
Verwacht wordt dat de Mexicaanse griep binnenkort ook in ons land dodelijke slachtoffers zal eisen. Moeten we nu bang zijn voor de Mexicaanse griep?
Hoeveel mensen er effectief ziek zullen worden of sterven, kan niemand voorspellen. Maar de onzekerheid dat je zelf een van de slachtoffers kan zijn, maakt veel mensen erg ongerust. De cijfers van 3 miljoen griepgevallen en 7 griepdoden per dag die Nationaal griepcommissaris, Marc Van Ranst, onlangs liet vallen, schijnen veel mensen erg ongerust te maken.
Dat is nergens voor nodig, want het aantal griepdoden verschilt niet wezenlijk van het aantal slachtoffers in een normaal griepjaar. Afhankelijk van het type velt de griep in ons land jaarlijks tussen 1.000 en 2.000 slachtoffers. De meeste daarvan blijven onopgemerkt omdat griep zelden of nooit als doodsoorzaak vermeld wordt. Stel dat de epidemie van Mexicaanse griep vijftien weken duurt (griepepidemieën lopen zelden langer dan vijftien weken uit) en er zeven slachtoffers per dag vallen, dan blijft het aantal doden nog lager dan 750. Veel minder dus dan een gewoon griepjaar. En als we ons niet ongerust maken over de griep in andere jaren, waarom zouden we dat nu dan wel doen?
Beter nu besmet dan later Op dit moment is de Mexicaans griep nog erg mensvriendelijk. De klachten verschillen niet wezenlijk van de gewone seizoensgriep: een plotse koortsopstoot, spierpijn, vermoeidheid en symptomen van de luchtwegen die gepaard kunnen gaan met diarree en zich onwel voelen.
Als je dan toch de griep moet krijgen, raak je vermoedelijk beter nu besmet, nu de griep nog zo onschuldig is, dan later wanneer hij misschien een aantal kwaadaardige trekken opgescharreld heeft na zijn doortocht in het zuidelijke halfrond.
In Zuidoostazië woedt immers nog steeds de vogelgriep A/H5N1. Maar gelukkig lijkt die A/H5N1 tot nu toe niet erg gesteld op vermenging met andere griepsoorten.
Bovendien geniet wie nu besmet raakt met de A/H1N1-griep, waarschijnlijk van een zekere immuniteit tegen latere mutaties. Dat is een tweede reden waarom het niet zo slecht is om nu al besmet te raken.
Tenminste, als je gezondheid goed genoeg is en je bereid bent om het zeer kleine risico op een ongelukkige afloop erbij te nemen. Maar zulke risicos nemen we dagelijks tijdens zo veel verschillende activiteiten, bijvoorbeeld telkens wanneer we ons in het verkeer wagen.
Door: Jan Etienne, journalist Bodytalk
**********
|