Te Aalter was er winst voor Daniël De Schrooder voor Albert Decuyper en Eric Serlet.
Te Gelmen kwamen 103 renners zich inschrijven, waaronder een vijftiental Nederlanders, twee Fransen, twee Duitsers, een Zwitser, een Deen en een Pool. Man van de wedstrijd was Jos Gijsemans hij plukte een 3tal premies in de eerste ronden en was mee in de goede ontnapping die halfweg tot stand kwam. Door de hoge snelheid en de drukkende hitte waren twee ronden voor het einde nog amper een dertigtal renners in koers. Op de zware klim naar de meet begon RaymondVanstraelen de spurt maar moest Jos Gijsemans nog voorlaten. Plaats drie was voor Jos Saenen verder volgden, Jos Jacobs, José Clabots, Hubert Janssens, Paul Wellens, Constant Rommes, Roland Neven, Jos hennikenne en was Albert Segers laatste van de elf koplopers. Op 40 won Gommaar Van Calster de spurt van de achtervolgers.
Het citerium van Kortemark waar slechts 70km moest worden gekoerst werd gewonnen door Patrick Geldhof hij had 15 voorsprong op Michel Pollentier en 25 op Ronald Rosseel.
Ook Nandrin kreeg veel renners aan de start met 68 kwam men er 153km koersen. Guy Minsart won met maar liefst 135 voorsprong op Bernard Bourguignon, Aldo Cecci en Robert Michotte.
In Ottenburg was na 112km de zege voor Paul Collaer die 130 voorsprong had op Jean-Marie Coenen en Theo Dockx.
Nederlandse overwinning te Schellebelle waar Bas Hordijk de Belgen kwam aftroeven. Tweede werd Abel Holvoet en was plaats drie voor J.Van Duffel.
Ook in Waasmunster werd het een Nederlandse overwinning, Fedor Den Hertog kwam met 15 voorsprong op Victor De Valckeneer over de meet. Op 20 werd Roger De Beuckelaer derde.
Op de zomerbaan van Berlijn won de Nederlander Peter Van Doorn de snelheid voor de Duitser Jürgen Barth, de Italiaan Ezio Cardi en de Duitser Koslowski.
De Nederlander Peter Kisner gisteren winnaar was vandaag in Groot-Brittannië weer de beste, nu in de G.P. Hemel Hempstead. Na 215,5km had hij 8 voorsprong op Peter Smith en liefst 820 op de derde Brian Jolly. Voor plaats vier op 1001 was Keith Lambert sneller dan Gary Crewe. Plaats zes op 1648 was voor Leslie West. Op 1710 won Tony Gowland de spurt voor plaats zeven voor Jim Moore, Robert Addy en werd Geoffrey Dutton tiende.
In Nederland werd Harm Ottenbros winnaar te Woensdrecht, hij had 10 voorsprong op Roger De Vlaeminck, 2 later werd Cees Stam derde. Het peloton kwam binnen op 20 en won Rene Pijnen de spurt voor plaats vier, in zijn spoor volgden, Jean Ronsmans, Willy De Bosscher, Ben Janbroers, Jos Van Beers, Jules Bruessing en was plaats 10 voor Jan van Katwijk. Frans Brands reed als 23ste over de streep.
Zaventem kreeg 74 renners aan de start voor 5 grote en 3 kleine plaatselijke ronden. Een eerste aanval kwam er van Dury, Van Landeghem, Marcel Maes, Van Goidsenhoven en Hendrickx. Zij kregen in de tweede ronde het gezelschap van Peirsman, Frans Maes, Stevens, Berckmans en Van Rijmenant. Met een mooie soloren kwam ook De Bal aansluiten, en volgde het peloton op drie minuten. Tijdens de laatste grote ronde is Stevens ten aanval getrokken maar slaagde er niet in meer dan 100meter voorsprong te nemen en werd opnieuw ingelopen. Dat was het moment dat De Bal, Berckmans en Van Landeghem wegreden. In de laatste ronde heeft De Bal zijn kompanen achtergelaten en won met 15 voorsprong op Ghislain Van Landeghem. Voor plaats drie op 110 was Jean-Pierre Berckmans die opnieuw was bijgebeend de snelste voor Julien Stevens, Frans Maes, Maurice Dury, Ferdinand Van Rijmemant, Gérard Hendrickx, André Peirsman, Luc Van Goidsenhoven en Marcel Maes. Bij het begin van de 3 kleine heeft het peloton wegens een te grote achterstand voor plaats 12 spurten moeten spurten en was het Roger Kindt die het haalde.
In Ronse op de omloop waar negen jaar geleden het wereldkampioenschap voor beroepsrenners werd verreden, mochten vandaag de liefhebbers voor de nationale trui strijden, zij moesten daarvoor 23 rondjes van bij de 8km afleggen. Op 6 ronden van het einde, na een vlucht uitgelokt door Ronquetti en Noels kwam er een hergroepering. Onmiddellijk volgde een nieuw spervuur van demarrages. Daaruit groeide een kopgroep van elf,dat niet meer door de groep zou kunnen worden gegrepen.Hermans, Pauwels en Van Dromme gingen eerst, dan kwam er een reaktie van Dockx, Van Cauter, Verreydt, Noels en DHont. Tenslotte sloten ook nog Coppers, Hendrickx en Geldhof aan. Deze leiders gingen zo hard werken dat niemand nog in de kansen van de overige renners ging geloven. Met meer dan een halve minuut achterstand is De Brauwere, in het gezelschap van De Cauwere, dan aan zijn bravourstukje begonnen. Een slepend achterwiel was er de oorzaak van geweest dat hij niet tijdig op de uitval had kunnen reageren. Anderhalve ronde heeft hij diep over het stuur gebogen, een groot deel van zijn krachten aangesproken, om vooraan te komen aansluiten. Onmiddellijk nam hij het initiatief om een nieuwe aanval te lanceren. Noels, Verreydt, Pauwels en Hendrickx waren mee op de Kafhoekberg, in de afdaling kwamen Coppers en Dockx aansluiten. Bij de 23ste beklimming van de Savooi- en Kafhoekberg, is hij bij zijn vierde poging alleen naar de streep gereden. Lucien won met 31 voor Louis Verreydt, Johan Hendrickx, André Coppers en Theo Dockx. Op 35 werd Daniël Pauwels zesde, plaats zeven was voor Ludo Noels op 45 voor Patrick Geldhof, José De Cauwer, Gustaaf Hermans, Rino Van Dromme, Luc DHont, Staf Van Cauter, Jean-Paul Spileers en Roger Loysch.
Grote afwezige in dit BK was natuurlijk Freddy Maertens, zijn dokter was er wel en liet weten dat Freddy begin volgende week de training zal hervatten.
Van de 110 vertrekkers te Boom was na 110km Paul Laeremans de beste. Hij won met 40 voorsprong op zijn eerste achtervolgers, Leon Daelemans, August Van Looy, Hugo Gevers, Eddy Van Hoof, Frans Van Beek en Roger De Backer. 120 na de winnaar werd er gespurt voor plaats acht, Alfons Van camp haalde het voor Joseph Civatone, Theo Heremans, José Clabots e.a.
In Rotterdam werd er voor officieus Kampioenschap van de sponsors gekoerst. Na 125km had Harry Lunenburg 3 voorsprong op Jan Raas, Jan Spetgens, Wim De Louw en werd Cees Priem vijfde. Mars-Gazelle was de winnende dagploeg. In de eindstand heeft Ketting-Didam 89 punten, de tweede Trico Noble had 77p. en de derde Mars-Gazelle 71 punten.
Op de zomerbaan van Hannover is de snelheid gewonnen door de Fransman Daniël Morelon voor de Nederlander Peter Van Doorn, de Rus Valeri Trifonov en de Italiaan Ezio Cardi.
In Italië werd de 3de wedstrijd voor de trofee Cougnet verreden te Vigevano in de provincie Pavia. Na 200km was het de Zwitser Josef Fuchs die won voor Arnaldo Caverzasi, Enrico Paolini, Virgilio Levati, Claudio Michelotto, Davide Boifava, de Zweed Gösta Pettersson, Lino Farisato, Sandro Quintarelli en als 10de Adriano Passuello.
De Nederlander Peter Kisner rijdend voor de Britse ploeg Holdsworth-Campagnola heeft te Cork in Ierland de Evening Echo gewonnen, een wedstrijd ingericht door de plaatselijke krant. Plaats twee was voor Reg Barnett en werd Geoffrey Dutton derde.
Een week na zijn ritzege in de Tour te Bayonne, kwam Leo Duyndam te Kalmthout zijn negende zege van het seizoen behalen. Deze negende palm werd echter fel aangevochten door zijn protesterende teamgenoot Jos Van Beers. Het gebeurde allemaal in de laatste rechte lijn, op een tweehondertal meters van de streep. Duyndam, die van ver de spurt inzette, sloeg een eerste aanval van Jos af. Deze laatste kapituleerde echter niet en wanneer hij op het punt stond blonde Leo te komen remonteren, zwierde de winnaar van de linkse naar de rechtse kant van de weg, zonder echter de deur volledig dicht te slaan. Er bleef nog ruimte over voor Van Beers, maar deze vond niet meer de kracht gepast doorheen de opening te wippen. De Nederlandse kempenzoon hoopte echter op de deklassering van zijn landgenoot, maar volgens de aankomstrechters was er met die spurt geen vuiltje aan de lucht. Tijdens de wedstrijd is er een vlucht van ruim 100km geweest door Fernand Bruggeman wat hem een premiebuit van 4.000fr. opbracht, en eens bijgebeend is afgestapt. Op 3 ronden van het einde is Englebert Opdebeeck, nog een Tourrenner ten aanval getrokken, kreeg Vantyghem en Cambré mee en kwam ook Van Beers aansluiten. Dan heeft Duyndam met Mariën de sprong gemaakt. Op 2km van het einde heeft den Engel het nog eens geprobeerd maar was het Duyndam die de zes opnieuw samenbracht. Na Duyndam en Van Beers werd Noël Vantyghem derde voor Hendrik Mariën, Emile Cambré en Englebert Opdebeeck. Op 230 won Dirk Baert de groepsspurt.
Om 10u05 zijn 105 renners begonnen aan de twaalfde rit van Carpentras naar Orcières-Merlette over een afstand van 192km. Onderweg moet men over de Perty (1303m-2e cat), de Manse (1268m-3ecat) en aankomst op de Merlette (1817m-1e cat). Wanneer na 63km het begint te klimmen naar de eerste col moeten Reybrouck, Teirlinck en Letort reeds achterblijven. Tien km verder begint men aan de Perty, Mortensen, Lievens en Deschoenaecker nemen voorsprong maar onder druk van Van Impe worden zij opnieuw ingehaald. Op de top komt Lucien als eerste door. Na de afdaling (82km) gaan Wright en Swerts in de aanval en hebben bij de bevoorrading (104km) al 140 voorsprong, maar worden na 130km opnieuw ingelopen. Na enkele schermutselingen is het Genty die in de aanval gaat en als eerste aan de Manse begint. Op de top is het Agostinho die met 10 voor Lucien en 25 op Genty doorkomt, op 35 volgt de groep Merckx. De Portugees en de Belg drijven hun inspanning door en zullen op de Merlette voor de zege spurten. Lucien Van Impe wint met 3 voor Joaquim Aghostinho. Eddy Merckx wint op 117 de spurt voor Luis Ocana die nog 1 verliest op Eddy. De vierde Joop Zoetemelk volgt op 120 voor de Fransen Mariano Martinez, Cyrille Guimard, Raymond Poulidor en Yves Hézard. Felice Gimondi als tiende heeft 124 achterstand. Zijn onderweg afgestapt, twee Belgen Michel Coulon, Guido Reybrouck en twee Fransen Gérard Briend en Jacques Cadiou. Eddy Merckx blijft leider.
Met 61 beroepsrenners is men te Vrasene vertrokken om 140km te koersen verdeeld over vier grote en elf kleine ronden. Na een eerste poging van Jaak Zwaenepoel en Willy Van den Eynde, gingen in de tweede ronde Gérard Hendrickx, Ghislain Van Landeghem, Isidoor Weemaes en Arthur Vande Vijver in den aanval en hadden halfweg 135 voorsprong. In de achtste kleine ronde kwamen Eddy Peelman en Marc Demeyer aansluiten, en bracht even later Roger De Vlaeminck de ganse groep terug. In de voorlaatse ronde sloeg Gilbert Wuytack toe en kon enkel Victor Peeters mee, die het in de spurt met een halve lengte moest afleggen. Op 15 werd Maurice Eyers derde voor Marc Demeyer, Theo Verschueren, Eric De Vlaeminck, Louis Dierckx, Alfons Debal, Georges Vandenberghe en sluit Frans Verhaegen te top10 af.
Te Bellem was Daniël De Schrooder de beste liefhebber voor Rudy Heyns en Gerry Boutry.
Voor de 38e Omloop van Gistel ereprijs Deken Maes, ingericht door Sportclub Gistel kwamen 45 renners opdagen om 24 rondjes te rijden. Eerste pechvogel was Julien Vermote die lek reed en niet verder aandrong. Een aanval kwam er van Jimenez, Christiaens, Bellemans en Sonck, zij werden reeds vlug opnieuw ingelopen. Jimenez reed opnieuw weg en kreeg het gezelschap van Verplancke en Bruggeman. Terwijl Jimenez en Verplancke zich lieten inlopen deed Bruggeman naarstig verder. Na 50km kreeg hij het gezelschap van, Vandenberghe, Van Bruwaene, Dury, Berckmans,Wyckaert, en een tweetal dat voor de tweede maal mee was, Verplancke en Bellemans. Deze acht bleven voorop en was het Jean-Pierre Berckmans die het haalde voor Maurits Dury, Pierre Bellemans, Daniël Verplancke, Raf Van Bruwaene, Eric Wyckaert, Fernand Bruggeman en George Vandenberghe. Op 30 won Dirk Baert de spurt voor plaats negen voor Frans Melckenbeeck, Romain maes e.a.
Te Sinaai viel de beslissing al na 40km. De basisleggers waren, Vanspringel, Peeters, Cambré en Van Landeghem. Hierbij zouden nog aansluiten, Van Vlierberghe, Omloop en de Nederlander van Katwijk. Op 4km van het einde heeft Albert Van Vlierberghe zijn jump geplaatst en kwam onder een orkaan van toejuichingen over de streep. Op 20 werd Marcel Omloop tweede voor Victor Peeters, Jan van Katwijk en Herman Vanspringel. Emiel Cambré en Ghislain Van landeghem die vooraan de rol hadden moeten lossen volgden op 40. De spurt van de groep voor plaats 8 werd op 240 gewonnen door Fons Debal voor Jos Schoeters, Ernest Bens e.a.
In München bij de liefhebbers wint de Rus Valeri Trifonov de Sprint voor de Italiaan Massimo Marino en de Duitser Dieter Berkmann.
Bij de tandems is de zege voor de Russen Vladimir Semenets-Igor Tselovalnikov voor de West-Duitsers Rainer Erdmann-Dieter Berkmann, en de Oost-Duitsers Werner Otto-Jürgen Geschke.
Winst in de km was er voor de West-Duitser Hans Michalsky voor de Rus Eduard Rapp, de Oost-Duitser Jürgen Schutze en de Zwitser Christian Brunner
In de 4km achtervolging was de Italiaan Luciano Borgognoni de beste voor de Zwitser Xaver Kurmann, en de Duitsers Michael Becker en Ernst.
De Olympische achtervolging werd door Rusland gewonnen voor Oost-Duitsland.
Te Aaigem behaalde Ludo Delcroix na Brussel-Opwijk zijn tweede overwinning. In zijn spoor volgden, Roger De Beuckelaer, Rudy Rijpens, Jos Gijsemans, Eddy Moreels, Alex Van Linden, jongere broer van Rik, Willy Govaerts, August Van Looy, Martin Bierenbeek, Freddy Rens, Jos Jacobs, Wilfried Wesemael, William Hendrickx, Raf De Clercq, Arthur Van Den Neucker, Willem Peeters, de Nederlander Adriaan van Elzakker, René Stadiot en 20ste Pierre Praet.
In Wijtschate bestond het podium uit 1. Gery Catteeuw die 10 voorsprong had op Bertil Cael en Gérard Bouttry.
Opnieuw een Nederlandse zege in Oost-Duitsland. Na 80km heeft Cees Priem te Cottbus 45 voorsprong op Horst Brauer en Hennie Kuiper.
. Een ontgoochelde Luis Ocana Aan de haven van Carnon is men vertrokken voor rit elf naar de top van de Mont-Ventoux die 207km verder ligt. Speciaal voor deze gelegenheid had Luis Ocana een nieuwe extra lichte fiets genomen. Ook Merckx had per telegram een nieuwe fiets besteld aangezien degene waar hij de Ventoux wou mee beklimmen gisteren in zijn val te Montpellier werd beschadigd, maar deze was niet terplaatse. Onze landgenoot Etienne Antheunis bleef ziek achter in zijn hotelkamer. Te Vaison-la-Romaine aan km 176 begint de weg te stijgen en is het peloton nog samen. Eddy en zijn teamgenoten zetten zich op kop. In de groep wordt de opgave gemeld van Harings en een zieke Van Malderghem. Na 17km klimmen trekt Bernard Thevenet ten aanval en komt er geen reaktie. Hij haalt het met 34 op Eddy Merckx die Luis Ocana op 5 plaatst. Raymond Poulidor als 4de volgt op 51, Mariano martinez heeft 101 achterstand, Joaquim Agostinho 118, Lucien Van Impe 125, Felice Gimondi geeft 146 prijs, Joop Zoetemelk 155 en de tiende Ward Janssens komt 3 later boven. In de stand heeft Merckx nu 301 voorsprong op Ocana, en heeft de Fransman Alain Bellouis als laatste (105) al 1.4834 langer op de fiets gezeten dan Eddy.
Te Forst in Oost-Duitsland heeft de Nederlander Hennie Kuiper na 72km gewonnen voor zijn landgenoot Frits Schür, de Oost-Duitser Ulrich Richter, de Nederlander Cees Priem en is plaats vjf voor de Oost-Duitser Horst Wagner.
In Luxemburg eindigde de Ronde van Luxemburg voor veteranen die over vier dagen werd verreden. De Luxemburger Johny Michely werd eindwinnaar voor onze landgenoten, Lucien Vanderaerden, Karel Clerckx en Leonard Hardy.
Jos Spruyt die gisteren zijn sleutelbeen brak is uiteraard niet van start gegaan in de 10de rit van Castres naar La Grande Motte en moeten de 108 overgebleven renners daarvoor 210km afleggen. Reed na 9km krijgen de renners de eerste beklimming, de Côte de Lafontasse (511m.4e cat.) en komt de Nederlander Pustjens als eerste door, voor Van Impe en Vandenbossche. Houbrechts en Harings gisteren betrokken in de val met Spruyt hadden toen al beroep moeten doen op de dokter. Aan km 70 moet men over de Côte de Croix-de Mounis (3e cat.) en komt Van Impe met 5 voorsprong door op Merckx,Pustens, Catieau en Agostinho. De groep met Zoetemelk en Ocana volgt op 15. In de afdaling naar Saint-Servais-Sur-Mere komt alles opnieuw samen. Maar ligt 4km buiten dit stadje de Col des treize Vents (600m. 3ecat). In groep rijd men naar boven en is het in de spurt dat Van Impe eerste doorkomt, voor Agostinho en Merckx. Tijdens de bevoorrading na 101km komen Van Impe en Aimar ten val, maar sluiten na verzorging opnieuw aan. Ook te Montpellier wordt er gevallen met Merckx en Zoetemelk als grootste slachtoffers, Eddy zal na 193km een andere fiets nemen. Er komen nog enkele aanvallen maar de beslissende is die van Willy Teirlinck op 3km van het einde. De spurters wachten veel te lang door het feit dat er vandaag geen spandoek hangt die de eindmeet aangeeft, wat tot heel wat discussie heeft geleid. Op 3 werd Barry Hoban tweede voor Frans Verbeeck, Guido Reybrouck, Cyrille Guimard, Rinus Wagtmans, Pieter Nassen, Marino Basso, Roger Swerts en Rik Van Linden als 10de, van de eerste groep van 76 renners. Eddy blijft leider.
Te Puurs moesten de renners 140km afleggen, Karel Rottiers deed dat in 3.38. Als tweede kwam Theo Dockx over de streep gevolgd door Franky Franssen, Johan Hendrickx, André Verbraecken, Louis Verreydt, Georges Bortels, Marc Steels, Dieudonné Depireux en Jos De Keersmaecker.
In Vrasene was de zege voor Victor De Valckeneer hij had 45 voorsprong op Jan Kieftenburg uit Nederland en was plaats drie voor Daniël Pauwels.
De tourorganisatoren hebben gisteravond na de aankomst van de negende rit in een communiqué bekendgemaakt dat de cineast van de O.R.T.F.-2 welk bij de aankomst zichtbaar in overtreding was met alle veiligheidsrgels en bijna oorzaak was van een valpartij uit de wedstrijd werd gezet. Zijn tourlicentie wordt ingetrokken en aan de O.R.T.F.-2 zal gevraagd worden een andere cameraman te sturen.
Cees Koeken die in de 7de rit de Ronde van Frankrijk heeft verlaten was vandaag de beste te Vlijmen in Nederland, waar hij zijn medevluchter Piet de Wit versloeg. Op 34 was Leo Duyndam, nog een opgever in de Tour, derde voor Harm Ottenbros, Eddy Peelman,Tony Gakens, Jan Serpenti, Jos Van Beers, Cees Stam en Herman Vanspringel maakt de toptien volledig.
De negende rit, tevens de derde Pyreneeënrit, brengt de renners van Luchon naar Colomiers over een afstand van 179km. Onderweg moest men over de Col des Ares (796m.-4e cat.) na 27,5km, Portet dAspet (1070m-2ecat.) kwam na 49km en de Cap Blanc (520m.-3e cat.) na 83km. Eerste aanvaller was Christian Raymond die met 1 voorsprong als eerste doorkwam op de Col des Ares. Ook op de Portet dAspet kwam hij eerst door met 55 voorsprong op Ocana van de 255 die hij had bij het begin van de klim. De leider wil niet begeven en neemt ook de derde beklimming voor zijn rekening, maar moet zich na 134km toch gewonnen geven. Op 20km van het einde valt de beslissing, 10 renners geraken voorop en zullen voor de zege spurten. Een spijtige val van Spruyt heeft de spurt ontregeld, waarschijnlijk is hij zelf uit evenwicht geraakt bij het aanzetten van de spurt. Winst ging naar Jos Huysmans voor Michaël Wright, Jean-Pierre Danguillaume, Rolf Wolfshohl, Jacques Cadiou, Gérard Vianen, Tony Houbrechts, Walter Ricci, Gert Harings en de ongelukkige Jos Spruyt die zijn sleutelbeen brak. Merckx blijft leider. Na de aankomst werd vernomen dat Eddy Merckx werd bekogeld met keien.
Kwamen te laat binnen: Jan Van Katwijk en Wim Schepers. Hebben de strijd gestaakt, Yves Ravaleu en Louis Le Bourhis. Zijn niet vertrokken Roger Pingeon en Jean-Jacques Sanquer. Wat betreft deze laatste hangt er een gans verhaal aan. Hij was gisteravond bij het eten zo verbolgen over het feit dat hij voor 205 Franse frank boete kreeg, wegens ongevraagd duwen in de bergen en een straftijd van 215. De renner verliet de eetzaal, schreef een cheque voor het bedrag van de boete uit, en zei dat hij naar huis ging. Nam zijn koffers en vertrok.