Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
____________________________
____________________________
____________________________
____________________________
Liberace in London Classic Concertos
The piano - Michael Nyman
Beethoven - Moonlight Sonata
____________________________
____________________________
____________________________
Mijn blog is gestart op 13/11/2007 en bestaat vandaag 6350 dagen!
Baasjes van huisdieren hebben tot een derde minder kans op het ontwikkelen van de ziekte van Hodgkins, een kanker aan het lymfesysteem. Dat bewees recent Amerikaan onderzoek.
Immuunsysteem Het onderzoek volgde meer dan 4000 Amerikaanse patiënten. Daaruit bleek dat eigenaars van huisdieren tot een derde minder kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Hodgkins. Hoe langer het gezin een of meerdere huisdieren had, hoe beter de patiënten beschermt waren tegen de ziekte. De onderzoekers geloven dat huisdieren beschermen tegen kanker omdat ze het immuunsysteem versterken. Voorgaande studies toonden al aan dat kinderen met een huisdier minder ziek thuis blijven van school omdat ze beter bestand zijn tegen infecties. Nog ander onderzoek bewees dat kleuters die opgroeien bij katten en honden minder kans hebben om een allergie of astma te ontwikkelen.
Hodgkins De ziekte van Hodgkins treft het lymfestelsel, dat is een netwerk van aders en klieren dat witte bloedcellen transporteert in het lichaam. Hoe ouder je wordt, hoe meer risico je loopt op de ziekte. Als je een erg agressieve vorm krijgt, kan deze kanker dodelijk zijn. Het aantal slachtoffers van deze ziekte stijgt steeds meer, experts zeggen dat als dit zo blijft doorgaan, deze ziekte tegen 2025 even vaak zal voorkomen als longkanker. Hoewel het nog niet duidelijk is wat de oorzaak van deze stijging is, denken sommige wetenschappers dat het komt door de verbeterde hygiëne en steriele leefgewoonten van de moderne mens.
Meer onderzoek Professor en experte Jodie Moffat zegt dat de resultaten van het onderzoek wel veelbelovend zijn, maar dat er nog meer onderzoek moet gebeuren. (ep)
Toen in 2002 ik via een vriendin gevraagd werd om te komen mee chatten in haar room...had ik een nicknaam nodig. Ik had dat niet zo 1.2.3 en bleef maar zoeken om iets deftig te kiezen, en opeens, het lag gewoon voor mijn neus. Een CD van Anastacia...hmm ja, dat was nu eens een mooie naam. Zo is mijn nicknaam geboren.
Neem één pil per dag, zes maand lang en je kan 10 kilo afvallen. Dat beweren Britse wetenschappers in de Britse krant The Daily Mail. Het effect zou te wijten zijn aan de stof tesofensine, wat nog maar drie jaar op de markt is. Experimenten leverden veel betere resultaten op dan verwacht.
Niet snoepen Tesofensine pakt dat deel van de hersenen aan dat honger controleert. Meer zelfs, van zodra je eet, voel je je verzadigd en de drang tot snoepen wordt volledig onderdrukt. Na zes maand is het netto-effect een gewichtsverlies van bijna tien kilo, of twee keer zoveel als de dieetpillen die al op de markt zijn.
Gewone of dieetpil Aan de studie werkten 200 mannen en vrouwen met overgewicht mee. Ze kregen allemaal een pil te slikken, een werkelijke dieetpil of een placebo, terwijl ze een beetje minder aten dan normaal. Wie de pillen met de laagste dosis nam, verloor zo'n vier kilo, wat overeenkomt met het gemiddelde verlies bij andere dieetpillen.
Dubbele dosis Werd de dosis verdubbeld, dan verdubbelde ook het gewichtsverlies. De variant die op de markt komt, heeft waarschijnlijk de 'medium'-sterkte waarbij op tien maand nog steeds zo'n 10 procent van het gewicht kan verloren worden. Als ook op de voeding gelet wordt, en je meer gaat bewegen, zou dat 20 procent kunnen worden.
Levenskwaliteit "Het effect op de kwaliteit van het leven en op de gezondheid zijn niet te tellen. Door zo'n gewichtsverlies daalt de kans op hartziekten, diabetes en kanker. Bovendien daalt de nood voor (dure) 'vermageringsoperaties', waarbij de maag of darmen worden ingekort", haalt de krant aan.
Nadelen en neveneffecten Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Experts waarschuwen voor het gebruik van de pil, die als snelle en gemakkelijke oplossing zal worden gebruikt, terwijl het eet- en beweegpatroon niet aangepakt worden.
Bovendien is de lijst neveneffecten niet min: misselijkheid, diarree of constipatie, slapeloosheid, stemmingswisselingen en een verhoogde hartslag, wat aanleiding geeft tot een verhoogde kans op een hartaanval. Meer onderzoek zal moeten uitmaken over de neveneffecten opwegen tegen de voordelen.(edp)
Een lang leven met een goede geestelijke gezondheid, dat is het droomscenario van bijna iedereen. Daarom zetten we voor jullie enkele trucjes op een rijtje waarmee je de veroudering van je hersenen kan beperken en zelfs uitstellen.
Je kunt dus voorkomen dat je hersenen vroegtijdig verouderen en ze beschermen. Dit doe je best op drie verschillende manieren:
1. Regelmatig sporten Je hoeft geen topatleet te worden, meldt e-gezondheid.be. Het is niet de intensiteit die telt, maar de regelmaat. Elke dag dertig minuten stappen aan een hoog tempo is bijvoorbeeld voldoende. Spieractiviteit stimuleert namelijk de productie van een bepaalde stoffen die onmisbaar zijn voor het goed functioneren van de hersenen. Daarnaast bevordert lichaamsbeweging de bloedcirculatie en de doorbloeding van de hersenen.
2. Hersenvoedsel Hersenen hebben nood aan een bepaald soort vetten, namelijk omega-3 vetzuren. Je neemt voldoende van deze op door twee keer per week vis te eten en door met koolzaadolie te koken. Daarnaast hebben hersenen ook veel energie nodig. Hoewel het orgaan slechts 2 procent van het lichaamsgewicht uitmaakt, verbruikt het 20 procent van de energie. Eet daarom dus voldoende brood en pasta, want deze zijn een goede bron van glucose. Als laatste hebben je hersenen zuurstof nodig, dit gebeurt via bloedcirculatie en de rode bloedcellen. Deze laatste hebben ijzer nodig om goed te kunnen functioneren. Deze stof vind je voornamelijk in zwarte pensen, maar ook in vis en vlees. Je let beter op met alcohol, want dit is schadelijk voor de hersenen.
3. Continu actief zijn Net zoals je spieren, moeten ook je hersenen continu actief zijn om optimaal te werken. Elke activiteit is goed en hoe meer variatie, hoe beter. Wil je hersenveroudering voorkomen, moet je op verschillende gebieden actief zijn: zowel intellectueel, manueel als sociaal. Je hersenen jonger maken kan dus leuk zijn, zo helpt met de kaarten spelen, kruiswoordraadsels maken, lezen, leren, sociale contacten, discussiëren en nieuwe dingen ontdekken. (ep)
Volwassenen gaan terug bij ouders wonen door crisis
Veel mensen kunnen een eigen huis niet meer betalen en trekken terug in bij hun ouders.
Economische moeilijkheden en de problemen op de woningmarkt zorgen ervoor dat steeds meer volwassenen weer bij hun ouders gaan wonen. Volgens de jongst statistieken zijn maar liefst 415.000 Fransen het jongste jaar naar het warme nest teruggekeerd.
Een vijfde is ouder dan 40 Een vijfde van die groep is al boven de veertig, zo meldt Le Figaro. "De totale schaamte, maar ik had geen keus", aldus de 41-jarige Sophie, die veel schulden maakte tijdens een chaotische relatie.
Sommige ouders zijn blij met de trend. "Ik ben overgelukkig. Ik breng mijn kleindochters naar school", aldus de 63-jarige Roselyne.
Ook in de VS Ook in de Verenigde Staten is het een trend. Daar trekken vooral twintigers terug in bij hun ouders. Tot 65 procent in sommige regio's die het zwaarst getroffen zijn door de crisis. Voor de dertigers en veertigers zitten de cijfers onder de tien procent.
Oppas Vaak is het een win-win-situatie, en hoe ouder de kinderen hoe meer zelfs. Want de ouders redeneren dat ze geen of minder beroep moeten doen op dure huishoud- en gezondheidshulp. (mvl)
Bij 41 procent van de honden- en kattenbezitters slaapt het dier regelmatig in bed. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek naar aanleiding van Werelddierendag gisteren. De dieren zijn vooral bij vrouwen, alleenstaanden en mensen zonder kinderen regelmatig tussen, op of onder de lakens te vinden.
Tijdens het onderzoek zijn 20.000 leden ondervraagd. Van de respondenten hebben 12.000 mensen een huisdier. Bij 49 procent is dat een kat, 46 procent heeft een hond, 22 procent houdt een knaagdier en 19 procent heeft vissen.
Vooral gezinnen met kinderen halen een beest in huis, 71 procent van hen heeft een huisdier. Daarnaast blijkt dat vrouwen vaker een huisdier hebben dan mannen, respectievelijk zeventig en vijftig procent. Volgens het onderzoek bezitten arbeidsongeschikten en mensen met een lage opleiding vaker dan gemiddeld een huisdier. (novum/edp).
Maak je niet langer druk over een rommelig bureau. Sloddervossen zouden creatiever zijn, staan open voor het onverwachte en zijn beter in staat om te improviseren. Dat beweert een Amerikaanse filosofieprofessor Eric Abrahamson in zijn boek 'The perfect mess', bij ons verkrijgbaar als 'de wet van de stimulerende wanorde'.
Beschaamd Twee derde van alle westerlingen zijn slordig en de meeste schamen er zich voor. De andere zijn druk in de weer om alles ordelijk en netjes te houden. De rommelmakers denken dat een goeie sorteer,-klasseer- of opruimbeurt hen veel goeds zou opleveren. Zo zouden ze het verder in het leven kunnen schoppen.
Meer kansen Het tegendeel is waar, beweert de Amerikaanse prof. Wie zich niet in een planning opsluit, vindt altijd een gaatje als er iets onverwacht uit de hoek komt. Alle kansen worden daarbij genomen. Wie strikte schema's en planningen maakt, heeft een starre houding. Ze missen daarbij de 'souplesse' die creativiteit nodig heeft. De grootste genieën zijn chaoten en rommelmakers. (lvl)
Alexander Dhoest is een fan van de telenovelle. Alexander Dhoest is docent populaire cultuur aan de Universiteit Antwerpen.
Evident is het niet: in plaats van de brave, herkenbare Sara moet nu een man gevangen in een vrouwenlichaam de kijkers lokken. Hilde De Baerdemaeker, hoofdrolspeelster van de VTM-telenovelle LouisLouise, zag in een interview in deze krant niet meteen het probleem: 'Het is inderdaad een rol waar behoorlijk wat vlees aan zit, maar zo heb ik ze graag.' Alexander Dhoest schrijft over de potentiële subversie van een Vlaamse telenovelle.
Vorig jaar viel Vlaanderen voor Sara, terwijl andere adaptaties van de Colombiaanse telenovela Betty la fea in de rest van de wereld veel harten veroverden. Na de soap en reality-tv opnieuw een televisieformat dat wereldwijd aanslaat en de culturele 'glokalisering' illustreert. Meer dan ooit wordt televisie gemaakt volgens globale, internationaal circulerende stramienen, die echter vooral succes hebben in een lokale uitvoering. Ondanks de vrees voor Amerikanisering door het wereldwijde succes van Dallas en Dynasty, zijn er nu ook Latijns-Amerikaanse en Europese formats (zoals Big Brother) die potten breken.
LouisLouise, de opvolger van Sara, maakte een sterke start. Kijkers kennen de formule ondertussen, het moeilijke uur (voor het nieuws van zeven uur) is al door Sara veroverd. Toch blijft het een gok, want de format waarop LouisLouise gebaseerd is, kende (nog) niet hetzelfde wereldwijde succes. De serie zelf is ook op een aantal vlakken minder evident, er worden meer grenzen overschreden.
Op genrevlak is LouisLouise hybride. Uit de telenovela krijgen we de centrale verhaallijn, uitgesponnen over een paar honderd afleveringen en culminerend in een ontknoping. De toon is echter niet realistisch of melodramatisch zoals in de Vlaamse soaps, er wordt resoluut gekozen voor overdrijving en humor. In die zin lijkt LouisLouise meer op het Amerikaanse Ugly Betty dan op het Vlaamse Sara. Ook de gestileerde, trendy decors en de luxueuze lofts hebben meer gemeen met de Hollywoodstijl van (het overigens uitstekende) Ugly Betty dan met het (relatieve) realisme van Sara. De bar in het bedrijfsgebouw doet dan weer denken aan Ally McBeal, nog zo'n hybride komisch-dramatische serie gesitueerd op de bedrijfsvloer.
LouisLouise heeft meer glamour dan zijn voorganger en doet daardoor Amerikaanser aan. Vlaamse soaps zetten meestal in op realisme en herkenbaarheid, waardoor ze ook allemaal op elkaar lijken. Dankzij de telenovela en zeker LouisLouise ontdekken de Vlaamse kijkers de overdrijving en luxe die ze kennen uit buitenlandse soaps zoals The Bold and the Beautiful. Dit is een gok, want doorgaans verkiezen ze Vlaamse fictie down-to-earth en herkenbaar. Of is er net nood aan 'escape' in tijden van politieke en economische onrust?
Er zitten ook referenties in naar de seksuele komedie van Sex and the City en het Britse Coupling, die ook man-vrouwverhoudingen als bron van humor aanboren. De komische toon in een dagelijkse serie is vernieuwend, maar vormt ook een risico: comedy is een van de moeilijkste en delicaatste tv-genres, en zeker op de Vlaamse televisie slaat men de bal wel eens verkeerd. Links en rechts konden we al lezen dat LouisLouise grossiert in clichés over mannen en vrouwen, maar daar is dan weer niets fout mee: ook hoger genoemde series en de helft van de Hollywoodkomedies draait om deze thematiek.
Zoals geldt voor populaire cultuur in het algemeen, staat het herhalen van clichés niet noodzakelijk in de weg van kwaliteit. Er zijn ook knipogen naar de 'chick flicks' zoals Bridget Jones' Diary, met een vrouwelijke voice-over die in Sara werkte maar hier, bij gebrek aan motivering vanuit een dagboek, artificieel aandoet.
Naast genregrenzen worden ook gendergrenzen verkend, en het is vooral op dat vlak dat LouisLouise interessant en zelfs potentieel subversief is. De premisse is ondertussen bekend: Louis, een macho, wordt door een ex-liefje betoverd en moet verder in een vrouwenlichaam. Louise is een minder 'gewone' protagonist dan Sara, die inspeelde op de Vlaamse sympathie voor de underdog en de gewone man/vrouw. Louise loopt wijdbeens, krabt zich in het kruis en is direct en dominant als een macho. Zullen kijkers zich herkennen in, en eventueel identificeren met, zo'n 'manwijf'? Of zullen ze net vallen voor het scherpe kantje van Louise, die duidelijk meer pit heeft dan de - laten we eerlijk zijn - wat truttige Sara? In elk geval is het spel met mannelijkheid en vrouwelijkheid niet alleen grappig maar ook interessant. In een mainstream amusementsprogramma in de vooravond zien we een vrouw die zich eigenlijk een man voelt en haar borsten vastgrijpt als waren ze van iemand anders. Ze illustreert de in academische kringen populaire notie van 'gender bending' door te spelen met gendernormen en ze zo in vraag te stellen.
Het resultaat mag dan niet heel politiek correct zijn, het is wel grappig en stelt geslachtsrollen in vraag op een veel minder belerende manier dan bijvoorbeeld in Emma, die andere telenovela, het geval was. Louise is zelf het slachtoffer van het seksisme waar ze als Louis in uitblonk, en ze ondervindt aan den lijve de biologische en sociale verschillen tussen man en vrouw.
LouisLouise heeft ten slotte ook een homoseksuele subtekst, in navolging van illustere voorgangers als Some Like It Hot en Victor/Victoria. Ongewild opent Louise de deur voor allerhande seksuele scenario's die de grenzen tussen hetero- en homoseksualiteit in vraag stellen (wat in het Engels 'queer' genoemd wordt). Wanneer Louise, die zich nog altijd Louis voelt, ongegeneerd naar vrouwen lonkt, is lesbische spanning niet van de lucht. Ook de relatie met hartsvriendin Charlotte (heimelijk verliefd op Louis) krijgt een heel andere bijklank wanneer Louis verandert in Louise.
De mannen die de aantrekkelijke Louise proberen te versieren, gaan dan weer ongewild de homoseksuele toer op. Zelfs de obligate heteroseksuele romantische verhaallijn (Louise gaat iets voelen voor een man uit haar omgeving) is niet helemaal onschuldig. Zo krijgen we misschien de eerste homoseksuele happy end in de Vlaamse televisiegeschiedenis. Het mag dan pretentieloos amusement zijn, ik blijf kijken. (De Morgen) ________________________________
Ik heb de serie één keer gezien op zondag, niet slecht, maar nu ook weer niet iets waar je speciaal je tv voor aansteekt. Bij het horen van de titel moest ik denken aan het liedje 'Louie Louie'
Geld lijkt een grotere waarde te hebben dan louter die van het handige ruilmiddel waarvoor het was bedoeld. Het bepaalt het gedrag van de mens, overal ter wereld.
We koesteren het zelfbeeld dat we doorgaans redelijke mensen zijn en onszelf onder controle hebben. Maar zodra er geld in het spel komt, neemt die redelijkheid af en verandert ons gedrag en soms zelfs ons karakter.
Geen reden tot humanitaire vreugde
In 2006 publiceerde Kathleen Vohs in Science een studie waarin ze naging hoe de confrontatie met geld onze houding ten opzichte van andere mensen beïnvloedt. Het resultaat gaat richting gierigheid en hebberigheid. Deelnemers aan het onderzoek die plots met geld of financiële macht moesten omgaan, focusten meer op zichzelf en waren duidelijk minder gul en ondersteunend voor anderen.
De geur van cake
In eigen land ging Barbara Briers, momenteel als professor verbonden aan de Parijse HEC School of Management, op zoek naar de diepere drijfveren achter onze grote liefde voor geld. Volgens haar wekt geld gelijkaardige gedragspatronen op als voedsel en seks.
De voorkeur van mannen voor vrouwen met een slanker dan wel een voller profiel blijkt onder meer ingegeven te worden door de persoonlijke rijkdom en voedingsstatus. Rijke en goed doorvoede mannen kiezen eerder voor slanke silhouetten, arme en hongerige mannen hebben meer oog voor wat stevigere vrouwen. Dat sluit aan bij de theorie dat een hoger lichaamsgewicht in vroegere tijden het synoniem was van overleving.
Briers voerde zelf enkele experimenten uit naar het verband tussen honger en geld, en stelde vast dat hongerige mensen minder geld schonken voor een goed doel. Zelfs de geur van versgebakken cake leidde tot een kleinere schenking van de deelnemers tijdens een computerspel.
Honger naar geld doet eten
Barbara Briers : "Geld dook vrij laat op in de evolutie van de menselijke soort. Maar de bijna dwangmatige wijze waarop de mens rijkdom wil verwerven, lijkt dezelfde patronen te volgen als het zoeken naar voedsel, een instinct dat letterlijk in de genen zit ingebakken. Dit verband tussen geld en eten zou een van de mogelijke verklaringen kunnen zijn voor het wereldwijde verband, zowel in de geïndustrialiseerde als in de ontwikkelingslanden, tussen armoede en obesitas (zwaarlijvigheid). De hypothese luidt dat de aantrekkingskracht van geld tegenwoordig zo groot is dat mensen die relatief gezien niet slagen in het verwerven van welvaart, hun honger naar geld proberen te stillen door meer te eten dan gezond is."
Bezit geeft last
Ondanks die dwingende drang naar geld maakt een goed gevulde spaarpot niet gelukkig. Mensen meten hun rijkdom en levensstandaard af tegen de sociale omgeving waarin ze zich bevinden. Wie meer verdient, klimt op de sociale ladder en komt terecht tussen mensen die meer uitgeven. In vergelijking ben je dan nog altijd "slechts" even rijk als de anderen.
Bezit brengt ook zorgen mee, en angst om de verworven rijkdom weer te verliezen. Veelverdieners staan onder grote druk om hun inkomen op peil te houden en zijn bezorgder om gezichtsverlies.
Opzichtig te koop lopen met jezelf en je weelde roept vaak weerzin op, trekt geldwolven aan en maakt je minder of dubieus populair. Terwijl een uitgebreid en warm sociaal netwerk bijdraagt tot het welzijn.
Bezit op zich stemt dus niet gelukkig. Het is maar wat je ermee doet.
Die man moest een Thriller schrijven....!!! ;-) )))
Miljonair vlucht uit horrorhuis
Nog geen jaar nadat de steenrijke zakenman Anwar Rashid in het Britse graafschap Nottinghamshire een optrekje met 52 kamers kocht, is hij de villa al ontvlucht. Spoken zouden de oorzaak zijn. Dat schrijft De Telegraaf.
Daar wordt aan de deur geklopt "Het begon al op dag één toen er op de deur werd geklopt. Tot twee keer toe vroeg een onzichtbare man: Is hier iemand?", vertelt Rashid. Volgens de man - die een fortuin vergaarde met het bouwen van verzorgingstehuizen en een hotel in Dubai - bleven zijn vrouw en vier kinderen ondanks de spoken enkele maanden gespaard.
Dochter of spook? "Maar toen de spoken de gedaante van mijn kinderen aannamen, werd ik bang. Op een ochtend wilde mijn vrouw om vijf uur de baby melk geven, en zag ze onze oudste dochter voor de televisie zitten. Mijn vrouw had haar net daarvoor echter nog in bed zien liggen. Toen ze in haar slaapkamer ging kijken, lag ons meisje inderdaad in een diepe slaap", vertelde hij.
Bloed Bloeddruppels deden voor Rashid de emmer pas echt overlopen. Toen hij bloedspatten op de bedsprei van hun baby van 18 maanden aantrof, besloot hij met zijn gezin het spookhuis te verlaten. "Niemand kan de afkomst van dat bloed verklaren. Wij hebben het met dat huis gehad."
Ghostbusters Dus staat het huis met 17 slaapkamers, tien vergaderkamers, tien badkamers, een gym en een thuisbioscoop leeg. Rashid liet al een team spokenjagers op zijn huis los, maar die zouden zelf ook bang zijn geworden. (bdr)
Een geslaagde zakenman uit Nederland gaat in de Brusselse rand in Meise op zoek naar een leuke vrijstaande boerderij om zijn verdiende kapitaal te kunnen investeren. Als hij een leuke boerderij gevonden heeft komt hij erachter dat de boer tevens imker is en dat er een hoop bijenkorven achter de boerderij staan. 'De koop gaat niet door !' roept hij tegen de boer, 'die bijen zijn hartstikke gevaarlijk !'
'Ach, welnee zegt de boer. Ik zal het je bewijzen. Ik bind je compleet naakt aan een boom vast tussen de korven en kom na een dag terug. Als één bij je steekt mag je mijn boerderij gratis hebben !' Nou, de zakenman denkt natuurlijk deze kans moet ik pakken. De man laat zich vastbinden en de boer vertrekt. Na een dag komt de boer terug en ziet de zakenman ineengestort aan de boom hangend, jammerend en uitgeput. 'Mijn god !' zegt de boer, 'ze hebben je toch niet gestoken?' 'Nee, dat niet' zegt de Hollander 'maar de kalfjes zijn al zes keer komen drinken'.!!!
"Een blootstelling aan lekkere geuren kunnen dromen mogelijk aangenamer maken", beweren wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis van het Duitse Mannheim. Zo ontdekten ze dat de geur van rozen bij vijftien slapende proefpersonen prettige emoties opriep tijdens de droom. De geur van rotte eieren had het omgekeerde effect.
De aroma's werden gedurende 10 seconden toegediend op het moment dat de proefpersonen de REM-slaap, de fase waarin de meeste dromen voorkomen, hadden bereikt. Een minuut later werden ze gewekt om hen te vragen naar de inhoud van hun dromen en hoe ze zich tijdens die droom voelden.
Eerder onderzoek toonde al aan dat andere omgevingsfactoren, zoals geluid, druk of trillingen, dromen kunnen beïnvloeden. Dit Duits onderzoek toont voor het eerst het effect van geuren aan.
Nachtmerries
De onderzoekers willen in een volgende stap therapieën ontwikkelen voor mensen die last hebben van nachtmerries. Maar een bosje rozen op het nachtkastje als remedie zal waarschijnlijk niet helpen. Geuren bestaan normaalgezien uit twee componenten: de geur zelf en een component die je neus irriteert en waarvan je wakker kan schrikken. Tijdens de test werd een kunstmatig aroma gebruikt dat enkel uit geur bestond.
"The Last Five Years" grote overwinnaar Vlaamse Musicalprijzen
foto: copyright LukMonsaert
"The Last Five Years" is maandagavond de grote winnaar geworden op de uitreiking van de Vlaamse Musicalprijzen in Antwerpen. Met vier prijzen verzilverde de voorstelling met hoofdrolspeler Jan Schepens al haar nominaties. Speciale aandacht was er voor musicalster Hans Peter Janssens die uit handen van juryvoorzitster Leah Thys een carrièreprijs voor bijzondere verdienste kreeg.
Liefst 1.200 genodigden zakten af naar De Zuiderkroon in Antwerpen voor de vijfde editie van de Vlaamse Musicalprijzen. Het kleinschalige "The Last Five Years" was de verrassing van de avond. Jan Schepens en Ann Van den Broeck wonnen in de categorie beste mannelijke en beste vrouwelijke hoofdrol, Pol Vanfleteren kreeg voor zijn arrangementen de prijs voor de beste inhoudelijke prestatie en als kers op de taart won de productie ook nog de titel van Beste Musical van het afgelopen seizoen.
"Fame" had volgens de jury de beste regisseur met Martin Michel en won ook de categorie Beste Ensemble. Koen Crucke en de Nederlandse Loeki Knol wonnen dan weer in de categorie voor de beste mannelijke en vrouwelijke bijrol. Hans Peter Janssen, die schitterde in "Les Misérables", "The Phantom of the Opera" en "Dracula" en die in Nederland en Londen een bekende naam is, kreeg een Lifetime Achievement Award. (TVP) bron: Knack magazine
Artsen doen groot onderzoek naar bijna-dood-ervaringen
Tientallen doktoren verbonden aan 25 ziekenhuizen in Amerika en Groot-Brittannië gaan de komende drie jaar grootschalig onderzoek doen naar bijna-dood-ervaringen van patiënten.
De studie zal worden gecoördineerd door de universiteit van Southampton, schrijft de BBC. Er worden 1.500 patiënten bestudeerd die een hartstilstand krijgen en overleven.
Daarmee zal worden onderzocht of mensen zonder hartslag of hersenactiviteit daadwerkelijk uit hun lichaam kunnen treden.
Helder licht
Sommige patiënten zeggen tijdens hun bijna-dood-ervaringen een tunnel of helder licht te hebben gezien, anderen herinneren zich van boven naar beneden te hebben gekeken op hun eigen lichaam en de medische staf.
Tijdens het onderzoek zullen onder meer afbeeldingen in de ziekenhuiskamers worden geplaatst, die alleen van bovenaf kunnen worden gezien.
'Als je kunt bewijzen dat het bewustzijn doorgaat terwijl de hersenactiviteit is uitgeschakeld, dan ontstaat de mogelijkheid dat het bewustzijn een afzonderlijke entiteit is,' zegt Dr Sam Parnia, leider van het onderzoek.
Illusies
'Het is onwaarschijnlijk dat we veel van deze gevallen zullen vinden, maar we moeten open-minded zijn,' aldus Parnia. 'En als niemand de afbeeldingen kan zien, dan zal blijken dat deze bijna-dood-ervaringen illusies zijn of onjuiste herinneringen.'
'Dit is een mysterie dat we nu onderwerp van wetenschappelijk onderzoek kunnen maken,' zegt de arts, die op de intensive care werkt. 'Wat patiënten ervaren tijdens deze periode van hartstilstand geeft ons een unieke kijk op wat alle mensen hoogstwaarschijnlijk ervaren tijdens het proces van sterven.'
Over vijf jaar zullen er superlenzen bestaan die brillen overbodig maken, want ze zullen zowel ver- als bijziendheid in een corrigeren. De lenzen zijn daarenboven permanent: tijdens een kleine operatie van een halfuur worden ze aangebracht ter vervanging van de bestaande lens. Extra voordeel: de kans op cataract is vrijwel nihil.
Bestaande technologie Het concept is gebaseerd op bestaande technologie. Bij cataractoperaties worden nu immers ook al plastic lenzen aangebracht via een operatie. Het verschil is echter dat deze stijf zijn en enkel het zicht helderder maken. Voor ver- of bijziendheid doen ze niets.
Gewone ooglenzen zijn flexibeler, maar kunnen enkel ofwel verziendheid ofwel bijziendheid behandelen. Met de extra-flexibele superlenzen zou at allemaal anders zijn. De spieren van het oog zouden bepalen of de lens ver of dicht moet focussen, net zoals bij echte lenzen.
Leesbril De technologie kan zowel lenzen aangetast door cataract vervangen als de ooglenzen van mensen die begonnen zijn met het dragen van een leesbril bij het ouder worden. Bij het ouder worden verhardt de ooglens immers, waardoor het steeds moeilijker wordt om van vorm te veranderen en te focussen.
Preventief "Iedereen boven de 45 jaar met een slecht zicht zou er van profiteren, want ze zouden zowel van dichtbij als van ver geheel natuurlijk kunnen zien", legt professor James Wolffsohn uit aan de krant Daily Mail.
"Misschien moeten we zelfs overwegen deze lenzen preventief in te zetten tegen cataract. Het is veel minder risicovol om iemand van middelbare leeftijd te opereren dan iemand op hoge leeftijd."
Praktijk Theorie is mooi, maar het omzetten in praktijk is iets anders en zou nog 5 à 10 jaar kunnen duren. Bovendien is het niet goedkoop: de lenzen zouden 3.000 euro per paar kosten. "Vergeet niet dat deze lenzen werkelijk vele jaren zullen meegaan. Relatief gezien valt de kost dus mee", argumenteert Wolffsohn. Of ook mensen die al hun hele leven bij- en verziend zijn de lens kunnen ingeplant krijgen, wordt niet vermeld. (edp)
Schrijver 'I Heard It Through The Grapevine' overleden
Norman Whitfield, producer en tekstschrijver van het beroemde Motown-label, is op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van diabetes. Dat meldden showbizzmedia. Whitfield trad op 19-jarige leeftijd in dienst bij Motown en lag aan de wieg van de Motown sound, het kenmerkende geluid van bands van de platenmaatschappij.
Hij schreef en produceerde onder meer de hit 'I Heard It Through The Grapevine' van Gladys Knight and The Pips. Ook de cover van Marvin Gaye kwam op het conto van Whitfield. Hij werkte verder nauw samen met The Temptations en Rose Royce. Het werk van Whitfield werd drie keer met een Grammy Award onderscheiden. (anp/sps)
I Heard It Through The Grapevine-Gladys Knight and the Pips