In de 3daagse van Noeulx-les-Mines voor liefhebbers werd de 2e rit gewonnen door de Fransman Maximilien Mongeard.
In de Milk Race werd na een dagje rust rit 9 verreden. Men vertrok te Harrogate om na 133km toe te komen in Bridlington. Het was de Zweed Sven Ake Nilsson die er eerst toekwam, na 3.1025 in het zadel had hij 108 voorsprong op de Noor Magne Orre. De tweede Zweed Bernt Johansson volgde als derde op 117. De Nederlander Piet van Karwijk blijft leider.
. Jean-Pierre Danguillaume In Frankrijk te Boulogne sur Mer hebben Ronald Dewitte en Freddy Maertens vrede moeten nemen met plaat 2&3. Winnaar werd de Fransman Jean-Pierre Danguillaume die de 105km heeft afgelegd in 2.3603.
Voor de Grote Prijs Tom Simpson kwamen 146 renners afgezakt naar Sint Amandsberg. In de 6e ronde gingen een tiental renners er vandoor, deze waren, Delcroix, Collaer, Tabak, van der Vleuten,Jimenez, De Brauwere, Collaer, Loysch, Dury, Omloop en Spetgens.Waarvan Spetgens, Collaer en Dury even voorop gingen rijden. Lang hebben zij het niet volgehouden. Intussen was er in de groep een reactie gekomen waardoor er 4 groepjes ontstonden. Bij het ingaan van de laatste ronde kwamen Delcroix, Loysch en Tabak licht afgescheiden door, maar kwam er een hergroepering. Toch ging Ludo Delcroix even later nog eens en zou nog 30 uitlopen op een groepje van 12. Voor plaats 2 was Willy Teirlinck de snelste voor Frans Kerremans, Alfons De Bal, Roger Loysch, Leon Thomas, Ronny De Bisschop, August Herijgers, Paul Aerts, Adolf Huysmans, Ronny Vande Vijver, Robert Fontaine en Tino Tabak (Ned). Op 40 won Dirk Baert de spurt voor plaats 14.
Na de langste rit wint Rik Van Linden nu ook de tweede langste rit. De renners vertrokken te Forte dei Marmi om na 244km toe te komen in Verona. Na 81km moest de Passo della Cisa (1030m.-2e cat.)beklommen worden, Ottavio Crepaldi (It) kwam er als 1e boven. Bij het naderen van Parma kwam er wat beweging, omdat Salvarani liet spurten voor een auto en twee varkentjes. De auto ging naar Gualazinni en de varkentjes naar Paolini en Parecchini. Verder hebben de renners het rustig aan gedaan en kwam een ganse groep naar de meet. De weg naar de aankomstlijn was vol bochten en lag te glimmen van de regen, die na een onweder was neergestroomd. In de laatste kilometers moest men ook nog over een smaller wordende kasseiweg. Bij elke bocht vielen er 2 tot 3, terwijl anderen in een ontwijkingsmaneuver de stoep opreden. Wat ook Patrick Sercu deed en daardoor zich zelf uitschakelde en 52e werd. Eddy Merckx nam ook geen risicos en eindigde 32e. Rik Van Linden, gevallen bij het binnenkomen van Verona,liet de spurt van ver beginnen door Kuiper en Karstens en won voor een sterk terugkomende Marino Basso, Roger De Vlaeminck, Gerben Karstens, Franco Ongarato en Aldo Parecchini, die allen in dezelfde tijd werden geplaatst. Op 6 werd Jean-Luc Molineris zevende voor Francesco Moser e.a. Eddy Merckx heeft 3 dagen van het einde nog steeds 654 voorsprong op Felice Gimondi
In Frankrijk was de zege te Selles sur Cher voor Enzo Mattioda met 27 punten voor Raymond Poulidor 26p. en Cyrille Guimard met 15 punten.
Nog in Frankrijk begon voor de liefhebbers te Noeulx-les-Mines een driedaagse rittenwedstrijd. De eerste rit werd gewonnen door onze landgenoot Christian Despierre.
Gullegem kreeg voor de 20ste Ommegangprijs 72 renners aan de start. Reeds in de eerste kilometer reed André Hendrickx weg en kreeg vrij vlug het gezelschap van Ronny Christiaens en Jean-Marie Ritserveldt (wiens vader Albert in 1939 Luik-Bastenaken-Luik won). Na 80km wedstrijd telde het drietal reeds een voorsprong van 435. Het is dan dat Wyckaert, Maertens, Baert en Gérard Hendrickx gingen achtervolgen, kwam Van Ackere bij dit 4tal en zouden de 5 vooraan aansluiten. Ondertussen was de groep tot op 110 genaderd. Bij een demarrage van Baert moesten Ritserveldt en André Hendrickx de rol lossen, even later moesten ook Christiaens en Wyckaert het zelfde lot ondergaan. Er kwam een hergroepering en reden een 40-tal renners voorop. Even later reden Cael en Vianen (Ned) weg, kregen het gezelschap van opnieuw Van Ackere, Van Looy en Van Rijmenant. Deze vijf mochten voor de zege spurten en won Frans Van Looy voor Fernand Van Rijmenant, Gérard Vianen (Ned), José Van Ackere en Eddy Cael. Op 130 wasvoor plaats 6 de Columbiaan Giovanni Jimenez sneller dan Daan Holst (Ned), Dirk Baert, Willy Planckaert, Guido Reybrouck, Raf van Bruwaene e.a.
De inrichters van 9e kermisprijs te Stabroek hebben met dubbele pech moeten afrekenen. Wat betreft het aantal vertrekkers waren er op het normale inschrijvingsuur amper 20 renners. Men heeft dan nog even gewacht en is men uiteindelijk met 34 kunnen vertrekken. En na de wedstrijd heeft het minuten geduurd alvorens de officiëlen wegwijs geraakten uit de puzzel van een onduidelijke fotofinishfilm. Ook hier kreeg men onmiddellijk een ontsnapping, en hadden Debuysschere en Ongenae vrij vlug een bonus van 230, en konden 9 van de 13 ronden voorop blijven. Voor favoriet Jos Abelshausen was een stuurbreuk de reden om de wedstrijd te verlaten. Op 3 ronden van het einde hebben Verhaegen, Verreydt en Delcroix de beslissende jump geplaatst. Deze laatste zat echter in de tang van de ploegmaats, waarvan Frans Verhaegen profiteerde om zijn 1e seizoenszege te behalen. Op 50meter vloerde Louis Verreydt zijn kompaan Ludo Delcroix. Slechts 10 later was Richard Bukacki (Ned) voor plaats 4 sneller dan Willy Teirlinck, August Herijgers, Alfons Scheirs e.a.
In de 29ste Ronde van Limburg was er in totaal 90.000 frank te verdienen. Het meeste hiervan ging naar K.W.V. Turnhout dat voor 17.201 fr. langs de kassa mocht passeren. Eindwinnaar Jos Jacobs was de grote slokop met 5.719 fr. Ook Frans Van Beeck met 4.425fr was een grootverdiener. Roger de Backer heeft 19fr. bijgedragen.
Wat betreft de twee Brabantse ploegen wonnen de Stoempers uit Leuven met 9.333fr.bijna het dubbele van Jette Sportief 4.541 fr.. Bij de Stoempers waren Meeus Omer 3.200 fr en Jean-Marie Coenen 2.650 fr. de grootverdieners. Gommaar Van Calster heeft 19fr. bijgrdragen, René Wuyckens staat niet in de lijst, zal dus niets verdiend hebben.
Bij Jette was Henri Van Horenbeke met 919fr. de koploper, gevolgd door Jean-Pierre Sterckx met 869fr. Ook hier was een renner met 19fr. de eer was voor Bruno Vrancken.
De laatste rit in de Dauphiné-Libéré werd verreden tussen Montceau-les-Mines naar St. Etienne over een afstand van 229km. De ploeg van leider Ocana hield de wedstrijd voortdurend onder controle. Slechts op 50km van het eind kwam er enige strijd. De Fransman Coroller (Flandria) poogde een beslissing te forceren. Het was Martinez die achter de leider ging maar kreeg Demeyer mee als waakhond. Coroller reed tot bij de 2 voorsprong bijeen. Hij werd uiteindelijk vervoegd door, Garcia, Bal, Delepine, Mollet, Alain Santy, van der Leeuw en Roques. Op 8km van het einde slaagden, Bal, vander Leeuw en Mollet erin hun medevluchters te Verschalken. In de spurt won de 21-jarige Cees Bal (21/11/51) vrij gemakkelijk zijn eerste profzege. Op 1 werd Theo van der Leeuw 2e en was plaats 3 voor de Fransman André Mollet. In het eindclassement heeft Luis Ocana 110 voorsprong op Bernard Thevenet en volgt Joop Zoetemelk als derde al op 1009. Eerste landgenoot is Frans Verbeeck op plaats 8 en volgt op 1848, in het puntenclassement heeft Frans 14 punten minder dan de winnaar Cyriel Guimard die er 225 heeft. Voor Luis Ocana is het de derde maal in vier jaar dat hij de eindzege behaald.
Aubel kreeg Joseph Borguet na 90km als winnaar en had 15 voorsprong op Pierre Sonnet die Hugo Gevers naar plaats drie verwees.
Te Otegem werd het een derde seizoenszege voor Paul Lannoo die 2.20 deed over de 98km. Op 5 werd Eric Rosseel tweede en had Ronny De Meyere 30 achterstand.
Een zevende zege behaalde René Dillen te Stabroek voor Edmond Verbruggen en Leo Huysmans. Zij legden de 110km af in 2.53.
In de 8e rit van de Milk Race, Sheffield-Harrogate over 168km hebben de Nederlanders het ganse podium bezet. Fedor den Hertog die op het hoogste schavotje stond legde de 168km af in 4.4424. Op 37 werd Ton van der Spiegel tweede voor leider Piet van Katwijk. Deze blijft uiteraard leider.
In de laatste rit van de Ronde van Limburg, Neeroeteren-Zelem over 166km heeft Omer Meeus alles of niets gespeeld het werd niets. Na 50km was Omer ontsnapt met Vrancken, Wellens en Vande Wiele ploegmaat van leider Spileers. Deze 4 hadden vlug anderhalve voorsprong. Vanaf dat ogenblik was de gele trui en zulks over een afstand van wel 50km, niet aan de leiding weg te slaan wat hem later zuur zou opbreken. Na 110km werden de leiders, waarbij Meeus was lek gereden, opnieuw bijgehaald. Op 30km van het einde gingen, Van Horenbeke, Van Beeck als best geplaatste stond op 151, Sels, Vanstraelen, Verbraecken, Taskin en Verheyden in de aanval. Toen 19 renners met daarbij Jacobs en Schepmans die het felst de leider konden bedreigen op zoek gingen naar de koplopers was Sileers er niet bij. De zeven bleven 15 buiten schot en mochten voor de zege spurten. Het was Guido Verheyden die het haalde voor Frans Van Beeck, Raymond Vanstraelen, Karel Sels, André Verbraecken, Guido Taskun en Rik Van Horenbeke die 4 werd aangerekend. Van de 19 was Ludo Noels de snelste voor Lieven Malfait, Herman Deneys, Hugo Thijs, Serge Vandaele, Benny Schepmans, Jos Jacobs, Jean-Pierre Sterckx, Jean-Pierre Baert, Gaston Louwet, Frans Tilburgs, Jacques Crabbé, Gustaaf Verboven, Urbain Van der Flaes, Roger Loysch, Benny Paulissen, Luc Leman, Jean-Marie Coenen en Adrien De Leeuw. Op 138 was Omer Meeus nog de snelste van het peloton waarin Jean-Pierre Spileers 33e werd.
In het einklassement heeft Jos Jacobs 5 voorsprong op Jean-Pierre Spileers. Op 3.Frans Van Beeck 18, 4.Benny Schepmans 19, 5.Karel Sels 22, 6.Roger Loysch 25, 7.Jean-Pierre Baert 30, 8.Jean-Marie Coenen 33, 9.Hugo Thijs 34 en is plaats 10 voor André Verbraecken eveneens op 34. Zestig renners hebben de Ronde uitgereden. Turnhout was de beste ploeg en moest Guillaume Demaer met de Stoempers tevreden zijn met plaats 5. . Guillaume Demaer helpt zijn kopman
Koersel mocht 100 profs een rugnummer geven, maar spijtig voor de inrichters was er weinig publieke belangstelling. Reeds van bij de start kregen we een spervuur van demarrages en uitvallen die het peloton in een langgerekte sliert over het bochtige en schilderachtige parcours trokken. Het waren vooral de Rokados die het talrijkst vertegenwoordigd waren die Vanspringel of Houbrechts in de slotfase in een gunstige positie wilden brengen. Toen op 25km van het einde het peloton in twee scheurde waren Herman of Tony er niet bij. Bij het inzetten van de eindspurt was er achteraan de kopgroep wat duw- en trekwerk waarvan de Nederlanders Priem en van Katwijk de grootste slachtoffers werden. Leopold Vanden Neste haalde het voor Georges Vanconingsloo, Frans Van Looy, Willy De Geest, Jos Van Beers (Ned), Tony Gakens, Alfons De Bal, Jos Schoeters, José De Cauwer, Jan Spetgens (Ned), Harry van Leeuwen (Ned), Eddy Peelman, Cees Priem (Ned) en Jan van Katwijk (Ned).
Te Forte del Marmi werd met een tijdrit over 37km de 16e rit in de Giro verreden. Het gillen begon al toen Gimondi door de finish reed. Wel 50 mensen stonden op het podium, vanwaar de renners vertrokken waren. Er was slechts plaats voor hooguit twintig als men ze samen perste, en het hele ding ging met een droge kraak door mekaar. Vlak daarop en nog voor Merckx aan de aankomst was, begon het dansen en springen, Gimondi had gewonnen. Felice had 4623 gereden over de 37km. Zijn ploegmaat Ole Ritter werd nog tweede op 23, en dan pas kwam Eddy Merckx die 31 moest prijsgeven. Op 4 eindigde Roger Swerts die 115 verloor. Verder bestond de top10 uit: 5.Gösta Pettersson 120, 6.Roger De Vlaeminck 122, 7.Julien Stevens 132, 8.Francesco Moser 144, 9.Luiciano Borgogno 206 en 10.Josè Pesarrodona 240. Eddy Merckx is nu leider met 657 op Felice Gimondi die voorbij Giovanni Battaglin is gegaan. Morgen genieten de renners van een dagje rust.
Voor onze landgenoot René Dillen was er een derde plaats in Parijs-Roubaix voor liefhebbers. Na 234km was de zege voor de Fransman Patrick Beon die 5.34 in het zadel heeft gezeten. Op 2 eindigde zijn landgenoot Claude Behue. Plaats 4 was voor Patrick Collinet in zijn spoor volgden André Corbeau en Maurice Legrand allen Fransen. Op 2 volgden nog 2 Fransen, Jean-Paul Richard en Georges Talbourdet. Plaats 9 op 330 ging naar Alain Cigano (Fr) en was plaats 10 voor onze landgenoot Rudy Rijpens.
Nog in Frankrijk eindigde de 3daagse van Lumbres met 2 ritten. Rit 3a werd gewonnen door Christian Davaine (Fr) en rit 3b door René Bleuze (Fr). In de eindstand heeft André Fosse (Fr) 13 voorsprong op zijn landgenoten René Bleuze en Bourillon, plaats 4 is voor onze landgenoot Raf Coene.
In de Milk Race werd er een ploegentijdrit gereden tussen Leicester en Sheffield over een afstand van 106km. De zege was voor de Nederlanders met een tijd van 2.2243. Zij hadden 117 voorsprong op Tsjechoslovakije en 140 op de Zweden.De Nederlander Piet van Katwijk blijft uiteraard leider.
In Luxemburg eindigde de Pijl van het Zuiden. De laatste rit was 111,6km en werd verreden tussen Dudelange en Esch. De Nederlander P.Pirard haalde het voor H Schneider. Op 55 werd de Duitser Joseph Weber derde. In de eindstand heeft Erny Kirchen (Lux) 49 voorsprong op zijn landgenoot Ferdy Reuland en volgt de Duitser Klaus Joerdens als 3e op 143. Eerste landgenoot is Florent Vos die 4e werd op 211. Onze andere landgenoot André Coppers eindigde op plaats 8 op 550. Voor Nederland was er plaats 6 voor P.Pirard 430, John Bakker op 7 met 525 achterstand en werd John Van der Meer 10e op 635.
Voor sportbestuurder Guillaume Demaer is de kop er af. Hiervoor zorgde Omer Meeus die verleden jaar de eerste rit had gewonnen en nu op weg naar Hoeselt de goede trein had gemist. Na de Omloop Het Volk en Linter is de 2e rit Hoeselt-Neeroeteren zijn derde zege dit jaar. Omstreeks km 80 die rustig waren verlopen werd Van Beeck een ploegmaat van de leider voorop gestuurd. Het is pas 15km verder dat Van Braeckel, Meeus,Pels, Bierebeeck, Deckers (Ned), Van der Flaes en Cuypers bij de vluchter kwamen. Even later kwamen ook Spileers en Sels aansluiten. Toen ook Loysch en Louwet op zoek gingen naar de leiders bleef leider Jacobs in het peloton. Bij de eerste doortocht te Neeroeteren had Jacobs al 125 achterstand opgelopen. Omer Meeus versloeg na 137km Roger Loysch, Etienne Van Braeckel en François Van Beeck die allen dezelfde tijd kregen. Op 4 werd Karels Sels 5e en nog 1 later was plaats 6 voor Gaston Louwet. Jean-Paul Spileers die 10e werd op 21 is de nieuwe leider.
Nadien werd er nog een ploegentijdrit van 4km afgewerkt. Deze werd gewonnen door Lierse BC in een tijd van 625 voor de Stoempers uit Leuven die 6254 reden was Merelbeke van leider Spileers met 627 derde en werd Turnhout de ploeg van Jos Jacobs 4e met een tijd van 628.
Te Aye kreeg men 41 renners aan de start en werd er voor de provinciale titel van Luxemburg gestreden. Het was winnaar Alex Prophéte die na 100km afgelegd in 2.55 de trui mocht aantrekken. Stonden mee op het podium, Jean-Claude Roppe en Herman Van Gansen.
Balen-aan-de Vesder mocht 40 renners inschrijven en liet hen 108km koersen. Na 2.46 wedstrijd had Maurice Belet 5 voorsprong op José Renwart, Pierre Sonnet, Mathieu Buckx (Ned),Jean-Luc Yansenne e.a.
Booischot mocht na 107km de zegebloemen overhandigen aan Alfons Van Camp die er 2.44 had over gedaan. Plaats 2 was voor Ludo Peeters en werd Leon Badts derde.
In Daknam bestond na 108km afgelegd in 2.40 het podium uit 1. Walter Dingemans, 2.Rudy Heyns en drie Aimé Van Avermaet.
Te Gits mocht Geert Malfait na 125km die hij had afgelegd in 3.13 de zegebloemen mee naar huis nemen. Plaats 2 op 5 was voor Daniël De Sloovere en werd op 10 Alain Desaever derde.
Te Goetsenhoven werd er na 109km met twee voor de zege gespurt. Eddy Van Hoof haalde het na 2.30 wedstrijd van Leopold Verboven. Plaats 3 op 25 was voor Eddy Lemmens.
Hennuyères kreeg de Italiaan Aldo Cecci na 110km als winnaar. Op 130 volgde Theo Herremans en 5 later werd Joël Chanoine derde.
Te Genenbos-Lummen stonden onder de 59 vertrekkers een 10tal Nederlanders. Eerste aanvaller werd Louis Meyers die echter geen versterking kreeg en zich opnieuw liet inlopen. In de 8e ronde kwamen 17 renners aan de leiding, even was er een poging van 2x drie renners maar kwamen ook de anderen opnieuw aansluiten. In de laatste ronde reden van de 17 er negen weg en kon nog 1 renners aansluiten. Van deze 10 won Gustaaf Cuylits met 50meter voorsprong, wat zijn eerste palm werd nadat hij een paar jaren heeft stilgelegen en dit seizoen opnieuw beginnen te koersen is. Op 2 eindigde Hubert Janssens en werd de Nederlander Mari van Venrooy derde en de eerste aanvaller Louis Meyers knap 4e, en mag Frans Lemmens de top5 afsluiten.
Meldert kreeg 55 renners aan de start, zij maakten er een mooie wedstrijd van. Na 110km afgelegd in 2.42 won Rudy Brusselmans met 10 voorsprong. Op 10 volgde Romain Vercauter. Dijlespurter Jean Weymans eindigde ook afgescheiden als 3e hij had 110 achterstand. Voor plaats 4 regelde Karel Rottiers de rest.
Moha kreeg slechts 15 renners aan de start, zij mochten 102km koersen. De winnaar Gérard Cortenray legde die af in 3.05. Zijn drie medevluchters eindigden in deze volgorde 2.Guy Minsart, 3.Bernard Tilmant en op 4.Daniël Mellaerts
Nazareth kreeg Abel Holvoet als winnaar die na 108km Dirk Gorteyn en Eddy Vantieghem mee op het podium kreeg.
Te Ohain mocht na 100km Frans De Koninck de bloemen mee naar huis nemen. Hier waren plaats 2&3 voor Lucien Pratte en Hendrik Arnouts
Sint-Joris-Winge kreeg Marc Van Ouytsel na 110km als winnaar voor Willem Peeters en André Collas.
Sint-Pieters-Leeuw waar er 110km werd gekoerst gingen de zegebloemen naar François Moyson voor Eddy Cools en Luc DHoeckers.
Te Doornik werd het BK voor juniores betwist, de renners moesten 10 ronden van 9km afhaspelen waarin een lange helling, bezaaid met oneffen kasseien. Midden een zee van volk hebben de grote favorieten Jean-Luc Vandenbroucke en Eddy Copmans de bende tijdens 2 ronden op sleeptouw genomen. Toen viel Jean-Luc weg en kregen we plots een open titelstrijd. Bij de vierde doortocht reden 9 renners voorop, daarvan bleven enkel De Haes en Bossant de volgende ronde mee vooraan toen 8 anderen bij hen aansloot. Alhoewel de 10 vooraan elkaar goed verstonden kwam er achter hen een ernstige tegenreactie van 9. De Haes voelde het gevaar ging wat sneller rijden en kon enkel Lecocq aansluiten, maar kwamen even later ook de 8 anderen opnieuw aansluiten. Even later boog De Haes zich nog eens dieper over zijn stuur en was opnieuw weg. Twee achtervolgers De Bie en Van Gils bleven geruime tijd op 20 meter hangen. In de laatste kilometer bouwde Emiel De Haes zijn voorsprong nog uit en won met 32 voorsprong op Rudy De Bie en volgde René Van Gils op 34. Het podium werd door 3 renners van de provincie Antwerpen ingenomen. Verder volgden op 37 Bernard Lecocq, op 49 Jacky Corvers. Noël Dejonckheere won de spurt voor plaats 6 op 1 voor Ronnie Bossant, Patrick Verstraete en William De Gendt. Op 110 was Robert Saren voor plaats 10 sneller dan Patrick Lefevre e.a. . De kopgroep met Patrick Lefevere aan de leiding
In Halle werd de eerste ontsnapping op gang gebracht na 18km door Arthur Vande Vijver die Eddy Moreels en Romain Maes meekreeg. Aan km 55 kregen zij het gezelschap van Vander Linden, Berckmans, Hendrickx, Verplancke en Kindt, even later van Pauwels, Goossens, Van Landeghem, Van Cauter, Van Malderghem en Teirlinck, zij liepen tot 2 uit. Dan was het Godefroot die reageerde en bracht een groep van 18 tot op 50 van de koplopers. Hieruit reden Dewitte, Callens en Baert naar de eersten. Vooraan ging Vander Linden even voorop rijden, maar zonder succes. Toen ging Van Malderghem had na 155km een voorsprong van 40 maar had zijn krachten overschat en kreeg een spectaculaire inzinking. Onderstussen was Godefroot met zijn groepje vooraan komen aansluiten en werd Van Maldgehem op 4km van de finish gegrepen. In de spurt won Dirk Baert verrassend met een halve lengte van Walter Godefroot, Richard Bukacki (Ned), Willy Teirlinck, Daniël Verplancke, Romain Maes, Herman Vrijders, Jos Schoeters, Robert Mintkiewicz (Fr), Eddy Moreels, Ronald Dewitte, Jean-Pierre Berckmans, Christian Callens, Ludo Vander Linden, Daniël Pauwels, Gérard Hendrickx en Arthur Vande Vijver. Op 7 werd Eddy Goossens 18e, werd Ghislain Van Landeghem 19e op 26 en moest Willy Van Malderghem als 20e nog 105 prijsgeven.
De omloop van Midden-België in Lier werd gewonnen door Willy Planckaert met 25 voorsprong. Dan volgden 3 ploegmaten, Jos Abelshaussen, Jan van Katwijk (Ned) en Frans Verhaegen, Fernand Van Rijmenant die als individueel rijd, Paul Collaer, de Duitser Wilfried Peffgen, Willy In t Ven, Louis Verreydt en is plaats 10 voor de Nederlander Jos van Beers.
Vandaag moesten de renners twee ritten afwerken, in de voormiddag een rit in lijn en in de namiddag moest men tegen de klok rijden. In de voormiddagrit Lyon-Montceau-les-Mines over 147km heeft onze landgenoot Wilfried David wel voor een serieuze stunt gezorgd. Wilfried kwam te laat aan de start, moest een paar kilometers hard rijden om bij het peloton te geraken en besloot toen om zijn inspanning voort te zetten. Aan km 15 reed hij aan de leiding met de Fransen S. Vasseur, Raymond, Rouxel en Largeau, de Nederlanders Koken en Kelleners, en onze landgenoten Vanneste en Van Marcke. Nog vond David het niet genoeg, aan km 84 begon hij aan zijn solonummertje, en had het peloton al 7 achterstand. Op de top van een colletje van 3e categorie volgde Kelleneers op 2, en de zeven op 3 een slapend peloton volgde op 11. Aan de streep hield Wilfried David 132 over op Wim Kelleneers. Voor plaats 3 op 327 was Jean-Claude Largeau sneller dan Ben Koken, Willy Vanneste, Sylvain Vasseur, Ronny Van Marcke, Charles Rouxel en Christian Raymond. Op 859 won Cyrille Guimard de spurt voor plaats 10 tegen Frans Verbeeck die op 15km van de meet was lek gereden en moest spurten op de fiets van Willy Abbeloos.
In de tijdrit over 31km verreden tussen Montceau-les-Mines en Le Creusot heeft Luis Ocana zijn achterstand op Bernard Thevenet opgehaald en mag morgen aan de laatste rit beginnen met 110 voorsprong op zijn Franse rivaal. Ritwinnaar Luis Ocana had 43 voorsprong op Raymond Poulidor, 53 op Joaquim Agostinho en Cyrille Guimard. Voor Bernard Thevenet was er plaats 5 op 108.
De 15e rit in de Giro Firenze-Forte del Marmi zal de geschiedenis ingaan als de rit die werd gewonnen door een Columbiaan. Het is Martin Cochise Rodriguez die de eer mag opeisen. Cochise duidt op een Indiaanse afstamming, maar het kan ook koetsier betekenen. Voor Martin Rodriguez geldt dit laatste. Hij werkte in zijn vrije tijd als koetsier in Bogota, de hoofdstad van Colombia, toen hij nog liefhebber was. Op 7/10/ 1970 verbeterde hij in Mexico het uurrecord bij de liefhebbers in open lucht. In 1971 kwam hij naar Europa om deel te nemen aan het wereldkampioenschap achtervolging bij de liefhebbers. Hij won en kwam onmiddellijk in de belangstelling te staan van de Italiaanse sportgroepen, maar hij wilde liefhebber blijven. Toen hij in de Ronde van Mexico ging rijden met een trui van een extra-sportieve groep, bracht dit zijn uitsluiting mee. Men gaf hem onmiddellijk een beroepsvergunning, sloot aan bij Bianchi en kwam zich in Italië vestigen. Nu terug naar de rit waar eigenlijk niets gebeurde dan dat op 50km van het einde de groep in twee stukken viel. Vijftig renners vormden het eerste, iets meer dan vijftig de tweede groep. Op 4km van het einde is Cochise gegaan en hield aan de streep 3 over. Het was Marino Basso die tweede werd voor Roger De Vlaeminck, Patrick Sercu, Rik Van Linden, Eddy Merckx, Pierino Gavazzi, Gianni Motta, Davide Boifava en sluit Gerben Karstens de top10. Op punten blijft Roger De Vlaeminck aan de leiding en in het algemeen klassement is het Eddy Merckx die nog steeds met 639 voorsprong aan de leiding staat.