Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (555)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (67)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    22-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Controverse rond Zwatre Piet

    Jullie zullen het allemaal wel gehoord en gelezen hebben , heel die commotie rond de Zwarte Pieten. Ik ben mijn licht eens gaan opsteken om te weten waar die Pieten vandaag komen. Interesse? Lees dan verder, zoniet ga er maar rap vandoor of Zwarte Piet steekt jou in zijn zak!


    'Het ware verhaal van Zwarte Piet'

    - Zoals iedereen weet is de Heilige Barbara de schutspatroon van de mijnwerkers. Hoe is dat zo gekomen en wat is de ware rol van Sinterklaas en Zwarte Piet?

    Prof. Dr. Ir. K.J. Weber uit Den Haag vertelt hier het ware verhaal.

    In de 3e eeuw na Chr. was Barbara bekeerd tot het Christendom, zeer tot ongenoegen van haar vader. Deze Dioscuros joeg haar achterna met een groot zwaard. Net op tijd wist Barbara een kolenmijn in te vluchten waar zij verborgen werd door de mijnwerkers. Deze werden vervolgens bekeerd en Barbara werd hun idool. In deze tijd werden er geregeld concilies gehouden om het geloof wat beter te definiëren. Uiteraard was Nikolaas, bisschop van Smyrna, daar een vaste afgevaardigde. Op weg naar het concilie passeerde hij een mijnschacht die, vooral door de mooie schoorsteen, zijn aandacht trok. Hij daalde af naar de mijn en tot zijn verbazing trof hij daar een beeldschoon meisje aan. Om kort te gaan werd dit , in deze pre-celebitaire periode, een stormachtige romance. Na het zegenen van de mijnwerkers verliet Nikolaas met tegenzin de mijn om zijn taak te vervullen.

    Deze ontmoeting bleef echter niet zonder gevolgen want 9 maanden later werd een jongetje geboren. Mateloos verwend door alle mijnwerkers kroop de kleine door de mijn. Zij noemden hem naar hun favoriete dier, de kanariepiet, die hen waarschuwde bij een teveel aan mijngas. Vies werd het jongetje wél en daarom noemden zij hem al gauw 'zwarte pietje'. Barbara vond het tijd worden om met Pietje de buitenlucht in te gaan en ging poolshoogte nemen bij de ingang. Dit werd haar noodlottig want Dioscuros wist haar nu te vangen en onthoofde haar maar werd als straf onmiddellijk zelf gedood door een bliksemstraal.

    Kort daarop kwam Nikolaas weer langs op zijn schimmel en bij het zien van de schacht kwamen alle herinneringen weer bij hem boven. Hij klom naar beneden alwaar de mijnwerkers hem snikkend vertelden wat er was gebeurd. De kleine Piet stond er bedroefd bij te kijken maar Nikolaas omhelsde zijn zoontje en nam hem mee achterop zijn paard. Pietje gaf wel wat af, maar ja... daarom heette hij ook Zwarte Piet.Deze historie is uiteraard door de Kerk in de doofpot gestopt. (Bron: Telegraaf)

    Maar er is ook nog een andere versie:

    Ludo Pinceel  schreef op 18/10/2013

    We zaten er al even op te wachten en ja hoor: daar gaan we weer voor een rondje zwartepieten. We krijgen namelijk buikpijn van de jaarlijks terugkerende komedie rond het al dan niet vermeend racisme betreffende het personage Zwarte Piet. Onze nationale pers, in plaats van voor een keer wat objectieve informatie te verstrekken, blij weer een boeiend onderwerp te pakken te hebben voor de praatcafés op radio en televisie, tatert vrolijk mee. Laat ons beginnen met het begin: Zwarte Piet is een blanke. Dat de brave man zwart ziet, al dan niet tot achter zijn oren, is te wijten aan zijn oorspronkelijk beroep: door de rookgaten van de huizen kijken of de mensen daarbinnen zich een beetje gedragen. De idee dat Zwarte Piet een meer gepigmenteerde medemens zou zijn en dus een knecht, stamt uit de 19de eeuw, toen de opvattingen over standen en de bewoners van de koloniën nogal verschilden van die van vandaag.

    De oorsprong van het verschijnsel van de Sint en zijn Piet is echter veel verder terug, in de voorchristelijke tijd van onze geschiedenis te zoeken. Onze Germaanse voorouders beschikten net zoals andere volkeren uit de oudheid over een hele reeks goden. In de Indo-Germaanse mythologie, die aan de oorsprong ligt van de Germaanse, waren de belangrijkste goden vaak zogenaamde dubbel-goden. Het ging hier om een twee-eenheid; twee godheden die elkaar aanvulden en daarom samenwerkten.

    Bij de Germanen was oorspronkelijk ook de oppergod Wodan of Odin zo’n dubbel-god. Zijn compagnon was de god Thiwas of Thing. Wodan had zoals bekend maar één oog, Thiwas had maar één hand. Wodan vertegenwoordigde de macht, Thiwas het recht en was dus oorspronkelijk de belangrijkste, aangezien hij moest oordelen over goed of kwaad. Dat Thing in de rangorde voor Wodan komt, merk je nog aan de namen van de weekdagen in de Germaanse talen: na Zon en Maan, komt eerst Din(g)sdag of in het Engels Tues(Thiwas)day en dan pas Woen(Wodan)sdag.

    Volgens de oude mythen reed in de donkere periode die het jaar afsluit, Wodan op zijn paard Sleipnir door de lucht en landde op de daken van de huizen. Thiwas die achter hem op het paard zat, kon dan door de rookgaten naar beneden kijken om de bewoners te beoordelen. Het is dus logisch dat hij in die periode een zwart beroet gezicht had. Goed en kwaad konden dan door Wodan, die de macht uitoefende, beloond of gestraft worden. Zelfs toen het bijgeloof bij volwassenen verminderde, bleef het verhaal een belangrijke rol spelen voor de kinderen.

    Een andere verklaring:

    Het Sinterklaasgebeuren is een feest uit de Germaans-Christelijke traditie en heeft zijn wortels in een periode dat er in onze streken alleen blanke mensen woonden. Die voorouders hadden er zelfs geen benul van dat er op deze aardkloot ook nog meer gepigmenteerde medemensen rondliepen. Er kan hier oorspronkelijk dus geen sprake zijn van racisme, tenzij we er dat vandaag in projecteren en dat zegt dan meer over diegenen die dat doen dan over ons sympathiek duo.

    Tot slot een goede raad aan toekomstige Klazen en Pieten: hou het simpel met één Klaas en één Piet; dat komt trouwens beter met de oorspronkelijke versie overeen. En speciaal voor Piet: wees zuinig met de schmink; men mag gerust zien dat je eigenlijk een blanke bent.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (18)

    23-11-2013
    Groeten van Fjak@

    zomaar even de groetjes brengen en nog een aangename avond voor jullie

    Fjak@ en Pucky

    23-11-2013 om 18:43 geschreven door Fjak@


    Hallo




    23-11-2013 om 17:54 geschreven door Athea


    Lieve groetjes



    .


    .

    23-11-2013 om 17:32 geschreven door Erwin


    Lieve groetjes

    23-11-2013 om 17:31 geschreven door Erwin


    dag Natoken


    het is weekend
    hoog tijd om iets anders te doen  !

    liefs meeuw


                         
    Image and video hosting by TinyPic

    23-11-2013 om 16:22 geschreven door meeuw


    Lieve zaterdaggroetjes vriendin
    brrrr koud he Nancy
    Image and video hosting by TinyPic 
    Je mag dromen,
    je moet zelfs dromen,
    maar je moet er ook voor
     zorgen dat je niet in je
     dromen verdwaalt
    Nikki

    23-11-2013 om 09:41 geschreven door Nikki


    Goedemorgen Natoken.Al klappertanden kom ik Je een mooie en gezellige zaterdag toewensen.
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag zaterdag 23 november.Het is weer weekend.Het blijft droog maar wel zeer fris vandaag want we worden maar met 6 graden bedeeld.Straks ga ik naar ons eigen voetbalstadion waar onze - 13 nationaal om 10 uur een belangrijke wedstrijd spelen tegen Doornik.Bij winst kunnen we een kloofje van 6 punten slaan.Ik wens Jullie een mooie en gezellige dag en een héél prettig weekend toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    23-11-2013 om 07:36 geschreven door Jos Vande Ghinste


    wat vergeten
    Nen DIKKE knuf !

    23-11-2013 om 06:49 geschreven door Jeske


    vanwaar ze komen speelt geen rol..al ze maar blijven koment...kun je je voorstellen dat de kindjes ze moeten zijn langs een tablet of hoe noemt zo ding :lol;


    Image and video hosting by TinyPic

    De week zit er weeral op
    Niet te doen hoe de tijd voorbij raast ...
    Ik wens jouw van harte een fijne zaterdag

    De ene blondine zegt tegen de ander
    'Dit jaar valt Kerstmis op een vrijdag'
    Zegt de ander:
    'Oh! hopelijk niet op de 13de!
    Veel liefs & knuffie &
     Image and video hosting by TinyPic
    Jeske


    23-11-2013 om 06:48 geschreven door Jeske


    22-11-2013
    OEF

    Welke is de juiste verklaring... ik geef het op... ben zo goedgelovig dat ik ze allemaal geloof... kus!

    22-11-2013 om 16:37 geschreven door Myette


    Prettig weekend



    .


    .

    22-11-2013 om 16:12 geschreven door Erwin


    Prettig weekend

    22-11-2013 om 16:12 geschreven door Erwin


    Fijne Vrijdag gewenst vriendin
    Dag Natoken dat heb je hier weer mooi neer geschreven
    Nu zet ik nooit meer mijne schoen hahahaha
    Image and video hosting by TinyPic

    22-11-2013 om 14:39 geschreven door Nikki


    ik vind ze alletwee mooi , die verhalen !!!!
    en .. merci voor de tip , 't is gelukt !!
    hier ben ik weer eens , tot binnen een paar dagen

    animaatjes-clowns-87462.gif

    22-11-2013 om 12:46 geschreven door ani


    Groeten van Fjak@
    Eindelijk eens klare taal en ik die dacht dat hij uit Spanje kwam. Bedankt nu weet ik eindelijk dat de echte Sint en Zwarte Piet niet bestaan, dus zet ik geen schoentje meer daar kwam toch niks meer in, je hebt me verlost van een ware nachtmerrie , daarom zat er niks meer in dat schoentje van mij

    Bedankt voor de uitleg dat had ik nu nog niet gaan opzoeken ze.
    Groeten van Fjak@ en Pucky

    22-11-2013 om 11:27 geschreven door Fjak@


    Goedemorgen Natoken.Ik wens Je een heel pak donderse donderdaggroetjes toe.
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vrijdag 22 november.Het is bijna weekend en zondag zijn we reeds de eerste zondag van de Advent.Het wordt terug een koude kille dag en de temperaturen zullen blijven haperen tussen de 4 à 5 graden.Dus het wordt terug een dikke truiendag.Morgen begint terug mijn voetbalweekend en spelen onze - 13 jarigen weer een belangrijke wedstrijd te Harelbeke tegen Doornik.Ik wens Jullie een mooie en aangename dag toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    22-11-2013 om 08:27 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Vrijdag groetjes maatje ...

    g6ej.gif
    x1x.gif

    22-11-2013 om 06:36 geschreven door gita


    ,
    ,

    22-11-2013 om 06:35 geschreven door gita









    Laatste commentaren
  • Gezellige woensdag (Jan en Elena )
        op
  • Heel jammr voor al die fruitbloesems! (Martin)
        op
  • Aangename midweek wens ik jou lieve Nancy.... (Rebecca)
        op
  • Dag Natoken,, (Ingrid.)
        op
  • Hallo lieve Natoken fijne avond gewenst xxx (Lenie)
        op Yes..
  • Groetjes van mij (annie)
        op Yes..
  • Dag Natoken;; (Ingrid.)
        op Yes..
  • zondagsgroetje Natoken (mariska)
        op Fijn weekend iedereen!
  • Goedemorgen (Dirk)
        op Fijn weekend iedereen!
  • Zonnige zondagsgroetjes voor al mijn blogvrienden !!! (Jos Vande Ghinste)
        op Fijn weekend iedereen!
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!