tal renners. Tijdens de tweede plaatselijke ronde sloeg Abelshausen gesteund door 5 ploegmaats voor de eerste maal toe. Op 5 km van het einde kreeg hij het gezelschap van Baert, Hermie, Vantyghem en 2 ploegmaten: Antheunis en Van Roosbroeck die zich hadden laten meedrijven. Van Roosbroeck werd door pedaalbreuk teruggeslagen, maar kon na herstelling nog bij de eerste achtervolgers aansluiten. Op 600 meter van de streep was het nogmaals Jos Abelshausen die aanviel en met 10 meter won voor Dirk Baert, Fernand Hermie Noël Vantyghem en ploegmaat Etienne Antheunis. Op 15 won nog een ploegmaat Luc Vangoidsenhoven de spurt voor plaats 6 voor Raf Hooyberghs, Staf Van Roosbroeck nog twee Watneys. 9e werd Eddy Reyniers en 10e Tony Gakens.
. Tomas Pettersson wint 1e rit Rit 2 in Parijs-Nice heeft een spectaculair verloop gekend. Het was 50km voor het einde, op de helling van Château- Chinon dat Georges Pintens kopman bij de ploeg Van Cauter lek reed. Martin Vandenbossche die Pintens naar achteren had zien wegzakken dreef het tempo de hoogte in, waardoor Georges het moeilijk zou krijgen om weer aan te sluiten. Lomme liet behalve Degeest al zijn renners wachten. Vooral door het toedoen van Aghostinho kwam de groep Pintens in het zog van de wagens. Op dat ogenblik liet Adjunkt-directeur Jacques Anquetil de barrage maken en werden de achtervolgers opnieuw op achterstand geplaatst. Dit heeft na de rit heel wat stof doen opwaaien, maar Jacques wimpelde het af met te zeggen dat Lomme zich dikwijls als koersdirecteur aansteld en nu heb ik het reglement naar de letter toegepast. Terug naar het koersverloop op 20km van het einde reden 5 renners met 1 voorsprong voorop, maar was het de ploeg van Karstens die voor de hergroepering zorgde. Het was evenwel Eddy Merckx die tijdens de laatste honderden meters op de helling naar de meet voorsprong nam en met 3 voorsprong won op Raymond Poulidor, op 7 werd Jacques Cadiou 3e en volgen verder Kartstens, van Ryckeghem, Mourioux, Leman, Hoban, Swerts en sluit Rebillard de top10 af. Georges Pintens als 90e verloor 327. Nu mag Eddy Merckx wel de leiderstrui omgorden, op 7 volgt Raymond Poulidor en Gerben Karstens als derde heeft 12 achterstand. Wie vandaag niet van start ging is de Nederlander Jan Janssen wegens plotselinge ziekte van zijn vader.
In Italië is Tirreno-Adriatico van start gegaan met de rit Ledispoli-Alatri over 196km. De renners hebben niet de minste strijdlust getoond zodat men naar een massaspurt leek te rijden. Het is wel even anders verlopen, door een misrekening van Roger De Vlaeminck. Toen de Zweed Tomas Pettersson naar de ontsnapte Polidori reed kwam er geen reactie. Het was pas als de Zweed zijn armen opstak dat Roger inzag dacht dat de streep korter lag dan hij dacht. Op plaats 3 eindigde Noël Vanclooster voor Frans Verbeeck, Julien Van Lint en Franco Bitossi. Het peloton werd op plaats 7 gezet in dezlfde tijd als de winnaar. Pettersson is de eerste leider.
In de klimkoers van de Arrate-berg 7,7 km (Spanje) waaraan 28 renners deelnamen is onze landgenoot Herman Vanspringel 3e geworden op 3. Op 3km van de top hadden 4 renners zich los gewerkt. Met twee werd er voor de zege gespurt, de Spanjaard Gonzalo Aja haalde het van zijn landgenoot José-Luis Abilleira. Op 7 werd Andrés Oliva vierde.
Vandaag bij de start van de eerste rit weten de renners nog altijd niet wat er te verdienen valt, en is er nog geen wedstrijdreglement ter beschikking. Het is door het niet beschikbaar zijn van het wedstrijdreglement dat men pas na een uur kon melden dat het podium van het klassement bestond uit 1.Leman-2.Karstens-3.Merckx. Wie voor de start een voorgevoel had was Frans Mintjens, volgens hem zouden op de smalle wegen met 110 renners valpartijen onvermijdelijk zijn. De allereerste die viel was Frans, niet door het gedrum maar toen hij na een wielwisselling werd opgewacht door Vander Linden die zelf kettingbreuk had gehad en Barras die zadelbreuk had geleden en Swerts en Vandenbosche die zich hadden laten uitzakken, raakte hij het achterwiel van Martin viel en hield er een hoofdwonde aan over. Deze werd met twee haakjes gedicht en kon men verder.
De 1e rit in Parijs-Nice, Dourdan-Vierzon is door de felle wind die de renners in de rug hadden aan een recordsnelheid verreden. Winnaar Eric Leman legde de 184km af in 3.5715 wat een gemiddelde van 46,533km betekend. Door deze snelheid bleven de uitvallen natuurlijk achterwege en werden in het tweede uur een 30tal renners uit de wielen gereden. In de eindspurt haalde Eric Leman het vlot voor Gerben Karstens, Daniël Van Ryckeghem, Eddy Merckx, Rolf Wolfshohl, Mouriaux, Cadiou, De Geest, Peelman en en Urubizabia die samen met de andere renners van de 1e groep 10e gelijk werd geplaatst. Door zijn zege neemt Eric de leiderstrui over van Eddy Merckx, die na de rit wel een nieuwe leiderstrui om de schouders kreeg maar hem daarna moesten aan Eric laten. De oorzaak hiervan was dat tijdens de proloog gisteren men enkel voor de bonificaties reed, er geen punten waren te verdienen en dat verder alle renners dezelfde tijd zouden krijgen. Aangezien zowel Eric als Eddy 5 bonificatie hadden heeft men over het hoofd gezien dat bij gelijke stand de punten tellen en dit was natuurlijk in het voordeel van Eric.
Voor Briek Schotte zijn ploeg Flandria Beaulieu is het een valse start geworden in Parijs- Nice. Zijn renners lagen net als verleden in het Hilton hotel te Orly, wat een 40 km van de start is. Nu vond de tweede wagen van Briek dat 1 uur wel voldoende was om naar de start te rijden, aangezien men het gezelschap zou hebben van een Franse wagen, waarvan de bestuurder beweerde de weg te kennen. Het is wel even anders verlopen, Georges Claes (Zonhoven)53e en Jan Van de Wiele 61e misten hun start, ook Ronald De Witte 92e van Peugeot kwam te laat. Deze 3 renners zijn na Eddy Merckx mogen starten. De jonge ploegmaat van Eddy Merckx, Ludo Vander Linden heeft het sinds zijn debuut bij de profs nog niet getroffen. Tijdens een training in het oefenkamp kwam hij ten val in een gladde afzink. En woensdag toen hij samen met Cambré in België op volle snelheid achter een kamion reed, geraakte zijn versnellingsapparaat defekt, kwam met zijn hoofd tegen de grond en hield er een vrij diepe snijwonde aan over. Met haakjes in zijn hoofd is hij toch aan de start gekomen en werd 40e . Zijn trainingsmaat Cambré die ook was gevallen heeft er een verstuikte hand aan overgehouden.
Vandaag begon Parijs-Nice met een proloog. Het is voor de eerste maal dat Merckx als wereldkampioen tegen Ocana zal strijden in een rittenkoers. Ook had Eddy al vroeger aangekondigd dat deze Parijs-Nice zijn eerste grote wedstrijd zou worden. In Dourdan op de beruchte helling van Bordaux-Parijs moesten de renners een tijdrit van 1,7km rijden. Eddy won met een tijd van 2413, wat nog 8 sneller was dan verleden jaar. Op 6 werd de Franse veteraan Raymond Poulidor tweede, voor de Nederlander Gerben Karstens op 8 die lange tijd aan de leiding stond. Vierde werd Yves Hézard op 9 en voor Luis Ocana was er de 5e plaats op 10. Tweede landgenoot was André Doyen met zijn 35e plaats op 23.
In Catignola heeft Bitossi in tegenstelling met gisteren wel tot het einde zijn handen aan het stuur gehouden. Na 105km was Franco sneller dan Enrico Paolini en de Zweed Tomas Pettersson.
De eindstreep van Milaan Turijn lag niet op de wielerbaan zoals gewoonlijk. De organisatoren hadden uit vrees voor de regen de meet getrokken op de lange rechte baan in de omgeving van de wielerbaan. Met 118 zijn ze vertrokken en hebben er onderweg een boeiend spektakel gebracht. De eerste aanvaller was Ole Ritter die echter nooit uit de greep van het peloton geraakte. Daarna was het de beurt aan Paolini die er hard vandoor ging, nam tot 5 voorsprong maar moest na een vlucht van 60km zijn plaats in het peloton opnieuw innemen. De beslissende ontsnapping werd op gang gebracht een 15tal kilomters voor het einde Roger De Vlaeminck was de aanstoker en kreeg in 2 fases nog 8 renners mee. In de eindspurt was Roger de snelste voor 3 Italianen Franco Bitossi die te vroeg het zege gebaar maakte Gianni Motta Italo Zilioli de Fransman Francis Campaner opnieuw 2 Italianen Giancarlo Polidori en Michele Dancelli. De Zweed Gösta Pettersson werd 8e en als 9e bolde Marcelo Bergamo over de streep. Van een volgend viertal was Tony Houbrechts op 27 de snelste voor plaats 10. Nadien verklaarde Roger De Vlaeminck dat hij alleen kon toekomen maar niet voldoende parcourskennis had.
Net geen 200 renners aan de start te Doornik voor de Trèfle à 4 feuilles waar de renners 10 rondjes van 15km moesten afleggen. Bij Watney werd Walter Planckaert als winnaar uitgespeeld, maar verliep het enigszins anders. Reeds van bij de start werd er voortdurend aangevallen, uiteindelijk kwam een groep van 22 vooraan. Deze ontsnappng was op gang gekomen na 30km door de Fransman J.C. Genty die Antheunis, Vermeeren, Verstraeten en Van Landeghem meekreeg. Nadat 5km verder Cael en de Fransman Raymond aansloten, kwamen nog 2 groepjes aansluiten waarvan als laatste man Frans Verbeeck. Een goede verstandhouding is er vooraan nooit geweest, er werd aangevallen er kwamen bressen, en heel wat renners moesten afhaken. Het peloton reageerde, Verbeeck voelde de bedreiging aan en sprong op 25km van de streep weg. Het was Vanspringel die naar Verbeeck reed, ook De Buysschere probeerde maar faalde. Al reden de 2 weldra een bonus van 40 bijeen kwam het voorste gedeelte van de groep op het einde nog geweldig opzetten, maar Verbeeck begon al vanop 500 meters de spurt en won met 10meter van Herman Vanspringel. Voor plaats 3 had ook Romain Maes een kleine voorsprong genomen en had 5 achterstand. Op 20 werd de Nederlander Cornelis Koeken 4e voor X, Gustaaf Van Roosbroeck, Ferand Hermie, Luc Van Goidsenhoven, Hervé Vermeeren, Marcel Omloop, Eddy Cael en de Nederlander Adrianus Duycker. Het tweede gedeelte van de groep volgde op 50 en mocht voor plaats 13 spurten, hier was de Ronny Christiaens de snelste.
Manu Snellinx en Raf Constant zullen op 10, 11 en 12/3 deel te nemen aan een internationaal wielerfeest op de Barbuda-eilanden, waaraan ook Amerikaanse, Canadese, Britse, Zuid-Amerikaanse en Deense wielrenners werden uitgenodigd.
. Klaus Bugdahl De 6daagse van Groeningen werd net als verleden jaar gewonnen door het Duitse koppel Klaus Bugdahl Dieter Kemper. Het was 10 voor het einde dat zij een ronde konden nemen op het Belgisch-Australisch koppel Theo Verschueren Graeme Gilmore. Op 2 ronden werd de Nederlandse Belgische ploeg René Pijnen Norbert Seeuws derde. Op plaats acht eindigde onze landgenoot Willy Debosscher met de Nederlander Harm Ottenbros zij hadden 11 ronden achterstand.
In de Omloop van Beide Vlaanderen kwam een koortsige Walter Godefroot aan de start, maar aan de voet van de Rodenberg liet hij het afweten. Het waren vooral Walter zijn ploegmaats van Peugeot die het initiatief namen, en was het enkel Van Roosbroeck die volledig meewerkte. Na de Kemmel kwam er een hergroepering, en was het Bernard nog een Peugeotrenner die ten aanval trok, en later het gezelschap van 3 anderen kreeg, zij zouden tot 2 uitlopen. Iets na de Kluisberg op 40km van het einde en na 65km in de aanval te zijn geweest werden de vluchters gegrepen. Uiteindelijk reed men met een gesloten peloton naar de streep, waar werd gespurt op een nat wegdek. Het was Noël Vanclooster die de spurt van ver aanzat, een zij aan zij met Willy Planckaert uitvocht, maar toen kwam binnenkant van de gevaarlijke bocht Staf van Roosbroeck, die Noël wat hinderde en won voor zijn ploegmaat. Willy Planckaert werd 3e, Daniel Vanryckegem 4e en Daniel Ducreux (Fr) 5e. Twee jaar geleden was Staf hier ook al winnaar maar bij de liefhebbers.
Brussel-Opwijk kreeg na 141km Ludo Delcroix als winnaar, hij had 18 voorsprong en werd de Nederlander Cees Swinkels 2e voor Henri Michiels, Theo Dockx en was Gustaaf Van Cauter 5e.
Gent-Staden zag Eic Serlet winnen met 1 voorsprong op Ronald Rosseel, die zelf 10 overhield op Michel Vereecke, Daniel Moenaert, Johan Neyrinck e.a.
De wedstrijd te Villers-le-Temple werd volledig beheerst door de Nederlanders, Jo Van Pol won voor Jan Spetgens, Jos Corvers, Cees Koeken en Ben Ceulen.
Voor eigen volk won Marc Verbeek te Vosselaar voor Luc De Wilde en Roger De Backer.