Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
Als we een hond kopen, is het meestal een chihuahua. 13.487 van de 156.336 verkochte honden was van dat ras. Op de tweede plaats staat de de Jack Russell terriër (9.426 stuks), op drie de Yorkshire terriër (5.661).
Kleinere honden worden vaker gekozen dan grote honden zoals de Duitse herder (11de plaats), de Mechelse herder valt zelfs buiten de top 20. In 2004 waren die herdershonden nog het populairst.
Voor het derde opeenvolgende jaar zijn er in ons land minder honden verkocht. In 2010 werden 156.336 nieuwe honden geregistreerd. In 2009 waren dat er nog 162.420. (belga/vsv/edp)
Parfum kan net dat extraatje zijn dat een outfit helemaal afmaakt. Maar opdat het een positieve indruk zou nalaten, zijn er enkele regels die je in acht moet nemen.
1) Do: Kies bewust Een parfum moet bij jou en de situatie passen. Een zwoel parfum past niet op het werk, een fruitig, fris parfum wordt geassocieerd met jeugdig optimisme. Neem je tijd om te beslissen en laat je niet leiden door reclamecampagnes, imago of trends. Wat juist is voor jou, gaat je complimenten opleveren.
2) Don't: Mix 'n match Als je parfum aanbrengt, zorg er dan voor dat je andere toiletproducten (zoals body lotion) of cosmetica een neutrale geur hebben, of dezelfde geur als je parfum uitdragen. Zo vermijd je een mislukte combinatie van geuren.
3) Do: een wolk van parfum In plaats van het parfum rechtstreeks op je huid aan te brengen, spray het in de lucht (op borsthoogte), wacht een tel en stap in de parfumwolk. De deeltjes parfum in de lucht zullen op je neerdalen en zich gelijkmatig verspreiden.
4) Do: breng parfum aan op warme plekjes Door een beetje extra parfum aan te brengen op je polsen, in je knieholten, aan de basis van de keel en achter de oren zal de geur zich mooi verspreiden als de huid daar opwarmt. Ook je haar en je enkels kunnen geparfumeerd worden.
5) Don't: elk uur een beetje bijspuiten Een parfum kan na minimum vier uur bijgewerkt worden, maar vraag aan iemand die je vertrouwt of dat nodig is. Je eigen neus is onbetrouwbaar omdat die gewend is aan de geur. Je wil vermijden dat mensen naar adem moeten happen omdat je omhuld bent door een wolk van parfum.
6) Do: wissel tussen zomer en winter Je hoeft niet per se van geur te veranderen, maar hou er wel rekening mee dat warmte en vochtigheid geuren versterken. Een eau de cologne of een eau de toilette is gepaster in de zomer en zal vermijden dat je te sterk geparfumeerd overkomt. Gebruik nooit parfum op basis van alcohol als je naar het strand gaat. 7) Do: Kies geuren voor een situatie Door een bepaalde geur toe te wijzen aan vakantie of romantische uitjes met je partner, wordt het geurgeheugen extra geprikkeld, en zal de geur sowieso goede herinneringen oproepen. 8) Don't: Onderschat het effect op mannen Hoewel mannen (terecht) zullen beweren dat ze een pure vrouwengeur meer appreciëren, wil dat niet zeggen dat een parfum geen effect op hen heeft. Het nestelt zich evengoed in hun geheugen en versterkt de zintuiglijke waarnemingen. Dat blijkt ook uit dit nieuw Mannenpraatartikel. (edp)
Tomaten. Niet alleen lekker, maar ook gezond, zelfs in sausvorm. Wetenschappers beweren namelijk dat gekookt tomaten dezelfde voordelen hebben als statines voor patiënten met een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol.
Het grote nadeel van de bloeddrukverlagende statines is dat ze nare neveneffecten hebben en zelfs tot hartproblemen kunnen leiden. Gelukkig is er een gezond en natuurlijk alternatief.
Een dagelijkse portie gekookte tomaten, bijvoorbeeld verwerkt in een pasta of verwerkt als tomatensap, kan al vele mensen die met een verhoogd cholesterol kampen, helpen. Een rauwe tomaat eten is minder effectief, omdat ons lichaam het werkzame stofje lycopeen, dat de tomaat zijn rode kleur geeft, minder goed uit de rauwe vrucht kan halen.
Lycopeen is een krachtige anti-oxidant die essentieel is voor een goede gezondheid, omdat het stofje het risico op een hartaanval en beroertes vermindert.
Lycopeen zit ook in watermeloen, guave, papaya, roze grapefruit, abrikoos, en rozenbottel, maar de concentraties zijn veel lager in deze vruchten.
Ondanks een dip rond je dertigste en veertigste, voel je je weer gelukkig na je vijftigste. Wetenschappers ontdekten onlangs dat je gelukscurve een U-vorm heeft.
Het geluksniveau van mensen begint te dalen vanaf hun twintigste, dit verbetert niet tot hun vijftigste. Dit stijgt dan zelfs naar een hoger niveau dan ooit. Personen ouder dan 65 geloven wel dat het leven beter is op je 25ste, toch zijn ze gelukkiger. Dat blijkt uit onderzoek bij mensen uit Groot-Brittannië, Zwitserland en Duitsland. Wetenschappers hebben geen verklaring voor de plotse stijging vanaf 50 jaar, maar ze vermoeden dat dit komt door de vergaarde wijsheid en veranderingen qua verwachting van het leven. De dip op middelbare leeftijd kon vaak verklaard worden door het verlies van een familielid of een plots ontslag.
Leren tevreden zijn Professor Bert Van Landeghem: "Deze resultaten impliceren niet dat een 65-jarige zijn eigen leven verkiest boven dat van een 25-jarige. Zowel jongeren als ouderen zijn het er over eens dat het leuker is om jong te zijn. Maar 50-plussers zijn meer tevreden en hebben geleerd om tevreden te zijn met wat ze hebben."
Uit eerder onderzoek bleek al dat geld gelukkig maakt, maar enkel wanneer je veel rijker bent dan vrienden en buren. (ep) **********
Het is soms ontzettend moeilijk om de perfecte outfit samen te stellen, zelfs voor doorgewinterde fashionista's. Deze 7 stijltips helpen je alvast een eindje op weg...
1. Juiste kleur = belangrijk Aan de hand van je haar- en huidskleur kan je uitmaken welke kleur het best bij jou past. Je kan ook bij een make up-artieste langsgaan, die kan jou perfect vertellen welke kleuren geschikt zijn voor je gezicht. Zij weet precies welke kleur van oogschaduw, blush en foundation werkt om een natuurlijke look te creëren.
Extra tip: Gebroken wit, turkoois, lavendelblauw en grijsblauw zijn kleuren die iedereen staan.
2. Juiste schoenen = geschikt voor verschillende gelegenheden Het perfecte paar schoenen? Zo goed als onvindbaar. Het is onmogelijk om een paar schoenen te vinden die bij iedere outfit past. Ga op zoek naar een paar waarmee je verschillende kanten uit kan maar verwacht niet dat je ze voor iedere gelegenheid kan dragen.
Frivole kleurtjes beperken de mogelijkheden drastisch, kies dus voor een ietwat donkere kleur en een model dat matcht met verschillende soorten kledingstukken.
3. Gooi kleding weg die uit de mode is Er zijn veel vrouwen die kledingstukken jarenlang in hun kast laten hangen, in de hoop dat één of andere trend ooit weer in de mode zal zijn. Face it, sommige outfits zijn nu eenmaal ten dode opgeschreven.
Wees dan streng en gooi ze dan ook meteen weg. Zo maak je tegelijkertijd plaats voor nieuwe stukken.
4. Accessoires: overdrijf niet! Meer is beter, maar dat geldt niet altijd voor accessoires. Sommige vrouwen denken dat ze elke armband en elke ring die ze hebben op hetzelfde moment moeten dragen. Niet doen! Dat creëert al snel een marginale look. Zeg nu zelf, wie wil er nu uitzien als een mislukte kerstboom?
Kies daarom voor verschillende items uit die mooi aansluiten bij je kledij, maar overdrijf niet. Een armband mag gerust in het oog springen, maar mag de outfit niet overheersen.
5. Kies de juiste kledingmaat Ga op zoek naar de juiste kledingmaat. Vermijd exemplaren waar je jezelf in moet wurmen, maar laat ook de oversized stukken liggen die jouw lichaam helemaal verstoppen. Een trui die als een gordijn over je lijf hangt is allesbehalve stijlvol, maar een jasje of een broek waarvan de knoop op springen staat is al een even grote modemisser.
Zet jouw lichaam in de kijker met kledingstukken waarmee je jouw troeven kan uitspelen. Een mooi voorbeeld: de strakke jurkjes van Kim Kardashian die haar brede heupen perfect accentueren.
6. Wat dragen modellen en celebs in de modebladen? Anno 2011 is er een uitgebreid aanbod van modetijdschriften. Blader eens door deze verschillende magazines en kijk naar de outfits die de modellen en celebrity's dragen. Die kunnen voor heel wat inspiratie zorgen. Er zit vast en zeker wel iets tussen wat jou aanstaat.
7. Vraag raad aan een vriendin Roep de hulp in van een stijlvolle vriendin. De mogelijkheden zijn legio: ga shoppen, ruil kleren, vraag advies, leen kledij, ... Twijfel je over de aankoop van een opvallende seventies jeans of een kleurrijk bloemenjurkje?
Als je niet zeker bent van je stuk, aarzel dan niet om je vriendin om hulp te vragen. Zij zal ongetwijfeld haar ongezouten mening geven waardoor je geen onnodige modeflaters hoeft te slaan. (kgm)
Onderzoekers hebben ontdekt waarom we het moeilijker krijgen om meerdere dingen tegelijk te doen naarmate we ouder worden. Een nieuwe studie geeft namelijk aan dat oudere hersenen er meer moeite mee hebben om verschillende taken tegelijk uit te voeren.
Tijdens een kleinschalige studie testten wetenschappers aan de universiteit van Californië 20 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 69 jaar. Hun multitask-vaardigheden werden op de proef gesteld en werden getoetst met de resultaten van 20 jongere multitaskers die gemiddeld 25 jaar oud waren. Ook werden er MRI-scans gemaakt om zo de hersenactiviteit van de deelnemers te bestuderen.
De wetenschappers toonden iedereen een afbeelding vooraleer ze een tweede taak kregen voorgeschoteld. Na de tweede opdracht hadden de ouderen meer moeite om de eerste afbeelding te herkennen dan hun jongere soortgenoten. Verstrooid Onderzoekers ontdekten dat oudere mensen meer moeite hebben met multitasken dan anderen. Dat komt doordat hun hersenen in de war geraken van zodra ze twee taken tegelijkertijd willen uitvoeren. Ook de overschakeling van de ene opdracht naar de andere loopt niet altijd van een leien dakje.
"De hersenen van oudere mensen reageren op een andere manier dan een jonger brein. In tegenstelling tot de jongere multitaskers, kunnen ze zich moeilijk losmaken van de eerste taak om zich op iets anders te focussen. Zo geraken ouderen sneller in de war en zijn ze sneller afgeleid." besluit Wesley Clapp van de universiteit van Californië. (kgm)
In het Britse Capricorn Animal Rescue center heeft een mannelijke chihuahua zich ontfermd over vijf pasgeboren konijntjes.
De 2-jarige Mitch verblijft al anderhalf jaar in het opvangcentrum. De hond heeft de vervelende gewoonte om alles kapot te kauwen. Mitch blijkt echter een natuurtalent te zijn als het op vaderschap aankomt.
"Een man ontdekte het nest in een composthoop en bracht de konijntjes bij ons binnen. Ze zijn nog maar drie dagen oud. Ik geef ze om de paar uren te eten en Mitch wast en verzorgt ze. Het is alsof hij ze geadopteerd heeft", vertelt eigenares Sheila Stewart.
Het zomeruur komt met rasse schreden dichterbij. Leuk, want dan is het 's avonds wat langer licht, maar sommigen kunnen maar moeilijk om met al die veranderingen. Wij zetten enkele handige tips op een rijtje om het zomeruur te verslaan.
Vermoeidheid, stress, sommigen liggen echt nachten wakker van het zomeruur. Wil jij zo weinig mogelijk last ondervinden? Ga de avond voor de klok omzetting dan een half uurtje vroeger slapen en sta de dag erna een uurtje vroeger op. Zo verstoor je niet meteen je bioritme en raakt je lichaam langzaam gewend aan de tijdsverandering.
Vermijd middagdutjes de dag voor en na de verandering van het uur. Zo spaar je je vermoeidheid op voor s' avonds.
Probeer de slaapkamers zoveel mogelijk te verduisteren. Teveel licht kan er namelijk toe leiden, dat je in een oppervlakkig slaapje blijft steken. Hou zoveel mogelijk je natuurlijke routine aan. Wanneer je te hard probeert in slaap te vallen, krijg je stress en dat verhindert de kans op een goede nachtrust.
Vermijd ook alcoholische drankjes of slaappillen. Zij kunnen je in een roes brengen, maar daarna wordt het nog moeilijker om de slaap te vatten.
Blijf je maar woelen in bed? Blijf dan niet liggen. Het is beter om eventjes op te staan, je gedachten te verzetten door een boek te lezen of wat warme melk te drinken en dan terug in te dutten
Eenzaamheid even schadelijk als roken of alcoholverslaving
Wanneer je eenzaam door het leven stapt, kan dat je gezondheid even grote schade berokkenen als roken of een alcoholverslaving. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
Wanneer je je vaak eenzaam voelt, heb je 50% meer kans om sneller te sterven. Je hebt ook meer kans op hartziektes, chronische ontstekingen en bepaalde soorten kanker. Volgens professoren komt dat doordat je bloedcellen minder actieve genen gaan ontwikkelen, die je moeten beschermen tegen ziektes. Hierdoor word je sneller ziek, en heb je dus ook meer kans om vroeg te sterven.
Volgens de professoren is ons lichaam niet gecreëerd om eenzaam door het leven te stappen. "Wanneer je in de oudheid alleen was, was je een vogel voor de kat. Je trok altijd in groep rond op zoek naar eten. Eenzaamheid is een symptoom van een snel evoluerende maatschappij, waarbij niemand nog tijd heeft voor de ander en enkel denkt aan zijn eigenbelangen."
We weten niet meer wat seizoensgebonden groenten en fruit zijn, zo bleek uit een onderzoek waarover we enkele dagen geleden berichtten. She helpt je graag een handje en zet dé groenten en fruit van februari op een rijtje.
In februari kan je naar hartenlust smullen van aardappelen, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.
Van fruit zijn appelen, bananen, mandarijnen, mango, peren, pompelmoes en sinaasappelen nu echt smaakvol.
Valentijn moet niet langer een hel zijn voor singles. Je kan er ook een heerlijk verwendagje voor jezelf van maken.
Valentijn is het feest van de liefde, niet van de geliefden. Wanneer je dat in je hoofd houdt, kan valentijn een pracht van een dag worden voor een single. Denk die dag eens aan anderen, die het minder goed hebben dan jij en geef hen wat liefde cadeau. Koop eens een bloemetje voor iemand die een opkikker kan gebruiken of ga eens op bezoek bij een lang verloren vriend.
Verwen jezelf met extra leuke dingen. Koop jezelf eens heerlijke chocolaatjes, een flesje champagne, of laat jezelf verwennen in een wellnesscentrum. Doordat je een keertje per jaar gek doet, ga je valentijn vanzelf met andere dingen leren associëren.
Gun jezelf wat tijd. Niet om stil te staan bij je 'alleen zijn', maar om tot rust te komen. Leer jezelf terug ontdekken en wees blij met wat je hebt. Een goed boek, een leuke film, je kan kiezen hoe je je vrije tijd indeelt. Je hebt nooit last van een lastige partner, die enkel maar actiefilms wil bekijken of stug vasthoudt aan zijn idiote pc-spelletjes. Bovendien heb je nu alle tijd om met je vriendinnen af te spreken voor een leuke rendez-vous. Wie zei ook weer dat valentijn enkel voor zeemzoete, melige koppeltjes moet zijn?
De Belg eet in zijn leven gemiddeld 891 kippen. Het overgrote deel van deze dieren wordt gekweekt in de intensieve veeteelt, wat jammer genoeg meestal wil zeggen: 'in dieronwaardige omstandigheden'. Een vleeskip leeft in de westerse wereld op een dieet van antibiotica, zit zijn hele leven in de eigen uitwerpselen en wordt 65 procent zwaarder dan vroeger in 60 procent minder tijd. En de kip die u thuis in de oven zet... zat zes weken eerder nog in het ei.
De koelvloeistof, of de uitwerpselen uit de kippendarmen, dringt binnen in het vlees en maakt het tien procent zwaarder. Iets wat de groothandel alleen maar aanmoedigt
Het is zo goed als onmogelijk om de kippenloodsen -het stallen noemen zou de werkelijkheid oneer aandoen- te kuisen terwijl de dieren er huizen. De kippen staan dus hun hele leven lang, de volle zes weken, in hun eigen uitwerpselen
Eigenlijk eten wij zelden kip. Zonder het te weten, eten we vetgemeste kuikens. Een vleeskip is volgens de vleesindustrie op zes weken klaar voor de slacht. In de natuur is het dier dan nog piep, maar dankzij slimme manipulatie van licht, voeder en antibiotica slaagt de intensieve veeteelt erin om kuikens op zes weken tijd zo dik te krijgen als volwassen kippen. En dat scheelt een pak geld. Zeker als je weet dat er in België jaarlijks 240 miljoen kippen worden vetgemest en in de hele EU 4 miljard.
Versnipperd of vergast Nadat de eieren uitgebroed zijn in broedmachines, worden de kuikens op de lopende band gesorteerd en in kratten gegooid om te vervoeren naar de bedrijven. Haantjes gaan er onherroepelijk uit, zij worden onmiddellijk versnipperd of vergast.
De piepjonge kuikens worden met tienduizenden in een grote kale loods zonder ramen gezet, waar naarmate de dieren groeien steeds minder beweegruimte is. Vlak voor de slacht kunnen ze zich nog amper omdraaien. Volgens het departement Landbouw en Visserij leeft 97,6 procent van de vleeskippen in België in bedrijven met meer dan tienduizend dieren. De richtgraad van het Europees parlement is 42 kilo of 21 kippen per vierkante meter.
Borstblaren Het is zo goed als onmogelijk om de kippenloodsen -het stallen noemen zou de werkelijkheid oneer aandoen- te kuisen terwijl de dieren er huizen. De kippen staan dus hun hele leven lang, een schamele zes weken, in hun eigen uitwerpselen. Veel dieren hebben dan ook borstblaren van in hun eigen mest te zitten, ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen en luchtwegen door de ammoniakdampen.
De omstandigheden in de vleeskippenloodsen zijn zo slecht dat in de Europese Unie elke dag ongeveer een half miljoen kippen sterven ('Compassion in World Farming'). De dieren gaan dood -omdat ze bijvoorbeeld niet tot bij het water geraken of doodgepikt worden- en ontbinden op de vloer van de loods.
Zonder snavel Al die kippen op elkaar gepakt zonder afleiding of beweegruimte, dat zorgt voor problemen. Daarom wordt hun snavel preventief afgekapt of afgebrand. Vergis u niet: dat gebeurt ook bij scharrelkippen en soms ook bij biologisch gekweekte kippen. Op dat verschil komt Planet Meat volgende week terug.
Wanneer zoveel dieren samenleven op een kleine oppervlakte, kan één zieke kip catastrofale gevolgen hebben. Daarom krijgen de dieren dagelijks preventief een dosis antibiotica bij hun voedsel.
Slachtrijpe kuikens Het lichaam van een vleeskip groeit enorm hard. Op 42 dagen tijd wegen ze twee kilo en zijn ze voor de vleesindustrie slachtrijp. Het is dan eigenlijk nog een kuiken. Maar de poten, het hart en de longen van de kippen kunnen de snelle groei van het lichaam niet bijhouden. Zo goed als alle kippen hebben pijnlijke, soms verminkte poten die onder hun gewicht gebogen zijn. Het hart moet harder werken door het zware lichaam. Hartfalen is dan ook een andere veelvoorkomende doodsoorzaak bij kippen.
Inefficiënt slachten Zelfs wanneer de kippen naar de slachtbank geleid worden, is hun miserie nog niet voorbij. De Amerikaanse auteur Jonathan Safran Foer beschrijft in zijn boek 'Eating Animals' dat in de Verenigde Staten één derde van de kippen botbreuken oploopt op weg naar het slachthuis door de ruwe manier waarop ze worden verzameld en vervoerd.
In het slachthuis worden de kippen ondersteboven aan metalen beugels gehangen. Zo gaan ze naar het elektrisch geladen verdovingsbad. Nadat ze zijn verdoofd, gaan ze naar de slachtmachine waar ze onthoofd worden. Terwijl ze doodbloeden, komen sommige kippen weer bij bewustzijn door inefficiënte verdoving of omdat de juiste bloedvaten niet zijn doorgesneden. Sommige dieren leven zelfs nog wanneer ze ondergedompeld worden in de kokend hete tank die de veren los maakt voor het plukken.
In de VS gaan de kippen na het slachten in een waterkoeling, iets wat in de Europese Unie verboden is. De koelvloeistof, of beter gezegd: de uitwerpselen die uit de darmen van de kippen lopen, dringt binnen in het vlees en maakt het tien procent zwaarder. Iets wat de groothandel alleen maar aanmoedigt. Lekker kippetje? (adb)
Het (egoïstische) geheim tot een gelukkig huwelijk
In tijden waarin iedereen lijkt te scheiden, of op zijn minst een scheve schaats rijdt, lijken gelukkige huwelijken wel een uitzondering. Wat is hun geheim, wordt wel eens gevraagd. Respect, liefde en geduld, zo luidt het antwoord meestal. Maar volgens onderzoekers uit New York is het geheim veel simpeler én egoïstischer: zorgen voor jezelf en jezelf verbeteren, verbetert ook je relatie.
Traditioneel is de relatie op de eerste plaats zetten hét geheim van een goede relatie. Mis, zeggen onderzoekers nu, de beste relaties zijn die waar de individuen hun eigen geluk en nieuwe kennis en ervaringen nastreven.
Voorwaarde De voorwaarde hierbij is wel dat ze dat niet doen ten koste van de ander, maar dat ze elkaars geluk versterken. "In een modern huwelijk moeten de partners elkaars leven interessanter maken", aldus Tara Parker-Pope.
Het Michelangelo-effect "Als de partners het gevoel hebben dat ze er op vooruitgaan, dankzij een partner die hen steunt en stimuleert, dan zijn ze gelukkiger en meer toegewijd aan hun relatie", zo bleek uit onderzoek van professoren aan State University of New York en New Jersey's Monmouth University.
Een onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam noemde dat het 'Michelangelo-effect': partners die dicht bij elkaar staan, 'beeldhouwen' elkaar zodanig dat ze doelen bereiken.
Leer, groei en heb lief Om verveling en sleur te vermijden, wordt de koppels aangeraden om regelmatig nieuwe en interessante ervaringen op te doen. Dat lijkt logisch, maar veel koppels vergeten dat snel en raken verstrikt in de dagelijkse routine. Een tiental jaar later worden ze wakker op een plek waarvan ze niet weten hoe ze er gekomen zijn maar wel weten dat ze er niet willen zijn. En dat is wanneer het misloopt.
Wat je als koppel doet, maakt niet uit. Yoga, valschermspringen, kookles of regelmatig een trip naar de natuur of de sauna of een nieuw restaurant: alles telt, zolang je maar leert, groeit en liefhebt. (edp)