In Zwitserland te Delémont (Delsberg in het Duits) en de belangrijkste plaats van het kanton Jura heeft onze landgenoot Albert Van Damme de eerste cross van de vier proeven (30&31/12/72 en 1&2/1/73) die in het eindejaarsweekeinde in Zwitserland zullen betwist worden voor zijn rekening genomen. Na 24km had hij 51 voorsprong op de Zwitser Herman Gretener. Vervolgens eindigden twee Tsjechische liefhebbers, Milos Fisera 115 en Jiri Murdyck 131. Plaats vijf was voor de Pool Cester Polewiak op 225. Voor Norbert Dedeckere was er op 549 een vijftiende plaats.
In Edegem mochten de 26 C-renners 17km voor de provinciale trui strijden. En was het na 48 wedstrijd de lokale renner Jan Knors die won en natuurlijk ook de titel meepakte. Frans Van Eycken volgde op 140 en voor Jozef Lievens die op 210 volgde was er plaats drie.
Hamme kreeg voor zijn B-cross liefst 60 renners aan de start. Het was de flink op dreef zijnde Jozef Thielemans die de 24km afhaspelde in juist 1 uur. Zijn naaste achtervolger Leon Scheirs volgde op 35. De derde renner op het podium de Nederlander Gertie Wildeboer had 45 achterstand.
Kluisbergen mocht voor zijn A-cross 39 deelnemers verwelkomen. Na 25km afgelegd in 58 had Bertje Vermeire 1 voorsprong op Jan Teugels en volgde André Geirland als derde op 130. Plaats vier was voor Willy Vermaercke verder in de top10 eindigden, Julien Vanden Haesevelde, Marian Ploansky, Emiel Vergote, Gilbert Pynaert, Luc Goosssens en Luc Valepijn.
Vladslo had de B&C-crossers uitgenodigd. Bij de Bs ging de zege naar Guido Paridaen die na 25km in een spurt met twee Eric Desruelle vloerde. Plaats drie op 50 was voor Eric De Bruyne.
Bij de Cs mocht Wim Myngheer juichen na 16,5km had hij 20 voorsprong op Gérard De Vos en met 35 achterstand werd Ronny De Vos derde.
In het sportcentrum Drienerlo van de technische universiteit te Enschede (Nederland) is de organisatie van het Europees kampioenschap wielrennen voor studenten besproken. De vergadering kwam van de Nederlandse Studenten Wielerbond (N.S.W.B.). deze vergadering kende een groot succes. Vertegenwoordigers van, Italië, Nederland, Luxemburg, Groot-Brittannië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Rusland, Tsjechoslovakije en België waren aanwezig.
Vooreerst werd er gesproken over het Europees kampioenschap 1973, dat tijdens de tweede helft van september in Enschede zou plaatsvinden. De afstand zou 80km zijn op een parcours van 5 km. Per land mogen maximaal 10 renners starten. Een belangrijk punt was wie kan men als echte student beschouwen? Uiteindelijk nam men de norm over van de Federation Internationale du Sport Universitaire. (F.I.S.U.). Volgens hen is een student iemand die min. 18 en max. 30 jaar is, die een min. 3jarige dagopleiding volgt aan een instituut als gelijkwaardig herkend door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van dat land, hij die niet langer dan twee jaar is afgestudeerd (dus na het behalen van een einddiploma.) Een aanvraag tot officiële erkenning zal aangevraagd worden aan de U.C.I., F.I.A.C. en de F.I.S.U. door de afzonderlijke federaties.
Vandaag gaat de 6daagse van Keulen van start, wat betreft onze landgenoten vormt Patrick Sercu ploeg met de Fransman Alain Van Lancker. Een volledig Belgisch team is Norbert Seeuws-Theo Verschueren. Van Nederlandse zijde is Leo Duyndam ploegmaat van de Duitser Dieter Kemper. René Pijnen krijgt de Duitser Karl-Heinz Küster aan zijn zijde, en Piet De Wit vormt ploeg met de Duitser Hans Junkermann.
De 6daagse van Rotterdam, die van 18 t/m 23 januari 73 wordt gehouden zal zeer waarschijnlijk een publiektrekker van de eerste orde krijgen. Manager Peter Post komt naar Brussel om de viervoudige Tourwinnaar Eddy Merckx te contacteren. Als Eddy tekent wat volgens Post voor negentig procent zeker is, dan heeft Rotterdam een primeur. Eddy heeft dit seizoen nog niet eerder aan een 6daagse deelgenomen. Hij is nogal duur, voor ons is dat echter geen bezwaar aldus Post. Eddy zou eventueel gekoppeld worden aan Patrick Sercu.
Het sprinttornooi van Dortmund werd gewonnen door onze landgenoot Robert Van Lancker voor Tim Mountford (Usa), onze landgenoot Patrick Sercu, de Nederlander Lijn Loevesijn, Giordano Turrini (Ita) en Albert Fritz (Duits).
Vandaag is te Vosselaar Karel Kaers, een van de grootste wielerkampioenen die ons land ooit heeft gekend, in zijn geboorteplaats uitgeleide gedaan door al zijn vrienden, die er op de allerlaatste tocht van Charel wilden bij zijn. Aan het gemeentehuis hing de nationale driekleur halfstok, Karel Kaers was niet voor niets ereburger van Vosselaar.
De veldrit van Tetange in Luxemburg werd gedomineerd door de Zwitsers die het ganse podium in beslag namen. Willi Lienhard had na 22km een voorsprong van 6 op Ueli Müller en 59 op Fritz Schärer.
Voor de Grote prijs van het Zoniënwoud te Jezus-Eik kwamen 30 renners afgezakt. Winnaar werd Roger De Vlaeminck die de 25km aflegde in 1.15. Het was een sterk op dreef zijnde Jozef (Jos) Thielemans die het langst weerstand bood en slechts 8 moest prijsgeven. Plaats drie op 19 was voor André Geirland en volgde August Badts al op 120. De Zwitser Herman Gretener als vijfde had 150 achterstand, in zijn spoor volgden Jan Teugels, Leon Scheirs, Jos Sluyts, Leo Arnouts, Lucien Goossens e.a.
Drongen had de B-crossers uitgenodigd. Met 2 voorsprong won Norbert Dedeckere voor Gilbert Pynaert en Willy Vermaercke.
Genoelselderen kreeg 28 renners aan de start. De wedstrijd had niet veel om het lijf omdat hij aanvankelijk gedomineerd werd door Frans Mertens, die van in het begin in eerste stelling reed. Maar half koers heeft Frans Lemmens de fakkel overgenomen en zou uiteindelijk met 40 voorsprong op Frans Mertens winnen. Op 1 volgde Hubert Agten en Roger Van Hove. Nog een tweetal volgde op 130, Jaak Theunissen en Jean-Pierre Cuypers en werden 5&6.
De B-cross van Gooreind werd gewonnen door Edward Lievens hij had na 23km afgelegd in 1.14 een voorsprong van 10 op Theo Verlinden en Hendrik Arnouts.
In Meerbeek werd de C-cross gewonnen door Jozef Lievens hij had 15 voorsprong op Jean Knors en werd Van Eycken derde.
Oedelem ontving de A&C-crossers. Bij de As won Robert Vermeire met 145 voorsprong op Eric Debruyne en volgde Libert Mahieu als derde op 207. Bij de Cs was Freddy De Schacht na 17,5km de beste voor Eddy Furnière die op 135 volgde en werd R. Spillier derde.
Ook Semmerzake had de A&C- crossers aan de start. Bij de As stond men met 23 aan de start. Het was Albert Van Damme die na 23km een voorsprong van 130 op Marc De Block en volgde 5 later Michel Baele, Julien Vanden Haesevelde, Eric Desruelle e.a.
Bij de Cs was de zege voor Ronny De Vos die 20 voorsprong had op Gérard De Vos en werd 10 later Luc Naudts derde.
Vier à vijfduizend toeschouwers zorgden in het Gentse sportpaleis voor de stemming in de traditionele kerstprijs.
Men begon met het omnium voor profs: 1ste manche: puntenkoers; gewonnen door Verschueren. 2de manche: afvalling: hier was Seeuws de beste. De eindstand: 1. Theo Verschueren 3 punten, 2. Isidoor Weemaes & Norbert Seeuws 7p., 4. Cees Stam (Ned) 12p., 5. Giorgio Morbiato (It) 13p., 6. Eddy Demedts 13,5p., 7. Willy de Bosscher, Julien Stevens en Dirk Baert 14p.
De grote Kerstmisprijs snelheid werd gewonnen door onze landgenoot Robert Van Lancker voor de Amerikaan Tim Mountford, de Nederlander Lijn Loevesijn en de Italiaan Giordano Turrini.
Dan was er de recordpoging baanronde dat op naam staat van Patrick Sercu met 93. Vier renners hebben het geprobeerd niemand die er in slaagde. Hun tijden waren: Van Lancker 95, Mountford 96, Loevesijn 97 en Turrini 1010.
Vervolgens was er het ploegenomnium: puntenkoers: 1. Sercu-Gilmore. Vervolgens de achtervolging: 1. Pijnen-Duyndam. De derde proef was 1km tijdrijden: 1. Sercu-Gilmore 1.00.6 (nieuw baanrecord het vorige stond op naam van Sercu-Baert 1.00.9. In de eindstand hebben Patrick Sercu-Graeme Gilmore 4punten. Plaats 2 is voor René Pijnen-Leo Duyndam 5p. Op 3. Alain Van Lancker-Rik Van Linden 9p. en als vierde Louis Pfenninger-Erich Spahn 12p.
Laatste wedstrijd van de avond: ploegkoers over 1 uur en eindigen twee ploegen gelijk: 1. Patrick Sercu-Graeme Gilmore en Alain Van Lancker- Norbert Seeuws. Op 1 ronde volgen twee Nederlandse ploegen: op 3.René Pijnen-Leo Duyndam en op 4. Gérard Koel-Cees Stam. Op 2 ronden worden Theo Verschueren en zijn Nederlandse ploegmaat Piet De Wit vijfde en zijn Julien Stevens-Isidoor Weemaes zesde. Plaats 7 op vier ronden is voor Willy De Bosscher en de Nederlander Klaas Balk. Op 5 ronden volgen als achtste Dirk Baert en Rik Van Linden. En twee ploegen eindigen op 6 ronden: op negen de Italianen Giorgio Morbiato-Ezio Cardi en als tiende Eddy Demedts-Julien Vermote.
. Raf Hooyberghs in het spoor van Jef Thielemans Aalter kreeg 40 renners aan de start waaronder Albert Van Damme zodat de anderen voor plaats twee mochten strijden. Roger De Vlaeminck werd op 45 tweede en volgde Robert Vermeire al op 220. Verdere ereplatsen waren voor, André Geirland, René De Clercq, Norbert Dedeckere, August Badts, Eric De Bruyne en met de Duitser Klaus-Peter Thaler en de Zwitser Hermann Gretener is de top10 volledig.
In de C-cross van Dworp kwam Luc Naudts de broers Vandenbrande aftroeven. Henri volgde op 140 en Jean-Philippe op 145.
Te Varenwinkel-Herselt kwamen 31 crossers aan de start, waaronder een geweldig op dreef zijnde Jozef Thielemans die na de start de plaatselijke renner Raf Hooyberghs meekreeg maar die later de wedstrijd verliet. Het was Leon Scheirs die het langst weerstand bood maar uiteindelijk 130 meter moest prijsgeven. Plaats 3 was voor Leo Arnouts op 110 en volgde op 120 André Van Der Linden, Theo Verlinden, Cor Zoontjes (Ned), Jozef Sluyts, Jan Teugels, August Van Rijmenant en is met Jos Van Craen de top10 volledig.
Kalmthout had de B&C-crossers uitgenodigd. In de B-cross was de zege voor Henri Arnouts die met 40 de Nederlander Chris Looyen vooraf ging en volgde 10 later de tweede Nederlander Ron Vander Burght.
Bij de Cs was de overwinning voor Freddy Francken die 10 voorsprong had op Jozef Michiels en Luc Van Loon.
Voor de cross te Koersel werd de plaatselijke favoriet Frans Mertens in de bloemen gezet om zijn provinciale kampioenentrui behaald te Zonhoven op 2/12. Van bij de start gaven enkele aanwezige Nederlanders samen met Mertens, de beide Lievens, Van Hove en Lemmens de toon aan. Half koers liet de Nederlander Spetgens anderen achter en moest Mertens ook Brouwers (Ned) nog voorlaten. De winnaar Jacques Spetgens had 20 voorsprong op zijn landgenoot Wil Brouwers en kwam pas na 150 Frans Mertens over de streep. Frans Lemmens plaats op 4 volgde op 155 en gaf Roger Van Hoof al 235 prijs. Plaats zes op 245 was voor Lievens Edward, Lode Van Den Bosch volgde op 255, Jos Lievens op 309 en de broer van de winnaar Jan Spetgens werd negende op 4 voor Karel Poelmans e.a.
Te Munkzwalm nam men in de A-cross met 27 de start en was na 25km Michel Baele de winnaar. Alfons Van parijs volgde op 50 en de derde Raf De Clercq gaf 130 prijs. Verder volgden Lucien Goossens, Marian Polansky, Julien De Clercq, Libert Mahieu e.a.
En Uitbergen kreeg voor zijn B-cross Daniël Van Damme als winnaar hij reed Willy Vermaercke op 20 en gaf Maurice Engels 45 prijs.
In Luxemburg-stad won de Fransman André Wilhelm, na 23km afgelegd in 5545 had hij 39 voorsprong op de Zwitser Ueli Müller en diens landgenoot Ftitz Schärer volgde op 135.
Onmiddellijk na de start te Hingene legt Edward Lievens er de pees op, maar in de tweede ronde neemt een sterk rijdende Brabantse kampioen Jozef Thielemans het commando over. Op een onbenullig bergje waar de anderen lopen reed hij weg, en nam direct een twintigtal seconden voorsprong. Vier ronden voor het einde kwam de Nederlander Ben Meyers vanuit de achtergrond nog geweldig opzetten, ging voorbij Lievens maar geraakte niet meer tot bij Thielemans. Voor plaats vier ging het tussen Scheirs en Verlinden. Plaats 1 was voor Jozef Thielemans die de 25km heeft afgelegd in 1.05 en volgde Ben Meyers (Ned) op 25. Edward Lievens als derde had 50 verloren verder volgden Leon Scheirs, Theo Verlinden, René Van Bree, André Van DerLinden, Hendrik Arnouts, Chris Looyen (Ned), Jozef Stuyck e.a. . Edward Lievens aan de leiding, Jefke Thielemans en de rest volgt
Jan Teugels was de beste in de B-cross van Lebbeke, hij had 1 voorsprong op Alfoans van Parijs en Jos De Block.
Freddy De Schacht won de C-cross van Roeselare met 35 voorsprong op Wim Albrecht en Ronny De Vos.
Voor de A-cross van Wetteren kwamen 36 renners aan de start. De 24km werden door Albert Van Damme afgelegd in 58. Op 40 werd Marc De Block tweede en volgde August Badts op 1. Wegrenner André Dierickx behaalde een knappe vierde plaats op 105. Plaats vijf op 110 was voor Willy Maertens met in zijn spoor, Julien Vanden Haesevelde, de Zwitser Hermann Gretener, Kamiel Dhooghe, Eric Desruelle, André Geirland e.a.
Vandaag had in het Antwerpse sportpaleis de heropeningmeeting plaats. Voor de start werd door de 4.000 toeschouwers enkele ogenblikken stilte in acht genomen, ter nagedachtenis van de woensdag overleden oud-wielerkampioen en technische leider van het Antwerps sportpaleis, Karel Kaers.
Men begon met een omnium voor juniores: 1e reeks: puntenkoers, 2e reeks: 500meter tijdrijden met staande start, 3e reeks: Australische achtervolging over 3km. De eindzege was voor Walter De Craecker 5punten, 2. Paul Celis 6p., 3. Willy Wouters 8p. en 4. Ludo Gijssels 11 punten.
Dan volgde de ploegkoers voor liefhebbers over 25km die werd gewonnen door Raf Constant-Van Laethem 3015. Plaats twee was voor Wil Van Helvoirt- Gerrie Van Gerwen (Ned) op 3. Roy Schuiten-Janus Van Tol (Ned). 4. Jan Raes (Ned) -Franssen, 5. De Bode-Heinz, 6. Leon Daelemans-Ernie Blommaert, 7. Maes-Aerts, 8. Cees Priem-Ko Blok (Ned), 9. Young-DHaese, 10. Van Ransbeek-Van de Putte, 11. Chris Kipping-Ben Ten Tije (Ned), 12. Herman Perfors-Martin Venix (Ned) en 13. Van Loo-Van Beeck.
Vervolgens was er het omnium voor jonge profs. Met reeks 1: 4 klassementen te betwisten over 20 ronden. Reeks2: 1km tijdrijden met staande start. Reeks3: Afvallingskoers (om de 3 ronden een afvaller) en reeks 4: Australische achtervolging over 4km.De eindzege was voor Klaas Balk (Ned) 6punten, 2. Eddy Demedts 9p., 3. Cees Bal (Ned) 9,5p. en op vier Eddy Reyniers 15,5 punten.
Dan was het tijd om de Grote Prijs Stan Ockers achter dernymotoren. Maar voor men kon starten werd door de heer Court, U.C.I.-afgevaardigde, een controle uitgevoerd op de dernys. Verscheidene mecaniciens dienden de sleuteltjes boven te halen, om hun tweewielers volgens de nieuwe reglementen van de internationale wielerunie op punt te stellen.
De wedstrijd werd betwist in 3 reeksen (15-20 en 25km). Theo Verschueren won reeks 1&3 en Sercu nam reeks 2 voor zijn rekening. In de eindstand heeft Theo Verschueren 4 punten, Patrick Sercu werd tweede met 5p. verder volgden 3. Graeme Gilmore (Aus) 9p., 4. Rik Van Linden 13p., 5. Cees Stam (Ned) 14p., 6. René Pijnen (Ned) en Alain Van Lancker (Fra) 20p. 8. Julien Stevens 23p. Wilfried Peffgen (Duit) 27p. en op 10. Léo Duyndam (Ned) 30punten.
. Roger Swerts dit jaar winnaar van de Ronde van België
De Ronde van België 1973 voor profs zal verreden worden van 8 t/m 13 april. Op zondag 8/4 is er te Oostende de proloog een ploegentijdrit van 8km. Maandag 9/4 is er de rit in lijn van Oostende naar Zottegem en is 193,5km lang. De tweede rit Zottegem-Dampremy 168,5km is op dinsdag 10/4. De aankomst van de derde rit zal op woensdag 11/4 in Dinant plaatsvinden en zullen de renners na de start in Dampremy 169km hebben afgelegd. Op donderdag 1 2/4 rijd men van Dinant via de Ardennen en de provincie Luik naar Genk en is met zijn 225km de langste rit. Op vrijdag 13/4 de laatste dag moeten de renners tweemaal in het zadel. In de voormiddag moet men tussen Genk en Nijvel 135km overbruggen. En na de middag is er op het circuit van Nijvel een individuele tijdrit van 22,344km.
Luis Ocana heeft besloten volgend jaar niet te starten in de Ronde van Frankrijk, die hem alleen maar tegenslagen heeft bezorgd. Wel staan de Vuelta en de Giro op zijn programma.
De bedrijvigheid op de winterbanen blijft op broze voeten lopen: hooguit 1000 toeschouwers zondag te Keulen voor het Europees kampioenschap omnium. Drie gezanten van de I.W.U. (afdelingberoepssport) waren aanwezig om te controleren of alles normaal verliep. Het neemt niet weg dat de starter de achtervolgingsmatch Sercu-Gilmore een halve baan te vroeg afknalde en dat de Duitse officials de overwinning aan de Australiër toekende, wanneer Patrick ondanks een aarzeling bij het pistoolschot, toch nog 2meter voorsprong had behouden. Peter Kanters bekijkt de naaste toekomst zonder het minste optimisme en maakt zich reeds zorgen voor zijn einde- en nieuwjaarszesdaagse.
Karel Kaers geboren op 3/6/1914 te Vosselaar is vandaag op 58 jarige leeftijd getroffen door een inwendige bloeding, werd in allerijl te Antwerpen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij kort daarna overleed. De figuur van Karel Kaers was inherent verbonden aan het wel en wee van het Antwerps sportpaleis. Jarenlang, tot vorige woensdag nog tijdens de midweekmeeting, stelde hij zijn rijke ervaring in dienst van jonge wielrenners. In 1930 werd hij Belgisch kampioen bij de nieuwelingen op de weg. In 1931&32 werd hij als junior Belgisch kampioen snelheid op de piste. In de maand april 1933 werd hij als 18jarige prof en won nog twee wedstrijden, in zijn eigen Vosselaar en Oostende. Als 20 jarige werd hij te Leipzig wereldkampioen en behaalde overwinningen te Antwerpen, Blankenberge, Kontich, Ossendrecht, Sombreffe, Turnhout en Zürich. 1935 bracht drie overwinningen: 1 mei prijs te Hoboken, Parijs en de 8 van Chaam, die ook het jaar daarop werd gewonnen en werd er nog 5 overwinningen bijgedaan. In 1937 werd hij Belgisch kampioen en werd nog 7x gewonnen. In 1938 werden 4 overwinningen behaald op de weg en won ook de 6daagse van Parijs met Albert Billiet. In 1939 werd hij Belgisch kampioen achtervolging, won de Ronde van Vlaanderen en nog twee wegwedstrijden en twee zesdagen. Drie overwinningen werden behaald in 1940 en twee in 1941. Voor 1942 waren er 6 overwinningen. In 1943 werd er 3x gewonnen, in 46 won hij te Zürich, in maart 1948 werd hij in het Antwerps sportpaleis gehuldigd bij zijn afscheid en werd nadien nog 4e in het omnium van Ordrup in Denemarken.
Merckx heeft in Italië de trofee Gouden Roer ontvangen als de beste wielrenner van 1972. Het is de eerste maal dat een niet-Italiaanse wielrenner dit gouden beeldje van een roer mag in ontvangst nemen. Het was vooral zijn werelduurrecord in Mexico dat de doorslag gaf. Eddy was het er mee eens dat dit uurrecord zijn mooiste succes was tot dusverre. Wat betreft de toekomst zei Eddy dat hij in 1973 graag Parijs-Tours wou winnen, de enige klassieke wegwedstrijd die hij nog niet heeft kunnen winnen. Wat het rondewerk betreft zal het de Tour of de Giro zijn.
Volgens Sport-Zürich was Eric Spahn met 235punten dit jaar de beste Zwitserse renner. Op twee volgde Louis Pfenninger 160p. en werd Erwin Thalmann derde met 116p. Dan volgden: 4. Joseph Fuchs 98p., 5. Kurt Rub 87p., 6. Fritz Wehrli 84p., 7. Jürg Schneider 28p. en op 8. Edi Schneider met 9 punten