Te Stal-Koersel is de 13e Grote Prijs voor beroepsrenners pas in de derde laatste van de tien kleine ronden begonnen. Het was de Nederlander de Vlam die de aanstoker was en werd bijgehaald door zijn landgenoot van Katwijk en verder onze landgenoten Hendrickx en Mintjens. In het zicht van de aankomstlijn kwam de jagende groep nog geweldig opzetten. Van de vier laatste aanvallers scheen Frans Mintjens het te zullen halen doch de Westmallenaar viel als het ware stil en werd overstoken door Jan van Katwijk en Johan Hendrickx en werd Wil de Vlam vierde. Op 25 toonde Yvan Benaets zijn snelle benen voor plaats 5 en liet de ganse groep achter zich. De top10 bestond verder uit, Georges Claes, Roger Swerts, Roger Jochmans, Ger Harings (Ned) en Julien Verboven.
Zele kreeg 62 renners aan de start zij mochten 12 ronden afleggen om de 150km vol te maken. Hier was de enige ontsnapping van deze koers de goede, Dury zou reeds na 10km wegrijden. In de tweede ronde kwamen onder impuls van Peelman 5 renners aansluiten, waarna nog een zes renners erin slaagden de aansluiting te verwezenlijken. Een slapend peloton werd op 8 achterstand gefietst. Op het einde sprong Eddy Peelman weg en won met 45 voorsprong. Voor plaats twee zorgde José De Cauwer voor de verrassing door Willy Planckaert te kloppen, verder volgden, Cees Priem (Ned), Herman Vrijders, hij die de bal aan het rollen bracht Maurice Dury, Fernand Bruggeman, Ronny De Bisschop, Ghislain Van Landeghem, Julien Stevens, Ronny Christiaens en Daan Holst (Ned). Op 7 werd er voor plaats 13 gespurt en was José Van Ackere de snelste voor Noël Van Tieghem e.a.
Cyrille Guimrd is niet meer vertrokken in de 8e rit Moutiers-Les Orres met maar liefst 4 beklimmingen, La Madeleine (2e cat.1993m.), de Galibier (1e cat.2556m.), de Izoard (1e cat. 2361m.) en aankomst op Les Orres 2e cat.1496m.). De renners maakten aanvankelijk niet veel aanstalten om te strijden, vooral omdat er bijzonder zwaar werk te wachten stond. Aan de voet van de eerste beklimming, de col de La Madeleine had het peloton een grote achterstand op het uurschema. Nochtans geraakte de Spanjaard Fuente in moeilijkheden en werd door zijn ploegmaats opgewacht waardoor zijn achterstand tot 1 beperkt bleef beperkt. Tijdens de beklimming van de col de La Madeline stapte Fuente van de fiets, trok andere koerskledij aan en begon merkelijk beter te fietsen. Een volledig peloton op onze landgenoot Emile Bodart na kwam met Danguillaume op kop over de top. Een voltallige groep begon aan de Telegraphe en was het Fuente die onmiddellijk ten aanval trok maar Ocana reageerde gepast, op de top won Fuente van Ocana en kwamen in de afdaling achtereenvolgens, Thévenet, Zoetemelk, Ovion, Torrès en Lopez-Carril aansluiten. Tijdens de beklimming van de Galibier brak de strijd los, Lopez-Carril viel aan op 11km van de top en kwamen Ocana en Thévenet aansluiten. Deze reaktie werd Ovion fataal, de anderen konden later opnieuw aansluiten. Enkele kilometers voor de top gingen Fuente en Ocana nog maar eens aanvallen en moesten alle metgezellen loslaten. Nu kwam Ocana als eerste over de top en won er tevens de speciale premie Henri Desgrange. Dan kwam de Izoard waar Fuente voor Ocana boven kwam. Op iets minder dan 40km van het einde, te Guillestre reed Fuente lek en verspeelde 30, de gele trui ging niet wachten op de treugkeer van zijn landgenoot. Toen men aan de laatste klim begon keek Fuente op tegen een achterstand van meer dan 2 minuten. Luis Ocana legde de 237,5km af in 7.5547 en was José-Manuel Fuente tot op 58 teruggekomen. Verder volgden, Mariano Martinez (Fr) 657, Bernard Thévenet (Fr) 659, Michel Perin (Fr) 1233. Joop Zoetemelk (Ned) als 6e volgde op 2024 met in zijn spoor 7 renners, waarbij onze landgenoten, Herman Vanspringel 8e en Lucien Van Impe 12e. Luis Ocana heeft nu 908 voorsprong op J.-M. Fuente en is onze eerste landgenoot Herman Vanspringel naar plaats 6 gezakt met 2320 achterstand, maar behoud wel d groene trui. Drie renners zijn niet meer vertrokken Guimard en onze landgenoten, De Brauwere en De Geest. Twaalf renners zijn uit koers gezet om aan de wagen te hangen, daarbij Englebert Opdebeeck. Er blijven nog 107 renners in de wedstrijd.
Na de rustdag mogen de renners vandaag 2 ritten afwerken met toch wat klimwerk. Rit 7a vertrok te Divonne les Bains en eindigde na 86,5km te Gaillard. Het was Walter Godefroot die ten aanval trok, hij begon met meer dan 2 aan de 11km lange klim van de Solève (1e cat.1283m.). Een tegenactie kwam er van Delisle terwijl Thévenet, Van Impe en Catieau een zware inspanning moesten leveren om weer aansluiting te krijgen, dit na een valpartij. Inmiddels ging Martinez op zoek naar Godefroot die werd vervoegd en ter plaatse gelaten. Op 7km van de top was de situatie weer anders, Ocana reed in gezelschap van Fuente, Zoetemelk, Poulidor en Van Impe aan de leiding. Op 4km van de top liet Ocana de anderen achter, op 2km van de top had hij 30 voorsprong op Zoetemelk en 35 op de rest van zijn medevluchters. Op de top kwam Ocana door met 40 op een groepje waarbij Van Impe. In de daling naar Gaillard behield Luis Ocana (Sp) zijn voorsprong en won met 53 voorsprong op Mariano Martinez (Fr), Lucien Van Impe, Bernard Thévenet (Fr), Pedro Torres (Sp), Joop Zoetemelk (Ned), José-Manuel Fuente (Sp), Francisco Galdos (Sp) en Raymond Delisle (Fr). Raymond Poulidor 15e verloor 223 en Herman Vanspringel 17e moest 231 prijsgeven. Den Engel Opdebeeck werd 96e op 740. Luis Ocana is nu leider met 44 op José Catieau.
. Bernard Thévenet
Na een korte rust kregen de renners het tweede gedeelte aangeboden. Een trip van Gaillard naar Méribel les Allues over een afstand van 150,5 km. De aankomst is voorzien op de Méribel 1750meter 2e categorie. Het eerste wedstrijdgedeelte werd gekontroleerd door Ocana en zijn ploegmaats. De eerste hindernis de Tamié 908meter 3e cat. werd in groep beklommen en kwam de Spanjaard Torres als eertse door. Op 30km van het einde kwamen dan de eerste akties op gang. Eerste aanvaller was Vanspringel, nadien Genet in het gezelschap van Houbrechts. Op dat ogenblik kwam Guimard opnieuw in moeilijkheden. Tenslotte zou een uitval van J.P. Danguillaume voor een definitieve schifting zorgen, die uiteindelijk vijf renners voorop zou brengen, Thévenet, Ocana, Zoetemelk, Van Impe en Fuente. Een eerste aanval van Thévenet werd suksevol door Ocana beantwoordt. Het bracht mee dat Zoetemelk en Van Impe moesten lossen en dat ook Fuente achterop geraakte. Eenmaal Thévenet door Ocana vervoegd konden ook de drie achtervolgers weer aansluiten. In het zicht van de meet ging de Franse kampioen een tweede maal zijn kans. Ditmaal met sukses. Ocana reageerde nog even maar toen hij geen hulp kreeg van het in zijn wiel rijdende trio liet ook hij het afweten. Bernard Thévenet won met 8 voorsprong op Joop Zoetemelk (Ned), 10 op José-Manuel Fuente (Sp), 12 op Lucien Van Impe en moest Luis Ocana (Sp) 50 prijsgeven. Een 6e plaats op 50 was er voor Herman Vanspringel. Den Engel Opdebeeck werd 63e op 719. Als laatste kwam de opnieuw in moeilijkheden geraakte Cyrille Guimard binnen met 2312 achterstand. In het klassement heeft Ocana nu 251 voorsprong op Zoetemelk en 255 op Vanspringel die nog steeds de groene trui draagt.
Te Nandrin werd een criterium betwist met deelname van Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck en 23 anderen. Voor een massa volk moesten de renners 30 maal een omloop van 4,3km afleggen. Even mocht de streekrennerMarc Sohet aan de leiding rijden en waren het dan de Moltenis die de wedstrijd controleerde. Toen Freddy Maertens die hier op 31/5 won ten aanval trok vonden Merckx en De Vlaeminck het toch wat gevaarlijk en kwam er een hergroepering. Dan waren het Huysmans, Deschoenaecker en Karstens die gingen voorop rijden, de Nederlander reed leek en werd daardoor gedubbeld en werden de twee opnieuw ingelopen. Toen probeerde Van Schil het voor de 4e maal, Eddy en Roger kwamen aansluiten en lieten Vic achter. Van zeer ver begon Roger de spurt maar Eddy bleef in zijn wiel om in de allerlaatste meters hem te verslaan. Op 105 werd Ludo Vander Linden derde voor Joseph Bruyère. Voor Freddy Maertens was er op 2 plaats 5 voor Rik Van Linden, Jean-Pierre Berckmans, Vic Van Schil, Julien Stevens, Jos Huysmans en Roger Rosiers. Plaats 12 op 230 was voor Tony Gakens met in zijn spoor, Georges Vanconingsloo, Martin Vanden Bossche en Jos Deschoenaecker. De eerste vluchter Marc Sohet werd 16e op 4.
Ook de liefhebbers waren van de partij te Nandrin waar de 32 liefhebbers 75km moesten afleggen. Hier bestond de top uit uit, Jean-Marie Coenen, Alex Prophète, de Nederlander Henk De Boer, Gustaaf Put, Johan Claessen (Ned), Guy Minsart, Jean-Pierre Dartet, Frans Assez, Jean Caudron en Joseph Civatone (It).
Op de laatste dag van de beker Paul Staiger heeft Roger Swerts de zege behaald te Stuttgart wat hem tevens de eindzege in de beker Paul Staiger bezorgde. Op de laatste dag liet hij Dieter Puschel en Karl-Heinz Küster achter zich. In de klassering werd na Roger Dieter Puschel 2e, Karl-Heinz Müddemann 3e, Karl-Heinz Küster 4e en Ferdinand Bracke 5e.
In Groot-Brittannië was er te Hertford winst voor Tony Gowland voor Dany Horton en Phil Bayton.
De Deen Ole Ritter won in Italië te Puja di Prata een wedstrijd over 108km voor de Italianen Enrico Paolini en Giovanni Battaglin.
In Portugal werd er gekoerst te Lissabon waar Firmino Bernardino zijn medevluchter Venceslau Fernandes versloeg. Plaats 3 was voor Francisco Miranda die op 25 volgde.
Kapellen-Glabbeek en Sint-Martens-Lierde waren vandaag de twee wedstrijden waaruit de profs konden kiezen.
De wielerwedstrijd te Kapellen-Glabbeek zat in een bijzonder kleedje omdat de grote prijs Fons Scheys voor het laatst deze laatste als wielrenner zou zien optreden. Hij is willen gaan in glorie vooral om zijn talrijke supporters te danken die hem zovele jaren hadden gesteund. Jos Abelshausen heeft er evenwel anders over beschikt. 55seconden later vloerde Alfons Scheys de groep en bekwam aldus de tweede plaats. Het applaus dat hij daarvoor ontving, zal hem nog lang nablijven, hij pinkte een traan weg. Willy Scheers ging na 40km in de aanval, bleef 200 meter voor de groep uitrijden en verplichtte de anderen dus de stuurstang lager te nemen. 60km later trokken, Abelshausen, Spruyt, Hooyberghs, Int Ven en Peeters ten aanval. De vluchters werden bijgehaald, uitgenomen Jos Abelshausen die zoals reeds geschreven won voor Scheys. Plaats 3 was voor Bas Hordijk (Ned), werd Ger Harings (Ned) 4e dan volgden Raf Hooyberghs, Ludo Noels, Staf Hermans, Roger Jochmans, Marcel Omloop en sluit Yvan Benaets detop10 af.
Met 58 werd de start genomen te Sint Martens-Lierde en moest er 175km worden afgelegd.Het werd voor de Waal Christian De Buysschere een eerste seizoenszege. Dirk Baert als 2e volgde op 102 en werd er met vier voor plaats 3 gespurt Guido Van Sweevelt haalde het voor Arthur Vande Vijver, Herman Vanderslagmolen en Eric Wyckaert. Op 230 kwam Daniël verplancke als 7e over de streep. Een volgend groepje op 335 mocht voor plaats 8 spurtrn, Noël Vanclooster haalde het voor Fernand Hermie, Eddy Demedts, Romain Maes, Isidoor Weemaes, Robert Fontaine, Urbain De Brauwer, Daniël Pauwels en Eddy Goossens. De groep volgde op 455 en daarvan was Gérard Hendrickx de snelste.
Awans-Bierset kreeg 52 renners aan de start die 100km mochten afleggen. Na 2.20 wedstrijd won Maurice Belet voor Georges Bortels, Romain Belis, Jacques Mean e.a.
Te Beerzel kreeg Marc Michiels de zegebloemen en werden Marcel Laurens en Marc Roelants 2&3.
Zijn eerste zege behaalde Marc Desyne te Deerlijk waar hij na 100km afgelegd in 2.22 een voorsprong van 30 had op Norbert Dujardin en Eddy Vantieghem.
In het Gentse Destelbergen behaalde Martin De Clercq een tweede seizoenszege. In Ivan De Vriendt vond hij een gretige vluchtgezel en onder hun beidjes gingen ze de concurrentie met 20 vooraf. Kamiel Dhooghe werd uiteindelijk de beste van de achtervolgers door aan de meet Alex Claeys, Thomas Moloney en Hedwig Bloem achter zich te laten.
Een tweede zege behaalde Jean Weber te Gesves waar hij na 106km Jean-Claude Buffet en Freddy page naar plaats 2&3 verwees.
Te Kessel werd het na 105km een spurt met twee. Gery Verlinden haalde het van Martin Bierebeeck. Op 330 werd Theo Heremans derde.
Het podium te Lubbeek bestond uit, 1.Willem Peeters wat al zijn 7e overwinning is. Tweede werd Omer Meeus en derde Paul Van Haudt.
Te Neerijse waar toch wat klimwerk is had Jean Vander Stappen na 105km een voorsprong van 115 op Louis Van Rompaeye en volgde Henri Van Horenbeke als derde op 120.
René Dillen was de beste te Nieuwmoer-Kalmthout waar hij Victor De Valckeneer en Marc Verbeeck naar plaats 2&3 verwees.
Jean-Pierre Baert behaalde te Oudenaarde zijn 5e seizoenszege. Na 105km had hij 25 voorsprong op Antoine Demeyer, Jean-Paul Spileers, Dirk Goethyn, Julien De Waele e.a.
Te Schakkebroek een gehucht van Herk-de-Stad kwamen 43 renners een rugnummer afhalen. Zij hebben er een gezondheidswandeling van gemaakt en viel er tijdens 5 kleine ronden niets te noteren. Daarna zijn er enkele uitlopertjes geweest allemaal zonder succes. Met 34 werd er voor de zege gespurt en was het Raymond Vanstraelen die voor eigen deur won. Plaats 2 was voor Guy Duchamps, dan volgden Gustaaf Verboven, Leonard Engelen, Hubert Janssen en werd 29 renners op plaats 6 gelijk geplaatst.
Een derde overwinning behaalde Benoni Michiels te Silly waar hij na 103km Rudy Pevenage op 140 reed. De derde R. Stradiot volgde op 230.
Thisnes kreeg 45 renners aan de start en werd er na 110km met 7 voor de zege gespurt. De Nederlander Cor Tuyt won voor Freedy Libouton, José Thirion, J.P. Mathieu, Eddy Lemmens, Jan Jorissen en Johannes Huybers (Ned). Op 2 was Marc Van Ouytsel sneller dan Dirk Van Den Bergh uit Machelen e.a.
Zijn 2e zege behaalde Freddy Misotten te Vlezenbeek, na 105km had hij 30 voorspron op Willy Marivoet en Peter Deneef.
Te Wielsbeke werd het nog een overwinning voor Lieven Malfait die Ghisleen De Clercq en Luc Leman achter zich liet.
Het podium te Wingene bestond uit Marc Van De Putte die er zijn derde zege behaalde. Plaats 2&3 waren voor Wilfried Vyncke en Eric Serlet.
Voor eigen volk behaalde Aimé Van Avermaet de overwinning te Zele waar hij Yvan Van de Steene en de Nederlander Ad Deusing achter zich liet
Te Westerndorf-München is na een spannende spurt de Zweed Claes Svensson de eerste Europese wegkampioen geworden bij de juniores. De foto-finish moest er bij gehaald worden om de Brit Peter Hall naar de tweede plaats te verwijzen. De winnaar legde de 102km af in 2.2908. Voor de Nederlander Jan Spijker was er op 25 de derde plaats. Plaats 4 ging naar de Fransman Bernard Beccas die 1 na de Nederlander over de meet bolde. De tweede Nederlander in de top 5 was Petrus van Krollenburg die op 27 van de winnar eindigde. Eerste landgenoot werd Jean-Luc Vandenbroucke op plaats 8 met dezelfde tijd als van Krollenburg. Uitslag van onze andere landgenoten, 12.Eddy Schepers, 13.Ludo Loos, 34.Frank Hoste en 37. Rudy De Bie.
In Luxemburg werden vandaag twee rittenbetwist in de G.P. Felix Melchior. Men begon met een ploegentijdrit tussen Wasserbillig en Mondorf over een afstand van 38km. De Nederlanders wonnen voor Oostenrijk, Duitsland en België.
De rit in lijn vertrok in Mondorf en eindigde te Mondercange na 114km. Het was de Luxemburger Lucien Didier die won voor twee landgenoten, Eddy Carrier en Erny Kirchen. In de eindstand heeft de Brit Grant Thomas 56 voorsprong op Nico Neyer, 211 op Erny Kirchen, 230 op Lucien Didier en 354 op Edy Carlier allen Luxemburgers.
Te Munguia werd de memorial Valentin Uriona betwist, de toen 26 jarige Uriona is in 1967 tijdens het Spaans kampioenschap voor profs op de weg te Sabadell verongelukt. Antonio Alcon won voor Manuel Esparza die op 205 volgde en had de derde Jesus Echeverria 230 achterstand.
In Luxemburg ging te Mondercange de G.P. Felix Melchior een tweedaagse van start. Felix Melchior werd in 1917 & 18 nationaal kampioen op de weg bij de liefhebbers en in 1919 moest hij tevreden zijn met een 3e plaats. De eertse rit werd verreden tussen Mondercange en Wasserbillig over een afstand van 152,2km. De Brit Thomas Grant deed er 3.5909 over wat 11 minder is dan de tweede de Luxemburger Nico Neyer en volgde de Nederlander Robert Kroep als 3e al op 420.
Bouwel kreeg 53 renners aan de start,zij moesten slechts 80km afleggen. Leo Coeck deed dat in 1.55 en moest Marc Michiels het in de spurt met 1 lengte afleggen. Verder volgden, Freddy Mees, Hugo Gevers e.a.
Hevillers mocht 65 rugnummers uitdelen en moest er 100km gekoerst worden. Voor de Spanjaard uit Boom Manuel Santos Castillo werd het zijn zevende overwinning. Gommaar Van Calster werd 2e en volgde verder, Guy Minsart, Gustaaf Deproft, Bruno Vrancken, nog een Spanjaard LorenzoAlaimo, Henri Vandenbrande e.a.
Met 77 renners aan de start mocht Hingene tevreden zijn. Een 5e zege werd het voor Eddy Van Hoof die de 100km aflegde in 2.30. In zijn spoor volgden, Rudy Brusselmans, Willy Sprangers, Paul Teugels e.a.
Kortrijk mocht na 108km de bloemen overhandigen aan Roger Beelaert die 130 voorsprong had op Luc Leman en werd patrick Salomeyn derde.
Een 4e zege werd opgetekend voor Paul Vannieuwenhuyse te Pittem waar na 100km die werden afgelegd in 2.15 Roger Vande Maele en Florent Deleersnijder op plaats 2&3 eindigden.
Rijkevorsel kreeg 55 renners aan de start. Frans Tilburgs deed er 2.35 over op 300meter volgde de Nederlander Piet Maas, Marc Verbeeck, Piet De Jongh (Ned), Ortaire Goossens, Marc Hermans, Frans Costermans en Karel Andries die laatste van de 8 koplopers werd.
Met 59 stond men aan de start te Ruddervoorde en ging de zege naar Eddy Cackaert die na 110km afgelegd in 2.45 de rapste was. Zij die het onderspit moesten delven waren, Wilfried Reybrouck, Gilbert Eeckhout, Daniël Desloovere, Eddy Van Haerens, Alain Boussemaere, Danny Ameloot, Gery De Clerck e.a.
Te Sinaai-Waas was na 108km Johny Vanderveken sneller dan de Nederlander Wim de Waal en Rudi Heyns
Sint Séverin waar men met 49 vertrok kreeg een Nederlander als winnaar. Bennie Ceulen kwam 30 voor Maurice Belet over de streep. Verder volgden Frans Assez, Joseph Civatone (It), Gérard Cortenray, Alex Prophete, Cees Van Dongen (Ned), Christian Dubois, Pierre Sonnet, André Hendrickx en werd Gustaaf Put 13e.
Stal-Koersel mocht 60 rugnummers uitdelen en moesten de renners 19 rondjes afleggen om de 108km vol te maken. Reeds in de 2e ronde reden 9 renners weg en was de goede trein vertrokken. Vijf ronden voor het einde liet Lemmens zijn 8 medevluchters in de steek, reed een voorsprong van 45 bijeen en reed dan lek. Na een geweldige inspanning kon hij toch opnieuw vooraan aansluiten. De spurt werd van ver ingezet en na een zij aan zij, won Emiel Gijsemans voor Etienne De Beule, de Nederlander Jacques Dekkers, Gaston Louwet, Winoc Flebus, de Nederlander A. Gruiters, Jean Swinnen, de ongelukkige E. Lemmens en Wil Bellemakers. Op 130 werd de nederlander Geert (Gerrit) Oosterbosch 10e voor zijn landgenoot Frits Slüper e.a.
Te Wanfercée Baulet werd de Ronde van Henegouwen verreden over een afstand van maar liefst 187km. Van de 85 renners die aan de start stonden hebben er 7 voor de zege gespurt. Roger De Beukelaer haalde het voor Jean Vander Stappen, Marc Steels, Etienne Van Braeckel, Raf Coene, Frans De Coninck en Karel Vanden Broeck. Op 20 werd Marcel Laurens 8e voor Lieven Malfait, Jean-Marie Coenen, André Coppers, Carlos Cuyle, Dirk Ongenae, Eric Vande Wiele, Omer Meeus, Jos Van Der Meulen, Willem Peeters, Bertil Cael, Marc Renier, Eric Jacques en een twintigtal renners in dezelfde tijd.
Winst voor Roger Swerts in de beker Paul Staiger, te Schelkingen won hij voor de Duitsers Erwin Tischler en Dieter Puschel.
In Italië werd het criterium van Corniola di Empoli na 100km gewonnen door Fabrizio Fabbri die in een spurt met twee Roberto Poggiali versloeg. Op 25 werd Gianni Motta derde.
Boezinge en Wezembeek-Oppem waren de twee wedstrijden in eigen land.
Met 70 stond men aan de start te Boezinge om als inleiding 1 grote ronde van 44km doorheen het front van 14-18 te rijden. Slechts 1 renner Eric Wyckaert vond het tempo te gezapig. Men liet hem begaan en wanneer men Boezinge opnieuw bereikte, fietste Wyckaert nog steeds op kop maar niet meer voor lang. Bukacki en Cael gingen nu wat harder op de pedalen duwen en telden al vlug 2 voorsprong. Onder aanvoering van Maertens ging een groepje dat zou aanzwellen tot 23 op zoek naar de leiders. Op 10km van het einde was het opnieuw Freddy die de beslissing uitlokte en waren er nog 7 mee. Waar iedereen Freddy verwachte was het Raf Hooyberghs die in de vele bochten van de Kapellestraat verrassend toesloeg en met de steun van zijn ploegmaten Planckaert en Verreydt met 25 voorsprong won. Willy Planckaert werd 2e voor Freddy Maertens, José Van Ackere, Eddy Moreels, Roger Loysch, Louis Verreydt en Robert De Guchtenaere. Op 40 voor plaats 9 was Eric Leman de snelste van de groep.
Wezembeek-Oppem mocht 50 rugnummers uitdelen en moesten de renners 167km afleggen in 22 ronden. Het is pas in de 13de ronde dat de wedstrijd begon, toen Int Ven, Catteeuw en Van Geebergen de aanval bliezen maar nooit meer dan 15 kregen. Jos Spruyt reed in één ruk tot bij de leiders met Jan van Katwijk in zijn wiel. Het was de Nederlander die won voor Jos Spruyt, Julien Van Geebergen, Gerry Catteeuw en Willy Int Ven. Op 120 volgde Roger Rosiers en 10 later was Paul Collaer voor plaats 7 de snelste voor, Gilbert Wuytack, Adolf Huysmans, Johan Demuynck en Gérard Martens. Een volgend groepje mocht voor plaats 12 spurten en was Georges Vanconingsloo de snelste voor Herman Vrijders e.a.
Op de wielerbaan van München werden de Europese kampioenschappen voor juniores afgesloten.
Voor België was er met Jean-Luc Vandenbroucke in de achtervolging een gouden medaille. In de finale versloeg hij na 3km de Duitser Gregor Braun die 33765 reed tegenover Jean-Luc die met een tijd van 33194 bijna 6 sneller reed.
Plaats 3 was voor de Duitser Eugen Heim die 34253 reed tegenover 31856 voor de Rus Urmas Tooma.
In de snelheid kwam Jean-Marie Spect niet verder dan een 8e plaats, de zege was voor de Italiaan Claudio Bagarello voor zijn landgenoot Marcello Braccioli en werd de Rus Oleg Gudyn winnaar van het brons.
In de puntenkoers over 50 ronden werd onze landgenoot Noël Dejonckheere 10e. Winnaar werd de Deen Kim-Gunner Svendsen voor de Rus Urmas Tooma.
Julien Stevens behaalde te Sint-Niklaas zijn 2e seizoenszege in een spurt met twee liet hij Flory Ongenae achter zich. Nog een tweetal op 235 mocht voor plaats 3 spurten Martin Vanden Bossche verwees Romain De Loof naar plaats 4. Op 3 was de Nederlander Bas Hordijk de snelste van de groep voor Ludo Noels, Alfons Debal, Richard Bukacki (Ned), Georges Claes, André De Mol, Jos Schoeters, Eddy Reyniers, José De Cauwer, Vic Van Schil en is met Tony Gakens de top15 volledig.
In de beker Paul Staiger is men in Duitsland al aan de zesde wedstrijd toe. Te Brucksal was de winst voor de Duitser Dieter Puschel voor onze landgenoot Roger Swerts en de Duitser Karl-Heinz Bugdahl.
Met 123 is men van start gegaan in de 6e rit van Belfort naar Divonne over een afstand van 244,5km, daarbij ook Eddy Verstraeten die vader is geworden van een dochter die Wendy als naam krijgt. Onderweg krijgt men drie cols voor de wielen en zijn er 2 vliegende spurten. Het is pas bij het naderen van de 1e col de Bondeval 4e cat. dat er enige beweging viel te bemerken. Het peloton ging langgerekt naar de top en kwam Torrès (Sp) met 50meter voorsprong op de Nederlander Pustjens als 1e door. Ook op de 2e klim de Croix Saint Marc 3e cat. kwam Torrès als eerste door voor Pustjens. Ondertussen kwam Guimard met kniepijn weer in moeilijkheden. De eerste vliegende spurt na 152km ging weer naar Demeyer voor Planckaert en Teirlinck. Nu kwamen er verschillende pogingen en kwam een kopgroep van zeven tot stand terwijl Guimard het steeds lastiger kreeg. Te Morez mochten de 7 voor het tweede knelpunt spurten en won Riotte (Fr) voor onze landgenoot Paul Aerts en de Nederlander Kelleneers. De leiders hadden ondertussen 115 op 2 achtervolgers en 2 op het peloton. Op klim 3 de Rousses 3e cat. na 198,5km kwam Lopez-Carril (Sp) als eerste boven en volgde Guimard al op 8. Eens de afdaling voorbij was heeft het peloton vrij vlug de leiders ingelopen. Een aanval van Genty (Fr) werd beantwoord door Roques die gemakkelijk over leider ging en pas 10km van het einde werd gegrepen. Op 5km van de aankomst heeft Vanneste het geprobeerd maar werd ook bijgehaald. Op anderhalve km van de meet was het Danguillaume die ging en 6 overhield op Walter Godefroot Barry Hoban (Gb), Frans Verbeeck, Herman Van Springel, Staf Van Roosbroeck, Gérard Vianen (Ned), Michaël Wright (Gb) en was met Roger Gilson (Lux) de top10 volledig. Op 106 kwam Englebert Opdebeeck over de meet. Leider blijft José Catieau, Torrès staat aan de kop in het bergklassement, Teirlinck staat nog steeds aan de leiding van de vliegende spurten en is Vanspringel houder van de groene trui. Morgen genieten de renners van een dagje rust.
Te Beveren-Waas won na 110km Ortaire Goossens met 10 voorsprong op André Verbraecken en was plaats 3 voor Theo Dockx.
Een 6e zege was er voor Omer Meeus te Binche waar hij na 110km Alain Kaye en Maurice Deneef naar plaats 2&3 verwees.
De derde wedstrijd in Zweden vond plaats in Stockholm waar de Skeppsholsloppet werd betwist. Het was de Zweed Lennart Fagerlund die onze landgenoot Florimond Van Hooydonck van de overwinning hield. Plaats 3 was voor de Zweed Erik Fäglum. Op 57 werd onze landgenoten Edmond Verbruggen en Roger Verwimp 5e & 6e.
Te Melle waren Sohet en Bruggeman de eerste herriestokers, zij kregen het gezelschap van Herijgers, die later wegviel door een val, De Bisschop, Holst (Ned) en Gérard Hendrickx. Dit zestal werd bijgebeend door Hooyberghs, Rossiers, Omloop, Bens en André Hendrickx, mochten tot 20 uitlopen en werden even later tot de orde geroepen. Dan was het de beurt aan Vanden Neste en Debosscher die het een paar ronden volhielden, in de 8e ronde kregen zij het gezelschap van een zestal en kwamen even later nog eens 8 renners aansluiten. Meteen was de beslissing gevallen, bij het ingaan van de laatste ronde sloeg de Colombiaan Giovanni Jimenez toe en won met 125 voorsprong. Alfons De Bal was voor plaats 2 sneller dan, Willy Debosscher, Pol Vanden Neste, Willy Van Malderghem, Frans Kerremans, Ronny De Bisschop, Raf Hooyberghs de Nederlander Daan Holst, Herman Vrijders, Robert De Guchtenaere, Roger Rosiers, Arthur Vande Vijver, Urbain De Brauwer, Louis Verreydt en Luc Dhondt. Voor plaats 17 op 1 was Willy Scheers de snelste.
Voor de beker Paul Staiger waren de renners te Esslingen aan de slag. Het werd een tweede Belgische zijde, Ferdinand Bracke won voor de Duitsers Dieter Puschel en Klaus Bugdahl.
Rit 5 Nancy-Mulhouse over een afstand van 188km is om kwart over elf van start gegaan met nog 126 renners. Ook nu was het weer drukkend warm en kwam er pas wat beweging bij het naderen van Saint-Mard waar de enige spurt voor de knelpunten uit deze rit op de agenda stond, het was weer Demeyer die het haalde door op de lijn Guimard te kloppen en staat nu al 12 punten voor op Teirlinck. Er werd opnieuw rustig verder gereden tot Grosskost als streekrenner in de omgeving van Grandvillers ging voorop rijden. Zoals gewoonlijk liet het peloton begaan maar Charly meende het en had 10km verder al 330 voorsprong en nam bij de bevoorrading zelfs zijn eetzakje niet aan. Even kwam er reactie maar zorgden Grosskost zijn ploegmaten dat het niet doorging. Op de eerste beklimming de Col de la Sclucht 2e cat.1130meter, kwam Grosskost met 435 voorsprong op Delisle boven. Dan werd er naar de Grand Ballon 3e cat. 1353m. gereden en kwam er toch wat beweging achter Grosskost, een zestal met Pollentier gingen op zoek naar de leider. Op de top was zijn voorsprong tot 140 geslonken op de eerste achtervolgers. Ook op de derde klim de Silberloch 3e cat. 904meter kwam de leider eerste door met nog 115 op 4 renners waarbij nog steeds Pollentier, twee Fransen hadden de rol gelost. De leider begon nu aan de laatste 25km, reed in de afdaling lek, Bouloux kwam opnieuw tot bij de eerste achtervolgers waar Pollentier even moest afhaken maar wat verder opnieuw kon aansluiten. Met nog minder dan 10km voor de boeg werden de achtervolgers ingelopen en had Grosskost nog 35 voorsprong. Na een solovlucht van bijna 100km was op 5km van de meet ook zijn liedje uitgezongen. In de eindspurt Haalde Walter Godefroot het voor Cyrille Guimard (Fr), Jan Krekels (Ned), Staf Van Roosbroeck, Frans Verbeeck, Herman Vanspringel, Willy Teirlinck, Mariano Martinez (Fr), Gérard Vianen (Ned) en Roger Gilson (Lux) sluit de top10. In een groepje op 1024 werd Englebert Opdebeeck 111e. De gele trui blijft bij Catieau en de groene is nog voor Vanspringel.
Rit 4 ging van start te Reims waar het reeds zeer warm was wanneer de renners er aan begonnen om na 214km te Nancy te eindigen. Het was pas bij het naderen van het eerste knelpunt, te Bouy na 33 km dat er enige animatie kwam in de groep, Demeyer haalde het voor Godefroot, Planckaert, Hoban en Teirlinck. Daarna werd er opnieuw als wielertoeristen gereden en had men na 80km reeds 15 achterstand op het voorziene tijdschema. Bij het naderen van de eerste hindernis de Lion 4e cat. trok Torrès (Sp) ten aanval en kwam 10 voor Van Impe over de top. De tweede vliegende spurt te Manonville (km 183) was opnieuw voor Demeyer. Nu kwamen er verschillende aanvallen echter allen zonder succes. De aankomst lag op het colletje Nancy 4e cat.,Van Impe viel aan maar werd 250meter voor de streep ingelopen door Joop Zoetemelk (Ned) die won voor Frans Verbeeck, Herman Vanspringel, LucienVan Impe en Raymond Poulidor (Fr). Op 12 werd Roger Gilson (Lux) 6e voor José- Luis Viejo (Sp), Charles Rouxel (Fr), Willy Vanneste en werd Cyrille Guimard (Fr) 10e. Voor Englebert Opdebeeck was er plaats 106, Ludo Delcroix op 36 kwam na sluitingstijd binnen. De Fransman José Catieau blijft leider, en Herman Vanspringel mag de groene trui aantrekken.