.Om het blad van daslook niet te verwarren met dat van het giftige lelietje-van dalen kunt u afgaan op de typische knoflookgeur die alleen daslookblad heeft. Of oogst heel vroeg in het voorjaar, voordat het lelietje-van dalen uitloopt.
Zwangere vrouwen moeten rekening houden met het bloedverdunnende effect van daslook.
.Bieslook bevat veel vitamine c en kan daarom het best alleen vers worden gegeten.
Bij invriezen of drogen verdwijnt veel van deze kostbare vitamine.
Het nogal scherpe kruid geeft salades, kwark, broodbeleg en eiergerechten,soepen en visgerechten een pittige noot.
.250 gr kwark en 250 ml yoghurt met 2 gesnipperde knoflookteentjes, 2 gesnipperde kleine uitjes en 1 bosje fijngesneden bieslook goed met elkaar vermengen.
De dip op smaak brengen met zout en peper en serveren bij rauwe groenten, vleesspiesen en gepofte aardappels.
.Circa 6 weken na het uitzaaien kunt u beginnen met het oogsten van de lange stengels.
Dit proces kunt u tot aan de herfst meerdere keren herhalen.
U kunt het best steeds op èèn plek, tot dicht bij de onderkant het look afknippen, zodat de plant daar kan beginnen met nieuwe malse sprieten te laten groeien.
In de winter kunt u ook genieten van bieslook door een pol uit te graven en deze in een pot op de vensterbank te houden.
Voor drogen en invriezen is bieslook minder geschikt.
.Voor een tijdige oogst kunt u al in de late wintermaanden in huis of in een kastje beginnen met zaaien en de plantjes in mei verspenen; u kunt ze dan ook direct buiten in de volle grond zetten.
Oudere, verdichte planten kunt u nu goed delen.
U zet jonge plantjes uit in rijen of in plukjes.
Bieslook heeft behoefte aan vochtige grond en heeft vaak mest nodig, bijvoorbeeld in de vorm van compost.
Bij geregeld oogsten ( afknippen) groeien voortdurend nieuwe, malse sprieten.
Als u de bloemen laat verschijnen worden de sprieten harder en taai.
Hierbij nog een foto van bieslook.
.Bieslook is inheems in Midden-Europa, maar is ook van de himalaya tot aan de Rocky Mountains te vinden.
Het vitaminerijke kruid wordt al sedert de Middeleeuwen geteeld.
.In het late voorjaar verschijnen de witte bloemschermen van het daslook (Allium ursinum).
Het blad van deze typische loofbosbewoner bevat - net als knoflook - etherische oliën, die bloeddrukverlagend werken.
Jonge blaadjes, voor de bloei geplukt, geven een kruidige smaak aan salades en hartig broodbeleg.
De bolletjes kunnen na de bloei worden uitgegraven en vormen ook een heerlijk keukenkruid.
In de tuin breidt daslook zich in de breedte makkelijk uit.
Het blad van de stengelui ( A.fistulosum) is eveneens kruidig en gezond.
hier nog een foto van bieslook.
.Het meerjarige bolgewas groeit met donkergroene, dunne, tot 30 cm hoge, holle stengels, de zogenaamde sprieten. In de zomer verschijnen decoratieve, bolvormige schijnbloemen, die - afhankelijk van de soort in kleurschakeringen binnen wit, roze en lilla voorkomen.
.Om zijn bloedverdunnende werking wordt zwangere vrouwen aangeraden hooguit 2 tot 3 teentjes per dag te eten.
Bij kant -enklaar-preparaten moet u zich aan de aanbevolen dosering houden.
.Naast etherische oliën bavat knoflook allïne, dat een sterk antibiotische werking heeft.
Knoflook is desinfecterend, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bevordert de doorbloeding.
Het helpt bij winderigheid en huidklachten.
Acnè- patienten wordt aangeraden de aangedane plekken in te wrijven met een opengesneden rauw teentje.
dagelijks twee glazen knoflookmelk op de nuchtere maag helpt bij spijsverteringsklachten: u pers 3 teentjes, halvolle melk, de melk koen en zeven.
Meer knoflookteentjes per dag kan echter te sterk zijn voor de maag en kan klachten geven.
.Rauw of gefruit geeft knoflook smaak en geur aan salades, groentegerechten, vlees, soepen en sausen.
Daarnaast laat het zich uitstekend combineren met (olijf) olie en azijn.
.10 knoflook teentjes en 200 gr uien schoonmaken en in schijfjes snijden, het knoflook direkt zouten.
Van een klein bosje majoraan de blaadjes afhalen.
De helft van de blaadjes met het knoflook en de ui in wat olijfolie fruiten.
Vervolgens 1L groentebouillon toevoegen en alles 15 minuten zachtjes laten koken.
Ondertussen 5 eetlepels witte wijn met 2 theelepels bindmiddel tot een papje mengen en al roerend aan de hete soep toevoegen.
Tot slot met zout, peper en de andere majoraanblaadjes op smaak brengen en met croutons garneren.
Hierbij nog een foto van Knoflook - Bolletje en teentjes.
.In het voorjaar geplant zijn de bollen in de herfst oogstbaar, in het najaar geplant in het volgend jaar.
De bollen worden uit de grond gehaald als het loof verdroogd en geel is.
Ze worden schoongemaakt te drogen gehangen op een luchtige, droge en vorstvrije plaats.
Zo kunt u ze de hele winter bewaren.
De bloemen van knoflook zijn alleen geschikt voor vermeerdering.