Het bestuur van Sneyssens: René Bogaert (voorzitter),
Oswald Crommelynck (penningmeester), Oswald Van
Ooteghem (secretaris), Dora Thys-Van den Audenaerde
(verslaggeefster), Vic Duyck en Lucie Lefever (leden)
midden ons koor onder de leeuwenvlag.
NIEUWJAARSCONCERT VAN HET
EMIEL HULLEBROECKKOOR
OP ZATERDAG 19 JANUARI 2008
IN HET LOKAAL REINAERT
VOOR
VRIENDENKRING SNEYSSENS
De zaal liep vol voor het jaarlijks nieuwjaarsconcert van het Emiel
Hullebroeckkoor van Vriendenkring Sneyssens.
Na de verwelkoming door de voorzitter van Sneyssens René Bogaert volgden
de traditionele nieuwjaarswensen (met drankje) door eresenator Oswald van
Ooteghem. Een toast werd uitgebracht op het zetten van belangrijke stappen
op de weg naar een autonoom Vlaanderen in 2008.
Voor ons optreden kregen de leden van Sneyssens nog het financieel verslag van penningmeester Oswald Crommelynck en het activiteitenverslag van secretaris
Oswald van Ooteghem. Met gemiddeld honderd aanwezigen per activiteit en een
begroting méér dan in evenwicht is dit wat men een bloeiende vereniging
mag noemen.
Er nog even aan herinneren dat Vriendenkring Sneyssens werd opgericht
in 1951 als vriendenkring en hulporganisatie voor de oud-oostfrontstrijders.
De vriendenkring heeft belangrijke sociale functies vervuld zoals de
ondersteuning van de families van gesneuvelde en verminkte vrijwilligers,
de aanschaf van prothesen, financiële, psychologische- en morele
ondersteuning. Dit alles gefinancierd door eigen bijdragen van leden en
en vrienden. Ontelbaar zijn zij die dankzij een zelden geziene solidariteit
en kameraadschap hebben kunnen overleven in de zeer moeilijke
naoorlogse periode.
Ik was gedurende mijn studententijd te Gent te gast bij tal van door de
repressie getroffen gezinnen en werd vooral bij de oud-oostfrontstrijders
getroffen door de hartverwarmende solidariteit. Solidariteit en
kameraadschap die tot de dag van vandaag onaangetast zijn gebleven ook
al is men verschillende wegen gegaan. Misschien worden in het
voortdurende aanschijn van de dood sterkere banden gesmeed
En dan was het aan ons. Het commentaar (op tekst van Oswald van Ooteghem)
bij de verschillende liederen werd gebracht door onze professionele voorzegger
Guido Vandoninck.
PROGRAMMA
Beste Vlaamse vrienden,
Het Emiel Hullebroeckkoor van het Vlaams Verbond voor Gepensioneerden heeft het genoegen om Vriendenkring Sneyssens opnieuw te vergasten op een nieuwjaarsconcert.
Het zijn liederen uit de heerlijke tijd van de jeugdbeweging. Ze getuigen van een romantisch idealisme en van een Groot-Nederlandse en Vlaams-nationalistische overtuiging, eigen aan die periode.
Het is niet onze bedoeling om naar het verleden terug te keren, we moeten immers oog hebben voor de realiteit van vandaag en voor het Vlaanderen van morgen. Maar op een dag als vandaag mogen we toch met een vleugje nostalgie terugdenken aan onze jeugd.
Als eerste lied zingen wij over onze vlag, die geen andere kan zijn dan de zwarte leeuw op het gele veld. Luister nu naar het mooie lied:
GROET ONZE VAAN
Het volgende lied is van Ferdinand Vercnocke en Gaston Feremans. Het is een pleidooi voor directe democratie. We willen niet dat een kleine kliek volksvreemde Franstalige edellieden en bankiers de lakens uitdeelt in Vlaanderen. De tekst is duidelijk: Volk hoort de wet en volk de macht. Volk wil volk regeren! We zingen voor u:
DIETSE JEUGD
Nu volgt het verhaal van de trommeljongen die, zoals destijds bij de landsknechten, ten strijde trekt. Hij loopt vooraan en met zijn trommel vuurt hij de soldaten aan, tot hij zelf getroffen wordt. Hoe vaak hebben we die melodie niet gezongen en velen van ons hebben het avontuur zelf beleefd, zoals wijlen Ortair Uyttersprot, de voorzitter van Sneyssens, die zelf niet kon zingen, maar telkens weer de wens uitte die monotone melodie te mogen aanhoren. Het Hullebroeckkoor zingt nu:
DE TROMMELKNAAP
In tegenstelling tot wat sommigen beweren was er altijd een groot sociaal engagement in de Vlaamse beweging. Mogen wij herinneren aan de slogan: Sociaal en federaal die altijd het leidmotief is geweest van de naoorlogse Vlaams-nationalistische politiek. De Vlaamse beweging is altijd een emancipatorische strijd geweest voor de verheffing van de kleine Vlaamse man tegen de franskiljonse bourgeoisie, tegen de allesoverheersende invloed van het Frans in leger, gerecht, hoger onderwijs, administratie en financiën. Grote figuren als Lodewijk De Raet, Lieven Gevaert en Priester Daens gaven een gezicht aan die strijd voor arbeid en brood. Daarom zingen we nu het lied:
ERE DEN ARBEID
Sneyssens heeft als geliefkoosde bestemming voor uitstappen Frans Vlaanderen. Telkens als we door het schitterend landschap van de Moeren, de Zuid-Vlaamse heuvels of Kaap Griz-nez en Kaap Blanc-nez : - (Kaap Grijs Neus en Kaap Wit Neus) - rijden betreuren we het dat de Fransen ons in tientallen oorlogen het mooiste deel van ons vaderland hebben ontstolen. Een van de verdedigers van Frans-Vlaanderen was Nicolaas Zannekin uit Lampernisse. Hij voerde een leger aan van boeren en ambachtslui uit Veurne, Sint-Winoksbergen, Belle en Poperinge. Op 23 augustus 1328 werden de Vlamingen bij Kassel verslagen door een sterk Frans leger. 3200 Vlamingen sneuvelden en Frankrijk nam op gruwelijke wijze wraak tegen de opstandelingen. Het was een van de donkerste bladzijden uit onze geschiedenis. Ter nagedachtenis van Zannekin en zijn medestrijders zingt het koor:
STORMVOGELS
In 1827 werd in München Charles de Coster geboren uit een Waalse vader en een Vlaamse moeder. Charles koesterde een grote sympathie voor de Vlaamse taal en cultuur en in 1867 publiceerde hij in het Frans het boek over het leven van Tijl Uilenspiegel. Het werd een enorm succes en de imaginaire volksheld uit Damme in Vlaanderen werd wereldberoemd. Tijl was een Vlaamse vrijheidsstrijder tegen de Spaanse en klerikale onderdrukking. In het lied dat nu volgt trekt Uilenspiegel met zijn vlammende geuzenvlag ten strijde tegen de vreemde tirannen. Luister naar:
UILENSPIEGEL
In de 8ste eeuw landden de Vikingers of de Noormannen in Vlaanderen. Het waren zeevaarders uit Skandinavië, die met hun ranke drakkars of snekken heel de toenmalige westerse wereld onveilig maakten. Zij veroverden delen van Nederland, Vlaanderen, Frankrijk, Engeland en zelfs van Italië en Sicilië. Het huidige Normandië werd door de Noormannen gesticht, zij zouden ook de voorouders zijn van de Kerels, de legendarische Vlaamse kustbewoners. Volgens sommige wetenschappelijke bronnen waren zij de eerste ontdekkers van Amerika. De meer moderne versie van de Vikingers
waren de Skandinavische, Nederlandse en Vlaamse vrijwilligers, die tot ver in Kaukasië het bolsjewisme gingen bestrijden. Wij zingen nu het
VIKINGERLIED
Het Vlaams Verbond voor Gepensioerden is met zijn meer dan 100 afdelingen en circa 11000 leden een belangrijke ouderenorganisatie in Vlaanderen. De voorzitter van het VVVG-Groot-Nevele, Ronald Evrard, met de dichtersnaam Roni Ranke, was van mening dat die organisatie een eigen en modern staplied verdiende en hij dichtte een passende tekst. Een ander lid van het VVVG, Daniel Notte, een bekende muzikant, zorgde voor een vlotte melodie. Het Emiel Hullebroeckkoor brengt nu voor jullie de première van het:
LIED DER VLAAMSE SENIOREN
Zet de sleur opzij en kom gerust er bij.
Samen recht door zee, senioren tellen mee.
Geen gezeur en geen gezaag, dat is gewoon de vraag.
Vriendschap voor elkander graag. Het feest begint vandaag.
Geen gezeur en geen gezaag, dat is gewoon de vraag.
Vriendschap voor elkander graag. Het feest begint vandaag.
Veel moet nog gedaan, al zijn wij veteraan.
Vreugde en een traan, geloof maar, t zal wel gaan.
Geen gezeur en geen gezaag, dat is gewoon de vraag.
Leeftijd is voorwaar geen plaag en doorgaan lukt ook traag.
Hart en geest nog lang gezond. Ja, dank zij ons verbond.
En toen was het tijd voor de traditionele krentenboterhammen met koffie. Bedankt en tot volgend jaar
PB