GENT ZONG (een beetje) met het Shanty Koor Blankenberge
Toen de "kapitein" van het Duveldroomschip op 21 juli om 13 uur aankondigde dat PartiTuur voor de zangvoormiddag van zondag 27 juli, de laatste zondag van de Gentse Feesten, werd bedankt (omdat men na 17 jaar eens "nieuwe paden wou bewandelen") weerklonk uit alle kelen een oorverdovend boegeroep. Nog nooit meegemaakt op de Gentse Feesten. PartiTuur is geliefd bij de Gentenaars en de beslissing viel niet in goede aarde. Bovendien werd er gefluisterd dat PartiTuur in de toekomst helemaal niet meer zou worden gevraagd. Niet "hip" genoeg misschien ? Of zijn er "duistere krachten" aan het werk die de keuze van de liederen "te Vlaams" vinden ? Wij komen hier later zeker op terug als moest blijken dat het niet enkel om "geroddel" gaat.
In hun plaats werd het optreden geprogrammeerd van het Shanty Koor uit Blankenberge. En we zouden ook mee kunnen zingen... Shanty liederen zijn liederen die gezongen werden op de grote zeilschepen om een zekere kadans te brengen in het werk aan boord: zeilen hijsen, schrobben, anker lichten, enz. M.a.w. het gaat om zeemansliederen.
Laat ik vooraf zeggen dat de liederen op een prachtige manier werden gezongen onder de leiding van dirigente Annemie Bourdon. In elk geval een dikke proficiat voor de vertolking. Echt niets op aan te merken.
Het repertorium van het Shanty koor omvatte 2 Frantalige liederen, 13 Engelstalige, 3 Duitstalige, 1 Spaans en 1 West-Vlaams. Bestaan er echt geen Nederlandstalige zeemansliederen (of Shanty liederen). Nederland was toch een grote zeevaartnatie...
De organisatoren waren er duidelijk niet gerust in. Zij beseften, vermoed ik, maar al te goed dat de mensen in de eerste plaats naar het Duveldroomschip komen (op een zondagvoormiddag, terwijl de meeste bezoekers aan de Gentse feesten nog in bed liggen) om te zingen en niet om naar een koor te luisteren, hoe goed dat ook mag zijn.
Daarom werden (in extremis ?) vier liederen toegevoegd (in een ander lettertype gedrukt) die tot het basisrepertorium van de zangvoormiddagen van PartiTuur behoren en bovendien door iedereen zijn gekend: "De lichtjes van de Schelde", "Een klein café aan de haven", "'t Vliegerke" en "Klokke Roeland". Gelukkig maar, want de ontevredenheid rondom mij werd vlug hoorbaar "Wij zijn gekomen om mee te zingen", "Moet dat nu allemaal in vreemde talen zijn?", "Waarom is PartiTuur hier niet ?". Heelwat mensen wisten niet dat zij er niet zouden zijn. Enkele mensen hielden het na enkele tijd zelfs voor bekeken. Jammer, want het koor was echt heel goed.
De mensen van Shanty Blankenberge moeten het ook hebben aangevoeld want na elk lied dat kon worden meegezonden klonk een daverend applaus. Ik heb het bovendien nog nooit meegemaakt dat de "speaker" van het koor naar het einde toe zei "En als jullie het wensen zullen we enkele bisnummers brengen". En wat waren de bisnummers ? Deze liederen die het grootste applaus hadden gekregen. (geen echte bisnummers dus). En misschien nog een raad aan de "speaker": laat het opjuttend geschreeuw om de mensen te doen meezingen achterwege... Wij zijn gekomen om te zingen... en het doet afbreuk aan de kwaliteit van het koor.
De opkomst was behoorlijk, zij het minder dan gebruikelijk. Een aantal stoelen bleef onbezet. En toen gevraagd werd dat de Gentenaars de hand zouden opsteken deed minder dan een derde van de aanwezigen dat. Het andere derde waren... West-Vlamingen...
Samengevat: een prachtig koor dat schitterende vertolkingen bracht van de zeemansliederen. Misschien het repertorium eens aanvullen met Nederlandstalige zeemansliederen...
Wie meer informatie wenst over het Shanty koor van Blankenberge kan terecht op hun webstek: www.shantykoorblankenberge.be. En wat lezen we op deze webstek: "Naast de traditionals brengt het Shantykoor Blankerberge de typische Vlaamse zeemansliederen uit de roemruchte ijslandvaart".
Een vijftiental liederen zijn ook te beluisteren op de eerste CD van het koor. Ook hier staan enkele Nederlandstalige liederen op.
Eigenaardige programmatie voor Gent... zeer eigenaardig.... Zouden de geruchten toch waar zijn ?
PB
|