De 34ste Omloop van de Westkust in De Panne mocht 92 renners verwelkomen. Reeds van bij het begin werd de groep gescheiden en vormden zich vier waaiers, maar na 44km bij het binnenrijden van Diksmuide kwam alles opnieuw samen. Onmiddellijk daarop reden Hendryckx en Vanneste weg , te Langemark na 62km was hun voorsprong reeds 3. Willy Vanneste won zowel op de Kemmel,de Rode Berg als de Zwarte Berg de premie. Vooraan moest Hendryckx de rol lossen en passeerde Willy met 15 voorsprong terug in De Panne op een achttal, er moest nog een grote ronde langs Nieuwpoort en vier lokale ronden worden afgelegd. Bij de 8 achtervolgers viel eerst Sohier en even later Mahieu weg en werd Vanneste bijgebeend. Door pech is ook nog Bruggeman uit de kopgroep verdwenen en ging men met 6 naar de eindspurt. Het was Christian Callens die het met 10cm haalde van uitblinker Willy Vanneste, Daniel Verplancke, Jos Huysmans, Johan Demuynck en Eddy Cael. Op 12 werd Marc Demeyer 7de voor Vic Van Schil. Dan volgde nog een trio op 28 werd Aimé Delaere 9de voor Maurice Eyers en Eddy Peelman. Voor plaats 12 op 36 was Patrick Sercu de snelste van zijn 9 kompanen.
Na Nassen gisteren vandaag opnieuw een Belgische zege in de Vuelta met Roger Kindt, in rit 6 a Gandia-El Saler over een afstand van 120km. Het was op 27km van het einde dat Roger wegreed na de vliegende spurt gewonnen door Willy Scheers. De Nederlander Vander Vleuten en de Spanjaard Grande kwamen bij Roger aansluiten en ook Cambré en Michelotto konden iets later hun wagonnetje aanpikken. In de eindspurt won Roger vrij gemakkelijk voor Claudio Michelotto, Jos Vander Vleuten, José Grande en Emile Cambré. Op 47 won Cees Koeken (Ned) de spurt van de groep voor Gert Harings (Ned), Willy Planckaert en nog eens 3 Nederlanders: Karel Delnoy, Wim Prinsen en Jan van Katwijk e.a. Wat betreft de cols was er La Drova 440m/2e cat waar Labourdette eerste doorkwam en de Simat 305m/2e cat hier kwam Lasa eerste boven. Opgevers van de dag waren: Silvano Davo (Ita), Ramon Saez (Sp), Mauro Vannucchi (Ita), Anatole Novak (Fra) en onze landgenoot Fernand Hermie.
Rit 6b een ploegentijdrit van 6,6km werd gewonnen door Kas voor Bic en Goudsmit-Hoff. Watney werd 4e en Magniflex 8e. Perurena blijft leider.
Dag zes in de Ronde van Spanje brengt de eerste Belgische ritzege, maar tevens een vijftal opgevers. Rit vijf 183km lang van Dehesa de Campoamor naar Gandia langs de oostkust, heeft er blijkbaar voor gezorgd dat de renners van het zonnige weertje wilden profiteren. Het is pas op 50km van het einde dat Luis-Pedro Santamarina er op zijn eentje op uit trok en het tot 7km van het einde volhield. Vanaf dan stond het vast dat men naar een massaspurt ging. Het waren Perurena en Willy Planckaert die van ver de spurt begonnen, maar uiteindelijk Pieter Nassen het haalde voor Domingo Perurena, Dino Zandegu, Gert Harings, Willy Planckaert, Daniel Ducreux, Alfons Scheys, Walter Planckaert, José Gomez Lucas en werd José Manuel Lopez Rodriguez tiende. Onderweg had men 2 cols beklommen, op de La Carrasqueta 1020m/2e cat kwam Aja als eerste door, op de Albeida 620m/2e cat was het de toen de op kop rijdende Santamarina. Leider blijft Perurena. Alhoewel de rit vrij rustig was verlopen werden Joaquim Aghostinho en Englebert Opdebeeck slachtoffer van een valpartij. Voor Aghostinho viel het nog mee en zou op 41 als 62ste eindigen. Erger was het gesteld met den Engel hij eindigde op 816 als 83ste van de 85 renners die de rit uitreden. Slechts zijn ploegmaat Marcel Omloop 84ste en Jan van Katwijk 85ste kwamen met 1246 achterstand na hem binnen. Verder waren het enkel Belgen en Nederlanders die uit de wedstrijd verdwenen. Rinus Wagtmans gaf op, kwamen te laat binnen Luc Van Goidsenhoven, Staf Van Roosbroeck, Eddy Verstraeten en René Pijnen.
Later op de avond werd bij Englebert Opdebeeck bij wie men eerst dacht dat hij enkel een hoofdwonde had, na een radiografisch onderzoek vastgesteld dat hij een breuk aan de elleboog en de pols had. En moet den Engel noodgedwongen de Vuelta verlaten.
Komt er volgend jaar een nieuwe wedstrijd op de kalender? Sinds in 1962 voor de laatste maal de Ronde van Duitsland werd gereden (Peter Post werd winnaar voor Lode Troonbeeckx en Roger Baens), en dat jaar voor het eerst de Rund um den Henninger Turm te Frankfurt werd ingericht, dank zij de sponsoring van een plaatselijke brouwerij, heeft Duitsland slechts 1 wedstrijd met faam. Een konkurrerende brouwerij zou voor haar honderdjarig bestaan een rittenkoers Brussel-Dortmund over twee of drie dagen willen inrichten. Deze wedstrijd zou ter vervanging van Parijs-Luxemburg op de kalender komen, dewelke op 10-13/8/1970 voor het laatst is ingericht. Het was Eric De Vlaeminck die toen won voor Guido Reybroeck en Giacinto Santambrogio (Ita).
Ondanks het mooie weer kwamen slechts 45 renners aan de start in Templeuve voor de 12de Circuit du Tournaisis. Aan km 25 kwam de eerste ontsnapping op gang, de Fransman Roger Desmarets en Leon Thomas reden uit het peloton weg en kregen even later het gezelshap van Eddy Demedts en Bernard Delchambre. Aan het einde van de grote ronde hadden deze 4 leiders bij het binnenkomen van Templeuve een voorsprong van 3. Door pech, bandbreuk voor Delchambre en kettingbreuk voor Thomas vielen deze twee vooraan weg. Onder aanvoering van Vanconingsloo kwamen een 12tal renners mee vooraan. Op een 20tal kilometers van het einde ging Paul Aerts in de aanval en werd door zijn 2 ploegmaten Hooyberghs en Vanclooster goed beschermd. Paul Aerts won uiteindelijk met 230 voor Robert Mintkiewicz (Fr), Georges Claes (Zonh.), Albert Van Vlierberghe, Georges Vanconingsloo, Jos Van Olmen, Michaël Wright (Gbr), Noël Vanclooster, Raf Van Bruaene, Raf Hooyberghs, Frank Ebo en Rudi De Groote. Drie achtervolgers hadden 4 achterstand en hiervan was voor plaats 13 Emile Bodart sneller dan Willy Vanden Eynde en Hervé Vermeeren.
Winnaar Martin De Clercq De wedstrijd in Eeklo telde voor het regelmatigheidscriterum van de krant Vooruit uit Gent. Het was Martin De Clercq die zijn 7 medevluchters overklaste. Bij het ingaan van de laatste ronde liet hij ze achter en won met 40 voorsprong op Robert De Guchtenaere en André De Mol. Eric De Meyer die in de tegenreactie ging naar Martin De Clercq viel en werd naar het ziekenhuis overgebracht.
In Hulsen een gehucht van Balen was de zege voor Roger De Backer die Nico van Hest (Ned) en André Coppers vooraf ging.
Na eergisteren in Kemmel was Eddy Ronquetti nu de beste van 34 renners in Bredene waar hij 15 voorsprong had op een zestal waarvan Daniel Moenaert de spurt voor plaats twee won voor Ferdinand De Keyser.
In Duffel was de zege voor Louis Verreydt voor Martin Bierebeeck en Alex Van Linden.
Ook Yvan Benaets behaalde zijn tweede zege van dit week-end, te Wanze waar 46 renners aan de start stonden versloeg hij 8 medevluchters, Jean-Marie Coenen, Jacques Méan, Omer Meeus, Jos Civatone, Theo van der Leeuw (Ned), Danny Van Goidsenhoven, Dieudonné Depireux en Jan Swinnen. Op 3 werd Bernard Bourguignon 10de.
In Peisegem was de zege voor Wilfried Wesemael voor Jean-Pierre Spileers en Henri Michiels.
In Ninove won Wiliam Meganck voor Romain Vercautere en Luc Donckers.
In Peer was er de 8ste wedstrijd voor de Schaal Frans Theelen. Vijf renners begonnen aan de laatste ronde met 45 voorsprong, maar het peloton kwam geweldig opzetten. Romain Bellis en Guido Cuypers die dachten dat de hergroepering een feit zou worden lieten zich afzakken. Maar de drie anderen begaven niet en was in de spurt de Nederlander Marinus Van Venrooy die zaterdag had opgegeven in de Ronde van België , de snelste, op 3 lengten volgde Tony Daenen en had Roland Neven 10 meter achterstand. Het was Frans Lemmens die op 100 meter de groepsspurt won, voor Gustaaf Verboven, Leonard Engelen, Alfons van Katwijk (Ned), André Verbraeken, Herman Gelders en sluit Frans Mertens de top10 af. In de stand om de Schaal met nog 2 wedstrijden te gaan, staat André Verbraeken met 160 punten aan de leiding.
Eddy Van Tieghem won te Rumes waar hij Willy Baert in een spurt met twee versloeg. Op 20 werd Remy Remaut derde.
Schellebelle kreeg August Van Looy als winnaar hij reed Eric Vande Wiele en Rudi Bauwens op 10.
Nederlandse zege in Spa waar Ben Ceulen won met 35 voorsprong op Jos Renwart en Jacques Theunissen.
In Temse mocht Alex Robberecht de bloemen ontvangen, hij had 10 voorsprong op Ludo Bosch en volgde Rudy Heyns als 3de op 20.
Zijn tweede zege behaalde Rino Van Dromme te Tielt waar hij 110 voorsprong had op Alain Depuydt en 115 op Lieven Malfait.
Voor leider Gregoire Van Moer uit het naburige Reet werd het een triomfrit richting Kontich waar hij geboren is, een uitgelaten supporterslegioen stond hem op te wachten. Van Moer die verleden jaar al een aanbieding kreeg van Watney zal nu volgende donderdag toch een contract tekenen bij kopman Frans Verbeeck. Van Moer verleden jaar nog postbode komt uit een gezin met 10 kinderen. Nochtans had Lucien Acou hem graag meegenomen naar De Vredeskoers. Wat betreft de rit kwam de beslissende ontsnapping al na 40 van de 160km. Een 12-tal reed weg en had aan km 100 al 440 voorsprong. Pechvogel vooraan was Edmond Verbruggen die nadat hij was lek gereden door een andere ploeg werd geholpen, wat niet volgens de reglementen mag en werd aangemaand de wedstrijd te verlaten, iets dat hij slechts met veel tegenzin na een 10 tal km deed. De 11 overige koplopers bleven voorop en mochten met een kleine minuut voorsprong voor de zege spurten. Het was José Van Ackere die het haalde voor Raymond Vanstraelen, Pierre Buslot, Walter Bellemans, Flemming Wever (Den), Luc DHont, Patrick Geldhof, Gaston Louwet, Roger Loysch, Victor De Valckeneer en Roger Van Cauberghen. In de eindstand heeft Gregoire Van Moer 125 voorsprong op Roger De Beukelaer en 129 op de Oost-Duitser Thomas Huschke. Gustaaf Van Cauter werd op 147 vierde en Gustaaf Hermans als 5de volgde op 204. De puntentrui is voor Roger De Beukeaer en was Deurne W.Sp. de beste ploeg.
Gilbert Bellone Voor de nieuwe Duitse sportgroep Rokado is de elfde Rund um den Henningerturm het eerste grote sukses geworden. Reeds onmiddellijk na de start was het de Duitse Rokado renner Rasing die met Spahn en Janbroers ten aanval trok, maar lang heeft hun vlucht niet stand gehouden. Na een uur koers is Karstens en opnieuw Spahn in den aanval gegaan, versterking kwam er van Wolfshohl, Martinez en Parenteau ondertussen was men al 1/3 van de wedstrijd ver. Op dat ogenblik oordeelde Merckx dat het welletjes was en nam het peloton op sleeptouw in de achtervolging en kwam er een hergroepering. Het is tijdens de beklimming van de Koningstein dat Bellone wegreed en was Deschoenmaecker en opnieuw Martinez mee, maar werden even later gelost. De leider bekwam een voorsprong van 3 minuten en het is pas tijdens de eerste van de drie plaatselijke ronden dat het opnieuw Merckx was die in de achtervolging op gang bracht. Maar Gilbert Bellone hield stand en won met 51" voorsprong op Eddy Merckx die zelf 4" voor het peloton eindigde waarvan Noël Vantyghem de snelste was voor Wim Schepers (Ned), Roland Berland (Fra), Eric Leman, Ludo Van Staeyen, Gerben Karstens (Ned), Herman Vanspringel en werd Jan Janssen (Ned) 10e.
In de Ronde van Spanje zijn de renners vandaag voor de 4de rit van Almeria naar Dehesa de Campoamor gereden en moesten daarvoor over 2 cols, waar op de Castellarico 187m/3e cat en op de La Cuesta 352m/3e cat telkens Urbani als 1e doorkwam. Het is pas in de finale dat er zes renners wegreden en door een lichte klim naar de aankomst afzonderlijk binnen kwamen. De zege was voor Gert Harings (Ned) voor Walter Planckaert verder volgden op 4" Antonio Gomez Del Moral (Spa), op 7" Gérard Vianen (Ned), op 11" Hubert Hutsebaut, René Pijnnen (Ned) op 16". De spurt van het peloton voor plaats 7 op 38" werd gewonnen door de leider Domingo Perurena. Marcel Omloop sloot de top10 af en Englebert Opdebeeck werd 55ste. Rik Van Linden is niet meer gestart.
Te Lugo in Italië kwamen 74 renners aan de start van de 48e Giro di Romagna. Na 238km was het Pietro Guerra (Ita) die 8 voorsprong had op Mauro Simonetti (Ita) en werd op 12 Wilmo Francioni derde hij versloeg acht anderen waaronder onze landgenoot Julien Stevens die 11e werd. Het peloton volgde op 14 en mocht voor plaats 12 spurten en was het Marino Basso die Roger De Vlaeminck e.a. versloeg.
In Frankrijk waren er twee wedstrijden, te Aury moest men 120km rijden en was de zege voor Charles Rouxel die 10 voorsprong had op Cyrille Guimard en 25 op Jacques Botherel.
De verleden maand 36 jaar geworden Raymond Poulidor versloeg Jacques Cadiou en Luis Ocana te Garancière waar men slechts 90km moest rijden.
In Rijsel werd bij de liefhebbers onze landgenoot Ronald Rosseel winnaar met 25 voorsprong op nog een Belg N. Lesage
In Nederland is Leo Duyndam wel goed op dreef na gisteren te Geleen was hij nu ook weer winnaar te Rotterdam waar hij zijn metgezel Jan Hordijk versloeg. Op 20 werd Jules Bruessing derde.
Op de wielerbaan van Oudenbosch in Nederland won Theo Verschueren een wedstrijd achter dernys voor Jaap Oudker, Gérard Koel en Willy De Bosscher.
In Hoboken was er de tradionele Grote 1- Mei Prijs ook de Ereprijs Victor De Bruyne genoemd. Twee renners hebben zich gans de wedstrijd getoond, Eddy Peelman die gans de dag strijdlustig was en het Michaël Wright die in de premiespurten zijn best deed. In de eerste grote ronde van 36km heeft Julien Knockaert tot 2' mogen uitlopen. Op het einde van de derde grote ronde, toen men aan de 8 plaatselijke rondjes begon zijn Verhaegen en Brands ontsnapt, de eerste reactie kwam er van Steegmans, en kwamen uiteindelijk 19 renners aan de leiding. Een poging van Reybroeck om de aansluiting te bewerken mislukte en viel Tony Gakens nog ut de kopgroep weg. Van zeer ver vertrok Raymond Steegmans op kop en was niemand bekwaam hem te verslaan. Eddy Peelman werd tweede en verder volgden Ferdinand Van Rijmenant, Alfons De Bal, Maurice Dury, Gilbert Wuytack, Michel Van Vlierden, Georges Claes van Zonhoven, Ludo Dierickx en sluit Theo Fierens de top10 . Voor Reybroeck die nog had gepoogd naar de leiders te rijden was er plaats 22 op 5'20".
Op de Vogelhoek in Melle kwamen 35 renners zich inschrijven. Het grootste wapenfeit van de dag was de wegvergissing na een uur wedstrijd. Men heeft dan de wedstrijd geneutraliseerd en bracht men de afstand naar 122km of 8 ronden. Tijdens ronde 4 zijn vijf renners ontsnapt en kwamen twee ronden later er nog 2 renners aansluiten. André Hendryckx ging twee ronden van het einde solo en won met 20" voorsprong op zijn 2 achtervolgers Ghislain Van Landeghem en Frans Melckenbeeck. De rest van de koplopers mocht op 25" spurten voor plaats 4 en was Hervé Vermeeren de snelste voor Gérard Hendrickx, Raf Van Bruaene en de deze maand 36jaar wordende Miel Lambrecht.
. Bas Hordijk verslaat de verscholen Martin De Clercq & co.
In Deinze waar de inschrijving gebeurde in café De Klok Markt 30, hebben de renners er een fel betwiste wedstrijd van gemaakt. Uiteindelijk kwam het met een omvangrijke groep tot een spurt. Nochtans had Gerrit De Clercq getracht er een stokje voor te steken, door op een kleine kilometer voor de streep een demarrage te plaatsen. De tegenreactie kwam er van Martin De Clercq die tot bij zijn naamgenoot kwam en resoluut de eindspurt begon. Het was echter de sterke Nederlander Bas Hordijk die Martin De Clercq net voor de streep remonteerde en werd Abel Holvoet derde.
In de Ronde van België voor liefhebbers was er eerst een tijdrit in Herentals, en daarna de rit in lijn Herentals-Leopoldsburg. De tijdrit werd gewonnen door Walter Bellemans die men eerst had gedeclasseerd omdat hij niet het volledig parcours zou hebben afgelegd. Later kwam men echter op die beslissing terug. Voor Gustaaf Van Cauter was er plaats 2 en werd José Van Ackere derde.
De rit in lijn over 96km bleken bij aankomst er 106 te zijn. Na 35km reden Peersman, Bortels en De Vriendt weg, aan km 80 sloten volgende renners aan bij de leiders, Breda, Windels, Weemaes, Verbruggen en Buslot. Door een lekke band vielen Breda en Verbruggen vooraan weg. Met zes werd er voor de zege gespurt, Bortels 2e gaf lang de indruk te winnen maar was het uiteindelijk Georges Windels die het haalde. Derde werd Pierre Buslot voor Ferdinand Peersman, Isidoor Weemaes en Ivan Devriendt. De ongelukkige Edmond Verbruggen als 7e was nog tot 7 genaderd. Op 119 werd er gespurt voor plaats 8 en was Victor De Valckeneer sneller dan Ludo Noels, Luc DHont en de pechvogel Jaak Breda. Grégoire Van Moer blijft leider.
Ardooie kreeg 38 renners aan de start en was de zege voor Marc Meernhout die 45 voorsprong had op Daniël Desloover en 50 op Daniël Moenaert.
Te Kapellen-Glabbeek kwamen 47 renners aan de start om 108km te koersen. De zege ging naar Frans Lemmens voor Gustaaf Verboven en de Nederlander Jacobus Deckers.
Te Kemmel stond er een tijdrit en een rit in lijn op het programma. Het was Bernard Draux die de beste was in de tijdrit. In de rit in lijn was Eddy Ronquetti die het haalde met 3 lengten van Gery Catteeuw die wel algemeen winnaar werd. Op 40 werd Marcel Louyet derde. Bernard Draux winnaar van de tijdrit kwam in de rit in lijn niet verder dan een 17de plaats op 345.
Met 79 zijn ze vertrokken te Landorp waar na 110km Jean-Claude Van Hoof mocht juichen, die er 12 medevluchters versloeg. Dichtste ereplaatsen waren er voor Jos Gijsemans, Eddy Cools, Marc Van Ouytsel e.a.
In Antheit bij Luik waar men met 52 zijn gestart waren de Nederlanders te sterk. De zege was voor Jo van Pol die 10 meter voorsprong had op Henk Smits, Willem Pooschen, Anton Damen en Harry Beurskens allen Nederlanders. Dan volgde op plaats 6 de eerste Belg Bruno Jaremko.
Te Meer-Goetsenhoven was de zege voor Yvan Benaets voor Omer Meeus en Jan Swinnen, hier waren 35 renners vertrokken.
Met 44 vertrok men te Roisin waar na 114km Christian Despierre de zegebloemen kreeg, nadat hij 6 medevluchters had verslagen. Michel Legat werd 2de, Lucien Pratte 3de, verder volgden nog, Sylvano Delpistola, Jean-Claude Donckers, Gustaaf Put en Willy Vanhoutte.
Eddy Van Hoof was te Wemmel waar men met 64 aan de start kwam de snelste van 6 vluchters, voor August Van Laethem , Henri Michiels, Clement Van Ransbeeck, Jos Hensen en Freddy Missotten. Op 25 werd André De Bilde 7de.
De derde rit in de Ronde van Spanje bracht de renners via 2 cols van Granada naar Almaria over een afstand van 181km. De eerste ontsnapping gebeurde al na 3km toen reed Aranzabal weg maar werd vlug opnieuw tot de orde geroepen. Aan km 7 heeft Hutsebaut met enkele anderen een uitloper gewaagd, zij bleven wel een geruime tijd voorop maar kregen nooit meer dan 15 voorsprong. De 2 cols waren vandaag de Tejar 3e cat/ 802m. waar Urbani als 1e doorkwam en de Haza de Lino 1e cat/1280m. hier kwam Lopez-Carill voor de Nederlander Prinsen boven. Een bijna volledig peloton zou uiteindelijk voor de zege spurten. Domingo Perurena won voor José Gomez-Lucas, met in hun spoor Rik Van Linden, Pieter Nassen, Willy Planckaert, Dino Zandegu, Gert Harings, Emile Cambré, Miguel Maria Lasa en Johny Schleck als 10de. Den Engel Opdebeeck werd 42ste. Perurena neemt ook de leiderstrui over.
In Groot-Brittannië won Sid Barras de wedstrijd Battle-Londen waar hij de snelste was van negen. Verder volgden Reg Barnett, Geoffrey Dutton, Dave Rollinson, Robert Addy, Reg Smith, Jim Moore, Leslie West en Dave Watson (Aus). Op 220 werd Keith Lambert 10de.
De klimtrofee( Armelcriterium) te Henon in Frankrijk werd gewonnen door Jean-Pierre Danguillaume voor zijn metgezel Jean-Luc Molineris. Op 43 werd Raymond Riotte derde. Op 55 werd er met vijf gespurt voor plaats vier, Robert Bouloux haalde het voor Jacques Botherel, Jean-Pierre Genet, Michel Perin, en Jean-Claude Daunat. Voor Lucien Van Impe was er op 126 plaats 11 en volgde in zijn spoor Georges Pintens.
In Geleen Nederland is Roger Swerts op 6km van het einde in de aanval gegaan en kreeg Ottenbros en Duyndam mee. In de spurt was Leo Duyndam de snelste voor Harm Ottenbros en Roger Swerts. Het peloton eindigde op 12 en was het Eddy Merckx die Jan Janssen, Gérard Koel, Jules Bruessing, Evert Dolman, Theo Verschueren en als 10de Adri Duycker vooraf ging.
In de 2e rit te Velbert in Duitsland heeft de Nederlander Fedor den Hertog er een ware demonstratie van gemaakt. Na 140km had hij er voor gezorgd dat nog slechts zes renners in de zelfde ronde eindigden. Onze landgenoot Marc Verbeek werd op 330 tweede voor de Deen Henning Jörgensen die al op 610 volgde. De eindzege was wel voor Mark Verbeek die de Deen Svend Erik Bjerg en de Nederlander Wim Albersen mee op het podium kreeg.
De Rund in Berlin werd gewonnen door de Duitser Wilfried Trott en werd onze landgenoot Ernie Blommaert elfde.
Antoine Bauwens die was de beste in Keulen waar slechts 75km moest worden gekoerst. Tweede werd de Duitser Wich en derde de Nederlander Mathieu Buckx.
Vandaag eindigde in Groot-Brittannië de Greenall-Whitley 3day met een ritzege voor de Deen Tom Martin Biseth en werd onze landgenoot Gustaaf Van Gossum derde. Wat betreft het eindklassement is het de Nederlander Cees Bal die na 362km het haalt met een tijd van 8.4544. Op 146 volgt de Brit Phil Edwards en is op 201 De Deen Jorgen Emil Hansen derde. Voor Toine Van den Bunder de onttroonde leider was er plaats 6 op 232. In het landenklassement wint Groot-Brittannië voor Nederland.
De ronde der 12 Cantons in Luxemburg werd gewonnen door de Nederlandse ploeg (Jo Vrancken die 2 ritten won, Theo Vander Leeuw en Cor Boersma) hun tijd na 296,7km was 7.5124. De Luxemburgse ploeg van Dommeldange werd tweede op 54, derde was Frankrijk op 106 en werd de Belgische ploeg Namur-Vélo op 214 vierde.
In Meerbeke bij Ninove waren de mensen van Sport en Steun niet gelukkig met de 45 renners die zij aan de start kregen voor de Omloop der Vlaamse Gewesten. Gelukkig kwamen in laatste instantie nog Sercu, Bracke, Reybroeck en Willy De Geest aan de start. Na enkele kilometers reden Hooyberghs, De Geest en Berckmans weg, door regen, wind en het afstoppen door de ploegmaats liepen zij na 50km al tot bijna 4 uit. Toen het zonnetje zich liet zien reden Thomas en Maes naar de leiders, ook Delchambre probeerde het maar mislukte, daarna kwamen ook Ronny Vande Vijver en De Muynck aansluiten. De laatsten die aansloten waren Van Olmen, Aerts, Wright en Sercu die echter lek reed en alzo een mooie winstkans zag verloren gaan. In de eindspurt was Raf Hooyberghs de snelste voor Ronny Vande Vijver, Michaël Wright, Willy De Geest, Jean-Pierre Berckmans, Jos Van Olmen, Frans Maes, Johan De Muynck en Paul Aerts. Voor plaats 10 was Roger Volckaert op 35 sneller dan Roger Jochmans en Hugo Dehaes. Voor pechvogel Patrick Sercu was er op 45 een 13de plaats.
Onze landgenoot Mark Van Ouytsel was de beste te Euskirchen in Duitsland en werd zijn broer Luc 3e, op plaats 2 eindigde de Duitser Fr. Klemmer.
In de 2daagse van Velbert eveneens in Duitsland ging de 1e rit naar Klaus-Peter Thaler, die 2 Belgen vooraf ging, Jos Jacobs en Marc Verbeek.
De tweede rit in de Greenall-Withley 3day (Groot-Brittannië) werd gewonnen door de Nederlander Toine Van den Bunder die ook leider is.
In Nederland waren er 2 wedstrijden, de Ronde van Gelderland over 164km werd gewonnen door Aad Van den Hoek die zijn 2 medevluchters vooraf ging. Tweede werd André Jansen en drie Gerrit Möhlmann. Op 39 werd Nanno Bakker 4e voor Wil de Vlam.
De wedstrijd Vlissingen-Walcheren voor neo-amateurs werd gewonnen door Ad Dekkers voor Johnny Verbeke en Alfons Veelers.
Voor onze landgenoot André Coppers was er winst in de Grote Prijs van Nangeroni te Petange in het Groot-Hertogdom Luxemburg waar Lucien Didier (Lux) 2e werd en Roland Wiscour (Bel) 3e, voor de Nederlander Theo Van der Leeuw was er plaats 4.
In de Ronde van Spanje werd rit 2 verreden tussen Cabra en Granada over een afstand van 206km. Men moest over 2 cols: De Carretero 3e cat.1040m en de Zegri 3e cat.1080m. Het was telkens José Pesarrodona die als 1e doorkwam. Het peloton gaf vijf renners de vrijheid, daarbij twee Nederlanders Koeken en vander Vleuten, hun maximum voorsprong was 3 maar aan km 134 werden zij opnieuw ingelopen. Op 16km van het einde is onze landgenoot Hutsebaut in de aanval gegaan met o.a. Vianen, Cuevas, Van Linden en Perurena. Het jagende peloton zat de vluchters op de hielen maar op 1km van de streep is de Nederlander Gérard Vianen alleen weggereden en won met 7 voor Domingo Perurena, Claudio Michelotto, Francisco Galdos, Diego Moser, Hubert Hutsebaut, Bernard Labourdette en Rik Van Linden. Voor plaats 9 op 16 was Willy Planckaert de snelste van de groep. Voor Englebert Opdebeeck was er plaats 50. M.M. Lasa blijft leider.
In Italië werd de 29ste Ronde van Toscanië verreden met start te Firenze en aankomst te Panzano over een afstand van 238km. De Zwitser Joseph Fuchs haalde het in een spurt met drie van onze landgenoot Georges Pintens en de Italiaan Giuseppe Perletto. Op 15 was Davide Boifava de snelste van het peloton, met daarbij op plaats acht Roger De Vlaeminck en André Poppe als 11de.
De 5e rit in de Ronde van België voor liefhebbers Oostende-Herentals 205km is betwist onder een neergutsende regen en is voor leider Ferdinand Peersman en groene trui Freddy Maertens fataal afgelopen. Een valpartij na 40km met als grootste slachtoffer Roger Verschaeve (polsbreuk), heeft er voor gezorgd dat een 15tal renners met daarbij Peersman en Maertens heel wat tijd verloren eer zij terug konden vertrekken. Het was vooral de Oost-Duitse ploeg met Thomas Huschke welke nog in aanmerking kwam voor de eindzege die een hoog tempo onderhield bij de 24 leiders, en na 150km reeds 10 voorsprong verwierf. In de eindspurt was het Gustaaf Hermans die het haalde voor Walter Bellemans, Clement Van Ransbeeck, Roger De Beukelaer en sluit de Oost-Duitser Manfred Ulbricht de top5 af. Voor Grégoire Van Moer ploegmaat van de ongelukkige Ferdinand Peersman was er plaats 14 en de leiderstrui.
De liefhebbers die niet in de Ronde zaten konden uit 5 wedstrijden kiezen.
In Hingene won Eric Van Lent met 115 voorsprong van Leo Huysmans en was op 130 Alex Robberecht derde.
87 renners namen de start te Kemmel en was de zege voor Eddy Ronquetti die met 3 lengten zijn kompaan Gery Catteeuw versloeg. Van het volgende vijftal op 40 was Marcel Louyet sneller dan de Nederlander Co Moritz, en de Belgen Bertil Cael, Norbert Lesage en Marc Renier.
Te Lede waar men met 55 was vertrokken haalde Alex van Linden het in een spurt met twee van Jean-Pierre Baert. Op 3 volgde Karel Rottiers die Eric Van de Wiele, Paul Flecy, Rudy Bauwens e.a. achter zich liet.
In Lembeke was Alain De Saever de beste van 36, voor Eric De Meyer, André De Mol, Walter Heirbaut en werd Constant Rommens 5e.
Te Sint-Pieters-Leeuw mocht men 84 renners inschrijven om 108km te koersen, voor Henri Michiels die met 150 voorsprong won werd het zijn eerste zege. Willy Verschueren werd 2e en op 210 volgde Sylvano Delpistola.
Te Bavikhove kwamen voor de Omloop Leiedal 85 renners afgezakt waaronder Eddy Merckx, die zich steeds in de voorste gelederen hield. Na 50km ging hij zelfs in den aanval met Mahieu, een tiental kilometers later kwamen ook Vander Slagmolen en Bruyère aansluiten en hadden half koers 1 minuut voorsprong. Toen kwam er een tegenaanval van een 12tal die tot 20 van de leiders kwamen, die op dat ogenblik door een gesloten overweg werden tegen gehouden. Ondertussen was ook het peloton tot 150meter genaderd. De leiders mochten opnieuw met hun voorsprong vertrekken maar was enkele kilometers later alles opnieuw samen. Toen men richting de Kwaremont reed begon het te regenen en zijn na de beklimming heel wat renners afgestapt waarbij ook Merckx. Na de Kluisberg kreeg men een aanval van Lambrecht, Cael en Barras die nog het gezelschap kregen van een 18tal renners. Op 30km van het einde waren het Bruyère, Cael en Baert die uit de kopgroep wegreden, maar liet Baert toen zij 100 meter voorsprong hadden zich opnieuw afzakken. De twee anderen kwamen met lichte voorsprong aan de meet voorbij waar nog 4 plaatselijke ronden moesten gereden worden. Het is dan dat Roger Rosiers met waakhond Barras tot bij de leiders is gekomen, Roger Rosiers was zo sterk dat hij in de laatste ronde solo naar de meet reed en won met 10 voorsprong op Georges Barras, 20 op Joseph Bruyère en Eddy Cael. Op 55 won Paul Mahieu de spurt voor plaats 5 voor Julien Van Geebergen, André Dierickx, Eric Leman, Herman Vanspringel, Theo Fierens, Frans Mintjens,en Jaak De Boever.
De eerste rit in de Ronde van Spanje werd verreden tussen Fuengirola en Cabra over een afstand van 167km. Reeds kort na de start reden zes renners waaronder onze landgenoot Marcel Omloop weg en werden aan km 95 opnieuw ingelopen. Ook moest men twee cols over, op de Los Castilejos (364meter/3e cat.) kwam José-Manuel Fuente als eerste door, wat hij ook deed op de Alto del Leon (960m/1e cat.) Uiteindelijk reed een kopgroep van 35 weg waarvan er 34 voor de zege zouden spurten. Het was Miguel Maria Lasa die won en tevens leider werd voor Domingo Perurena en Gonzalo Aja. Eerste landgenoot werd Englebert Opdebeeck op plaats 20, en werd zijn ploegmaat Michel Coulon 25e. Op 105 werd Antonio Alcon die vooraan de rol had moeten lossen 35e. Reeds twee Belgen staakten de strijd Tony Gakens en Georges Claes.
In de Ronde van Indre - et - Loire behaalde Cyrille Guimard zijn tweede zege, in de laatste rit Tours-Tours versloeg hij na 240km 3 Belgen. Noël Vanclooster, Willy Teirlinck en Daniel Vanryckeghem. Plaats 5 was voor de Nederlander Evert Dolman. De eindzege was voor Bernard Thevenet die 17 voorsprong telde op Noël Vanclooster en 27 op José Catieau. De puntentrui bracht Noël Vanclooster mee naar huis.
De Nederlander Peter Kisner uitkomend voor de Britse ploeg Holdsworth-Camagnola behaalde te Workshop in Groot-Brittannië de zege voor Sid Barras en Reg Barnett.
Nog in Groot-Brittannië begon de Greenall-Withley 3-day voor liefhebbers met een tijdrit gewonnen door Phil Edwards.
In Frankrijk heeft de krant LHumanité-Dimanche bekend gemaakt dat de wedstrijd Boucles de la Seine niet zal verreden worden. In een mededeling liet de krant weten niet bij machte te zijn deze wedstrijd alleen te financieren. Men hoopt het budgettaire evenwicht te kunnen herstellen tegen volgend jaar.
De start van de 4e rit Ieper-Oostende verliep niet volgens het boekje, de 94 renners die nog in koers waren negeerden de officiële start zodat de politie diende in te grijpen. De koerscommissarissen kregen uiteindelijk de wagen met de wedstrijdleider voor de renners en kon men vertrekken. Was de aanvalsdrift door dit voorval afgekoeld? 75km lang bleef het peloton gesloten. Uiteindelijk vormde zich een kopgroep van 27 met daarbij de leider Ferdinand Peersman, groene trui Michel Pollentier en Staf Hermans drie kanshebbers op de eindzege. Aan km 90 reed Hermans lek, werd het tempo opgedreven zodat Staf rap op 130 werd gefietst. In de bevoorrading te Gistel na 95km was het Michel die lek reed, maar kreeg onmiddellijk een ander fiets zodat hij opnieuw kon aansluiten. Ondertussen was de kopgroep tot 18 herleid. Te Jabbeke na 120km stonden de leiders die 130 voorsprong hadden voor een gesloten overweg, en mochten zij met dezelfde voorsprong opnieuw vertrekken. Bij het binnenkomen van Oostende waar men nog 2 ronden van 8km moest rijden was de voorsprong tot 2 aangedikt. In de laatste ronde zijn het Van Cauter en Delcroix die zich wisten los te werken. Staf Van Cauter won vrij vlot voor Ludo Delcroix. In de spurt voor plaats drie deed zich een valpartij voor met als voornaamste slachtoffers, Michel Pollentier, Clement Van Ransbeeck, Frans Van Looy, John Cornelissen (Ned) en werd Jos De Keersmaecker met een sleutelbeenbreuk naar het ziekenhuis afgevoerd. Het was uiteindelijk de Oost-Duitser Thomas Huschke die 3e werd op 17 voor Freddy Maertens die door de val van Pollentier de groene trui overneemt. Leider Ferdinand Peersman werd 13e.
Het criterium in afwachting van de Ronde had na 85km de Nederlander Wim De Waal als winnaar voor Daniel Pauwels en Luc Dumarey.