Rit 12 bestond uit twee delen een rit tegen het uur over 28,3km en een rit in lijn van 76km met aankomst op de Pyrénées 200 te Bolquere (2e cat. 1800m.)
De tijdrit werd verreden van Perpignan naar Thuir. Het was de leider zelf die won, Luis Ocana (Sp) had 30 voorsprong op Raymond Poulidor (Fr), dan volgden Joaquim Agostinho (Por) 33, José-Antonio Gonzales-Linares (Sp) 102 , Jesus Manzaneque (Sp) 103, Charly Grosskost (Fr) 104, Herman Vanspringel 126, Bernard Thévenet (Fr) 129, Joop Zoetemelk 132 en op 10.Fernando Mendes (Por) die op 136 volgde.
. Lucien Van Impe wint Met 96 is men de rit in lijn begonnen, die van Thuir 99 meter boven de zeespiegel klimt tot 2000meter aan de finish. Na de eerste aanloopkilometers pogen talrijke renners vergeefs uit het peloton weg te rijden. Het is vooral de Fransman Martelozzo die bedrijvig is. Op 1km van de spurt voor het knelpunt na 32km, wipte Teirlinck weg en haalde het voor Zoetemelk en Santy. Op 18 km van het einde is de groep nog gegroepeerd en begint men aan de klim, en bevinden zich op 1040meter en moeten dus in 18km nog 960meter stijgen. Het is vanaf hier dat het een afvallingswedstrijd werd. Zonder al te sterk aan te dringen komen, Fuente, Thévenet, Ocana, Zoetemelk, Van Impe en Poulidor op voorsprong op 15 km van de meet. Een km verder rijdt het vijftal met 15 winst op Poulidor en met 30 op het peloton met Vanspringel. Op 10km van de streep pikt Poulidor opnieuw aan bij het leidend vijftal maar een paar honderd meter verder moet hij opnieuw loslaten. Een eerste achtervolgende groep, 18 man sterk, waarbij onze landgenoten, Vanspringel, Houbrechts, Pintens en Van Cauter volgen nog steeds op 30. Met nog 8km te gaan valt Van Impe aan en neemt onmiddellijk 10 op Fuente, Ocana, Zoetemelk, Thévenet en de nogmaals teruggekomen Poulidor, de groep Vanspringel volgt dan op 35. Lucien Van Impe wint uiteindelijk met 20 op Joop Zoetemelk (Ned), 21 op Luis Ocana, 23 op José-Manuel Fuente (Sp), komt Herman Vanspringel als 5e op 32 boven. Verder bestaat de top10 uit, Mariano Martinez (Fr), Joaquim Aghostinho (Por), Pedro Torres (Sp),Francisco Galdos (Sp) en Georges Pintens. Luis Oacana (geel) en Herman Vanspringel (groen)behouden hun trui.
Ook de liefhebbers in de Ronde van de Toekomst reden van Perpignan naar Pyrénées 2000 maar wel in 1 rit die 103,5km lang was. Geheel het koersverloop van deze rit splitste zich toe op de klim naar de eindmeet. Enkele moedigen hebben een aanval op gang gezet waarbij o.a. de Nederlander Wim de Waal maar veel haalde dat niet uit. Toen men aan de klim begon kwamen Rios (Col) en Andiano (Sp) opduiken, fietsten de laatste weglopers voorbij en zouden voor de zege spurten. Het was de Spanjaard Julian Andiano die het haalde voor de Columbiaan Abelardo Rios die net als gisteren tweede werd. Op 32 werd de Zwitser Robert Thalmann derde en volgde zijn landgenoot Iwan Schmid op 104. Plaats 5 ging naar de Fransman Bernard Bourreau op 105 en volgde de nieuwe leider Gianbattista Baronchelli (It) als 6e op 107.
Met Pila-Koszalin is men in de Ronde van Polen aan de 5e rit. Na 171km werd er met drie voor de zege gespurt, de Pool Stanislas Szozda haalde het voor Michael Milde (Ddr) en de Fransman Jean-Louis Danguillaume. Op 4 werd er voor plaats vier gespurt, Fraccaro (It) haalde het voor 5 Polen,Wieslaw Kornacki, Witold Wozniak, Zwaka, Ryszard Szurkowski, Stanislas Gazda en de Cubaan Perez mag de top10 afsluiten. De Italiaan Bruno Vicino blijft leider.
Net als gisteren stonden 99 renners aan de start voor de 10e rit, Montpellier-Argèles-sur-Mer een vrij vlakke rit van 238km. Tijdens het eerste koersuur werd er amper 20km afgelegd. Na 29km werd de Côte de la Montagne (4e cat.) beklommen en kwam Torrès als eerste boven met een voorsprong van 10 op Hoban, Agostinho en een eerste deel van de groep, de rest volgde op 45. Vijf 5km voorbij de top lag de streep van de 1e vliegende spurt, Hoban haalde het voor Demeyer en Teirlinck, en kwam even later de 2e groep opnieuw aansluiten. Een wandelend peloton telde ineens 102 renners in plaats van de 99 die waren gestart. De sportbestuurders André Desvages, Louis Caput en Jean Stablinski , drie gewezen renners kropen op de fiets en reden een 20tal kilometer met de groep mee. De zieke Spanjaard Felix Gonzales stapte uit de wedstrijd, terwijl Frans Verbeeck en Herman Vanspringel een beroep deden op de tourdokter. Aan km 116,5 bij het tweede knelpunt werden sommige renners enigszins gehinderd door een meespurtende hond. Demeyer nam revanche en won voor Hoban en Teirlinck. Na 176,5km kwam de tweede beklimming de Côte de Treilles (4e cat.) en kwam de Nederlander Jan Krekels als eerste over de top. Op 10km van het einde was er een val in de groep en moest Willy Vanneste naar het ziekenhuis worden overgebracht. Bij het naderen van het circuit gingen Godefroot en Vanspringel weg en kwamen Besnard en Vianen aansluiten en namen 150meter. Vanaf dat ogenblik kwamen nog andere renners aansluiten: Van Staeyen, Dewitte, Gonzales-Linares en Menendez. Bij de eerste doortocht over de streep, met nog 1.600meter voor de boeg, naderde het peloton gevaarlijk dicht en werden de leiders ingerekend. De eindspurt werd van ver ingezet door Marc Demeyer maar was de zege voor de Brit Barry Hoban voor Jacques Esclassan (Fr), Staf Van Roosbroeck, Régis Delépine (Fr), een protesterende Walter Godefroot, Gérard Vianen (Ned), Jan Krekels (Ned), Gérard Besnard (Fr), Willy Teirlinck en werd Frans Verbeeck 10e. Luis Ocana (Sp) blijft leider en Herman Vanspringel behoud zijn groene trui. . De ongelukkige Willy Vanneste
Voor de 39e Omloop van Gistel, of Grote Prijs Silveer Maes boden zich 46 renners aan. Reeds in de eerste van de 25 af te leggen ronden ging Christiaens aan de haal en kreeg het gezelschap van zijn ploegmaat Cael, dan kwam de Fransman Fussien aansluiten en even later was ook Hendrickx mee vooraan. Christiaens liet zich uitzakken en hadden de drie anderen na 4 ronden 40 voorsprong die na 35km koers was opgelopen tot 120. Na een jacht van 30km konden Leman en Scheers vooraan aansluiten en bracht Freddy Maertens even later nog 7 renners mee tot bij de leiders zodat de kopgroep nu uit 13 bestond. Voor de Fransman ging het vooraan te snel en gaf Hendrickx er de brui aan. Maertens ging aan de haal en werd vervoegd door eerst Leman en dan Baert en viel de kopgroep verder uit mekaar. Op 1km van de streep liet Eric Leman zijn 2 kompanen achter en won met 10 voorsprong op Freddy Maertens die Dirk Baert naar plaats 3 verwees.
Met 91 vertrekkers had men in Sinaai-Waas niet te klagen, alhoewel er weinig noemenswaardig gebeurde. In de 1e ronde reed Paul Laeremans met Jean-Marie Ritserveldt even voorop. Drie renners, Lucien Zelck, Paul Aerts en José De Cauwer probeerden het in de derde ronde maar ook zij werden vlug bijgebeend. De beslissing viel in de 5e van de 17 af te leggen ronden, Bens viel aan en De Vlaeminck ging mee. Bij dit duo sloten nog 8 anderen aan en liepen tot 4 uit. In de laatste ronde werd de voorsprong gehalveerd en reed bij de leiders de Nederlander Bal lek in het zicht van de eindmeet. Roger De Vlaeminck won met 1 lengte voor Raf Hooyberghs, Alfons De Bal, Jos Huysmans, Daan Holst (Ned), Eddy Goossens, Jos Spruyt, Ernest Bens en Lucien Willekens. Op 2 volgde Cor Bal als 10e en bleef nog juist buiten schot van Julien Stevens, Vic Van Schil, Paul Aerts, Luc Dhondt en Herman Vrijders. Op 210 was Ronny Vande Vijver de snelste van de groep voor plaats 16.
Met 119 renners stond men aan de start te Bornem en moest er 145km gekoerst worden. Franky De Gendt deed er 3.40 over om met 20 voorsprong zijn 3e zege te behalen. Dan volgde een 6tal waarvan Jacques Martin sneller was dan André Delcroix, Jos Gijsemans, Walter Dingemans, Ghisleen De Clercq en André Liekens. Op 130 werd er gespurt voor plaats 8 Freddy Mees haalde het voor Willy Van De Wouwer, Ludo Peeters, Karel Andries, Geert Malfait, Jos Van Ransbeeck, Jules van de Weyer en sluit Luc Crauwels de top15 af.
Te Wijtschate moest er 108km afgelegd worden en kwam na 2.40 Ludo Dumarey met 35 voorsprong op Noël Pottier over de streep. Met 16 werd er op 50 voor de 3e plaats gespurt, Bertil Cael was sneller dan, Eddy Van Haerens, Frans Assez, Dirk Ongenae, Eric Van Hoecke, Luc Demets die samen met Gery Boutry op de 8e plaats werd gezet, Patrick Salomein, Hugo Ryckaert, Eric serlet, Willy Baert, Gery Oreel, Erik Rosseel, Gino Morent, Alain Desaever en Rudy Hesters.
. Szurkowski 3 op 4 De 2e rit in de Ronde van de Toekomst, welke de renners over en afstand van 166,5km van Pezena naar Argelès-sur-Mer bracht, zorgde voor heelwat spetakel. Bijna 100km lang zoun zes man sterke groep vooruit fietsen, namen tot 440 voorsprong en kwam er na juist 100km een hergroepering. Vijf kilometer bleef alles samen, toen kreeg men de Col de Trellies voorgeschoteld en kwam de Spanjaard Martinez als eerste over de top, met de Columbiaan Rios in zijn spoor. Op 35 volgde een eerste groep, op 50 een tweede. Met nog 31km voor de boeg had het duo 220 voorsprong op de eerste groep. Bij het ingaan van de laatste 20km werd er fiks gereageerd zodat het 2tal flink wat tijd moesten inboeten. Na 4.1535 won de Spanjaard Enrique Martinez voor de Columbiaan Abelardo Rios. Voor plaats 3 op 102 was de Nederlander Aad Van den Hoek sneller dan de Columbiaan Luis Diaz, gevolgd door 2 Nederlanders, Mathieu Dohmen en Wim de Waal, de Duitser Jurgen Kraft, de Luxemburger Lucien Didier, Bernard Bourreau (Fr) en de Spanjaard Antonio Vallori sluit de top10. De Nederlander Wil van Helvoirt plaatste zich 12e. In het algemeen klassement staat de Italiaan Gianpaolo Flamini aan de leiding voor 2 landgenoten, Gianfranco Pala op 8 en Gianbattista Baronchelli op 9. De Nederlander Wim de Waal als 4e heeft 11 achterstand.
In de Ronde van Polen werd rit 4 verreden en bracht de renners van Inowroclaw naar Pila over een afstand van 136km. Voor de Pool Ryszard Szurkowski werd het 3 op 4. De winnaar van gisteren de Italiaan Bruno Vicino moest 15 prijsgeven. Voor plaats 3 op 19 liet de Oost-Duitser Michael Milde drie Polen achter zich, Lucjan Lis, Jan Brzezny en Trams. De Italiaan Vicino blijft leider.
. Michaël Wright wint Om 8.20 zijn in Nice nog 99 renners van start gegaan voor de 10e rit. Voor men na 222,5km toekomt te Aubange heeft men 3 cols moeten overwinnen, waarvan de top van de laatste col op 19km van de aankomstlijn ligt. De eerste beklimming de Côte de la Slagne (4e cat.)wordt in groep beklommen en is het de Fransman Jean-Claude Blaud die als eerste over de top rijd. De vertraging op het vastgestelde tijdschema is reed groot geworden zodat de organisatie vreest niet tijdig in Aubange aan te komen om er de voorziene trein van 16 uur te halen. Lopen de renners te laat binnen dan worden zij met bussen en volgwagens naar Montpellier gereden. Het is pas na 72km te Seillans dat er enige beweging kwam in de groep, er werd voor een speciale premie gespurt die gewonnen werd door Riotte. Onmiddellijk volgde de beklimming van de col Saint-Arnoux (3ecat. 643m.) ook deze wordt in groep beklommen en komt Torres als eerste door. Na 100km wedstrijd bedraagt de achterstand op het geplande tijdschema reeds 45. Na 105km wordt er gespurt om het knelpunt en is Marc Demeyer nog eens de snelste. Na verschillende mislukte pogingen is het de Luikse Brit Michaël Wright die de goede ontsnapping op gang brengt. Een drietal komt nog tot bij de Brit en beginnen met 110 voorsprong aan de laatste klim de Espigoulier (2e cat. 728m.) waar Hoban als eerste doorkomt. Deze vier spurten op de assebaan voor de zege en is het Michaël Wright (Gb) die het haalt het voor José-Antonio Gonzales-Linares (Sp), Charles Rouxel (Fr) en José Catieau (Fr). Voor Fernando Mendes (Por) is er plaats 5 op 36. Dan volgt op 159 een achttal waarvan Joaquim Agostinho (Por) de snelste is voor Willy Vanneste, Michel Pollentier, René Grelin (Fr), Pedro Torres (Sp), Raymond Poulidor (Fr), Antonio Martos (Sp) en Francisco Galdos (Sp). Voor plaats 14 op 236 was Herman Vanspringel sneller dan Jean-Pierre Danguillaume (Fr), Frans Verbeeck e.a. Luis Ocana blijft leider in het algemeen klassement, Herman Vanspringel behoud de groene trui en de trein die heeft gewacht.
Bas Hordijk won met sprekend gemak de spurt van zeven voor de 1e plaats in de Profronde van Vlijmen. De 100km werden afgelegd in 2.1704. Verder volgden, Wim de Vlam, Jan van Katwijk, Willy Debosscher, Jan Serpenti, Henk Benjamins, Cees Stam. Van de groep was Jos van Beers sneller dan Cees Priem, René Pijnen, Hennie Kuiper, Harm Ottenbros en werd de Italiaan Felice Gimondi 29e.
Een 8e zege was er voor Willem Peeters te Banneux waar hij na 102km afgelegd in 2.32 met 35 voorsprong over de meet bolde. Voor plaats 2 was Jean-Luc Yansenne sneller dan Alain Kaye, Freddy Libouton, raymond Vanstraelen, Jos Vandermeulen, Bernard Celen, Jacques Mean e.a..
Ver moest Karel Rottiers uit Bornem niet rijden om in Puurs zijn 4e zege te behalen. Van de 79 die aan de start stonden was hij na 145km afgelegd in 3.35 de snelste voor Eric Van Lent, Arthur Rooms, Alex Van Linden, Theo Dockx, Paul Teugels, Etienne Ilegems, Staf Van Steenwinckel, de Spanjaard Manuel Santos-Castillo e.a.
Vrasene bracht een 2e zege voor Ghisleen De Clercq die in een spurt met twee Victor De Valckeneer versloeg. Op 5 volgde Leo Huysmans.
In Oost-Duitsland werd te Cottbus de Internationaler Olympia-Preis verreden, een ploegentijdrit over 100km. De Denen reden er 2.747 over met, Blaudzun, Lund, Jensen en Olsen en reed de 1e ploeg van de DDR (Kletzin,Diers, Tischoff en Wagner)zich met een tijd van 2.838 naar de 2e plaats. Op 3 eindigde Zweden met (Filipsson, Hanson, Johansson en Nilsson) in een tijd van 2.923.
In de Ronde van de Toekomst zijn de Nederlanders voor de tweede dag op rij aan het feest. Na de proloog gisteren werd de eerste rit van Marignane naar Palavas-les-Flots over een afstand van 167,5km werd gewonnen door André (Ad) Gevers die tevens aan de leiding komt. De nederlander had 15 voorsprong op Gianpaolo Flamini (It) en 18 op Franco Pala (It), Philippe Bodier (Fr) en is plaats 5 voor Gianbattista Baronchelli (It).
In de Ronde van Polen reden de renners van Sochaczew naar Inowroclaw over een afstand van 197km. Het was met 2 voorsprong dat de Italiaan Bruno Vicino won voor 4 Polen, Jerzy Wladyslaw Glowacki, Stanislaw Gazda, Zwaka en Brzeny dan volgden de Nederlander Henk Smits, de Pool Kreszowiec, de Nederlander Bert Pronk, de Pool Jozef Kaczmarek en sluit de Oost-Duitser Dieter Gonchorek de top10 af. De ritwinnaar is tevens leider.
De Nederlander Tino Tabak is niet meer van start gegaan in de 9e rit van Embrun naar Nice met maar liefst 6 beklimmingen. Reeds vanaf 7 uur was het verzamelen blazen voor de overige 106 renners te Embrun, waar zij een half uur later in autocars werden gestopt met bestemming naar de ruim 50km verder gelegen startplaats Uvernet-pra-Loup. Vele renners hebben hun beklag gedaan over het slecht eten en slechte slaapgelegenheid. De renners waren in een grote slaapzaal ondergebracht. Frans verbeeck had een protest ingediend bij de koersdirekteur Jacques Goddet tegen de uitsluiting van vier van zijn ploeggenoten, het protest werd afgewezen. Het was een lome groep die naar de eerste hindernis slenterde. Een langgerekte groep reed naar de top van de Cayolle (2e cat.- 2327m.), in het zicht van de top spurtte Lopez-Carril vooruit en kwam met 50meter voorsprong op Fuente e.a. over de meet. De tweede klim de Valberg (2e cat.-1669m.) werd ook in grorp beklommen en was het Torrès die eerst doorkwam. Het was een nog steeds gesloten peloton dat de beklimming aanvatte van de Col Saint-Martin ( 2e cat.1500m.) en was Torrés opnieuw als eerste boven. In de afdaling ging de Fransman Perin alleen aan de haal en hij bereikte de bevoorrading te Roquebilliere (km 141) met een winst van 130 op een nog 50-man sterk peloton. De tweede groep volgde op 3 en waren ondertussen Frans Verbeeck zijn ploegmaats Bodart en Aerts in de bezemwagen gestapt. Perin begon met een winst van 325 aan de Turini (1e cat.-1607m.) maar kwam Lopez-Carril als 1e over de top. Op de laatste twee hellingen, de St. Roch (3e cat.-990m.) en de Chateauneuf (3e cat.-628m.) dreef de leider zijn voorsprong nog op en won uiteindelijk met 850 voorsprong op Frans Verbeeck, Jean-Pierre Danguillaume (Fr), Herman Vanspringel, Gérard Vianen (Ned), Charles Rouxel (Fr), Ronald Dewitte, Fernando Mendes (Sp), Joop Zoetemelk (Ned) en Mariano Martinez die de top 10 volledig maakt. Ook Tony Houbrechts 24e en Lucien Van Impe 32e zaten in deze groep. Luis Ocana blijft leider en Herman Vanspringel behoud zijn groene trui. Bij de opgevers 3 landgenoten, Aerts, Bodart en Coulon ook 2 Nederlanders zijn afgestapt, Kelleners en Pustjens.
Met 63 renners aan de start en een massale publieke belangstelling werden de inrichters van de 4e grote prijs Kamiel Dewalsche te Sleidinge ruim beloond. Alleen was er een tikje ontgoocheling omdat Roger De Vlaeminck niet was komen opdagen. Voor de klassementsspurten was het vooral Vanden Neste die zich liet opmerken en deze ook won. In de 7e van de 13 af te leggen ronde ging de Nederlander van Leeuwen voorop rijden en hield het 2 ronden vol. Met nog 2 ronden voor de boeg viel de beslissing, Maes, De Bisschop en Vande Vijver namen voorsprong waarvan laatstgenoemde op het einde zijn 2 metgezellen zou achter laten. Ronny Vande Vijver behield 100meter op Ronny De Bisschop en Romain Maes. De groepsspurt op 1 voor plaats 4 werd gewonnen door Dirk Baert voor Noël Van Clooster, Willy Planckaert, Daniël Verplancke, Bas Hordijk (Ned), Hervé Vermeeren, Fernand Hermie die de top10 afsluit e.a.
Tessenderlo kreeg 1 renner meer aan de start dan Sleidinge en liet hen 10 ronden in 8 vorm rijden. Het eerste koersgedeelte werd gekenmerkt door tal van ontsnappingen die nooit verder droegen dan 35. Bij het ingaan van de 6e ronde viel het peloton in twee en de kopgroep, aangevoerd door Noels bestond uit 15 man. Dit betekende het begin van de definitieve ontknoping, want uit dit vluchtersgroepje demarreerde onmiddellijk Karstens weg achterna gezet door Deschoenaecker en Spruyt. Op 2 km van het einde sloeg Spruyt toe, Jos schermde zijn maat af en Karstens kon niet onmiddellijk reageren. Jos Spruyt won met 15 voor Gerben Karstens (Ned) en Jos Deschoenmaecker. Op 110 was Fernand Van Rijmenant sneller dan Roger Rosiers, Willy Scheers, Ludo Noels, Gilbert Wuytack, Vic Van Schil en is met Willy Int Ven de top10 volledig.
Aiseau kreeg Jean-Claude Buffet als winnaar, hij legde de 100km af in 2.50 en had maar liefst 230 voorsprong op Maurice Deneef en 5 op Jean Weber
De Brit Dan Allan kwam te Celles winnen voor Marcel Hinion en Eddy Furnière.
Met 91 renners stond men aan de start te Hoegaarden en mochten 110km afleggen. Omer Meeus klaarde de klus in 2.52 en volgde Walter Dingemans op 15. Voor plaats 3 op 20 was André Verbraecken de snelste voor Marc Steels, de Duitser Erwin Derlick, Hugo Gevers, Florent Vos, Marcel Laurens, Jean-Marie Coenen,Freddy Mees e.a.
Zijn 2e zege behaalde Willy Sprangers in Ternat voor Luc DHoekers en Jean Vander Stappen.
Vandaag ging in Frankrijk de Ronde van Toekomst van start met een proloog over 9,6km te Aubagne. België heeft geen ploeg afgevaardigd. De Nederlanders wonnen met 18 voor Zwitserland en volgde Italië als derde op 38.
In Nederland werd er te Westdorpe gekoerst, een criterium in Nederland dat is 2uur fietsen tegen bijna 45km/uur. De Nederlanders zijn op hun gebied dan ook quasi onklopbaar. Deze ker was het Antoon van den Bunder die het haalde door 5 medevluchters te verslaan. Achter de winnaar finishten, Piet van Leeuwen, Charles de Smit (prof in 1971 en 72), Tony Huyzen, Jongelen en de Brit Grant Thomas. De enkele Belgen aan de start moesten zich met de kruimels tevreden stellen zijnde een plaats 18 en 20.
Na de proloog won vandaag Ryszard Szurowski ook de 1e rit Warschau-Sochaczew over een afstand van 162km voor de Oost-Duitser Michael Milde en de Pool Stanislaw Szozda zij hadden 7 voorsprong op een groepje waarvan de Pool Wieslaw Kornacki de snelste was.
Een 8e overwinning behaalde Eddy Ronquetti te Adegem waar hij na 99km afgelegd in 2.27 Romain Vercauter en de Nederlander Johan Lookamp naar plaats 2&3 verwees.
Voor Roger Loysch werd het te Bilzen een tweede seizoenszege. Hier moest slechts 65km gekoerst worden. Op 10 volgde Jos Vandermeulen die Romain Bellis achter zich liet.
Desselgem kreeg 37 renners aan de start en moest er 108km afgelegd worden. Ook hier werd het een tweede seizoenszege, Eddy Van Haerens versloeg Marc Renier, Eric Serlet, Eric Jacques, Ghisleen De Clercq, Luc Demets, Eric Rosseel, Marc Deseyne e.a.
Elouges liet de renners 105km afleggen. In een spurt met twee was Eric Vande Wiele sneller dan Jean-Pierre Schelfhout. Brusselaar Jean-Pierre Sterckx was op 445 de snelste voor plaats 3, na hem volgden Marcel Loyet, Christian Dubois en Francis Dopchies. Dan volgden twee renners op 520 waarvan Richard Dopchies sneller was san Gérard Cortenrais. Op 9 eindigde Tulio Tezza met 7 achterstand en werd Claude Coppieters 10e.
Frasnes-lez-Buissenal mocht de zegebloemen overhandigen aan Christian Despierre die na 108km 130 voorsprong had op Eddy Cools en werd Roger Beelaert derde.
Parike kreeg 41 renners aan de start en werd er na 108km met 4 voor de zege gespurt. Jean-Paul Spileers en behaalde zijn achtste overwinning. Tweede werd Johny Vanderveken gevolgd door Franky De Gendt en V. Van Landeghem. Op 50 werd de Australiër John Trevorrow vijfde voor Yvan Ronsse e.a.
Wortel mocht 57 rugnummers uitdelen en reed Marc Meernhout de 105km in 2.16. Op 30 was de Nederlander Ben Ceulen sneller dan August Van Looy. Voor plaats 4 op 40 was de Nederlander Jos Van De Poel sneller dan André Delcroix. Dan volgde op 50 nog een tweetal daarvan was Lieven Malfait sneller dan Eric Van Lent. Voor plaats 8 op 1 was Jos Jacobs de snelste voor Marc Verbeeck, Frans Van Beeck e.a.
De Ronde van Polen is te Warschau van start gegaan met een tijdrit over 2,1km. Winnar werd groot favoriet Ryszard Szurkowski die er 228914 over deed. Plaats 2&3 waren voor zijn landgenoten Jan Backowski en Bernard Kreczynski
Te Stal-Koersel is de 13e Grote Prijs voor beroepsrenners pas in de derde laatste van de tien kleine ronden begonnen. Het was de Nederlander de Vlam die de aanstoker was en werd bijgehaald door zijn landgenoot van Katwijk en verder onze landgenoten Hendrickx en Mintjens. In het zicht van de aankomstlijn kwam de jagende groep nog geweldig opzetten. Van de vier laatste aanvallers scheen Frans Mintjens het te zullen halen doch de Westmallenaar viel als het ware stil en werd overstoken door Jan van Katwijk en Johan Hendrickx en werd Wil de Vlam vierde. Op 25 toonde Yvan Benaets zijn snelle benen voor plaats 5 en liet de ganse groep achter zich. De top10 bestond verder uit, Georges Claes, Roger Swerts, Roger Jochmans, Ger Harings (Ned) en Julien Verboven.
Zele kreeg 62 renners aan de start zij mochten 12 ronden afleggen om de 150km vol te maken. Hier was de enige ontsnapping van deze koers de goede, Dury zou reeds na 10km wegrijden. In de tweede ronde kwamen onder impuls van Peelman 5 renners aansluiten, waarna nog een zes renners erin slaagden de aansluiting te verwezenlijken. Een slapend peloton werd op 8 achterstand gefietst. Op het einde sprong Eddy Peelman weg en won met 45 voorsprong. Voor plaats twee zorgde José De Cauwer voor de verrassing door Willy Planckaert te kloppen, verder volgden, Cees Priem (Ned), Herman Vrijders, hij die de bal aan het rollen bracht Maurice Dury, Fernand Bruggeman, Ronny De Bisschop, Ghislain Van Landeghem, Julien Stevens, Ronny Christiaens en Daan Holst (Ned). Op 7 werd er voor plaats 13 gespurt en was José Van Ackere de snelste voor Noël Van Tieghem e.a.
Cyrille Guimrd is niet meer vertrokken in de 8e rit Moutiers-Les Orres met maar liefst 4 beklimmingen, La Madeleine (2e cat.1993m.), de Galibier (1e cat.2556m.), de Izoard (1e cat. 2361m.) en aankomst op Les Orres 2e cat.1496m.). De renners maakten aanvankelijk niet veel aanstalten om te strijden, vooral omdat er bijzonder zwaar werk te wachten stond. Aan de voet van de eerste beklimming, de col de La Madeleine had het peloton een grote achterstand op het uurschema. Nochtans geraakte de Spanjaard Fuente in moeilijkheden en werd door zijn ploegmaats opgewacht waardoor zijn achterstand tot 1 beperkt bleef beperkt. Tijdens de beklimming van de col de La Madeline stapte Fuente van de fiets, trok andere koerskledij aan en begon merkelijk beter te fietsen. Een volledig peloton op onze landgenoot Emile Bodart na kwam met Danguillaume op kop over de top. Een voltallige groep begon aan de Telegraphe en was het Fuente die onmiddellijk ten aanval trok maar Ocana reageerde gepast, op de top won Fuente van Ocana en kwamen in de afdaling achtereenvolgens, Thévenet, Zoetemelk, Ovion, Torrès en Lopez-Carril aansluiten. Tijdens de beklimming van de Galibier brak de strijd los, Lopez-Carril viel aan op 11km van de top en kwamen Ocana en Thévenet aansluiten. Deze reaktie werd Ovion fataal, de anderen konden later opnieuw aansluiten. Enkele kilometers voor de top gingen Fuente en Ocana nog maar eens aanvallen en moesten alle metgezellen loslaten. Nu kwam Ocana als eerste over de top en won er tevens de speciale premie Henri Desgrange. Dan kwam de Izoard waar Fuente voor Ocana boven kwam. Op iets minder dan 40km van het einde, te Guillestre reed Fuente lek en verspeelde 30, de gele trui ging niet wachten op de treugkeer van zijn landgenoot. Toen men aan de laatste klim begon keek Fuente op tegen een achterstand van meer dan 2 minuten. Luis Ocana legde de 237,5km af in 7.5547 en was José-Manuel Fuente tot op 58 teruggekomen. Verder volgden, Mariano Martinez (Fr) 657, Bernard Thévenet (Fr) 659, Michel Perin (Fr) 1233. Joop Zoetemelk (Ned) als 6e volgde op 2024 met in zijn spoor 7 renners, waarbij onze landgenoten, Herman Vanspringel 8e en Lucien Van Impe 12e. Luis Ocana heeft nu 908 voorsprong op J.-M. Fuente en is onze eerste landgenoot Herman Vanspringel naar plaats 6 gezakt met 2320 achterstand, maar behoud wel d groene trui. Drie renners zijn niet meer vertrokken Guimard en onze landgenoten, De Brauwere en De Geest. Twaalf renners zijn uit koers gezet om aan de wagen te hangen, daarbij Englebert Opdebeeck. Er blijven nog 107 renners in de wedstrijd.
Na de rustdag mogen de renners vandaag 2 ritten afwerken met toch wat klimwerk. Rit 7a vertrok te Divonne les Bains en eindigde na 86,5km te Gaillard. Het was Walter Godefroot die ten aanval trok, hij begon met meer dan 2 aan de 11km lange klim van de Solève (1e cat.1283m.). Een tegenactie kwam er van Delisle terwijl Thévenet, Van Impe en Catieau een zware inspanning moesten leveren om weer aansluiting te krijgen, dit na een valpartij. Inmiddels ging Martinez op zoek naar Godefroot die werd vervoegd en ter plaatse gelaten. Op 7km van de top was de situatie weer anders, Ocana reed in gezelschap van Fuente, Zoetemelk, Poulidor en Van Impe aan de leiding. Op 4km van de top liet Ocana de anderen achter, op 2km van de top had hij 30 voorsprong op Zoetemelk en 35 op de rest van zijn medevluchters. Op de top kwam Ocana door met 40 op een groepje waarbij Van Impe. In de daling naar Gaillard behield Luis Ocana (Sp) zijn voorsprong en won met 53 voorsprong op Mariano Martinez (Fr), Lucien Van Impe, Bernard Thévenet (Fr), Pedro Torres (Sp), Joop Zoetemelk (Ned), José-Manuel Fuente (Sp), Francisco Galdos (Sp) en Raymond Delisle (Fr). Raymond Poulidor 15e verloor 223 en Herman Vanspringel 17e moest 231 prijsgeven. Den Engel Opdebeeck werd 96e op 740. Luis Ocana is nu leider met 44 op José Catieau.
. Bernard Thévenet
Na een korte rust kregen de renners het tweede gedeelte aangeboden. Een trip van Gaillard naar Méribel les Allues over een afstand van 150,5 km. De aankomst is voorzien op de Méribel 1750meter 2e categorie. Het eerste wedstrijdgedeelte werd gekontroleerd door Ocana en zijn ploegmaats. De eerste hindernis de Tamié 908meter 3e cat. werd in groep beklommen en kwam de Spanjaard Torres als eertse door. Op 30km van het einde kwamen dan de eerste akties op gang. Eerste aanvaller was Vanspringel, nadien Genet in het gezelschap van Houbrechts. Op dat ogenblik kwam Guimard opnieuw in moeilijkheden. Tenslotte zou een uitval van J.P. Danguillaume voor een definitieve schifting zorgen, die uiteindelijk vijf renners voorop zou brengen, Thévenet, Ocana, Zoetemelk, Van Impe en Fuente. Een eerste aanval van Thévenet werd suksevol door Ocana beantwoordt. Het bracht mee dat Zoetemelk en Van Impe moesten lossen en dat ook Fuente achterop geraakte. Eenmaal Thévenet door Ocana vervoegd konden ook de drie achtervolgers weer aansluiten. In het zicht van de meet ging de Franse kampioen een tweede maal zijn kans. Ditmaal met sukses. Ocana reageerde nog even maar toen hij geen hulp kreeg van het in zijn wiel rijdende trio liet ook hij het afweten. Bernard Thévenet won met 8 voorsprong op Joop Zoetemelk (Ned), 10 op José-Manuel Fuente (Sp), 12 op Lucien Van Impe en moest Luis Ocana (Sp) 50 prijsgeven. Een 6e plaats op 50 was er voor Herman Vanspringel. Den Engel Opdebeeck werd 63e op 719. Als laatste kwam de opnieuw in moeilijkheden geraakte Cyrille Guimard binnen met 2312 achterstand. In het klassement heeft Ocana nu 251 voorsprong op Zoetemelk en 255 op Vanspringel die nog steeds de groene trui draagt.
Te Nandrin werd een criterium betwist met deelname van Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck en 23 anderen. Voor een massa volk moesten de renners 30 maal een omloop van 4,3km afleggen. Even mocht de streekrennerMarc Sohet aan de leiding rijden en waren het dan de Moltenis die de wedstrijd controleerde. Toen Freddy Maertens die hier op 31/5 won ten aanval trok vonden Merckx en De Vlaeminck het toch wat gevaarlijk en kwam er een hergroepering. Dan waren het Huysmans, Deschoenaecker en Karstens die gingen voorop rijden, de Nederlander reed leek en werd daardoor gedubbeld en werden de twee opnieuw ingelopen. Toen probeerde Van Schil het voor de 4e maal, Eddy en Roger kwamen aansluiten en lieten Vic achter. Van zeer ver begon Roger de spurt maar Eddy bleef in zijn wiel om in de allerlaatste meters hem te verslaan. Op 105 werd Ludo Vander Linden derde voor Joseph Bruyère. Voor Freddy Maertens was er op 2 plaats 5 voor Rik Van Linden, Jean-Pierre Berckmans, Vic Van Schil, Julien Stevens, Jos Huysmans en Roger Rosiers. Plaats 12 op 230 was voor Tony Gakens met in zijn spoor, Georges Vanconingsloo, Martin Vanden Bossche en Jos Deschoenaecker. De eerste vluchter Marc Sohet werd 16e op 4.
Ook de liefhebbers waren van de partij te Nandrin waar de 32 liefhebbers 75km moesten afleggen. Hier bestond de top uit uit, Jean-Marie Coenen, Alex Prophète, de Nederlander Henk De Boer, Gustaaf Put, Johan Claessen (Ned), Guy Minsart, Jean-Pierre Dartet, Frans Assez, Jean Caudron en Joseph Civatone (It).
Op de laatste dag van de beker Paul Staiger heeft Roger Swerts de zege behaald te Stuttgart wat hem tevens de eindzege in de beker Paul Staiger bezorgde. Op de laatste dag liet hij Dieter Puschel en Karl-Heinz Küster achter zich. In de klassering werd na Roger Dieter Puschel 2e, Karl-Heinz Müddemann 3e, Karl-Heinz Küster 4e en Ferdinand Bracke 5e.
In Groot-Brittannië was er te Hertford winst voor Tony Gowland voor Dany Horton en Phil Bayton.
De Deen Ole Ritter won in Italië te Puja di Prata een wedstrijd over 108km voor de Italianen Enrico Paolini en Giovanni Battaglin.
In Portugal werd er gekoerst te Lissabon waar Firmino Bernardino zijn medevluchter Venceslau Fernandes versloeg. Plaats 3 was voor Francisco Miranda die op 25 volgde.