De voorgewassen en ingepakte slaatjes in de supermarkt zijn niet zo proper als ze lijken. Een recent Amerikaans onderzoek bewijst dat heel wat zakjes massa's bacteriën bevatten. Dit wijst op slechte hygiëne. OnderzoekThe Consumers Union, een consumentenorgansatie, onderzocht 208 voorverpakte slaatjes van 16 verschillende merken. De slaatjes werden zowel in zakjes als plastic bakjes verkocht. 39 procent van de stalen bevatten meer dan 10.000 bacteriën, die onder meer darmontstekingen kunnen veroorzaken. Andere opmerkelijke resultaten: -Zes dagen voor de vervaldatum werden minder bacteriën gevonden dan vijf dagen voor de houdbaarheidsdatum. -Sla-mengelingen met spinazie bleken hogere bacteriewaarden te hebben dan die zonder spinazie. -De verpakking speelt geen rol. Zowel de zakjes als de plastic containers bleken even veel aangetast. Ook bio-voedsel bleef niet gespaard. -Zowel de grote, nationale als de kleinere regionale merken hadden minstens 1 op 4 aangetaste stalen. AdviezenDe consumentenorganisatie raadt aan enkel slaatjes te kopen die nog minstens zes dagen voor de vervaldatum te eten zijn. Ook dienen de voorgewassen slaatjes nog grondig afgespoeld en gewassen. De adviezen werden gepubliceerd in het consumentenmagazine Consumer Reports. (lvl) *********
|