35 jaar Emiel Hullebroeckkoor
Het ontstaan van het koor moet ongeveer rond hetzelfde tijdstip gebeurd zijn als de oprichting van het VVVG Nationaal te Antwerpen, in 1972. Het staat vast dat de dames De Mulder, Venneman en Michielsen en de heren Frans Verhelst en Marcel Vermersch de eerste bestuursleden waren. Sommige bronnen beweren dat er reeds vanaf 1970 gezongen werd in koorverband maar zonder officieel als koor te zijn gesticht.
Het was in 1973 op, 15 maart, dat Maurits Van de Woestijne het initiatief nam oprichtingsstatuten te schrijven. De zangherhalingen werden gehouden in het Vlaams Huis Roeland aan de Korte Kruisstraat. Voornoemde Maurits werd voorzitter en Marcel Vermersch eerste dirigent. Aan de piano zat Willy Martin.
Hoeveel koorleden waren er in het begin? Op een foto uit onze archieven staan er 24, dat was in 1977. Heel waarschijnlijk had het koor een eerste publiek optreden op 15 juli 1978 in Gasthof Britannia op het Sint-Baafsplein ter gelegenheid van een vernissage van de collectieve schilderijententoonstelling ingericht door Open Kring.
Het aantal koorleden nam toe in de loop van de volgende jaren en we tellen in 1983, op een groepsfoto, zeker 40 personen (of het allemaal werkende koorleden waren blijft een vraagteken). In 1979 stelde Maurits Van de Woestijne de eerste Statuten van Inwendige Orde op en daaruit blijkt dat, vanaf dat jaar, het koor integraal deel uitmaakt van de VVVG-Federatie Gent. Alle koorleden worden verplicht lid van VVVG.
Tussen 1985 en 1987 moet er een ernstig meningsverschil geweest zijn tussen voorzitter Van de Woestijne en koorleider Frans Wabbes met als gevolg dat het aantal koorleden gehalveerd werd. Het is in die periode dat Marcel Vermersch stopt met dirigeren en Frans Wabbes aanstelt als nieuwe dirigent.
Ondertussen waren Dis en Elze Nijns het koor komen versterken en werd Dis tot voorzitter verkozen. Het bestuur zag er toen als volgt uit: voorzitter en secretaris Dis Nijns, penningmeester Lisette Ghijs, koorleider Frans Wabbes, bestuursleden Berta De Dauw en Aster Van Bouchaute. Buiten deze bestuursleden waren er nog een 14-tal koorleden.
De goede verstandhouding en samenwerking leidde algauw tot een eerste deelname aan het Festival voor Seniorenkoren in 1988 te Ekeren. Er volgde ook een deelname aan een studiedag te Schilde ingericht door Vlaamse Culturele Productie waarbij het koor aangesloten is.
Dan kwam de sluiting van de Roeland. Gelukkig konden wij vlug terecht in De Vlied in de Gebroeders Vandeveldestraat maar uiteraard tegen betaling van 5 euro (200 BEF) per repetitie.
In 1989 had te Gent "Seniorame" plaats. Uit ons koor kwamen slecht 8 koorleden die meededen aan dat grote kooroptreden. Eveneens in 1989 gingen wij voor de tweede maal naar het Festival voor Seniorenkoren ditmaal te Westmalle. Inmiddels drong het aanschaffen van een elektronisch orgeltje zich op.
Vanaf september 1991 konden wij beschikken over een competent mederwerker voor de muzikale begeleiding, namelijk Albert Wollaert. De zangkwaliteit verbetert zienderogen. In 1991 richt het koor de Herdending 100 jaar Filip de Pillecijn in. Hiervan bezitten wij een video-opname.
Het hoogtepunt in 1992 was ongetwijfeld de Raymond Tollenaere herdenking in de kerk van Sint-Jan-Baptist en nadien in de Reinaert.
Op 1 december 1992 wordt gans het koor uitgenodigd op de receptie, aangeboden door bestuurlid Berta De Dauw, die dan 85 wordt.
Dan komt 1993, jaar dat wij aanvangen met de nieuwe voorzitster Lisette Ghijs. In de maand mei zingen wij de mis voor de diamanten bruiloft van het echtpaar Behiels. In september vieren wij ons 20-jarig bestaan en komt Willy D'Heere zingen.
1994 begint met een Gouden Bruiloft te Sint-Amandsberg van Georges en Louizeken. Ditzelfde jaar herdenken wij Rosa Deguchtenaere die 50 jaar geleden overleed
We beginnen de verzoeningsmis van Armand Preud'homme aan te leren. Vanaf nu gebruiken wij het zaaltje van de Schaakclub Gentbrugge als repetitielokaal.
Het jaar 1995 kenmerkt zich door het opluisteren van een diamanten bruiloft voor het echtpaar Robert De Geyter. Er wordt ook een herdenkingsmis opgeluisterd voor Leo Vindevogel.
We beginnen 1996 met een nieuwe voorzitter, Gust Van Imschoot, die na zijn ambtstermijn zal vervangen worden door Geert Decordier. Het eerste besluit op 25 januari 1996 is koordeelname aan het Festival voor Seniorenkoren te Oostmalle op 22 mei 1996. Wij behalen er de 2de prijs, een zilveren Brabo in de categorie 2-stemmige koren.
Er dient opgemerkt dat bij de jaarwisseling Frans Wabbes ontslag nam als dirigent en Albert Wollaert zijn plaats innam. Deze laatste stond later de muzikale begeleiding af aan Fernande Brison. In 1997 was het hoogtepunt ongetwijfeld de viering van 25 jaar VVVG op 28 oktober te Antwerpen alsmede een eerste optreden op de Kerstmarkt te Gent.
Anderzijds was 1997 ook een jaar vol droevige gebeurtenissen. Wij betreurden het overlijden van twee oud-koorleden: Alfond De Bruycker en Albert De Brabander.
Er ontvielen ons ook twee actieve koorleden: Aster Van Bouchaute die jarenlang bestuurslid is geweest bij de heren en bij de dames Marianne Schulze.
Op zijn geboortedag 10 mei ging in 1998 gewezen dirigent Frans Wabbes van ons heen; hij was 10 jaar lang dirigent en bestuurslid.
In 1998 hadden wij diverse optredens en er kwamen 3 nieuwe koorleden bij , Lutgard De Pue, Wis Versyp en uw dienaar (Guido Vandoninck).
Bovendien bestond ons koor dit jaar 25 jaar. Dat werd uitbundig gevierd in Hof ten Rode te Ledeberg met een uitgebreide feestmaaltijd en als gastzanger Gust Teugels. Eresenator en gouwvoorzitter Oswald Van Ooteghem hield de feestrede en Vlaams Volksvertegenwoordiger Wilfried Aers overhandigde de bronzen medaille van de Vlaamse Minister van Cultuur.
In 1999 zongen we op 26 maart de uitvaartdienst voor Robert De Geyter. 0p 18 mei zongen we op de Moederdagviering van de Afdeling Wondelgem. Hetzelfde jaar ook voor het eerst een 11-juli-viering voor de afdeling Waarschoot van de VVVG.
Op 21 september 1999 brandt ons repetitielokaal af - ik verdenk nog altijd die roste die niet kon verdragen wat wij zongen- en talijke partituren gingen verloren. Dis zocht en vond onderdak voor het koor in Cultuurcentrum De Vlier in het Groot Begijnhof te Sint-Amandsberg. Het kostte ons wel iedere repetitie 12.5 euro ( 500 BEF). Wij laten in Artevelde een noodoproep verschijnen voor steun. Op 10 juni 1999 tellen wij 27 actieve koorleden. In datzelfde jaar zingen wij nog voor Broederband en VOS. Wij luisteren het Klaasfeest op voor Afdeling Sint-Amandsberg en besluiten met een publiek optreden op de Kerstmarkt.
Over de zogezegde statuten van ons koor kan ik kort zijn. Buiten de eerste drie punten kan de rest in de prullenmand en ze zijn zo ouderwets dat ze zelfs nog in oude frankskes werden opgesteld. Reeds in 1999 wordt in de Bestuursvergadering gevraagd dit reglement eens grondig aan te passen.
2000
Op de almanak verschijnt het ronde jaar 2000. We krijgen het Spaans Gouvernementshuis ter beschikking om onze weekstonden te beleven. In Ertvelde zingen we het gouwfeest van VVVG en verder de jaarlijkse traditionele opdrachten voor de koffietafels, de missen voor Broederband en de Dodenhulde alsmede de Kerstmarkt te Gent.
In 2001 en 2002 weten de meesten onder ons nog wel "Wat en Waar" we allemaal gezongen hebben.
Dan dient het jaar 2003 zich aan: op 18 januari zingen we voor ziekenzorg in de Visitatie en dat levert ons 1 nieuw koorlid op: Eddie. 0p 27 januari voor Juulke in VVVG Gent-Center: levert ons 1 nieuw koorlid op: Wilfried. En dan....valt het stil.... Er volgt een prachtige hete zomer met een voor ons koor veel te lange vakantie.
Op 24 augustus zingen wij de IJzerwake samen met het Scheldekoor. Tijdens de volgende maanden wordt er tot onze schande meer gebabbeld dan gezongen tot we plots ineens niet meer weten waar eerst naartoe: november Broederband te Oostakker, Dodenhulde in 't Begijnhof, Vossenmis in Wetteren-Overbeke, Sint-Ceciliafeest. Op 1 december zingen we bij Gustaaf te Sint-Amandsberg, op 16.12 verwacht men ons op de Kerstmarkt en op 22.12 zingen we het Kerstfeest voor Broederband in de Reinaert.
Het aantal leden blijft stijgen, vooral bij de dames.
6 januari 2004 is het koor aanwezig bij de dodenmis voor ons koorlid Lode De Vos (74 jaar) te Westlede. Diezelfde maand treden we op voor Sneyssens in de Reinaert (24/1) en twee dagen later voor Gent-Centrum. Op 12 februari concerteren we voor VVVG Wondelgem en dan valt het optreden een hele tijd stil. Iedere donderdag repeteren we vlijtig en op 25 juni is er IJzerwakeavond in de Rotonde. Op 29 juni zomerkoncert voor VVVG Gentbrugge en op 9 juli zingen we de uitvaart van ons lid José Vermeire te Wetteren.
11 juli kunnen we thuis niet vieren want we rijden per autocar naar Kaaster in Frans-Vlaanderen, jawel
voor een heuse 11-juli-viering. Ongelooflijk hoe Vlaamsgezind daar iedereen is. Neem me goan us Vlamsch nie loaten !
22 oogst per bus naar Steenstraete voor het verzorgen van de IJzerwake samen met het Scheldekoor.
In Gentbrugge zingen we met VOS op 26 september en op 6 november de dodenhulde op Campo-Santo. Wetteren-Overbeke vraagt ons voor de dodenmis van VOS op 11 november en we kunnen eindelijk feesten met Sint-Cecilia de 25 van dezelfde maand.
Na wekenlang repeteren voor een aangekondigd overlijden begraven we op 3.12 de gewezen voorzitter van VVVG Reinaert, Jozef De Rycke,
zonder zang.
Respectievelijk op 6, 12 en 21 december zingen we het Klaasfeest te Sint-Amandsberg, de Kerstmarkt op het Sint-Baafsplein en het Kerstfeest van Broederband.
2005
Een maand later in het jaar 2005 concerteren we op het nieuwjaarsfeest van Sneyssens (22.1) en weerom twee dagen later op het Hanestaartfeest (cock-tail
) van Gent Center.
De zoon van Gustaaf Huylenbroeck wordt begraven op 29 januari 2005 en wij zingen de uitvaart. Hetzelfde doen we voor Luce Lefever op 6 april in Ekkergem.
Op 11.06 is er IJzerwakeavond en op 28 juni zingen we weer te Gentbrugge. 6 juli zijn we gevraagd in de Reinaert en op 8.7 vieren we Guldensporen te Gentbrugge DC met VOS.
Samen met het Scheldekoor zingen we de IJzerwake te Steenstrate op 21 oogst en op 18 september is het weer te Gentbrugge te doen: zangstonde VOS. En dan wordt het druk
zéér druk: 16.10 Broederband Oostakker; 30.10 Edegem NVOS; 2.11 Reinaert VVVG, 5.11 Dodenhulde Campo-Santo; 11.11 Wetteren-Overbeke VOS.
Op 24.11 houden we ons Sint-Ceciliafeest in den Uil; 26.11 aperitiefconcert in de Jan van Gent (metersdikke sneeuw!).
Op 5.12 traditioneel Klaasfeest in Ten Berg; 11.12 zingen we uit volle borst op de Kerstmarkt te Gent; s anderendaags naar Nevele voor VVVG en op 21 december sluiten we 2005 af met het Kerstfeest van Broederband.
Zoals kan vastgesteld hebben we zo onze vaste optredens, onderbroken door hier en daar een begrafenis, een jubileum of een andere aangelegenheid.
Voor 2006 is dat dus ongeveer hetzelfde. Luister maar
Op 21 januari zingen we voor Sneyssens in de Reinaert en op 30.1 is er aperitiefconcert in Gent-Centrum.
We trekken naar Leuven voor een optreden met de Vlaamse Studenten op 9 maart. Op 16 juni zingen we op de IJzerwakeavond en op 27.6 is het weer in Gentbrugge te doen. Op 4 juli zingen we een begrafenis te Westlede en op 9.7 vieren we de Guldensporen in Gentbrugge DC.
Dan is het Gentse Feesten
16 en 17 juli zit bijna gans het Emiel Hullebroeckkoor undercover in de Duveltent bij Partituur. Hetzelfde gebeurt op 21 juli op t Veerleplein.
Op 9 oogst sterft onze lieve dirigent Albert Wollaert die op 17.8 onder massale belang-stelling ten grave wordt gedragen. Hij laat een enorme leegte achter. Na heel wat gesukkel vinden we een vervangster, mevrouw Marie-Josée Leperre, maar die moet het, wegens te drukke bezigheden, voor bekeken houden.
Waar de nood het hoogst is
is muziekleraar Rik Swinnen nabij. Hij neemt de zware taak op zijn (gelukkig) nog jonge schouders en ontpopt zich tot een waardig en geduldig opvolger.
Maar nu lopen we op de zaken vooruit: 20 oogst is er de IJzerwake te Steenstrate en op 24 september zangstonde VOS te Gentbrugge.
Op 29.9 zijn we in rouw gedompeld en begraven ons koorlid Juliette, weduwe van José Vermeire te Wetteren.
Onze voorzitter Wilfried Van Gucht wordt met zijn fiets omver gereden op de rotonde van De Sterre en is voor maanden werkonbekwaam. Cecile De Flo neemt als ondervoorzitster haar verantwoordelijkheid op en neemt zijn taak over tot de volgende bestuursverkiezing.
Dan volgen: 2 oktober zangstonde Sint-Amandsberg; 4.11 dodenhulde Campo-Santo; 11.11 wordt traditie te Wetteren-Overbeke en op 23 november vieren we feest: Sint-Cecilia in eetcafé Uilenspiegel. Er wordt wat afgezongen
Op één zieke na, alle leden aanwezig. Was dat maar zo voor de optredens...
Dan volgen nog in ijltempo op 4.12 het Klaasfeest te St.-Amandsberg; 13.12 zingen we voor Ziekenzorg in Merendree; 17.12 de traditionele Kerstmarkt op het Sint-Baafsplein; 20.12 het Kerstfeest van Broederband en op 29 december sluiten we met de begrafenis van Ferdinand Van Ootegem te St.-Amandsberg het jaar af.
Dient zich dan 2007 aan met op 20 januari het feest van Sneyssens met jammer genoeg slechts vijf mannenstemmen aanwezig en op 29.1 het Hanestaart-feest van Gent-Center.
Ziezo
dat was het zo ongeveer.
Onze meester Emiel Hullebroeck en het Vlaamse Lied ter ere blijven we zingen zolang onze gezondheid het toelaat. En zingen IS gezond. Ik kan het weten.
Guido K.L.M.Vandoninck, 20 januari 2007.
(Wie deze korte geschiedenis, opgetekend uit het geheugen, wil aanvullen of verbeteren kan een e-brief posten vanaf deze webstek).
Aanvulling uit ons archief.
Voorzitters van het Emiel Hullebroeckkoor:
1. Maurice Van de Woestijne van 1972 tot 1985
2. Dis Nijns van 1985 tot 1993
3. Lisette Ghys van 1993 tot 1996
4. Gust Van Imschoot van 1996 tot 1999
5. Geert Decordier van 1999 tot 2004
6. Wilfried Van Gucht van 2004 tot 2007
7. Cecile Deflo van 2007 tot
.
Dirigenten van het Emiel Hullebroeckkoor:
1. Marcel Vermersch (°1907 - +1991) van 1972 tot 1985
2. Frans Wabbes (°1921 - +1998) van 1986 tot 1996
3. Albert Wollaert (°1928 - +2006) van 1991 tot 2006
4. Hendrik Swinnen (°1939 - ) vanaf 2007
5. Hedwige Versyp (°1946 - ) interim dirigente vanaf 1998 ...
|