.Honingbijen leven in cultuurlandschappen met veel bloemen, heidegebieden of gevarieerde boslandschappen.
In Europa worden ze al ca. 5000 jaar gehouden vanwege de honing.
'Wilde' bijenvolken, die in holle bomen nestelen, kunnen in West- en Midden Europa meestal niet lang voortbestaan.
.Om het blad van daslook niet te verwarren met dat van het giftige lelietje-van dalen kunt u afgaan op de typische knoflookgeur die alleen daslookblad heeft. Of oogst heel vroeg in het voorjaar, voordat het lelietje-van dalen uitloopt.
Zwangere vrouwen moeten rekening houden met het bloedverdunnende effect van daslook.
.Bieslook bevat veel vitamine c en kan daarom het best alleen vers worden gegeten.
Bij invriezen of drogen verdwijnt veel van deze kostbare vitamine.
Het nogal scherpe kruid geeft salades, kwark, broodbeleg en eiergerechten,soepen en visgerechten een pittige noot.
.250 gr kwark en 250 ml yoghurt met 2 gesnipperde knoflookteentjes, 2 gesnipperde kleine uitjes en 1 bosje fijngesneden bieslook goed met elkaar vermengen.
De dip op smaak brengen met zout en peper en serveren bij rauwe groenten, vleesspiesen en gepofte aardappels.
.Circa 6 weken na het uitzaaien kunt u beginnen met het oogsten van de lange stengels.
Dit proces kunt u tot aan de herfst meerdere keren herhalen.
U kunt het best steeds op èèn plek, tot dicht bij de onderkant het look afknippen, zodat de plant daar kan beginnen met nieuwe malse sprieten te laten groeien.
In de winter kunt u ook genieten van bieslook door een pol uit te graven en deze in een pot op de vensterbank te houden.
Voor drogen en invriezen is bieslook minder geschikt.
.Voor een tijdige oogst kunt u al in de late wintermaanden in huis of in een kastje beginnen met zaaien en de plantjes in mei verspenen; u kunt ze dan ook direct buiten in de volle grond zetten.
Oudere, verdichte planten kunt u nu goed delen.
U zet jonge plantjes uit in rijen of in plukjes.
Bieslook heeft behoefte aan vochtige grond en heeft vaak mest nodig, bijvoorbeeld in de vorm van compost.
Bij geregeld oogsten ( afknippen) groeien voortdurend nieuwe, malse sprieten.
Als u de bloemen laat verschijnen worden de sprieten harder en taai.
Hierbij nog een foto van bieslook.
.Bieslook is inheems in Midden-Europa, maar is ook van de himalaya tot aan de Rocky Mountains te vinden.
Het vitaminerijke kruid wordt al sedert de Middeleeuwen geteeld.
.In het late voorjaar verschijnen de witte bloemschermen van het daslook (Allium ursinum).
Het blad van deze typische loofbosbewoner bevat - net als knoflook - etherische oliën, die bloeddrukverlagend werken.
Jonge blaadjes, voor de bloei geplukt, geven een kruidige smaak aan salades en hartig broodbeleg.
De bolletjes kunnen na de bloei worden uitgegraven en vormen ook een heerlijk keukenkruid.
In de tuin breidt daslook zich in de breedte makkelijk uit.
Het blad van de stengelui ( A.fistulosum) is eveneens kruidig en gezond.
hier nog een foto van bieslook.
.Het meerjarige bolgewas groeit met donkergroene, dunne, tot 30 cm hoge, holle stengels, de zogenaamde sprieten. In de zomer verschijnen decoratieve, bolvormige schijnbloemen, die - afhankelijk van de soort in kleurschakeringen binnen wit, roze en lilla voorkomen.