Wij waren met enkele leden van ons koor aanwezig op het Huldeconcert Emiel Hullebroeck in de Sint-Antoniuskerk (Louis Van Houttestraat) te Gentbrugge. We ontmoetten er ook heel wat vrienden uit andere verenigingen.
De organisatie berustte bij Jeugd en Muziek Gent (www.jeugdenmuziekgent.be). De liederen werden gezongen door bariton Paul Claus aan de piano begleid door Marc Matthys. Voor de presentatie zorgde An De Leenheer.
Het werd een overweldigende ervaring. Zelden hebben we een zanger met zoveel bezieling en geestdrift de prachtige liederen van onze meester Emiel Hullebroeck horen vertolken. Het kostte de aanwezigen zichtbaar veel zelfbeheersing om niet mee te zingen. Vooral onze Jan had het er erg moeilijk mee. Toen Paul Claus als laatste lied op het programma De Blauwvoet inzette was er geen houden meer aan. Het werd een door heel de zaal meegezongen dreunende Kerelslied. Paul Claus en Marc Matthys werden door het enthousiaste publiek bedankt met een minutenlange staande ovatie. En toen als toemaatje nog het intieme Hemelhuis op onnavolgbare wijze werd vertolkt bedankte het publiek met een tweede staande ovatie. Bedankt heren! Bedankt Jeugd en Muziek - Gent om toch nog eens aandacht te hebben voor ons wondermooie Vlaamse volksmuziek.
Over Emiel Hullebroeck
OVER EMIELHULLEBROECK
Emiel Hullebroeck (Gentbrugge, 20 februari 1878 Liedekerke, 26 maart 1965) was een Vlaams Componist en een vooraanstaand figuur in de Vlaamse romantische liedbeweging in de eerste helft van de 20ste eeuw.
Zijn composities omvatten zangspelen (onder andere Seppl, Knokkelbeen, Het meisje van Zaventem) en een zeer groot aantal volks-, strijd- en kunstliederen (onder andere Tinneke van Heule, Hemelhuis, De gilde viert, Marleentje, De Blauwvoet, Moederke alleen). Met talloze zangavonden en voordrachten propageerde hij het Vlaamse lied, dat voor hem niet alleen een artistieke heropleving tot doel had, maar ook de bewustwording van de nationale identiteit. Hij publiceerde hiertoe onder andere een Notenleer door het Volkslied en werkte mee aan de Vlaams Nationale Zangfeesten.
Hullebroeck was begaan met het sociaal statuut van de kunstenaar en stichtte het Genootschap der Vlaamsche componisten, de Federatie van Vlaamsche Kunstenaars en de Nationale Vereniging voor Auteursrechten (NAVEA), die in 1945 werd omgedoopt tot Belgische Auteurs Maatschappij.
Tijdens zijn reis door Nederlands-Indië (in de periode 1915-1916), welke in het teken stond van het volkslied, verzorgde hij 110 muziekavonden, zong zelf 2500 liederen en bestudeerde er de Indische muziek. Hij reisde ook door Zuid-Afrika en Noord-Amerika.
Enige publicaties
Muziekwarande (een door Hullebroeck gesticht tijdschrift, vanaf 1922tot 1931)
Oefenboek voor het muziekonderwijs (in vijf delen)
De notenleer door het lied (hierin beschrijft Hullebroeck het volkslied als grondslag voor het muziekonderwijs)
Twee bundels reisindrukken, waaronder Insulinde over Oost-Indië
Zang en strijd (memoires, 1952)
(Bron: Wikipedia)
24-11-2011
Sint-Ceciliafeest 2011 op 24-11-2011
SINT-CECILIAFEEST 2011
TEN HUIZE VAN TRAITEUR ANN VAN RENTERGHEM TE OOSTAKKER
Het was wel even zoeken om de weg te vinden naar de Wildebrakken 26. Gelukkig was er onze levende richtingaanwijzer Jan Driesen om ons in de juiste richting te loodsen. Zonder hem zou het reeds lang donker zijn geweest voor we aan het feestmaal konden beginnen. En de laatkomers zullen het geweten hebben. Ze reden een kwartuur doelloos rond tot wanneer Jan zich over hen ontfermde en zijn taak als "jalonneur" weer opnam. Dan U wel Jan.
Het is toch eens wat anders dan een etentje in een restaurant. De gezellige ruimte van het huis van Traiteur Ann van Renterghem en haar familie bracht ons onmiddellijk in een allerbest humeur. De tafel was mooi versierd, de bediening was opperbest en het eten overheerlijk. Wat moet dat meer zijn. En... met honger zijn we niet van tafel gegaan, met dorst evenmin. De familie kreeg van de aanwezigen op het einde van de feestmaal dan ook een warm en meer dan verdiend applaus.
De feestdis
Met dertig waren op ons Sint-Ceciliafeest. Als er te eten en te drinken valt (crisis of geen crisis) tekenen de Vlamingen present. Die bougondische roots nietwaar.
Aan Hendrik Swinnen, onze dirigent, en aan Claire van Moffaert, onze begeleidster, werd door het bestuur van het Emiel Hullebroeckkoor een geschenkt en een ruikertje aangeboden. Dit als dank en waardering voor hun wekelijkse inspanning om ons in de juiste toonaard te leren zingen. Dank U wel Hendrik en Claire.
De kussen werden gegeven door Marleen en door Ward Voor de foto kwam ik te laat
Het is een jaarlijkse traditie dat Antoinette van Rafelghem een versje voorleest gedurende het feestmaal. Gewoonlijk is het er één van eigen inspiratie. Dit jaar, waarschijnlijk ten gevolge van de slechte zomer, liet de inspiratie Antoinette in de steek en werd het een versje van een onbekende poëet.
Eveneens naar jaarlijkse gewoonte hield ere-senator Oswald van Ooteghem de tafelrede. Owald schetste de grote lijnen van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd van 1830 (een rampjaar voor Vlaanderen) tot vandaag. Honderd jaar lang weigerte de Belgische staat aan de Vlamingen een eigen universiteit. Het heeft water en bloed (letterlijk te nemen) gekost om onze elementaire rechten te bekomen. Vandaag hebben we een Vlaams Parlement en een Vlaamse Regering. Op de verworvenheden van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid hebben wij Vlamingen meer dan anderhalve eeuw moeten wachten.
En nog is de strijd niet ten einde. De transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel ondermijnen onze welvaart en de ekonomische toekomst van Vlaanderen en dus ook de welvaart en het welzijn van onze kinderen en kleinkinderen. Die transfers liggen veel hoger dan die van West-Duitsland naar Oost-Duitsland na de wedervereniging. Bovendien gebeuren ze zonder enige inspraak van Vlaanderen en de Vlamingen (uniek in de wereld).
Deze transfers bedragen minimum de jaarlijkse tegenwaarde van 28.000 sociale woningen. Wat betekent dat de Vlamingen, over de jaren heen, voor elke Waal een sociale woning hebben betaald. Beseffen de Vlamingen dit? Wij moeten hen ervan overtuigen dat enkel door ons lot in eigen handen te nemen wij onze toekomst kunnen veilig stellen. Wij mogen de moed niet laten zakken, geloven in onze toekomst en de strijd verder zetten.
Na het feestmaal werd er nog een uur gezongen... tot het reeds donker was. Samenvat: een geslaagd feest en... tot volgend jaar in Oostakker.
* * * *
20-11-2011
Optredens 2011
KALENDER 2011
Zaterdag 22 januari 2011
14.30 uur in het Reynaertcentrum Reinaertstraat 26 Gent
Nieuwjaarsreceptie SNEYSSENS
Programma
P012 Heimwee doet ons hart verlangen (Simons Preudhomme) SA1 Nooi van die velde ( Afrikaanslied)
D012 Ännchen von Tharau (Heinrich Albert Friedrich Silcher) P058 Het vendel moet marcheren (samenzang) D014 Muss i denn zum Städtele hinaus (Uit Schwabenland)
Pauze
P123 Vikingerlied (samenzang) D008 Wahre Freundschaft ( Duitse melodie) P112 Groet onze vaan (-) P072 Lied van het Vlaams Legioen (Bert Peleman Karel de Brabander) (samenzang) P30/2 De Vlaamse Leeuw (samenzang)
De Lijn : bus nrs. 3 - 17 - 18 - Halte Seghersplein (Kerk Sint-Jan Baptist).
* * *
11 juli-viering VOS-OVL
Zondag 10 juli 2011 om 14 u. 30
Dienstencentrum Gentbrugge
P106 Vlaanderen, geheiligde grond (V. Van den Maele Gaston Feremans) P 191 Vlaanderen herrijst (Anton van Wilderode Renaat Veremans) P 192 Kempen O land (E. De Ridder A. Preudhomme) P 124 Het lied van Nele (J. De Maegt E. Hullebroeckkoor) P 098 Jutho ( Willem van Saeftingen) (W. Gijsels A. Meulemans) P 016 In Vlaanderen blinkt de hemel blauw (Guido Gezelle Okt. De Hovre) P 093 Ik wist niet (H. Broeckaert J. Van Hoof) P 30/2 De Vlaamse Leeuw (Hip. Van Peene Karel Miry)
* * *
Zondag 21 augustus 2011
IJzerwake
A. Tijdens de mis:
K040: Zingt een nieuw lied voor de Heer (Zangbundel ZJ 503) [refrein in Canon] K039: Ik wandel door Gods seizoenen (F.v.d. Wouwer Vic Nees) [ si geen simol! Strofen afwisselen] K021: Lieve Vrouwe van ons land (L. Monden A. Meulemans) [3 strofen] P30/1 Gebed voor het vaderland (G.R. Pirijns G. Feremans)
B. Tijdens de Wake:
P022: Lied van mijn land (A. Van Wilderode Ingnace de Sutter) [2 of 3 strofen] P158: Were di (E. De Ridder A. Preudhomme [3 strofen; refrein eenstemmig] P059: Wij zijn bereid (R. Lammens Jef Tinel [3 strofen] P017: Dit is de tijd (B. Broes M. Cools) [4 strofen]
C. Slot: De drie Nationale liederen:
P30/3: De Stem van Suid - Afrika C.J. Langenhoven M.L.De Villiers P30/2: De Vlaamse Leeuw (H. Peene K. Miry) P30/4: Wilhelmus (Filips van Marnix van Sint-Aldegonde - ---)
* * *
Zaterdag 5 NOVEMBER 2011 DODENHULDE Trouwzaal Dienstencentrum Gentbrugge
14.00 uur
PROGRAMMA
Verwelkoming van de aanwezigen door Jacques De Groeve
Dodenappel door Jacques De Groeve (lijst der overleden leden)
Hullebroeckkoor:
a) Vaarwel mijn broeder K003 b) Ik had een wapenbroeder P 073
4. In Memoriam Dries De Mulder door Wilfried Aers
5. Roni Ranke draagt vier vaderlandse gedichten voor:
a) De idealist b) Bid voor Vlaanderen c) Waarvoor ik ijver d) Brabant Vlaamse grond
6. In Memoriam Eric Crommelynck door Guido Moons
7. Hullebroeckkoor:
a) Brabant P 248 b) Dit is de tijd P 017
8. Slotwoord door Jacques De Groeve en uitnodiging voor de receptie
9. Samenzang:
a) Klokke Roeland P 024 b) Vlaamse Leeuw P 30/2
* * *
DONDERDAG 24 NOVEMBER 2011 12.00 UUR
SINT-CECILIAFEEST
WILDE BRAKKE 26 TE OOSTAKKER
Menu
Ontvangst met glaasje Cava en hapje * Sint-Jacobsschelp prestige * Ardeens everzwijngebraad met jagerssaus - seizoengarnituur - kroketten * Creme brulée van callebautchocolade *
Inbegrepen
Aangepaste wijnen, bruisend en niet-bruisend water aan tafel * Koffie of thee *
PRIJS: 30 euro Inschrijven tot 16 november 2011
De Lijn: bus 76-77-78 (Sint-Pieters-Station, Zuid, Dampoort) tot Restaurant Colmar bus 38 (Korenmarkt, Dampoort) tot de Groenstraat
* * *
Dinsdag 13 december 2011 om 14.00 uur Vl@s Sint-Amandsberg Kring Westveld (Heilig Kruisplein 10 Sint-Amandsberg)
P 001 Vlaamse Ardennen (O. Waegeman - E. Hullebroeck) P 004 Pintje Klinken (J. Lesage - A. Preudhomme) P 009 Het Lied der Vlamingen (Emmanuel Hiel- Peter Benoit) P 042 O Lied (Lode Lichte - Dan Clement) P 064 De Kempen (J. Dumoulin - E. Hullebroeck) P 052 Gent (E. Hiel - L. Vangheluwe) P 008 Laat ons liefste samen varen (Bert Peleman - A. Preudhomme) P 044 Als moeder zong (Jozef Simons - Lodewijk De Vocht P 065 Vlaanderen (Willem Gijsels Renaat Veremans) P 070 Daar is een Lied (Servaas Daems Benedikt Raes) P 079 Mijn Heerlijk Kempenland (Eugeen De Ridder A. Preudhomme) D 008 Wahre Freundschaft
De Lijn: 17 - 18 Halte Heiveldstraat-Heilig Kruiplein.
* * *
DONDERDAG 22 DECEMBER 14.00 UUR KERSTMARKT GENT
027 O Kerstnacht schooner dan de daeghen ( Vondel - ---) 028 Eer zij god in onze dagen ( W. Barnard - Frans volkslied ) 029 Een kint gheboren kin Bethlehem ( -) 031 Kerstliedje ( L. Coune - L. Coune ) 033 Kerstnacht ( ---- - Adolf Adam ) 039 Wiegelied der herders ( J.O. Vanderstap - J.O. Vanderstap ) 040 Vlaamse herderkens ( P. Nuten E. Hullebroeck ) 042 Kom, kom zet uw harte ( ---- - G.E. Händel ) 003 De herderkens lagen bij nachte ( Van onbekende oorsprong ) 002 Adeste ( Van onbekende oorsprong ) 010 Maria die zoude naar Bethlehem gaan ( Uit: De Coussemaeker Uit: Het prieel ) 011 Nu zijt wellekome ( 14de eeuw Bewerking L. Van Dessel 007 Hoe leit dit kindeke (Johannes Berckelaers) 001 Kerstliedje (Verniers Hullebroeck) 012 Hoort nu de feestklokken ( Volkslied 18025 Bewerking R. Vanstreels ) 014 Rondeel der Herders ( H. Peenen Uit Catalonië ) 015 Kerstzang ( Laurette Bosteels Jan Douliez ) 016 Susa Nina ( Jozef Simons A. Preudhomme ) 017 Op kerstdag: klee, klee klokske ( René De Clercq E. Hullebroeck ) 018 Herders Hij is geboren ( Begin 17de eeuw ) 019 Nu is die roe van Jesse ghebloeyt ( Oud Liederboek Brugge 1651 ) 021 Kerstmis aan de Leie ( --- - Jan Douliez ) 022 Stille Nacht ( Jozef Mohr - Frans Grüber 1818 ) 024 Kerstnacht die schone ( E. De Ridder - A. Preudhomme ) D 008 Wahre Freundschaft P 052 Gent ( Zijt gij niet meer heden )
* * *
Kerstfeest Broederband Parochiecentrum Reinaert Dinsdag 27 december 2011 14.00 uur
A 003 De herderkens lagen bij nachte ( Oudnederlands 17de eeuw bewerkt L.van Dessel) A 044 A Kerstwiegeliedje ( wordt uitgedeeld tijdens de repetitie) A 010 Maria die zoude naar Bethlehem gaan ( Edmond De Coussemaker - ZuidVlaanderen Fr.) P 001 Vlaamse Ardennen ( O . Waegeman E. Hullebroeck ) P 070 Daar is een lied ( Servaas Daems Benedikt Raes) P 036 Mijn land is Vlaanderen ( Willem Gyssels Renaat Veremans)
P 053 Broederbandlied ( W. Hermans Wies Pee ) P 074 Daar is maar één Vlaanderen ( R. De Clercq- J. Van Hoof) P 135 O Mijn Kempen ( E. De Ridder A. Preudhomme) P 138 O Nachtegaaltje ( Dries De Hollander L. Dieltjiens) P 126 Het lied van de smid ( ( F.Liekens F. Andelhof ) P 012 Heimwee doet ons hart verlangen ( J. Simons A. Preudhomme ) P 30/2 De Vlaamse Leeuw ( H. Van Peenen K. Miry)
* * *
08-11-2011
Beeld van Tineke van Heule te Gentbrugge (2)
Ons koorlid en gemeenteraadslid te Gent, Wis Versyp, ontving bovenstaand antwoord op haar schriftelijke vraag m.b.t. het beeld van Tinneke Van Heule te Gentbrugge.
07-11-2011
Beeld van Tineke van Heule te Gentbrugge (1)
VERWAARLOOSDE TOESTAND VAN HET BEELD VAN TINEKE VAN HEULE TE GENTBRUGGE
Jan de Moor, gewezen gemeenteraadslid van Gentbrugge en lid van onze Facebookgroep, richtte onderstaand schrijven aan de Lieven De Caluwe, schepen van cultuur van de stad Gent.
Jan De Moor tussen Paul Blyweert en Ria Goossenaerts op de receptie na de Dodenhulte van de Vlaams-Nationale Verenigingen te Gentbrugge op zaterdag 5 november 2011
Gent 7.11.2011
Aan de heer Lieven De Caluwe,
Schepen van Cultuur,
Betreft: verwaarloosde toestand beeld van Tineke van Heule
Voor de fusie werd door de gemeenteraad van Gentbrugge, in het kader van de festiviteiten met zustergemeente Heule bij Kortrijk. een beeld van de Gentbrugse beeldhouwer Luc Van Parys, schoonzoon van oud-burgemeester Prof. Dr. V. Evrard, geplaatst op de hoek Braemkasteelstraat- Emiel Verhaerenlaan Gentbrugge in herinnering aan de in Gentbrugge geboren en begraven liedercomponist Emiel Hullebroeck
Na jaren verwaarlozing heeft zich op het beeld een vieze gele patina gevormd (zie fotobijlage).Het eertijds verzorgde lavendelplantsoentje is verworden tot een verwaarloosd plekje wild gras.
Na de recente naamsverdwijning van de befaamde Academie voor Kunsten Emiel Hullebroeck te Gentbrugge valt ook deze verwaarlozing vele inwoners zwaar.
Vandaar mijn vraag aan het College om aan de Plantsoendienst opdracht te geven het sobere beeld een grondige opfrisbeurt te geven en het bloemenplantsoen in het voorjaar te herbeplanten.
Ons koorlid en gemeenteraadslid Wis Versyp stelde in verband met de toestand van het beeld van Tineke onderstaande schriftelijke vraag aan de betrokken schepen
S T A D G E N T
GEMEENTERAAD
S C H R I F T E L I J K E V R A A G
Naam van het raadslid: Wis Versyp
Vraag bestemd voor: schepen Decaluwé
Telefoonnummer waarop het raadslid voor bijkomende inlichtingen bereikt kan worden:
09/329.58.52
Omschrijving van de vraag: verwaarloosde staat standbeeld Tineke van Heule (Gentbrugge)
Op de hoek Braemkasteelstraat- Emiel Verhaerenlaan staat het standbeeld Tineke van Heule. Dit beeld is van de hand van de Gentbrugse beeldhouwer Luc Van Parys (schoonzoon van oud-burgemeester van Gentbrugge, Prof. Dr. V. Evrard). Dit beeld, Tineke van Heule, herinnert aan de in Gentbrugge geboren en begraven toondichter Emiel Hullebroeck.
Dit beeld staat er zwaar verwaarloosd bij. In de loop der jaren heeft zich immers op het beeld een vieze gele patina gevormd (zie foto als bijlage). Het eertijds verzorgde lavendelplantsoen is verworden tot een plek wild gras. Na de recente naamsverdwijning van de befaamde Academie voor Kunsten Emiel Hullebroeck te Gentbrugge valt ook deze verwaarlozing vele inwoners zwaar.
Is de schepen op de hoogte van deze zware verwaarlozing?
Heeft het bestuur inmiddels actie ondernomen om het standbeeld en het (lavendel)perkje grondig op te frissen of heraan te planten?
Subject: RE: Standbeeld Tineke van Heule, Gentbrugge - ok - ref. 11-3906 - Kl. Braemkasteelstraat 1 - TE
Beste heer De Moor
Onze medewerkers hebben het plantsoen rond het beeld van Tineke Van Heule in de 2 de week van november opgekuist.
Momenteel groeien er 3 soorten vaste planten. Aangezien de lavendel niet zo goed gedijt in de schaduw van de boom, zullen we deze verwijderen en vervangen door een Geraniumsoort. We plannen deze werken in de loop van de komende winter/voorjaar nadat de bestelde planten zijn geleverd.
In één van de komende weken zullen onze medewerkers een 500 tal Narcissusbollen planten rond het standbeeld. Deze zullen in het voorjaar voor een ware bloemenpracht zorgen en het beeld in de kijker zetten.
Onze dienst is niet verantwoordelijk voor het beheer van standbeelden of monumenten, ook al staan ze in groenzones. Ik stuur deze mail daarom ook door naar Tineke De Sutter van de Dienst Onderhoud Gebouwen.
Met vriendelijke groeten
Tania Eeckman
Hoofdcontroleur
Groendienst - Departement Milieu, Groen en Gezondheid - Stad Gent
Bezoekadres: Ferdinand Lousbergskaai 32, 9000 Gent
Hiermede wil ik U hartelijk dank voor uw positief antwoord i.v.m. mijn vraag in zake het beeld Tineke van Heule.
Als nu ook de Dienst Onderhoud Gebouwen in actie schiet ben ik op mijn wensen bediend.
Ik zal niet nalaten een foto van het mooie resultaat op te sturen.
Met vriendelijke groeten,
Jan De Moor
-----------------
06-11-2011
Oefenprogramma vanaf donderdag 10 november 2011
OEFENPROGRAMMA VANAF DONDERDAG 10 NOVEMBER 2011
Meebrengen:
1. Liederen voor optreden Vl@s te Sint-Amandsberg Kring Westveld om 14.00 uur op dinsdag 13 december 2011
P 001 Vlaamse Ardennen (O. Waegeman - E. Hullebroeck) P 004 Pintje Klinken (J. Lesage - A. Preudhomme) P 009 Het Lied der Vlamingen (Emmanuel Hiel- Peter Benoit) P 042 O Lied (Lode Lichte - Dan Clement) P 064 De Kempen (J. Dumoulin - E. Hullebroeck) P 052 Gent (E. Hiel - L. Vangheluwe) P 008 Laat ons liefste samen varen (Bert Peleman - A. Preudhomme) P 044 Als moeder zong (Jozef Simons - Lodewijk De Vocht P 065 Vlaanderen (Willem Gijsels Renaat Veremans) P 070 Daar is een Lied (Servaas Daems Benedikt Raes) P 079 Mijn Heerlijk Kempenland (Eugeen De Ridder A. Preudhomme) D 008 Wahre Freundschaft
2. De kerstliederen voor de Kerstmarkt te Gent Donderdag 22 december 2011 14.00 uur
027 O Kerstnacht schooner dan de daeghen ( Vondel - ---) 028 Eer zij god in onze dagen ( W. Barnard - Frans volkslied ) 029 Een kint gheboren kin Bethlehem ( -) 031 Kerstliedje ( L. Coune - L. Coune ) 033 Kerstnacht ( ---- - Adolf Adam ) 039 Wiegelied der herders ( J.O. Vanderstap - J.O. Vanderstap ) 040 Vlaamse herderkens ( P. Nuten E. Hullebroeck ) 042 Kom, kom zet uw harte ( ---- - G.E. Händel ) 003 De herderkens lagen bij nachte ( Van onbekende oorsprong ) 002 Adeste ( Van onbekende oorsprong ) 010 Maria die zoude naar Bethlehem gaan ( Uit: De Coussemaeker Uit: Het prieel ) 011 Nu zijt wellekome ( 14de eeuw Bewerking L. Van Dessel 007 Hoe leit dit kindeke (Johannes Berckelaers) 001 Kerstliedje (Verniers Hullebroeck) 012 Hoort nu de feestklokken ( Volkslied 18025 Bewerking R. Vanstreels ) 014 Rondeel der Herders ( H. Peenen Uit Catalonië ) 015 Kerstzang ( Laurette Bosteels Jan Douliez ) 016 Susa Nina ( Jozef Simons A. Preudhomme ) 017 Op kerstdag: klee, klee klokske ( René De Clercq E. Hullebroeck ) 018 Herders Hij is geboren ( Begin 17de eeuw ) 019 Nu is die roe van Jesse ghebloeyt ( Oud Liederboek Brugge 1651 ) 021 Kerstmis aan de Leie ( --- - Jan Douliez ) 022 Stille Nacht ( Jozef Mohr - Frans Grüber 1818 ) 024 Kerstnacht die schone ( E. De Ridder - A. Preudhomme ) D 008 Wahre Freundschaft P 052 Gent ( Zijt gij niet meer heden )
3. Liederen voor Kerstfeest Broederband Parochiecentrum Reinaert Maandag 26 december 2011 14.00 uur
A 003 De herderkens lagen bij nachte ( Oudnederlands 17de eeuw bewerkt L.van Dessel) A 044 A Kerstwiegeliedje ( wordt uitgedeeld tijdens de repetitie) A 010 Maria die zoude naar Bethlehem gaan ( Edmond De Coussemaker - ZuidVlaanderen Fr.) P 001 Vlaamse Ardennen ( O . Waegeman E. Hullebroeck ) P 070 Daar is een lied ( Servaas Daems Benedikt Raes) P 036 Mijn land is Vlaanderen ( Willem Gyssels Renaat Veremans)
P 053 Broederbandlied ( W. Hermans Wies Pee ) P 074 Daar is maar één Vlaanderen ( R. De Clercq- J. Van Hoof) P 135 O Mijn Kempen ( E. De Ridder A. Preudhomme) P 138 O Nachtegaaltje ( Dries De Hollander L. Dieltjiens) P 126 Het lied van de smid ( ( F.Liekens F. Andelhof ) P 012 Heimwee doet ons hart verlangen ( J. Simons A. Preudhomme ) P 30/2 De Vlaamse Leeuw ( H. Van Peenen K. Miry)
* * *
05-11-2011 Jaarlijkse Dodenhulde te Gentbrugge
DODENHULDE
Zaterdag 5 november 2011 Trouwzaal Dienstencentrum Gentbrugge
Jaarlijks, tussen Allerheiligen en 11 november, herdenken de Vlaams-Nationale verenigingen van Gent hun geliefde overledenen. De trouwzaal van het Dienstencentrum van Gentbrugge was volgelopen voor deze steeds ontroerende herdenking.
De plechtigheid begon met de voorlezing door Jacques De Groeve van de lijst van de overleden leden sinds 1 november 2010. Opnieuw een lange lijst; de vergrijzing neemt ook in snel tempo toe onder de "oudstrijders" van de Vlaamse Beweging.
Dit jaar werd een speciale hulde gebracht aan twee "monumenten" van de Vlaamse Beweging in het Gentse.
Ere-senator Wilfried Aers bracht een In Memoriam Dries De Mulder, de "stille werker", de trouwe onbaatzuchtige militant van zovele Vlaams-Nationale verenigingen .
Guido Moens, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging bracht een In Memoriam Eric Crommelynck, de aktivist leider van TAK, wiens naam verbonden zal blijven aan de strijd voor het behoud van Voeren en zovele andere akties.
Aan de weduwen van beide overleden Vlaamsnationalisten werd een ruiker aangeboden om hulde te brengen aan hun onvoorwaardelijke trouw aan hun overleden echtgenoot en aan hun gemeenschappelijk ideaal.
Ons koor zong: Vaarwel mijn broeder en Ik had een wapenbroeder.
Roni Ranke droeg vier vaderlandse gedichten voor: de Idealist, Bid voor Vlaanderen, Waarvoor ik ijver en Brabant Vlaamse Grond.
Ons koor zong: Brabant en Waar is de tijd?
De plechtigheid werd besloten met het zingen van Kokke Roeland en De Vlaamse Leeuw.
Dan was een tijd voor een drankje en een hapje en werd er nog lang nagepraat.
05-11-2011
05-11-2011 Hulde aan het graf van Emiel Hullebroeck
HULDE AAN HET GRAF VAN EMIEL HULLEBROECK
Zaterdag 5 november 2011 Kerkhof Genbrugge
Het is nu stilaan een traditie geworden. Op zaterdag 5 november bracht een delegatie van het Emiel Hullebroeckkoor haar jaarlijkse bloemenhulde aan het graf van Emiel Hullebroeck. Zo willen wij er toe bijdragen dat deze grote Vlaamse toondichter niet wordt vergeten.
Dat dit meer dan ooit nodig is blijkt uit het feit dat de muziekakademie Emiel Hullebroeck van Gentbrugge werd "omgedoopt" in "de Kunstbrug"; kwestie van "mee te zijn met zijn tijd". Arm Vlaanderen.
Wij zongen alvast bij het graf van onze geliefde toondichter zijn "Blauwvoet".
Mariette, Rachel, Antoinette en Gilberte wachten op de voltallige delegatie
Bloemenhulde door Paul
Bloemenhulde door Jan
Onze delegatie bij het graf van Emiel Hullebroeck Jan - Cecile - Hendrik Rachel - Mariette - Gilberte - Antoinette
Onze delegatie bij het graf van Emiel Hullebroeck Paul - Jan - Cecile Rachel - Mariette - Gilberte - Antoinette
06-10-2011
Huldeconcert Emiel Hullebroeck op 27-11-2011 te Gentbrugge
Zondag 27 november 2011 om 15u
Sint-Antoniuskerk Louis Van Houttestraat te Gentbrugge
Hulde aan Emiel Hullebroeck
Liedrecital met Paul Claus, bariton en Marc Mattys, piano. Presentatie An De Leenheer.
Cultuur is een belangrijk element in onze samenleving. Vlaamse componisten hebben daar een prominente rol in gespeeld. Hun muziek in ere houden is een opdracht die we niet uit de weg mogen gaan. Vandaar dat we met Jeugd en Muziek Gent dit waardevol initiatief ten volle willen waarmaken. Emiel Hullebroeck heeft een omwenteling teweeg gebracht in verband met muziek-educatie weliswaar in zijn tijd. De muziekacademie in Gentbrugge heeft lange tijd terecht zijn naam gedragen.
Bariton Paul Claus - zelf Gentbruggenaar - heeft het initiatief genomen voor dit liedrecital dat een hulde wil brengen aan deze in Gentbrugge geboren componist. Aan de piano zal Marc Matthijs hem begeleiden, Marc heeft trouwens zijn eerste muzieklessen in Gentbrugge gekregen en is nu directeur van het conservatorium in Kortijk.
Tickets in voorberkoop: 12 euro; -26 jaar: 8 euro; -12 jaar: gratis. Aan de kassa: 15 euro. Ticketreservatie Tel.: 09 2321345 of per e-post: jmgent@skynet.be
* * *
04-10-2011
Oefenprogramma vanaf 29-09-2011
OEFENPROGRAMMA VANAF DONDERDAG 29 SEPTEMBER 2011
Meebrengen:
1. Liederen voor Dodenherdenking op 5 november 2011 te Gentbrugge (Trouwzaal) opm 14.00 uur
a) Vaarwel mijn broeder K003 b) Ik had een wapenbroeder P 073a) Brabant P 248 b) Dit is de tijd P 017 a) Klokke Roeland P 024 b) Vlaamse Leeuw P 30/2
2. Liederen voor optreden Vl@s te Sint-Amandsberg Kring Westveld om 14.00 uur op dinsdag 13 december 2011
P 001 Vlaamse Ardennen (O. Waegeman - E. Hullebroeck) P 004 Pintje Klinken (J. Lesage - A. Preudhomme) P 009 Het Lied der Vlamingen (Emmanuel Hiel- Peter Benoit) P 042 O Lied (Lode Lichte - Dan Clement) P 064 De Kempen (J. Dumoulin - E. Hullebroeck) P 052 Gent (E. Hiel - L. Vangheluwe) P 008 Laat ons liefste samen varen (Bert Peleman - A. Preudhomme) P 044 Als moeder zong (Jozef Simons - Lodewijk De Vocht P 065 Vlaanderen (Willem Gijsels Renaat Veremans) P 070 Daar is een Lied (Servaas Daems Benedikt Raes) P 079 Mijn Heerlijk Kempenland (Eugeen De Ridder A. Preudhomme) D 008 Wahre Freundschaft
3. De kerstliederen voor de Kerstmarkt te Gent Donderdag 22 december 2011 14.00 uur
027 O Kerstnacht schooner dan de daeghen ( Vondel - ---) 028 Eer zij god in onze dagen ( W. Barnard - Frans volkslied ) 029 Een kint gheboren kin Bethlehem ( -) 031 Kerstliedje ( L. Coune - L. Coune ) 033 Kerstnacht ( ---- - Adolf Adam ) 039 Wiegelied der herders ( J.O. Vanderstap - J.O. Vanderstap ) 040 Vlaamse herderkens ( P. Nuten E. Hullebroeck ) 042 Kom, kom zet uw harte ( ---- - G.E. Händel ) 003 De herderkens lagen bij nachte ( Van onbekende oorsprong ) 002 Adeste ( Van onbekende oorsprong ) 010 Maria die zoude naar Bethlehem gaan ( Uit: De Coussemaeker Uit: Het prieel ) 011 Nu zijt wellekome ( 14de eeuw Bewerking L. Van Dessel 007 Hoe leit dit kindeke (Johannes Berckelaers) 001 Kerstliedje (Verniers Hullebroeck) 012 Hoort nu de feestklokken ( Volkslied 18025 Bewerking R. Vanstreels ) 014 Rondeel der Herders ( H. Peenen Uit Catalonië ) 015 Kerstzang ( Laurette Bosteels Jan Douliez ) 016 Susa Nina ( Jozef Simons A. Preudhomme ) 017 Op kerstdag: klee, klee klokske ( René De Clercq E. Hullebroeck ) 018 Herders Hij is geboren ( Begin 17de eeuw ) 019 Nu is die roe van Jesse ghebloeyt ( Oud Liederboek Brugge 1651 ) 021 Kerstmis aan de Leie ( --- - Jan Douliez ) 022 Stille Nacht ( Jozef Mohr - Frans Grüber 1818 ) 024 Kerstnacht die schone ( E. De Ridder - A. Preudhomme ) D 008 Wahre Freundschaft P 052 Gent ( Zijt gij niet meer heden )
Op 26 augustus 2011 werd Jan Driesen 80 jaar. Hij werd geboren op 26 augustus 1931.
Jan zorgt in het Emiel Hullebroeckkoor voor "de logistiek": partituren, liederteksten, begeleidingen, enz. enz.
Gedurende de repetitie van donderdag 8 september l.l. vierden we Jan met, zoals het een koor past, een gelegenheidslied. En Jan trakteerde...
Nog vele vele jaren wensen we je Jan.
Wie naar het toilet was staat er niet bij.
* * *
24-08-2011
Oefenprogramma vanaf donderdag 25 augustus 2011
Oefenprogramma vanaf donderdag 25 augustus 2011
A. Oefenliederen
P 001: Vlaamse Ardennen (O. Waegeman - E. Hullebroeck) P 009: Het Lied der Vlamingen (E. Hiel - Peter Benoit) P 011: Amoureus Liedekijn (J. Frère - A. Meulemans) P 014: k Heb dit land zo lief (P. Van Leeuwen - Armand Beliën) P 017 Dit is de tijd (Bert Broes - Miel Cools) P 018: Geen zoeter stem (L. Lambrechts - Lode De Vocht) P 021: Dag lieve juffrouw lente (L. Verbeeck - A. Preudhomme) P 026: Levensvreugde (Tijl van Brabant - E. Hullebroeck) P 031: Jan mijne man (Gentse volkswijze uit 1838) P 032: Jan De Mulder (Overlevering uit Vlaanderen - G. Kalff) P 033: Den uil die op den p (Chants populaires des Flamands de France 1856 - bew. L. van Dessel) P 034: Deftig drinklied (Tijl Van Brabant - E. Hullebroeck) P 039: Houden van (J. Dreesen - Miel Cools) P 041: Edelweiss (Kapitein - Richard Rodgers) P 043: O Eedle Musica (E.Geibel - E. Geibel) P 047: De Wachter aan de IJzer (Jo Deensen - Bert Gevaert) K 005: k Heb gehoord van een ( - - Uit Rusland) K 017: Vrede, de wereld vraagt (Onbekend) K 028: Laat mijn ziel dragen (Wies Moens - J. De Brandere) SA17: Die zweep het geklap (- - W. Kittredge) SA23: Die kat kom weer (-) SA24: Zo veel groete stuur ek (T.W. Jandrell - A. Preudhomme) D019: Lorelei (-) P50: Schoon lieveke (Uit Brabant) P149: De heide bloeit (Jozef Simons - A. Preud'homme) P274: Het Mandellied (Pieter Denys - Emiel Clais)
B. Kerstliederen027 O Kerstnacht schooner dan de daeghen ( Vondel - ---) 028 Eer zij god in onze dagen ( W. Barnard - Frans volkslied ) 029 Een kint gheboren kin Bethlehem ( -) 031 Kerstliedje ( L. Coune - L. Coune ) 033 Kerstnacht ( ---- - Adolf Adam ) 039 Wiegelied der herders ( J.O. Vanderstap - J.O. Vanderstap ) 040 Vlaamse herderkens ( P. Nuten E. Hullebroeck ) 042 Kom, kom zet uw harte ( ---- - G.E. Händel ) 003 De herderkens lagen bij nachte ( Van onbekende oorsprong ) 002 Adeste ( Van onbekende oorsprong ) 010 Maria die zoude naar Bethlehem gaan ( Uit: De Coussemaeker Uit: Het prieel ) 011 Nu zijt wellekome ( 14de eeuw Bewerking L. Van Dessel 007 Hoe leit dit kindeke (Johannes Berckelaers) 001 Kerstliedje (Verniers Hullebroeck) 012 Hoort nu de feestklokken ( Volkslied 18025 Bewerking R. Vanstreels ) 014 Rondeel der Herders ( H. Peenen Uit Catalonië ) 015 Kerstzang ( Laurette Bosteels Jan Douliez ) 016 Susa Nina ( Jozef Simons A. Preudhomme ) 017 Op kerstdag: klee, klee klokske ( René De Clercq E. Hullebroeck ) 018 Herders Hij is geboren ( Begin 17de eeuw ) 019 Nu is die roe van Jesse ghebloeyt ( Oud Liederboek Brugge 1651 ) 021 Kerstmis aan de Leie ( --- - Jan Douliez ) 022 Stille Nacht ( Jozef Mohr - Frans Grüber 1818 ) 024 Kerstnacht die schone ( E. De Ridder - A. Preudhomme ) D 008 Wahre Freundschaft P 052 Gent ( Zijt gij niet meer heden )