De teksten geven mijn eerste bezoek aan India weer in 1998.
De foto's geven beelden van mijn tweede bezeoek.
In Bombay werd een deel van de schoolgebouwen gerestaureerd. Daartoe gebruikte men zulke stellingen. In het begin van januari hing de kerstster nog over de speelplaats.
Bombay (Mumbai)
Om een uur in de nacht plaatselijke tijd landde ik in Bombay maar mijn valies was in Frankfurt achtergebleven. Een volledig uur was men heel vriendelijk tegenover mij en men zou mijn bagage achterna sturen naar Calcutta.
Om twee uur 's nachts zag ik geen autobus meer om naar de binnenlandse luchthaven te rijden. Dus bleef er niets anders over dan een taxi te nemen. Uit eerbied voor India en ook uit zelfrespect vertel ik niet hoe dikwijls ze mij in India op alle mogelijke manieren hebben beetgenomen. Met het zinnetje 'Ik heb zo mijn ervaring met Indische taxichauffeurs' heb ik ze later wel uit mijn buurt weten te houden.
In India zijn er veertien verschillende grote talen. Het Engels, dat zij uitspreken heeft dan ook een ander accent. Bovendien gebruikt men opnieuw de Indische plaatsnamen. Het duurde enige tijd voor ik door had dat de omroeper van de luchthaven met Kelletta Calcutta bedoelde. Ik ging dan telkens naar de uitgangsdeur maar een politieagent stak zijn hand op en zei: 'Nog niet '. Ik ging naar de berichten kijken en zag dat de vlucht nog maar eens was uitgesteld. In plaats van zes uur zijn we om kwart na negen opgestegen. Blijkbaar komt dat meer voor in India.
De teksten geven mijn eerste gezoek aan India weer in 1998.
De foto's geven beelden van mijn tweede bezoek.
Twee medebroeders Norbertijnen in Bombay (Mumbai).
Links zit Cyril D'Souza, de toenmalige overste in Bombay.
Op bezoek in India.
Al meerdere jaren tijdens de vastentijd hielden de leerlingen met de leerkrachten van de Gemeentelijke Basisschool van Wildert te Essen acties ten voordele van schoolgaande kinderen in India.
In 1994 was de directrice Zuster Rose Therese in ons land en bezocht alle klassen van onze school. Op het einde van de dag vroeg ze mij of ik niet eens naar India kwam. Omwille van de hitte in het zuiden van India komen alleen de wintermaanden in aanmerking. Ik vond het een goed idee zonder daarbij praktische besluiten te trekken. Die zijn er dan gekomen voor januari 1998.
Op acht weken tijd moest ik acht Lariampillen nemen, een zwaar geneesmiddel tegen malaria. Op de dag van mijn vertrek heb ik de tweede Lariampil genomen. Ik had niet veel gegeten en dat heb ik moeten uitboeten. Ik had geweldige dorst en heb anderhalve liter water gedronken. Ik kreeg een raar gevoel in mijn maag maar dat gevoel moest wijken voor de verwachting Zuster Rose Therese en andere mensen te kunnen ontmoeten in India.
In Zaventem staakte het bagagepersoneel gedurende twee uur. Een poetsvrouw zei: 'Het jaar is nog niet begonnen en ze zijn al aan het staken'. In het vooruitzicht op een fjine reis antwoordde ik:' Och, madmmeke, we zullen er maar geen drama van maken'. Ik wist toen nog niet welke staart er nog achter zou komen.
De stewardessen moesten alle bagage in het vliegtuig dragen en met de container hadden ze duidelijk meer last. Met heel wat vertraging startten we dan naar Frankfurt. Daar stapte ik op het vliegtuig naar Bombay.
Over dag leidt een wolk de Israëlieten (links) en in de nacht is het en vuurkolom (rechts). Beneden is de zee gescheiden door een tent. Zo kunnen de Israëlieten er door. De tent bevat de ark met de boekrollen en de kandelaar. Links van de tent is de berg met de twee stenen tafelen afgebeeld. De duif boven de tent stelt de Geest van God voor. In het water zijn er links en rechts voorstellingen hoe de leger van de farao ten onder gaat. Het gouden kalf is afgebeeld op de rechterzijde.
De blauwe lucht bedekt de hemel. De brandende struik maakt een opening in de lucht. Op de gouden plek onder de boom staat Mozes. Twee halve gordijnen over de boom wijzen op zijn taak om het volk te verlossen uit de slavernij. Een pyramide rechts boven stelt Egypte voor en een vuurbol duidt de plagen aan. Links boven heeft het Beloofde Land een zuiverder kleur. Trillende lijnen in de middencirkel geven de stem van God weer. Onderaan rechts zijn de twee stenen tafelen onbeschreven.
Over mijn medebroeder Werenfried Van Straeten, de Spekpater, bestaat er veel documentatie. Daarom vertel ik maar een persoonlijke anekdote.
Hij vroeg mij eens of ik niet mee kon gaan naar Ootmarsum bij Almelo in Nederland om te prediken over Oostpriesterhulp. De andere predikanten waren allemaal Nederlanders. Voor wij uit elkaar gingen dronken wij nog koffie en tot slot zei Werenfried mij: 'Ge moet de mensen daar niet vertellen dat ge geen Nederlander zijt. Dat horen ze wel.' Algemeen gegiechel was het gevolg.
Twee maanden later zag Werenfried mij op het binnenplein van de abdij. Hij kwam naar mij toe en wenste mij geluk met mijn predikatie in Ootmarsum. Na hem had ik het hoogste bedrag opgehaald. Dat hij, die het zo druk had, zich dat nog na twee maanden herinnerde en dat hij mij een compliment gaf, vond ik heel tof.
Nog een bedenking.
Het valt op dat de meeste kandidaten om in te treden in Tongerlo zich meldden in de periode van de preken van Werenfried.
Een geestelijke roeping is eerst en vooral het werk van God. Jawel, maar God slaapt nooit. Hij roept altijd. Het hangt dus ook af van het geloof en de uitstraling van mensen.
Werenfried had het geloof en de moed om na de oorlog over liefde te prediken en om hulp te vragen voor de verdreven Duitsers en later voor de gelovigen achter het ijzeren gordijn . Door zulk geloof en zulke inzet wekt God roepingen.
Volgens Paus Franciscus mag het gesprek over hertrouwde mensen niet beperkt blijven tot de vraag of zij te communie mogen gaan. Er moet verder nagedacht worden of zij weer peter en meter mogen worden en of zij mogen helpen bij het uitdelen van de communie.
In een intervieuw met de Argentijnse krant La Nacion zegt hij dat de oplossing ligt in een harmonische samenwerking. Hertrouwde gelovigen zijn nooit buiten de kerk gesteld (excommunicatie) maar zij worden in de praktijk wel zo behandeld.
Als de kerk hertrouwde mensen tot de communie toelaat, vrezen sommigen dat er van het geloof niets meer overblijft. Nochtans nam de kerk in de eerste eeuwen gelovigen na een echtbreuk terug op in de gemeenschap. Zij moesten wel een ernstige boetedoening volbrengen.
Een boete opleggen klinkt nogal bestraffend. Een persoonlijke begeleider aanstellen zoals in de Ierse kloosters tijdens de zesde eeuw is niet realistisch. Wel kan de kerk deze mensen vragen hoe zij dieper ingaan op het geloof door verdieping en door inzet in de parochie en in de derde wereld.
Het huwelijk is geen kinderspel. De kerk mag zich afvragen of zij de trouwlustigen genoeg degelijke voorbereiding heeft aangeboden op zulke ernstige beslissing. Heeft zij niet teveel vertrouwd op de menselijke liefde ?
Een vicaris bezocht een familie. Twee kinderen waren uit de echt gescheiden. Hij zegde: 'Voor zulke mensen kunnen wij niets doen.' Volgens de kerkelijke voorschriften had hij gelijk maar wat zou Jezus denken over zulke uitspraak ? Hij kwam in de wereld redden wat verloren was en bekommerde zich om Zacheus en om de Samaritaanse vrouw, die wel vijf mannen had gehad.
Wij kennen het evangelie helemaal van buiten maar om de gezindheid van Jezus echt tot ons te laten doordringen is het nuttig alle verhalen na elkaar te lezen, waarin Jezus voorrang geeft aan mensen boven voorschriften.
Ook minder verstandige kinderen willen het zo ver mogelijk schoppen en sluiten aan bij een groep om voor een examen de leerstof er in te dreunen. Het onderwijs is voor hen de enige kans om in het leven vooruit te komen. Na hun studie zijn ze vaak de enige bron van inkomsten voor hun familie. Een positief nevenverschijnsel is dat dank zij het onderwijs het bijgeloof sterk vermindert.
Met zulke bootjes varen de vissers de oceaan op om wat vis te vangen.
In Tiruchirappalli is er een tehuis voor veertig jongeren met kinderverlamming. Zij gaan naar school en het is verbazend hoe zij elkaar kunnen helpen.
Ook gescheiden mensen kunnen geld storten om kinderen in de derde wereld de kans te geven om naar school te gaan.
Gescheidenen kunnen nog veel dienst bewijzen in de parochie.
Pasen
De drie kruisen en de paarse heuvel op de achtergrond
geven het lijden en de menselijke dood weer.
Het groen van de middenste heuvel is de kleur van de hoop.
De witte figuur is de verrezen Christus.
In onze parochie kwamen acht volwassenen van de liturgische werkgroep éénmaal per maand samen. Twee maanden voor een groot feest zochten we naar de hoofdgedachte van het feest. Iedereen kreeg de opdracht mee om die gedachte met eigen woorden weer te geven voor de verwelkoming, voor de voorbeden, voor de bezinning na de communie of voor de zending.
Een maand later las ieder zijn tekst voor. De gelovigen moesten de tekst eenvoudig en vlot kunnen begrijpen. Daarom gaven de anderen dan commentaar. Niemand voelde zich daarbij beledigd, want men wist dat de anderen de eigen inzet sterk waardeerden. De leden van de liturgische werkgroep groeiden sterk naar elkaar toe en waren gelukkig met hun vooruitgang op liturgisch gebied.
Een vrouw bracht de hoofdgedachte in een tekening tot uiting en een naaister werkte dat uit op een doek van 4 op 2 meter. Het was interessant om de preek te beginnen met de uitleg van het doek.
Gescheiden mensen kunnen zich even goed in de liturgische werkgroep van een parochie inzetten als anderen. Ook zij kunnen levensnabije en gelovige gedachten aanbrengen. Als zij dat doen, geven zij ook weer een teken dat zij op zoek zijn naar God.
Petrus toont zijn groot hart en wil zijn medemensen tot zeven maal toe vergeving schenken. In de bijbel geeft het getal zeven een overvloed weer. Maar Jezus verwacht dat wij het zeventig maal zeven keer weer goed maken met een ander mens. Jezus bedoelt dat wij altijd barmhartig moeten zijn.
Vergeving schenken is het kenmerk van de ware christen. Een gelovige moet zelf de hand uitsteken om tot verzoening te komen.
De praktijk ziet er anders uit. En inderdaad is dat niet gemakkelijk. Als iemand een grove belediging moet slikken of sterk benadeeld wordt, dan heeft hij tijd nodig om dat te verwerken. Die tijd wordt hem gegund maar hij mag de deur niet helemaal dicht slaan. Omdat God ons vergeving schenkt, moet een gelovige altijd de deur op een kier laten staan en in het gebed kracht vragen om naar de andere toe te gaan.
De manier waarop is ook heel belangrijk. Na een preek vertelde een bedrijfsleider aan de pastoor dat in de firma een hogere betrekking open stond maar dat een jonge man hem over het hoofd was gesprongen. Hij eiste van de jonge man verontschuldiging en uitleg. Zo werkt het natuurlijk niet. Verzoening veronderstelt gelijkwaardig respect.
Zelf heb ik met mensen ernstig gebotst, o.a. met mijn prelaat. De keuze tot prelaat was spannend verlopen. Aan de toegewezen opdrachten was te zien wie er aan de kant van de prelaat stond. Bij zijn naamfeest heb ik de prelaat in naam van de novicen geluk gewenst maar er ook op gewezen dat best alle medebroeders volgens hun talenten kansen kregen. De menselijke reactie heb ik enkel jaren mogen voelen.
Voor mijn plechtige geloften is het dan tot een dieper gesprek gekomen. We waren er beiden van overtuigd dat onze houding niet christelijk was. We wilden naar elkaar toegroeien maar ik voegde er aan toe: 'Begin nu niet te overdrijven, anders geloof ik er niet meer in'.
Er is tussen ons een sterke band gegroeid en een warme vreugde vulde heel mijn hart. Dat gelukkig gevoel zet mij aan om het altijd opnieuw te proberen. Lukt verzoening dan altijd ? Nee, nee maar als het niet gaat, dan hebt ge toch de innerlijke vrede dat ge u er hebt voor ingezet.
Jezus vraagt van ons een grote vergevingsgezindheid en dat is inderdaad de beste weg naar een diep geluk.
Ook gescheiden mensen kunnen zich nog inzetten in het parochieleven. Als leken kansen en vertrouwen krijgen en daarbij begeleid worden, kunnen zij grote hulp verlenen in hun parochie.
Een voorbeeld.
Vier jonge vrouwen wilden ouders voorbereiden op het doopsel van hun kind. Uit eigen beweging gingen zij lessen volgen en zochten in andere parochies hoe men daar te werk ging. Er zou maar één keer per maand een doopsel toegediend worden.
ZIi wilden graag teksten aanbrengen voor een doopboekje maar wilden die wel met de pastoor bespreken. Daar stonden goede ideeën in, waaraan de pastoor nooit gedacht zou hebben. Er was ook een tekst, waarbij de pastoor zich niet zo gelukkig voelde. Na zijn uitleg waren zij er volledig mee akkoord dat die tekst niet opgenomen werd.
Zij zouden alle vier naar de eerste doopviering komen maar daarna omwille van hun gezinsleven maar met twee om de twee maanden. Bij de eerste keer waren zij heel enthousiast en zegden aan de pastoor dat ze altijd met vier wilden komen.
Leken, gescheiden of niet, zijn tot heel veel in staat.
Gescheiden mensen kunnen ook persoonlijk hun geloof verdiepen.
Zij kunnen zich vaker in een gebed tot God richten. Als ge op reis gaat, blijft de liefde voor uw ouders levendig en denkt gij aan hen. Op dezelfde manier kan God heel nabij worden in het leven. God is altijd nabij, alleen moeten wij daarvan meer bewust worden.
Ook een gescheiden mens kan gedurende één of meerdere dagen een bezinning volgen.
Hij kan een cursus over godgeleerdheid of over het evangelie volgen. Het evangelie kennen we natuurlijk helemaal van buiten. Maar hoever is het ook tot ons doorgedrongen ? Als ge de teksten achter elkaar leest, waarin Jezus voorrang geeft aan mensen boven een voorschrift, dan voelt ge sterk aan hoever we nog verwijderd staan van de gedachtengang van Jezus.
Een gescheiden mens kan een godsdienstig boek lezen. Als hij een boek leest over onze mystiekers Hadewijch, Beatrijs of Jan Ruusbroec, dan zal hij verdieping vinden.
Ook gescheiden mensen kunnen zich elke avond tot God wenden en zich afvragen welke kansen tot liefde zij hebben laten liggen.
Als een mens, gescheiden of niet, zo leeft dan is hij op zoek naar God en dan laat God zich vinden.
Een wederopname in de kerk veronderstelt een boetedoening.
nieuws.be.msn.com
Een wederopname in de kerk heeft geen zin als men gewoon verder leeft zoals de mensen in de wereld. Een bekering is nodig.
In de eerste eeuwen moesten de berouwvolle zondaars jarenlang vasten, zich heel vele dingen ontzeggen en bidden. Dat was een teken van hun goede wil.
Vanaf de zesde eeuw konden de monniken in de Ierse en in de Engelse kloosters hun geweten laten zuiveren door een ervaren medebroeder. Dat hoefde geen priester te zijn. De zondaars toonden hun goede bedoeling door zich te laten begeleiden door zulk een medebroeder en zij werden door hem ook onderwezen. Als de monniken naar Europa kwamen en vele streken doorkruisten, viel deze begeleiding weg.
In onze tijd bestaan er vele mogelijkheden om tot een dieper geloofsleven te komen. Men kan zich op geestelijk gebied persoonlijk verder ontwikkelen, zich inzetten voor de kerkgemeenschap en voor de derde wereld.
De onverbreekbaarheid van het christelijk huwelijk
stress-symptonen.nl
Als verloofden in de katholieke kerk elkaar voor altijd hun ja-woord hebben gegeven, dan blijven zij onverbrekeleijk met elkaar verbonden tot een van hen sterft.
Toch hebben kerkelijke rechtbanken in afzonderlijke gevallen geoordeeld dat dat huwelijk ongeldig was. De redenen worden heel ernstig onderzocht. Na zulk een uitspraak kunnen beiden opnieuw voor de kerk in het huwelijk treden. Meer en meer worden huwelijken ongeldig verklaard om psychologische redenen.
Ook paus Franciscus zoekt verdere oplossingen in deze richting. Daarbij heeft hij de bedoeling niet lichtzinnig maar eerlijker over mensen te laten oordelen.
Kerkelijke vergeving en boete in de loop der tijden
multiadvice.nl
In 203 schrijft de priester Terulianus in Cartago een verhandeling over de boete.
Als een christen een moord heeft begaan of onder de druk van vervolgingen van het geloof afvallig is geworden of echtbreuk heeft gepleegd, dan kan hij nog éénmaal opnieuw met de kerk verzoend worden.
De mens moet dan in een volle kathedraal zijn zonde aan de bisschop bekennen. De bisschop sluit hem uit van de eredienst en verplicht hem tot een lange periode van boete. Hij moet dan vasten, zich van vele dingen ontzeggen en bidden. Daarna neemt de bisschop hem terug in de kerkgemeenschap op.
Vanaf 580 komen Ierse en Britse monniken naar Europa. Zij leren dat gelovigen na een zware zonde altijd vergeving kunnen bekomen. Zij hebben tarieven voor iedere zonde.
In 589 gaan Spaanse bisschoppen vreselijk te keer tegen deze nieuwigheid.
In 650 verklaren 45 bisschoppen in Chalson-sur- Saône ( Frankrijk) dat deze nieuwe vorm van verzoening nuttig is voor alle mensen. De bisschoppen hebben deze manier van vergiffenis vlug aanvaard. Tot in onze tijd is dat de normale vorm van biechten.
De geschiedenis van de kerk leert ons dat gelovigen in de eerste eeuwen na een echtbreuk opnieuw in de kerk werden opgenomen en dat een ontwikkeling in de verzoening met God en met de kerkgemeenschap mogelijk is.
De katholieke kerk biedt trouwlustigen een verloofdencursus aan op 2 of 3 avonden, op een zondag of op een weekeinde. Tegenwoordig legt men vooral de nadruk op relatievorming. Dan kunnen verschillende vragen aan bod komen: Wat betekent liefde voor u ? Waarom zou men zich aan elkaar binden ? Hoe verschillen van elkaar aanvaarden ? Hoe kan men leren vergeving schenken ? Hoe kan men de vriendschap verder tot ontwikkeling brengen ?
Dat is allemaal heel mooi maar het is maar de vraag of het kan voorkomen dat vele echtparen uit elkaar gaan. Overigens zijn de verloofden niet verplicht deze cursus te volgen.
Soms zoeken mensen een andere oplossing.
Na de tweede wereldoorlog waren Britse soldaten in ons land gelegerd. Zij zochten toenadering tot de meisjes. Na hun diensttijd keerden zij naar Engeland terug en was de vriendschap uit. Soldaat John en Ilse wilden trouwen. De pastoor antwoordde: 'Kom volgend jaar maar eens terug.' Daarmee zou Rome zeker niet akkoord gaan. Maar de pastoor was verstandiger dan Rome en John en Ilse zijn een gelukkige familie geworden.
Wilfried en Magda wilden voor de kerk trouwen. In die tijd ging een derde van de gehuwden uit elkaar binnen de twaalf maanden. Zij vertelden de pastoor dat ze eigenlijk al voor drie jaar wilden trouwen maar dat ze toen zo'n grote schrik hadden. De pastoor heeft hen gerust gesteld: 'Drie jaar geleden had ge reeds het plan opgevat om te trouwen. Jezus kijkt naar uw bedoeling en heeft zeker begrip voor u. Bovendien wens ik u geluk omdat uw wens nu in vervulling gaat.'
Jaren geleden was het kermis in het dorp. Na het dansen zijn Bert en Margriet niet naar huis gegaan. Margiet was zwanger. In die tijd was de sociale druk heel hoog: het kind moest een vader hebben. Zij huwden. Bert had een geliefde in de stad en kwam niet naar huis. De zoon heeft zijn vader bijna nooit gezien. De tijden zijn veranderd. Die sociale druk is weggevallen maar Margriet en zoon lijden nog altijd onder deze last.
Angele was een levenslustig, heel modern meisje. Haar vader was een oerconservatieve man. Elke dag was het daar hevige ruzie. Angele wilde weg van huis. Haar oplossing was: zwanger worden en trouwen. Jammer genoeg is dat geen goede basis voor een degelijk huwelijk.
Liesbeth studeerde aan de universiteit. Zij had een grote belangstelling voor alles, alleen niet voor jongens, tot zij Jean tegenkwam. Jean was al voor de kerk getrouwd. Na een maand was zijn vrouw voor altijd verdwenen. Het is duidelijk: voor het huwelijk moet er al een grote tekortkoming geweest zijn. anders gaat men niet na één maand weg.
Ludo was gescheiden. Met zijn nieuwe vriendin heeft het ook niet lang geduurd. De derde keer had hij geluk. Anna had hetzelfde meegemaakt. Nu werd het voor beiden de grote, langdurige liefde. Is dat nu alleen maar een kwestie van geluk ? Ludo is niet de perfeckte man en ook Anna is niet zonder gebreken. Waarom gaat het nu wel goed ? Uit hun ervaringen hebben zij een grote waarheid ontdekt: het geluk valt niemand zomaar in de schoot. Een mens moet daaraan werken, ieder dag opnieuw.
Moeten we deze huwelijken door dik en dun als christelijk huwelijk verdedigen ?
Nu kwam Jezus in Kafarnaum, een stad in Galilea. Daar gaf hij op de sabbat onderricht.
Zij waren geestdriftig over zijn onderwijs, want zijn woorden hadden gezag.
In de synagoge was iemand die in de macht was van een onreine, demonische geest. Luidkeels krijste hij :
' Hé, wat wilt u van ons, Jezus van Nazareth ? Bent u gekomen om ons te vernietigen ? Ik weet wel wie u bent : de heilige van God.'
Jezus strafte hem af : 'Houd uw mond en ga uit hem weg.' De demon slingerde hem midden in de kring en ging uit hem weg zonder hem enig letsel toe te brengen.
Allen werden door ontzetting bevangen en ze zeiden tegen elkaar : ' Wat zegt hij daar ? Met krachtdadig gezag geeft hij bevelen aan de onreine geesten en ze gaan weg.'
En zijn roep verspreidde zich overal in de streek.
In Antiochië beweerden gelovigen uit Judea dat ook de heidenen zich moesten laten besnijden en de Joodse voorschriften moesten onderhouden. Er onstond een heftige discussie met Paulus en Barnabas. Omdat zij er niet uitgeraakten gingen zij naar Jeruzalem.
Daar hielden de apostelen en de oudsten een bijeenkomst. De discussie was even hevig. Petrus nam het woord en vertelde dat de heiden Cornelius hem had uitgenodigd en dat daar de Heilige Geest neerdaalde over allen. God maakte duidelijk geen onderscheid tussen Joden en heidenen. Hij wilde aan de heidenen het juk van het Jodendom niet opleggen omdat zij even goed als de Joden gered worden door de genade van Jezus.
Jacobus vindt het maar niets dat de gelovigen uit de heidenen aan geen enkel voorschrift meer onderworpen zijn en er zo maar op los zouden mogen leven. Hij kent zijn bijbel goed en doet beroep op het gezag van Mozes. Hij haalt voorschriften van Mozes aan voor de heidenen : zij mogen niet deelnemen aan een afgodendienst, mogen geen gemeenschap hebben met verwanten, mogen geen verstikt vlees eten en geen bloed tot zich nemen.
Het bloed is in de bijbel een beeld van het leven en het leven komt aan God toe. Ondertussen blijven wij genoeg overtuigd van de waarde van het leven zonder afstand te doen van een lekkere bloedworst.
Het Joodse voorschrift van de besnijdenis had voor Petrus geen zin meer en moest aan de heidenen niet opgelegd worden.