Gentse onderzoekers vinden origineel wapen tegen darmproblemen
GENT - Onderzoekers van de Gentse universiteit hebben een nieuw wapen ontdekt tegen darmproblemen: chocolade. 'Melkchocolade werkt het best. Maar ook met pure chocolade kunnen we mensen helpen.'
Wetenschappers zoeken al lang naar manieren om probiotica - levende bacteriën die een positief effect hebben op de werking van de darmen, bijvoorbeeld bij constipatie - tot in de dikke darm te krijgen. 'Probiotica vind je op dit moment in de winkel in tabletvorm of in drankjes zoals Yakult', zegt Sam Possemiers (28), onderzoeker aan de vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie van de Gentse universiteit. 'Op vraag van chocoladeproducent Barry Callebaut hebben wij onderzocht of die goede bacteriën ook in chocolade overleven. En wat blijkt: chocolade is een uitstekend voedingsproduct om probiotica mee te vervoeren.'
Ironisch genoeg bieden de vetten, één van de minst gezonde bestanddelen van chocolade, net een erg goede bescherming tegen het maagzuur. En dat is vijand nummer 1 van de probiotica. 'We waren zelf verrast door onze resultaten. Probiotica die aan chocolade werden toegevoegd, werken beter dan wanneer ze toegevoegd werden aan yoghurt of andere melkproducten. Melkchocola biedt de beste bescherming', zegt Possemiers. 'Maar ook in pure chocolade overleven de probiotica erg goed. En ik heb de chocolade zelf geproefd. Aan de heerlijke smaak verandert er gelukkig niets.'
Om zijn verrijkte chocolade te testen maakte Possemiers gebruik van een uniek schaalmodel dat het maagdarmstelsel nabootst. Het enorme apparaat bestaat uit pompen, buizen en vaten en stond nog model voor de Cloaca, het omstreden kunstwerk van Wim Delvoye. 'Levende proefpersonen kwamen er nog niet aan te pas. Behalve ikzelf', lacht Possemiers.
Lekkerbekken met darmproblemen zullen nog even geduld moeten oefenen voor ze zichzelf met chocolade kunnen genezen. 'In de Verenigde Staten liggen wel al de eerste chocoladerepen met probiotica in de winkelrekken. We mogen over de verkoopscijfers zeer tevreden zijn', vertelt Alex Landuyt van Barry Callebaut. 'Maar het is nog onduidelijk wanneer de speciale chocolade ook in Belgische supermarkten en in de apotheken te koop zal zijn. De onderhandelingen zijn nog aan de gang.'
De Gentse universiteit doet trouwens wel meer onderzoek naar chocolade. Aan het Laboratorium voor Levensmiddelentechnologie en -proceskunde werd een heus chocoladelabo, Cacaolab, opgericht. Daar kunnen Frédéric Depypere (30) en zijn collega's hun eigen chocolade maken, een ingewikkeld procédé waar ze uren mee zoet zijn. 'Niet om daarna op te eten', lacht Depypere, 'maar om in naam van de wetenschap te onderzoeken wat er met chocola gebeurt als we de suikers en vetten vervangen door minder grote boosdoeners.'
Tom Impens
**********
|