.Maak een marinade van fijngesneden uien, citroengras, kokoscrème, peper en zout.
Laat de bijenlarven 4 uur marineren. Verpak de larven daarna in een stukje linnen, en laat 20 minuten stomen. Serveer als topping voor gekookte rijst.
.Van alle insecten hebben wespen het hoogste eiwitpercentage: 81%! In Mexico worden ze algemeen gebruikt in gerechten.
Wespenlarven en-eieren werden door de Chinese royalty gegeten als delicatesse. Ook de Japanse Keizer HiroHito was een fan: rijst met gebakken wespen, suiker en sojasaus was zijn favoriete gerecht.
.In Mexico verkiest men bijen in chocolade of siroop. Toch worden ze vooral gegeten in het larvaal stadium. De poppen worden in Japan verkocht in blik, onder de naam "Baby Bee". Bijenhouders hebben in china de naam erg viriel te zijn; een bijwerking van de vele honingbijlarven die ze eten.
.Bijen en wespen zijn als maaltijd meest bekend in Mexico en Azië. Vooral uitzwermende koninginnen, op zoek naar een nieuw nest, worden gevangen.
Gefrituurd een beetje droog, maar best lekker, zo blijkt. Enkel de vleugels kunnen soms wat lastig in de mond zijn; houd er rekening mee wanneer je ze klaarmaakt!
.Honing, die het reservevoedsel van bijenvolken is , bestaat uit gegiste en ingedikte nectar uit bloemen.
De angel van de honingbij heeft weerhaken, in tegenstelling tot die van wespen.
Bij een steek wordt hij samen met de gifklier uit het lichaam van de bij getrokken, waarna de bij sterft.
.Honingbijen vormen volkeren van maximaal 50.000 dieren, waarvan het merendeel uit onvruchtbare werksters bestaat.
Hun hoofdtaak bestaat uit het bouwen van de raten, het voeden van de larven en het aanleggen van wintervoorraden.
Ze brengen nectar in hun maag naar de bijenkorf en verzamelen stuifmeel in korfjes aan de achterpoten.
De taak van mannelijke bijen ( darren), die slechts kort leven, is het bevruchten van de koningin.
Tijdens haar leven, dat 3 tot 5 jaar duurt, legt zij zo'n 100.000 eitjes.
.Honingbijen leven in cultuurlandschappen met veel bloemen, heidegebieden of gevarieerde boslandschappen.
In Europa worden ze al ca. 5000 jaar gehouden vanwege de honing.
'Wilde' bijenvolken, die in holle bomen nestelen, kunnen in West- en Midden Europa meestal niet lang voortbestaan.
.Om het blad van daslook niet te verwarren met dat van het giftige lelietje-van dalen kunt u afgaan op de typische knoflookgeur die alleen daslookblad heeft. Of oogst heel vroeg in het voorjaar, voordat het lelietje-van dalen uitloopt.
Zwangere vrouwen moeten rekening houden met het bloedverdunnende effect van daslook.
.Bieslook bevat veel vitamine c en kan daarom het best alleen vers worden gegeten.
Bij invriezen of drogen verdwijnt veel van deze kostbare vitamine.
Het nogal scherpe kruid geeft salades, kwark, broodbeleg en eiergerechten,soepen en visgerechten een pittige noot.