Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
Kom Jeaninne, schenk ons nog eens in! Met deze woorden zette Johan Verminnen ons destijds aan om een pint met schuimende kraag tot ons te nemen. Geen gek voorstel, overigens, want bier drinken is gezond. Wat volgt zijn twintig redenen om het vat gerstenat aan te slaan. En dit op de dag dat in Duitsland de Dag van het Bier gehouden wordt. Waar wacht Vlaanderen op? Gezondheid!
1. Bier is goed tegen hartinfarcten Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct dan geheelonthouders. Een halve liter bier per dag geldt als maatstaf.
2. Bier beschermt je tegen een beroerte De bestanddelen van bier voorkomen dat je bloed gaat klonteren.
3. Bier is goed voor je bloeddruk Artsen uit Nederland en van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat een gematigd bierverbruik je bloeddruk onder controle houdt.
4. Bier kan diabetes verhinderen. Bierdrinkers hebben zelden te kampen met suikerziekte (diabetes mellitus).
5. Bier verbetert je geheugen Bierdrinkers maken minder kans op Alzheimer en dementie.
6. Bier bezorgt je stevige knoken Bier heeft een positieve invloed op je beendergestel en beschermt tegen osteoporose.
7. Bier laat je langer leven Wie een of twee glazen bier per dag drinkt, leeft langer.
8. Bier is goed tegen diarree De microculturen in bier bestaan uit azijn- en melkzuren. Deze stoffen beperken de cultuur van darmkiemen die diarree veroorzaken.
9. Bier helpt tegen stress Vorsers van de universiteit van Montreal hebben vastgesteld dat een paar glazen bier per dag de druk op het werk doen afnamen. Niet-drinkers zouden met meer stress te kampen hebben.
10. Bier voorkomt nier- en galstenen Finse onderzoekers beweren dat het magnesiumgehalte in een halve liter bier het risico op nierstenen met 40 procent doet afnemen.
11. Bier helpt tegen slaapstoornissen. Hop is een natuurlijk kalmeringsmiddel. 's Avonds een glas bier drinken blijkt een afdoend slaapmiddel te zijn.
12. Bier kan je beschermen tegen kanker Bier bevat polyfenolen die de groei van tumoren in toom houden.
13. Bier zorgt voor een reine huid Bepaalde vitaminen in bier regeneren de huid en zijn goed voor de opbouw van pigment. Je huid wordt gladder en meer flexibel.
14. Bier is goed tegen verkoudheden Wie warmt bier drinkt, is minder snel verkouden. Warm gerstenat bevordert de bloedsomloop en de ademhaling, helpt tegen gewrichtspijn en versterkt je immuunsysteem. Tip: verwarm een fles water in een bain-marie en leng aan met vier lepels honing.
15. Bier beschermt zwangere vrouwen Een gebrek aan folic-zuur (een vitamine van de B-groep) kan een oorzaak zijn van vroeggeboorte en misvormingen van de foetus. Een liter bier bevat meer dan onze dagelijkse behoefte. Alcoholvrij bier is bijgevolg een aanrader voor zwangere vrouwen.
16. Bier scherpt de eetlust aan De bestanddelen van hop, het koolzuur en de alcohol in bier stimuleren de spijsverteringssappen en stimuleren de eetlust.
17. Bier voorkomt maagzweren Anderhalve liter bier per week remt de aangroei van bacteriën (helicobacter pylori) die een ontsteking van de maagwand kunnen veroorzaken waardoor het risico op maagzweren afneemt.
18. Bier is een snelle dorstlesser De bestanddelen van bier zorgen er voor dat je dorst sneller gelest wordt dan wanneer je een glas helder, fris water drinkt.
19. Bier helpt je afvallen Studies tonen aan dat mensen die - weliswaar met mate - bier drinken, minder overgewicht vertonen dan niet-drinkers. Bier bevordert immers de stofwisseling. Een glas bier bevat bovendien minder kalorieën dan bijvoorbeeld eenzelfde hoeveelheid appelsap.
20. Bier zorgt voor mooier haar Bier bevat mineralen en vitaminen die je haar verzorgen. Een 'bierspoeling' geeft je haar meer kracht en volume. En geen paniek: de biergeur is na enkele minuten vervlogen. (eb)
De Engelse Michaela Dutton (21) slaat de medische wereld met verstomming door haar zeer uitzonderlijke allergie. Dutton kan niet douchen, geen water drinken, niet zwemmen en zelfs haar zoontje geen badje geven: ze is allergisch voor... water. De kans op deze aandoening is één op 230 miljoen. Over de hele wereld zijn er maar dertig gevallen bekend.
Na bevalling Dutton kreeg vier jaar geleden voor het eerst te maken met de allergie, net na de geboorte van haar zoontje Mitchell in 2005. Contact met water zorgt onmiddellijk voor een brandende huiduitslag. Zelfs als ze door de regen verrast wordt, heeft ze het zitten, met helse pijnen als gevolg. Ze kan ook nooit water drinken en koffie doet haar keel opzwellen en veroorzaakt blaren. Alleen Cola Light gaat erin. Zweet, speeksel, morsen "Ik kan Mitchell eigenlijk nooit echt goed vastpakken want zweetdruppeltjes, speeksel of morsen met drank, dat is allemaal al voldoende om mijn lichaam te bedekken met jeukende bobbels. Ik kan zelfs zijn tranen niet afvegen. Het is een martelende, brandende, ondraaglijke pijn. Ik zou op zo'n moment mijn hete hoofd willen kaalscheren om het een beetje frisser te hebben."
Geen vrienden meer Michaela ziet ook nog weinig vrienden. "Ze denken ten onrechte dat het besmettelijk is", zucht ze. "Daarom kom ik ermee naar buiten. En ook in de hoop dat er ooit een geneesmiddel gevonden wordt."
De zon is een onmisbare bron van energie en heeft veel invloed op de mens. Helaas zitten er ook schaduwkanten aan de zon. Zonneallergie is een van de vervelende neveneffecten waarmee je te maken kunt krijgen.
Zonneallergie is in het kort gezegd een overgevoeligheid voor zonlicht. De officiële naam is Polymorfe Lichteruptie (PLME). Een normale reactie op zonlicht is dat de huid langzaam pigment vormt en zo een mooi bruin kleurtje achterlaat. Bij mensen met PLME reageert de huid echter overgevoelig. Blootstelling aan zonlicht kan in zo'n geval een felle reactie van de huid veroorzaken.
Bultjes De huid kan op enkele minuten tijd al rood kleuren en witte blaasjes of bultjes vertonen, maar het kan ook enkele dagen duren voor je er last van krijgt. De bultjes kunnen erg jeuken.
Zonneallergie is erg vervelend, maar niet ernstig. De een heeft er meer last van dan de ander. Soms komt het voor in combinatie met bepaalde medicijnen of huidcrèmes. Je hebt er ook niet noodzakelijk elke zomer last van.
UV-straling PLME ontstaat bij te veel blootstelling aan UVA-straling. Helaas beschermt zonnecrème meestal alleen maar tegen UVB-straling, want dat is de straling waarvan je verbrandt. Insmeren helpt dus meestal niet tegen zonneallergie.
Zonneallergie komt het meeste voor bij jonge vrouwen en vooral aan het einde van de lente of bij het begin van de zomer. Als het een tijdje warm is geweest, komt de allergie bijna niet meer voor.
Voorkom zonneallergie Je kunt je insmeren met speciale zonnecrème die ook UVA-straling tegenhoudt. Vermijd felle zon en draag beschermende kleding en een pet of ander hoofddeksel.
Vaak kun je de blaasjes voorkomen door de blootstelling aan de zon langzaam op te bouwen. De eerste dag een kwartier in de zon, de tweede een half uur, de derde dag drie kwartier en de vierde dag een uur. Wanneer de huid gewoon is aan de zon, kan je langer in de zon.
Smeer je wel altijd in en ga in ieder geval niet zonnen tussen 12.00 en 15.00 uur, zeker wanneer je in een zuiders land verblijft. Voor mensen die vaak last hebben van zonneallergie kan gewenning via speciale lampen of een zonnebankkuurtje helpen.
Als je eenmaal blaasjes hebt, hoef je daar niets aan te doen. Het gaat vanzelf over. Je huid kun je koelen met natte doeken. Ook zijn er medicijnen die verlichting geven bij zonneallergie. Neem hiervoor contact op met je huisarts.
Je gebruikt je tanden om te praten, te eten en te lachen. Het is één van onze vaakst gebruikte 'werktuigen'. Toch zijn er heel wat dingen die we niet over ons gebit weten, daarom enkele verrassende feiten over tanden.
Zuur Suiker is niet de enige bedreiging voor je tanden. Suikervrije frisdranken, snoep, fruitsap en andere zure dingen tasten je tandglazuur aan. Vooral citroenzuur is ontzettend slecht. Zure snoepjes hebben bijna dezelfde ph-waarden als batterijzuur, het doet de tanden werkelijk smelten. Kinderen moeten hiermee erg opletten, hun tanden zijn heel kwetsbaar voor zuur. Daarom is het best om zure dingen samen met iets anders te eten, zo beperk je de negatieve effecten.
Tandglazuur IJs, popcorn en tongpiercings kunnen ervoor zorgen dat er stukjes van je tanden afbreken. Popcorn is volgens experts even gevaarlijk voor je tanden als op stenen bijten. Door de combinatie van het harde ijs en de koude is het ook heel slecht voor je tanden, zeker wanneer je veel vullingen hebt. Ook tongpiercings berokkenen schade omdat ze telkens als je praat tegen je tanden slaan.
Fluor We weten allemaal dat fluor belangrijk is voor je tanden. Maar kinderen die er teveel van opnemen voor hun 8 jaar, kunnen een aandoening aan de tanden ontwikkelen. Deze veroorzaakt witte vlekken die na verloop van tijd bruin worden. Ze kunnen niet gebleekt worden door de tandarts. Verder worden je tanden kwetsbaar als je als kind te veel tanpasta opat. Daarom is het belangrijk om erbij te blijven wanneer je kroost de tanden poetst, geef ze ook maar een klein beetje tandpasta en controleer dat ze alles uitspuwen.
Beugels Als je een beugel draagt, is het extra belangrijk goed te poetsen. De eetresten en bacterieën die rond de beugel blijven zitten, tasten je tandglazuur aan. Ook met je tong over je tanden gaan, is een natuurlijke poetsbeurt. Maar mensen met een beugel doen dit minder, omdat het een onaangenaam gevoel geeft. Ook dit verhoogt je risico op gaatjes. Als laatste kan een beugel ook voor lichtere plekken op je tanden zorgen. (ep)
Al slapend problemen oplossen, het kan. Vele grote namen zoals Einstein, Mary Shelly en Gandhi haalden hun beste ideeën uit een droom. Hoe het jou lukt, lees je hier.
Als iemand met een probleem of dilemma zit, geven we vaak het advies: 'Slaap er eens een nachtje over'. We beseffen zelf echter niet hoe waardevol dat advies wel is. Ap Dijksterhuis, docent sociale psychologie aan de universiteit van Amsterdam, verklaart: 'De capaciteit van het onbewuste is ongeveer 200 keer groter dan die van het bewuste. Mensen zijn geneigd om over complexe dingen lang na te denken, maar dat moeten ze juist niet doen. Tijdens een rustperiode gaat je onderbewuste aan het werk. Dan is het veel makkelijker om juiste keuzes te maken en problemen op te lossen.' Waarom dus moeilijk maken als het makkelijk ook kan?
Zij gingen je voor Veel bekende uitvindingen, theorieën en boeken zijn ontstaan uit een droom. Zo vond Friederich Kekulé, een Duitse chemicus, de oplossing voor de moleculaire structuur van benzeen in een droom. Hij was al een hele tijd aan het zoeken naar de structuur, maar vond geen antwoord. Op een nacht zag hij in zijn droom een heleboel moleculen voor zijn ogen dansen die samen een slang vormden. Plots zag Kekulé de slang in zijn eigen staart bijten. Hij schrok wakker en wist opeens dat de moleculaire structuur van benzeen een ring is. Hij won de Nobelprijs met deze ontdekking.
Een ander voorbeeld is de uitvinding van de naaimachine. Elias Howe, een Amerikaan, wilde het naaiproces automatiseren. Hij vond echter niet hoe hij de naald in de naaimachine kon passen. Na dagenlang piekeren kreeg hij een droom waarin hij achtervolgd werd door kannibalen die met speren achter hem aan zaten. Als hij de oplossing niet vond voor zijn probleem, zou hij in de kookpot belanden. Toen hij naar de speren keek, zag hij boven de punt een rondje. 's Morgens wist hij eindelijk het antwoord: het oog van de naald moest niet aan de stompe, maar aan de scherpe kant zitten. Hij nam een patent op zijn uitvinding en verdiende er veel geld mee.
Ook Mary Shelly haalde haar beste idee uit een droom. Toen ze zwanger was, droomde ze over een monster dat tot leven kwam door een elektrische vonk uit een machine. Overdag werkte ze haar droom uit en schreef de succesroman 'Het monster van Frankenstein'. Einstein werd voor zijn relativiteitstheorie geïnspireerd door een droom, Ghandi voor zijn geweldloze verzet en er zijn nog een hoop voorbeelden om op te sommen. Nog interessanter is hoe ze het deden.
Overdag links, 's nachts rechts Je hersenen werken op twee verschillende manieren. Overdag denk je logisch en lineair met de linkerhelft van je hersenen. 's Nachts in je dromen denk je breed en associatief met de rechterhelft. Maar wat houdt dat nu precies in? Lineair denken is hetzelfde als causaal denken. Dat wil zeggen dat alles elkaar logisch opvolgt. Als er iets gebeurt, weet je wat er daarna komt, het is een soort 'abc-denken'. Na A komt B, dan C opgevolgd door D enzovoort. Dit patroon blijft zich herhalen, waardoor je altijd op dezelfde manier denkt en oplossingen zoekt. Eens je vastzit, komt het dus wel eens voor dat je er maar niet uitgeraakt. De linkerhelft die je overdag voornamelijk gebruikt, staat in voor de rationele manier van handelen en denken.
Associatief denken werkt net op de tegenovergestelde manier: helemaal niet logisch. Dat komt omdat onze hersenen anders geactiveerd zijn tijdens het slapen. De hersengebieden die zich bezighouden met het logisch verwerken van gegevens zijn minder actief tijdens het dromen. We associëren op een andere manier dan overdag. Herinneringen, ervaringen en fantasie worden door elkaar gegooid omdat ze iets gemeenschappelijk hebben. Je legt verbanden waar wel logica achterzit, maar waar je overdag niet zou opkomen. Met letters zouden bijvoorbeeld alle ronde vormen na elkaar geplaatst worden (O,C,P,Q) of alle letters met puntige vormen samengevoegd worden (M,W,V,Y). Op die manier bedenk je dus hele andere situaties en mogelijkheden. Je rechter hersenhelft zorgt ervoor dat je creatief en intuïtief handelt.
Je vreemdste dromen Doordat je hersenen tijdens het slapen anders werken, kan je de meest bizarre dromen hebben. Je vroegere klasgenootje is plots je buurvrouw, of je vader verandert van de ene seconde op de andere in je collega op het werk. Een ander typisch kenmerk voor dromen is dat je maar één gedachtestroom tegelijk aankan. Overdag denk je aan verschillende dingen tegelijk. Je neemt de bus, want je wil naar het zwembad, je hebt je badpak bij enzovoort. In je droom neem je de bus, maar weet je helemaal niet waarom. Je doet het gewoon.
Bovendien heb je geen remmingen in je droom. Als je verliefd bent op je baas, zal je hem overdag niet in de armen springen, terwijl je dat in je slaap wel doet. Tenslotte is alles mogelijk in je droom. Je vliegt en staat er helemaal niet bij stil dat je dat helemaal niet kan. In je droom lijken al die dingen heel normaal, maar achteraf blijkt er vaak niet veel van te kloppen. Dromen laten je eigenlijk zien wat voor creatief vermogen je hebt. Iedereen heeft het, maar velen gebruiken het niet. Tijd dus om daar verandering in te brengen.
Weet dat je droomt Eerst en vooral moet je weten wanneer iets echt of een droom is. En dat doe je via 'de realiteitstest'. Vraag je in de loop van de dag een aantal keer af 'Is dit echt?' Kijk goed om je heen en overloop alles. Heb ik de juiste mensen rondom mij, klopt de situatie en de locatie? Wat deed ik een halfuur geleden? Dan trek je een conclusie: 'Ik ben wakker' of 'Ik slaap'. Het lijkt misschien raar om dat overdag te doen, omdat je weet dat alles klopt. Maar op die manier maak je van die test een gewoonte en je gewoontes komen ook terug in je dromen. Dus stel je je dezelfde vragen in je slaap en kan je aan het kleinste foutje weten dat je aan het dromen bent. Eens je dat besef hebt, ben je lucide aan het dromen. Wat dus wil zeggen dat je beseft dat je droomt.
Leer je dromen te onthouden Per nacht heb je vijf tot zeven dromen die samen goed zijn voor gemiddeld twee uur in dromenland. Maar om te beginnen, kan je best proberen één droom te onthouden. Als je in je bed kruipt, ontspan je dan volledig en zeg tegen jezelf: 'Ik wil mijn droom onthouden en ik zal mijn droom ook onthouden.' Zorg ervoor dat je de volgende ochtend niet gewekt wordt, maar spontaan kan ontwaken. Als je wakker wordt, blijf dan nog zeker een minuut in dezelfde houding liggen en probeer nog nergens aan te denken. Concentreer je op je droom en haal het laatste beeld terug voor de geest. Denk dan aan het beeld ervoor, en dat daarvoor en ga zo terug tot je je niets meer voor de geest kan halen. Eens je droom - of een stuk van je droom - compleet is, speel je hem nog een paar keer volledig af. Als je dan opstaat, schrijf je je droom in een schriftje. Waarschijnlijk lukt dit je niet van de eerste keer, maar geen paniek. Je hebt genoeg tijd om te oefenen, want we verblijven tenslotte één derde van ons leven in dromenland. Daarna leer je jezelf op dezelfde manier meerdere dromen te onthouden.
Bepaal de inhoud van je droom Je droomt altijd over wat je denkt, over wat je bezighoudt. Je gedachten razen een hele dag door je hoofd, en dat verandert niet als je slaapt, alleen heb je er dan beeld bij. De conclusie is dus simpel: als je de inhoud van je dromen wil bijsturen, moet je dat eerst bij je gedachten doen. Als je de hele dag aan iets denkt, is de kans heel groot dat je er ook over droomt. Maar wie denkt er de hele dag aan hetzelfde?
Kekulé en Howe, zij dachten bijvoorbeeld aan niets anders. Gelukkig moet je dat niet ook gaan doen. Denk gewoon 's avonds voor je gaat slapen heel intensief aan een onderwerp waarover je wil dromen. Doe dat liefst met beelden. De kans is dan ook al groot dat je erover droomt. Zorg wel dat het gaat om iets dat je echt raakt. Als je iets kiest om mee te oefenen, kies dan iets waar je dus écht een antwoord op wil vinden en denk er een kwartier over na in beeldvorm. Neem in je bed voorwerpen mee die je aan je onderwerp doen denken. Dat vergroot de kans dat je in slaap valt terwijl je er aan denkt en er dus ook over zal gaan dromen. Blijf zoveel mogelijk dromen opschrijven en controleer of je de inhoud van je droom al hebt kunnen beïnvloeden. Hoelang het duurt voor je dat lukt, verschilt van persoon tot persoon.
Je gedroomde oplossing Nu kan je problemen gaan oplossen in je slaap. Als je gaat slapen, denk dan aan het probleem waar je mee zit. Formuleer één vraag en herhaal ze in je hoofd. Schrijf ze ook op en leg het papier met je vraag naast je bed. 's Morgens word je rustig wakker zonder wekker. Haal je droom terug voor de geest en schrijf hem op. Probeer hem dan aan de realiteit te toetsen.
Kan je er iets uithalen dat je vooruithelpt? Soms denk je in je slaap dat je het antwoord hebt gevonden, maar blijkt 's morgens dat het klinkklare onzin is. Verwacht geen wonderen en blijf geduldig. De kans bestaat dat je plots toch het nodige inzicht krijgt om je probleem op te lossen. Lijkt het niet te lukken? Oefening baart kunst. Per jaar heb je ongeveer 2000 dromen. Genoeg kansen dus om uiteindelijk te slagen in je opzet.
Door Mieke D'Hondt Goed Gevoel, april 2009 **********
Bosbessen helpen om lichaamsvet te reduceren, dat blijkt uit recent onderzoek. Dit maakt van de bessen echt superfruit, wetenschappers weten namelijk al langer dat ze een goede bron van vitamines en antioxidanten zijn.
Minder buikvet De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat als ratten dagelijks een maaltijd verrijkt met bosbessen eten, ze vet aan hun buik verloren. De wetenschappers voegden de bessen in een poedervorm toe aan het eten. Hoewel ratten gevoelig zijn voor obesitas, hadden ze na 90 dagen hadden duidelijk minder vet aan de taille dan degenen die normale voeding kregen. Buikvet verhoogt je risico op harziekten en diabetes. Verder bleek ook dat de ratten een lagere suikerspiegel en cholesterol hadden. De voordelen van bosbessen waren zelfs nog beter als de ratten ook een vetvrije voeding kregen. Een hoog niveau van fytochemische stoffen, natuurlijke oxidanten, in de bosbessen zijn verantwoordelijk voor deze gezondheidseffecten.
Superbessen Onderzoeker Mitchell Seymour: "Bosbessen hebben invloed op de genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan. We zijn erg hoopvol over bosbessen als middel voor de bestrijding van hart- en vaatziekten die kunnen leiden tot hartaanvallen, diabetes en beroertes." Verder zijn bosbessen rijk aan vitamine C en E en andere antioxidanten. Die beschermen het lichaam tegen tal van ouderdomsziekten, ook voorkomen deze superbessen darmkanker. (ep)
Schijnt de zon, vloeien er minder tranen. Bij zonnig weer leven de mensen eerder buiten. Dat maakt dat we onze tranen inhouden.
Veilige omgeving Vooral tussen vier muren laten we de traantjes vloeien. Ad Vingerhoets, hoogleraar aan de Universiteit Tilburg, beweert dat we voornamelijk thuis wenen tussen zes en tien uur 's avonds. Enkel in een veilige omgeving durven we onze tranen de vrije loop te laten.
Noord-Zuid De temperaturen beïnvloeden ons huilgedrag. In het Noorden wordt er meer afgehuild dan in de zonnige, Zuiderse landen. Slecht weer maakt dat je meer thuis zit. Daar kijk je vaker naar tv, bijvoorbeeld naar een trieste film. Of maak je sneller ruzie met kroost en/of partner. (lvl)
Bijna iedere vrouw heeft er een hekel aan: haren. Niet de haren die op ons hoofd groeien, maar de haren die op plekken groeien waar je ze liever niet zou willen.
Zoals benen, bovenlip, armen, rug, bikinilijn en oksels. Wat is nu de beste of de snelste manier om te ontharen? Een overzicht van bleken tot scheren.
Scheren De snelste en makkelijkste manier om van je overtollige haren af te komen, is scheren. Na het scheren voelt de huid glad aan, maar dit effect is vaak snel voorbij. Het scheermesje haalt alleen de haren vanaf de huidoppervlakte weg en niet de wortels. Zodra de haren weer aan de oppervlakte verschijnen, lijken ze stugger en harder.
Scheren kan met een douchegel, maar het is beter om een speciale scheercrème of scheerolie te gebruiken. Deze crèmes zijn beter voor je mesje. Naast het ouderwetse scheermesje zijn er ook elektrische scheerapparaten voor vrouwen (de ladyshave). Nog handiger, want daarmee kun je op ieder gewenst moment ontharen, zonder dat je water nodig hebt.
Ontharingscrème Een ontharingscrème is een andere snelle manier om te ontharen. Je smeert de crème op de huid en laat deze intrekken. Op de verpakking van de crème staat hoelang de crème maximaal mag blijven zitten. Het is belangrijk dat je je aan deze tijd houdt. Een te lange behandeling kan een geïrriteerde huid opleveren.
Na de verstreken tijd, spoel je de crème en haartjes met koud water af. Je kunt het beste de crème van tevoren testen op een klein stukje huid, om er zeker van te zijn dat zich geen allergische reacties voordoen.
Epileren De haartjes van de wenkbrauwen worden doorgaans geëpileerd. Ook andere lichaamsdelen komen voor epileren in aanmerking. Epileren kan met een epilady, die de vorm van een scheerapparaat heeft. De haartjes worden met haarzakje en al verwijderd. Hierdoor blijven ze langer weg dan wanneer je ze afscheert.
Sommige haartjes groeien op den duur zelfs helemaal niet meer. Om de pijn te verzachten, zijn er speciale epileerapparaten met een ijs-opzetstukje. Dit opzetstukje verdooft de huid als het ware, voor de haren verwijderd worden.
Harsen Wil je langere tijd van de ongewenste haartjes af, dan is harsen een goede oplossing. Harsen is een snelle en doeltreffende methode die geschikt is voor benen, bikinilijn, oksels, bovenlip, kin, rug en wenkbrauwen.De warme hars breng je op de stukken huid aan die je wilt behandelen. Vervolgens leg je hier een reepje speciale stof op, dat bij de hars wordt meegeleverd. Dat trek je met een precieze, resolute beweging van de huid af.
Harsen is niet geheel pijnloos, maar het resultaat is de pijn waard. Je hoeft gedurende vier tot zes weken niet meer om te kijken naar de haren. Bovendien komen de haartjes met regelmatig harsen steeds minder terug.
Laseren Een blijvende methode om van je haren af te komen, is laseren. De laser vernietigt de haarzakjes voorgoed. Na verschillende behandelingen komen de haren nooit meer terug. Normaal gesproken maakt een haarzakje onder invloed van hormonen een nieuw haarzakje aan.
De laser verhit de haarzakjes dusdanig, dat deze helemaal vernietigd worden. Het aantal behandelingen hangt af van de plek die je laat laseren en de hoeveelheid haren. Pijn doet de behandeling niet; het gevoel is te vergelijken met een prikje van een speld.
Bleken Een totaal andere oplossing is het bleken van haren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij haartjes op de bovenlip of armen. De haren worden opgelicht, maar verdwijnen niet.
Een voordeel is dat haren minder zichtbaar zijn en de ontharingsmethoden achterwege kunnen blijven. Een nadeel is dat niet iedere huid de bleking goed verdraagt; er kan irritatie optreden.
Vormen scheren Je kunt er voor kiezen om gewoon je bikinilijn bij te houden, maar misschien wil je wel eens iets anders. Hierbij een paar voorbeelden ter inspiratie:
Hollywood: alles eraf. Landingsbaan: twee streepjes haar, kaal ertussenin. Hanekam: streepje haar in het midden. Valentijn: een hartje, soms geverfd. Triangle: een driehoekje, breed van boven en smal van onderen.
Om je goed te beschermen tegen de zon, is het belangrijk dat je je insmeert met zonnecrème. Let er wel op dat je die op de juiste manier aanbrengt, anders gaat het effect verloren. Wij vertellen je waar je op moet letten.
Het duurt ongeveer een half uurtje voordat je zonnecrème is ingetrokken en zijn werk kan doen. Smeer je daarom een half uur voordat je in de zon gaat liggen al in. Vergeet niet je daarna regelmatig opnieuw in te smeren. Het is sowieso verstandig om je weer in te smeren als je bent gaan zwemmen of iets anders van sport hebt gedaan.
Crème aanbrengen Zonnecrème kun je best even schudden voor gebruik. Zorg er wel voor dat je genoeg gebruikt. Je hebt ongeveer een handvol nodig om je hele lichaam mee in te smeren.
Elk lichaamsdeel dat niet bedekt is door kleding, moet worden ingesmeerd. Vergeet je oren, neus, schouders en rug niet. De 'uitstekende' delen zie je vaak over het hoofd, maar ze verbranden wel snel.
Met een spray of roller kun je zonnecrème makkelijker aanbrengen en over je hele lichaam verdelen. Pas wel op voor je ogen, want zonnecrème kan prikken in je ogen. Als je toch crème in je ogen krijgt, moet je ze meteen uitspoelen met water.
UVA en UVB Kies een zonnecrème die zowel tegen UVA-straling als tegen UVB-straling beschermt met een beschermingsfactor van minimum 15. Als je snel verbrandt, kun je beter voor een beschermingsfactor van ongeveer 30 kiezen. Ben je van plan veel te zwemmen of te sporten, kies dan omwille van het zweet voor een waterproof variant.
Bewaaradvies De beschermingsfactor van zonnecrème neemt met de tijd af. Het is dan ook niet verstandig om de crème na de houdbaarheidsdatum nog te gebruiken.
Bewaar de crème op een donkere en koele plaats als je 'm niet gebruikt. Zo voorkom je dat de beschermingsfactor nog sneller achteruit gaat.
Hinderlijke geurtjes kunnen de huiselijke sfeer danig verpesten. In plaats van meteen naar de luchtverfrisser te grijpen kan je echter beter de oorzaak proberen achterhalen. Bovendien kan je via enkele simpele maatregelen die pretbedervende luchtjes voorgoed uit je huis weren!
De afwasmachine is de ideale plaats om hinderlijke geurtjes in te krijgen. Reinig daarom je filter wekelijks en spoel je machine om de 6 maanden met een beetje azijn in het zeepbakje. Ook je fruitschaal en bloemenvaas kunnen al snel een luchtje krijgen. Was je fruitschaal daarom wekelijks uit, haal er het overrijpe fruit tussenuit en leg desnoods een beetje gaas bovenop je fruit om vliegjes weg te houden. Ook je bloemenvaas dient om de week proper worden gemaakt. Om je bloemen langer vers te houden kan je ook steeds een snuifje zout in je water strooien.
Strooi maandelijks wat sodakorrels in de afvoerpijp van je douche en giet er kokend water overheen. Zo voorkom je al heel wat vieze geurtjes in de badkamer. In de badkamer is het bovendien noodzakelijk om elke dag minstens een kwartier de ramen open te zetten. Zo voorkom je schimmel.
Keer je matras in de slaapkamer elke 3 maanden om, zo zorg je voor ervoor dat je matras niet te snel op één plaats verslijt. Je matras dien je te beschermen met een hoes, die je om de 2 weken uitwast. Zo voorkom je dat zweet zich in je matras nestelt. Een keer per jaar kan je een beetje soda op de matras strooien. Alle geurtjes en vocht worden dan in de korrels opgenomen. Stofzuig de matras daarna proper.
Designer Ora-Ito heeft een parfum op de markt gebracht dat inwerkt op het humeur. Geuren doen dat sowieso, maar deze bevat twee stoffen die dieper inwerken op het moraal.
Chemische stoffen Het is niet de eerste keer dat Ora-Ito creatief aan de slag gaat met parfum. Eerder maakte hij al een dergelijk, gelukkigmakend setje met het merk Smiley. Deze keer maakt hij niet enkel blij, maar pakt hij ook antidepressieve gevoelens aan. Daarvoor zitten in de producten théobromine en phénylethalamine, die inwerken op het humeur.
Inhoud De hele kit bestaat uit het parfum Smiley, een lichaamscrème, pastilles voor in bad en een massage-olie. Het kitje is te koop bij oa Cosmeticary in Brussel en Antwerpen voor 54 euro, online via www.garden.co.uk. (lvl)
Seks op leeftijd, het kan nog...De voordelen van vrijen
Seks als je ouder bent? Het is niet alleen leuk, een goede vrijpartij heeft ook een positieve invloed op de gezondheid.
Zo werkt seks kalmerend en vermindert het verschijnselen van depressie of stress. En wist je dat kussen goed is voor je gebit? Lees meer over de voordelen van vrijen en adviezen voor een goed seksleven.
Veranderende hormoonhuishouding Natuurlijk verandert het seksleven als we ouder worden. Dat komt voor een belangrijk deel door een veranderende hormoonhuishouding. Die invloed is te merken op zowel lichamelijk als geestelijk gebied: de zin in seks kan afnemen.
Ook ziekte, behandelingen, medicatie en handicaps zijn van invloed op de zin in seks. Maar wie wel seks heeft, beïnvloedt daarmee zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid positief.
Positieve hormonen
Bij vrouwen stijgt het testosterongehalte, waardoor sportieve prestaties verbeteren.
In hoog tempo worden de hormonen oxytocine (knuffelhormoon) en vasopressine aangemaakt. Door deze stoffen voelen de partners zich verbonden. Oxytocine heeft bovendien een rustgevende werking: na seks val je makkelijk in slaap.
De aanmaak van endorfine. Dit verhoogt de pijndrempel twee keer. Een natuurlijk middel tegen hoofdpijn!
Na een orgasme wordt in de hersenen het hormoon prolactine aangemaakt, waardoor de zin in seks weer afneemt. Uit onderzoek van neuroloog Sam Weiss blijkt dat prolactine ook verantwoordelijk is voor het aanmaken van nieuwe hersencellen. Het zou een oplossing kunnen zijn voor ziekten als Parkinson en Alzheimer.
De aanmaak van dopamine zorgt voor een ontspannen en goed gevoel.
Mannen verliezen bij een zaadlozing kankerverwekkende stoffen. Hierdoor neemt de kans op prostaatkanker af.
Seks is een natuurlijke antihistamine. Het kan helpen astma en hooikoorts te overwinnen.
Gewicht Een intensieve vrijpartij is goed voor de lijn: je verbrandt met een half uur vrijen ongeveer 150 kilocalorieën.
Hart Tijdens een heftige vrijpartij pompt het hart extra slagen per minuut. Hierdoor gaat het bloed sneller stromen en dat heeft een positief effect op hart en bloedvaten. Twee keer per week seks vermindert bij mannen de kans op een hartaanval. Ook heeft seks een positief effect op een (te) hoge bloeddruk.
Uiterlijk Regelmatig seks maakt mooier. Mensen die seksueel actief zijn, zien er aantrekkelijker en gezonder uit. Tijdens het vrijen worden zweet en het vrouwelijke hormoon oestrogeen geproduceerd. Dit reinigt de poriën, waardoor huid en haar gaan glanzen. En kussen verlaagt de zuurgraad in het speeksel, waardoor de kans op gaatjes in het gebit afneemt.
Geregeld vrijen zorgt voor de aanmaak van geurhormoon feromoon. Dit natuurlijk seksparfum vergroot de aantrekkingskracht op anderen. Door meer te vrijen krijg je ook meer zin in vrijen.
Tips voor een beter seksleven Er zijn allerlei redenen waarom seks niet (meer) lukt, de zin is afgenomen of gewoon verdwenen.
Wat kun je doen?
Heel belangrijk is praten. Vind je dit moeilijk, kies dan voor de indirecte vorm. Knip bijvoorbeeld een artikel over seks uit, en laat je partner dat lezen.
Weg met de sleur, vrij eens op een andere plek of doe het eens anders. Strelen, kussen, masseren, allemaal vormen van seks.
Ontspanning helpt: een warm bad, een voetmassage.
Doe je partner eens een plezier als hij of zij wel behoefte heeft aan seks. Vaak krijg je daar zelf zin van. Onderhandel en zeg wat je wilt.
De lust vergrijst niet, maar wel de ideeën die je daarover kunt hebben. Zoek inspiratie: kijk een film over seks, gebruik seksspeeltjes. Begrijp dat relaties veranderen.
Het is hard werken om seksuele aantrekkingskracht te blijven voelen. Vertel de ander over gevoelens en verlangens.
Waarom lukt het niet (meer)?
Medicijnen. Deze kunnen van invloed zijn op zin in seks of seksbeleving. Overleg met je huisarts.
Erectieproblemen. Viagra kan uitkomst bieden. Overleg met je huisarts, want Viagra mag niet altijd in combinatie met andere medicijnen worden gebruikt. Het middel helpt om makkelijker een erectie te krijgen en te houden. Het is geen wondermiddel: geen zin is geen zin.
Te snel klaarkomen van de man. Gebruik speciale condooms.
Angst na een hartaanval. Deze angst is ongegrond. Er is geen enkele reden om af te zien van seks.
Vaginale droogte. Een glijmiddel is een prima oplossing.
Ziekte of erectieproblemen. Accepteer je gevoelens en die van de ander. Praat erover en zoek hulp als het samen niet lukt.
Te hoge eisen/doelen. Stel geen doelen. Er is nu eenmaal minder energie en het lichaam werkt anders dan vroeger. Geniet van wat allemaal nog kan en leg dit niet van tevoren al vast.
Het Bodysense dieet leert je luisteren naar je lichaam zodat je in je eigen tempo kan afslanken. Het ideale lichaamsgewicht is het gewicht dat echt bij je past. Daarnaast houdt dit dieet rekening met de maandelijkse hormonale schommelingen in een vrouwenlichaam.
Hoe werkt het? Het Bodysense dieet bestaat uit drie fasen, die zijn gekoppeld aan de menstruatiecyclus. Zo kan je in de eerste fase met minder calorieën voort, terwijl er ook rekening wordt gehouden met momenten waarop je meer eetlust hebt. Om lichaam en geest op dezelfde golflengte te brengen, houd je een zogenaamd bodydagboek bij. Daarin schrijf je allerlei zaken over je voeding, je gevoelens en je gedachten, met als doel er uiteindelijk verbanden tussen te kunnen leggen.
Wat moet je doen? Dit dieet richt zich op grote hoeveelheden voedingsmiddelen die maar weinig calorieën bevatten. Zo mag je wel veel fruit en groenten eten. Ook staan er veel volkorenproducten op het menu en eet je maar kleine porties vet.
De bedoeling is dat je langzaam en bewust eet, zodat je beter aanvoelt wanneer je verzadigd bent. Het afslanken gaat niet snel, maar op een natuurlijke manier waar jij je goed bij voelt.
Voor wie is het? Het Bodysense dieet is geschikt voor vrouwen die willen luisteren naar hun eigen lichaam. Daarnaast is het belangrijk dat je goed op calorieën kunt letten en suiker kunt laten staan. Dit dieet werkt bovendien goed voor vrouwen die last hebben van eetaanvallen.
Voordelen Met dit dieet stel je jezelf een haalbaar doel: je natuurlijke gewicht. Bovendien leer je evenwichtig te eten, waardoor eetaanvallen voorkomen worden. Je valt langzaam, maar verantwoord af. Het Bodysense dieet is daarom een opstap naar nieuwe, gezondere eetgewoontes.
Nadelen Een nadeel is dat je heel gedisciplineerd de calorieën bij moet blijven houden. Leren luisteren naar je lichaam is bovendien makkelijker gezegd dan gedaan.
Disclaimer De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Mensen met ernstig overgewicht (bmi >30 kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen. Houd er ook rekening mee dat de meeste diëten bedoeld zijn voor het leven. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilos er snel weer bij.
Over zelfbruiners bestaan heel wat vooroordelen. De onnatuurlijke, worteloranje kleur van enkele jaren geleden ligt bij menige gebruikster nog zwaar in het geheugen. De crèmes van vandaag hebben haast geen nadelen meer, waardoor zelfbruinen in de zomer een vast beautyritueel wordt.
Geavanceerd De zelfbruiners anno 2009 doen hun werk optimaal. Zowel mannen als vrouwen bruinen tegenwoordig hun gezicht en lichaam met zelfbruiningscrèmes. In tijden van huidkankers, is bruinen uit een potje een superveilig alternatief.
Soorten Zelfbruiners bestaan in alle soorten. Vandaag zijn er zelfbruiners op de markt in de vorm van crèmes, doekjes, foams en sprays. De grote doorbraak kwam echter eind 2006, toen er voor het eerst zelfbruinende bodylotions kwamen. De verzorgende crème voedt en hydrateert tegelijk en is geschikt voor dagelijkse verzorging.
-Zelfbruinende Spray: een spray is uiterst geschikt voor vette huidtypes. Bovendien kan je er alle moeilijke plekjes mee bereiken. Makkelijk te richten voor een egale bruine kleur.
-Selftan Doekjes: Makkelijk mee te nemen en aan te brengen, maakt geen strepen. Geschikt voor het gelaat, de hals en het decolleté.
-Zelfbruinende Crème: kies voor een verzorgende crème die je huid tegelijk voedt en hydrateert. Indien je opteert voor een hydraterende crème met een licht DHA-gehalte, dan kan je deze het hele jaar door gebruiken. De crème is geschikt voor dagelijkse verzorging en vervangt de gewone dagcrème.
-Selftan Gel: gels hebben een verfrissende, goed uitsmeerbare textuur.
Werking In zelfbruinende bodylotions zit een lichte dosis actieve zelfbruiner die geleidelijk zorgt voor een gelijkmatige kleur. Hierdoor krijgt je huid een natuurlijke, zomerse teint. De bruinende stof heet dihydroxyaceton (DHA). Dit is een kunstmatige suiker die de bovenste huidlaag (de hoornlaag) verkleurt. Zodra je het opsmeert is het zes uur actief. Zelfbruiners hebben dus zo'n zes uur nodig voordat je resultaat ziet.
Geur Omdat dode cellen van je huid afschilferen verdwijnt de ergste verkleuring automatisch na een paar dagen. Na 30 dagen is de kleur volledig verdwenen. Een nadeel van zelfbruiners is de geur die ze afgeven. Zodra het in je huid is opgenomen blijft er een onaangenaam luchtje achter die pas verdwijnt als de kleur verdwenen is. Een goede tip: breng de zelfbruiner aan voor je gaat slapen. Neem 's ochtends een douche en het geurtje is meteen verdwenen.
Veilig Een groot voordeel van zelfbruiners is de veiligheid. DHA is niet schadelijk voor de huid. Bovendien bevatten veel bodylotions nog extra vitamines en hydraterende stoffen die ervoor zorgen dat je huid gezond en stevig blijft.
Smeren zonder vlekken 1) Schrub de huid op voorhand van top tot teen. Hoe zachter je huid, hoe gelijkmatiger de teint. Gebruik een zacht peeling of een scrubborstel voor je de zelfbruiner opsmeert.
2) Zorg dat je huid goed droog is voordat je het product aanbrengt.
3) Begin bij de voeten en smeer gelijkmatig naar boven. Zorg dat de benen goed onthaard zijn, doe dit de avond van tevoren zodat de huid nog even kan herstellen. Het is belangrijk dat je het niet te dik en snel gelijkmatig verdeeld. Heb je erg droge knieën en enkels, smeer er dan wat creme of bodylotion op zodat die plaatsen minder zelfbruiner opnemen en je niet de kans hebt op donkere plekken.
4) Het gelaat komt als laatste aan de beurt. Eén druppel op voorhoofd, wangen, kin en neus volstaan. Smeer goed uit en ga de haargrens en wenkbrauwen uit de weg. Zorg dat je het gebied rond de oren niet vergeet.
5) Was onmiddelijk na het aanbrengen van de zelfbruiner goed je handen en borstel je nagels. Anders kleuren handpalmen en nagelriemen onnatuurlijk bruin. Kleuren de handen toch nog, dep dan op een watje alcohol of dissolvant om te verwijderen.
6) Wacht 10 tot 15 minuten voor je kleding aantrekt. Zo kan de zelfbruiner inwerken, anders loop je het risico om met vlekken rond te lopen. (lvl)
Een synthetische stof bootst het gif van deze slang na.
Slangengif is het nieuwste wondermiddel tegen rimpels. Een goedkope gezichtscrème die het gif van een Aziatische slang nabootst, belooft hetzelfde effect op je huid als botox.
Goedkoop en efficiënt De nieuwste wondercrème 'Lacura Wrinkle Stop' bootst gif van de Aziatische Tempel Viperslang na en verlamt je gezichtspieren. Omdat deze hierdoor niet langer samentrekken, kunnen er ook geen rimpels of lijntjes ontstaan. Dit is niet de eerste crème op basis van synthetisch gif, maar de goedkope prijs is wel een primeur. Voor de huidige versies betaal je al gauw bijna 100 euro, 'Lacura Wrinkle Stop' kost 7 euro per potje. En de crème blijkt echt te werken, uit klinische tests blijkt dat als je hem twee keer per dag aanbrengt, je rimpels halveren in vier weken. Daarnaast bevat het middeltje nog andere doeltreffende ingrediënten als elastine, collageen, elastine, retinol en Q-10, meldt nu.nl.
Aldi De crème zal vanaf eind april in de Britse filialen van de supermarktketen Aldi verkocht worden, of je het product ook in België zal kunnen kopen, is nog niet duidelijk. (ep)
Wereldwijd maken elk jaar minstens een miljoen mensen een einde aan hun leven. Dat is gemiddeld een zelfdoding per 40 seconden, zo meldt het Britse medische tijdschrift The Lancet in een artikel dat morgen verschijnt.
Regio Zelfmoord is met 1,5 procent van alle sterfgevallen de tiende doodsoorzaak wereldwijd. China alleen is goed voor ruim 30 procent van alle gevallen, en ook in voormalige sovjetstaten ligt het percentage hoog.
In Europa komt zelfmoord vaker voor in het noorden, zo concluderen onderzoekers Kees Van Heeringen van het universitair ziekenhuis in Gent en Keith Hawton van de universiteit van Oxford. Ook in Japan wordt in het noorden meer zelfmoord gepleegd dan in het zuiden. Gebrek aan zonlicht in de winter zou dus een rol kunnen spelen.
Leeftijd, sekseen seizoen In ontwikkelde landen plegen mannen twee tot viermaal vaker zelfmoord dan vrouwen. In China daarentegen maken meer vrouwen dan mannen een einde aan hun leven.
In de meeste landen plegen personen op hogere leeftijden vaker zelfmoord dan jongeren, als is het aantal zelfdodingen onder jongeren de jongste vijftig jaar wel toegenomen.
Er valt een zelfmoordpiek te constateren in het voorjaar, vooral bij mannen, en mensen die in de lente of het begin van de zomer zijn geboren, lopen statistisch meer kans om zelfmoord te plegen.
Oorzaken Inheemse bevolkingsgroepen zoals de aboriginals in Australië kennen hogere zelfmoordcijfers dan andere bevolkingsgroepen. Hierbij speelt sociale uitsluiting en alcoholmisbruik waarschijnlijk een rol.
Mensen zonder job plegen vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Maar sommige jobs leveren weer hogere risico's op dan andere. Vooral mensen in medische en paramedische beroepen plegen vaker zelfmoord. De gemakkelijkere toegang tot medicijnen kan hierbij een rol spelen.
Mentale gezondheidsproblemen leveren een groot risico op. Zo had 90 procent van de mensen die een einde aan hun leven maakten te kampen met psychische problemen. Depressie maakt de kans op zelfdoding 15 tot 20 maal groter.
Methode Mannen plegen vaker op gewelddadige wijze zelfmoord (ophanging of gebruik van een vuurwapen), terwijl vrouwen eerder voor vergiftiging opteren. In Zuid-Azië is zelfverbranding dan weer frequenter onder vrouwen dan onder mannen. (afp/sam)
Toekomstige mama's kunnen binnenkort hun ongeboren baby's slimmer maken door een riem die muziek voor het kind in de baarmoeder afspeelt.
Trillingen Het muzikale gadget 'de B(l)aby' is een riem die toekomstige mama's rond hun boek aanbrengen. Deze stuurt trillingen naar de baarmoeder, wat de baby als muziek ervaart. Foetussen kunnen nog geen echte geluiden horen, omdat ze gedempt worden door het vruchtwater. Maar ze voelen wel de trillingen die door de geluidsgolven gecreëerd worden. De speciale luidsprekers zijn getest op veiligheid, ze kunnen geen schade bij de baby aanrichten. Een mp3-speler in de riem geeft toekomstige ouders de mogelijkheid om hun favoriete muziek of zelfs hun eigen stemmen af te spelen voor de foetus.
Slimmere baby's Dit toestel ontworpen door de Canadese student Geof Ramsay moet ouders helpen om het zogenaamde 'Mozart Effect' te bereiken. Deze theorie beweert dat baby's slimmer worden als ze klassieke muziek horen tijdens de zwangerschap. "Wetenschappers speculeren al jaren over dat muziek de mentale groei bij baby's stimuleert. Dit toestel geeft je de mogelijkheid om deze theorie te testen, het helpt ook al een band met de baby te krijgen nog voor het kind geboren wordt. Onderzoekers raden klassieke muziek aan, maar je kan zelf kiezen wat je afspeelt. Er is ook bewijs dat het gevoel van zingende ouders tijdens de zwangerschap voor een diepere band zorgt met het kind na de geboorte", aldus Ramsay.
Massage Verder is er ook een functie in de band dat de moeder een massage geeft na een zware dag. Momenteel bestaat er enkel een prototype en is er nog geen prijs bepaald van het toestel. (ep)
Net zoals je lichaam goede en slechte cholesterol heeft, zijn er blijkbaar ook goede en slechte lichaamsvetten. Tot voor kort geloofden wetenschappers dat enkel baby's deze 'goede' vetten hadden omdat ze zouden verdwijnen naarmate we verouderen. Maar nu blijkt dat ze ook voorkomen bij volwassenen en door ze te activeren je jaarlijks tot 4 kilo kunt afvallen zonder te diëten of te sporten.
Metabolisme Uit drie verschillende studies die wereldwijd werden uitgevoerd blijkt dat ook volwassenen deze goede of bruine vetten hebben. De meeste slechte vetten zijn wit of geel. Verder blijkt ook dat ze een positieve invloed hebben op het metabolisme en mensen met overgewicht kunnen helpen af te slanken. Het bruine vet wordt namelijk geactiveerd wanneer je koud hebt en zo helpt het wit verbanden als brandstof. Meer dan de helft van de volwassenen heeft genoeg genoeg vetten om grote hoeveelheden witte vetten te verbranden, als dat goede vet om de een of andere gestimuleerd wordt.
Koude Bruin vet wordt meestal rond de nek en het sleutelbeen opgeslagen. Wit vet concentreert zich voornamelijk rond de taille, waar het een te veel aan energie opslaat en stoffen produceert die het metabolisme en de productie van insuline controleren. Uit de verschillende onderzoeken bleek dat:
- Slanke mensen veel meer bruin vet hadden dan degenen met obesitas, zeker bij oude mensen.
- Bruin vet verbrandt meer calorieën en produceert meer lichaamswarmte wanneer mensen het koud hebben.
- Meer vrouwen hebben bruin vet dan mannen, hun voorraden zijn ook groter en actiever.
Oplossing obesitas? Professor Francesco Celi zegt dat deze studies bewijzen dat bruine vetten grote hoeveelheden energie verbrandt. "Als we een pil kunnen ontwikkelen dat de werking van deze vetten stimuleert, hebben we een nieuwe wonderpil tegen obesitas. Professor Louis Aronne zegt dat dit wel eens een grote doorbraak kan zijn. "Ik wil niet het woord wonderpil gebruiken. Maar als we dit medicijn op de markt kunnen brengen, kan het mensen helpen extra calorieën te verbranden zonder dat ze er voor moeten sporten. " Verder onderzoeken de wetenschappers nu of mensen met overgewicht er baat bij hebben simpelweg hun verwarming lager te zetten om zo meer energie verbranden en gewicht verliezen. (ep)
Diëten zijn nooit echt gezond, maar sommigen slaan echt wel alles. Déze vijf moet je alleszins vermijden, zeggen experten aan Webmd.com.
1) Diëten die focussen op één soort voedsel of voedselgroep
Voorbeelden: het koolsoepdieet, het pompelmoesdieet, heel strikte veganistische diëten, rauw voedsel dieet en vele diëten met weinig koolhydraten.
Het probleem: gebrek aan variatie. Mensen hebben variatie nodig, en voedingsstoffen uit elke voedselgroep. Veel fruit en groenten, maar ook koolhydraten, eiwitten en zelfs een beetje vet.
Waarom denken we dat het werkt? Op korte termijn zie je resultaat, omdat dit soort diëten meestal erg weinig calorieën bevat. Op lange termijn doen ze echter meer kwaad dan goed en niet alleen omdat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Op den duur ben je dat ene voedingsproduct (koolsoep) zo beu, dat je je gaat afzetten en iets radicaal anders gaat eten.
2) Detoxdiëten
Al deze 'schoonmaak'-diëten zijn pure nonsens, onnodig én hebben geen enkele wetenschappelijke basis. Elk goed werkend lichaam heeft organen, zoals de lever en de nieren, om giftige stoffen kwijt te raken. 3) Diëten met 'mirakel'-voedsel
Het probleem: het is niet bewezen dat een bepaald soort voedsel al dan niet ingenomen op een bepaald tijdstip doet vermageren. Bovendien heb je al die supplementen niet nodig. Als je voldoende fruit en groenten eet en geen enkele voedingsstof weglaat, kan er normaal gezien niet echt een tekort ontstaan. Eén multivitaminepil per dag kan geen kwaad, maar daar houdt het bij op.
4) Diëten gebaseerd op vasten of erg weinig calorieën
Als je niets of erg weing eet, denkt je lichaam dat het aan het verhongeren is en dus past het je metabolisme aan. Je gaat minder verbranden, zodat je ook werkelijk minder eten nodig hebt. Op het moment je weer meer eet, zal je lichaam onmiddellijk alles opslaan in vet. Het metabolisme past zich niet automatisch terug aan aan véél verbranden.
Zeker in het begin verlies je gewicht, maar tegen een vreselijke prijs: je verliest vooral vocht en spieren en slechts een beetje vet. Wat uiteindelijk overblijft aan gewicht is bijna alleen vet, of net wat je niet wou.
5) Diëten die te mooi lijken om waar te zijn
Ook voor diëten geldt: als het te mooi klinkt, om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Diëten met een geheim dat 'ze' van jou probeerden te verstoppen, een dramatische ontknoping of die een bevinding uit de wetenschap vierkant tegenspreken, moet je niet vertrouwen.
Geen dieet Het belangrijkste in verband met diëten? Dat geen dieet het beste dieet is. Om gezond te eten, eet je best gevarieerd, met veel verse producten. Probeer jezelf te stimuleren om nieuwe gewoontes aan te kweken (een appel in plaats van een reep chocolade, één koekje in plaats van een hele doos), maar schrap zeker je lievelingsvoedsel niet uit je dieet. Portie is veel belangrijker.
Zondigen Let wel op met zondigdagen. Je een hele week inhouden om je op één dag te laten gaan is absurd en contraproductief. Je kan wel beslissen om na een 'zware' dag (een feest of groot diner) een 'lichte' dag in te plannen of extra veel te gaan sporten.
Tot slot nog enkele kleine stapjes die iedereen kan nemen op weg naar een gezondere levensstijl. 1) Definieer je zwakste moment
Wanneer heb je het meest zin in zoet? Is het vlak na de middag, rond de middag of de hele dag door? En wat kan je dan het meest verleiden? Probeer dit te identificeren en wees je er van bewust. De volgende stap is een strategie te ontwikkelen om je zwakke moment voor te zijn.
2) Identificeer 3 kleine veranderingen
Welke twee of drie kleine veranderingen kan je nu onmiddellijk maken in je eet- en beweeggewoontes. Ze gaan misschien geen snel resultaat opleveren maar op lange termijn wel.
3) Opvolging
Over een paar weken kijk je op je kleine veranderingen werken of waar je moet bijsturen. Verander nog een aantal gewoontes. Hou er rekening mee dat het 12 weken duurt voor je vooruitgang begint te zien. (edp)