Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....
Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...
Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.
Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.
Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.
Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.
Fotografe : thuis
Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE
Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
10-09-2007
Zand en water door Klikx,
Hallo Klikx,
Ik vind dit een heel mooie foto dat ritme en structuur op een heel mooie wijze illustreert, proficiat! Toch wil ik je enkele extra tips meegeven om de foto nog meer dramatiek mee te geven: een stukje van de hemel eraf, verhouding 1 op 5, dit geeft een wijder panoramazicht en het gevoel van diepte wordt daardoor nog versterkt. De hemel kreeg een beetje extra contrast en daarna ook het zand, let op de schaduwen die nu krachtiger geworden zijn.
Ritme en structuur zijn hier goed zichtbaar in de stenen bol waaruit de fontein spuit, het gespat van het water en de plantengroei, er is een mooie beweging via de inleiding van linksonder naar rechtsboven. Het is een interessante foto geworden, een uitsnit dat nog meer concentreert op het belangrijkste in de foto kan het beeld nog boeiender maken, andere zaken leiden alleen maar de aandacht af! Desnoods moet je enkele storende elementen een heel klein beetje wegklonen. Ik vermoed dat je misschien bang was om af te wijken van het klassieke formaat maar soms is dat nodig om een foto meer kracht bij te zetten, zolang het maar geen overdreven ongewenste gewoonte word natuurlijk. Doe zo verder Shariff en stuur nog een foto, rekening houdend met de raadgevingen.
In deze foto met een centrale compositie toon je ons het orgel waarin veel ritme te vinden is, structuur is er natuurlijk ook maar aangezien je de foto van op afstand genomen hebt is deze moeilijker te onderscheiden. Misschien is het in dergelijk geval raadzaam om enkele fotos te nemen met een verschillende lichtmeting om nog een beter evenwicht te bekomen tussen de binnenkant van de kerk en het licht dat door de ramen valt, wat niet eenvoudig is! In het bijgevoegde voorbeeld heb ik de contrasten een beetje verbeterd. Je hebt hier een goed voorbeeld getoond Varlaam! Voor de volgende foto zou ik graag een foto toegestuurd krijgen waar je ritme en structuur samen laat werken en beter laat zien, het kan een detailfoto, een natuur of een landschapsfoto enz. zijn!
In je foto toon je een goed voorbeeld van ritme en structuur dat te vinden is in de omheining,
het gras, het zand en zelfs de hemel draagt hierbij zijn steentje bij en dat is goed begrepen. Wat ik hier wel minder geslaagd vind is de wijze waarop je dit in beeld bracht, bijna haaks op de omheining. De foto zou veel meer kracht uitstralen door bvb, de omheining in een diagonale lijn in het formaat te plaatsen en door een beetje door de knieën te gaan in een lager standpunt verhoog je nog de dramatiek en kan de detaillering van het zand nog beter in beeld gebracht worden. Je mag voor de volgende inzending nog een beetje verder broderen op dergelijke themas maar denk aan de opbouw van je foto door een sterker compositie zodat de belangstelling van de kijker meer geprikkeld wordt!
Er zit een heel mooie beweging in deze opname waarbij de krokodillen op een interessante wijze in het formaat geplaatst zijn! Hun lichamen vormen een ritmische beweging en vertonen veel structuur, ook in het zand is er structuur aanwezig! Een zeer goede foto shopper, proficiat! Voor je volgende inzending: een voorbeeld van ritme en structuur in een ander genre.
De foto is goed genomen met de paal van de beschermende omheining op een sterk punt, ritme en structuur zijn hier goed aangewend, door de beweging van links naar rechts in het formaat ontstaat er een mooi effect van diepte. Misschien kon je met de blauwsteen begonnen zijn in de linker onderhoek en de paal volledig in beeld gebracht hebben wat nog een sterkere foto tot gevolg zou hebben. In het bijgevoegde voorbeeld heb ik het perspectief een beetje gecorrigeerd waardoor de foto beter lijkt. (de huizen hadden de neiging voorover te vallen) Je mag nog een foto insturen waarin je ritme en structuur aanwend en rekening houdt met de raadgevingen. In elk geval goed gedaan Varlaam!
Een geslaagde foto waarbij je de rooster van dit ventilatiesysteem creatief gebruikt hebt om ritme en structuur uit te beelden in een diagonale compositie. Laten we de detailfotos nu terzijde liggen, dit genre heb je intussen al goed onder de knie Winsock. Voor een volgende inzending graag een voorbeeld van ritme en structuur toegepast in een landschapfoto.
Deze foto heeft ritme en structuur in de plant, het wiel, de afsluiting, de bakstenen enz en dat is goed gezien, spijtig dat je het wiel als hoofdonderwerp, zo vermoed ik, niet volledig in beeld bracht. Ik heb een uitsnit gemaakt dat met de foto zoals hij nu is, aantoont dat door de plaatsing van de naaf van het wiel op een sterk punt, nog een betere compositie verkregen kan worden. Let in de toekomst beter op deze zaken, je mag een nieuwe foto insturen met een onderwerp naar keuze waarbij je beslist nadenkt en rekening houd met de gekregen tips zodat je kunt vorderen!
Deze foto heeft al veel meer te bieden voor het thema van de lessen ritme en structuur! Onder je foto heb ik een uitsnit gemaakt als voorbeeld van: waarop je nog beter kan letten bij het maken van dergelijke fotos - 1. het perspectief rechttrekken (makkelijk via een fotobewerkingsprogramma) 2. foto beter uitsnijden, desnoods aan alle zijden zodat overbodige zaken die ontsieren weggewerkt zijn 3. storende elementen niet in beeld brengen of als het echt niet anders kan, wegklonen met een beetje oefening kan dat vrij goed 4. lichte delen doordrukken soms lukt het niet als het contrastverschil te groot is, hier werkte het matig verbeterend!
Dit is enkel een voorbeeld om naartoe te streven tijdens het opnemen van de foto,verbeteren is soms nodig maar altijd een pleister op een houten been, leren zien wat interessant en wat storend is de kunst Varlaam! Voor de volgende inzending zou ik graag een soortgelijke foto zien rekening houdend met deze aspecten maar tijdens de opname!
Ik moest even heel goed kijken om te zien wat jij gezien had tijdens het maken van deze foto,
de S-beweging van de plastiek flessen die gebruikt worden als mollenverdrijvers, natuurlijk...
Geef toe dat het door iedereen niet vanzelfsprekend begrepen zal worden en dat het hoewel door jou goed opgemerkt, voor velen een puzzel zal zijn om in deze foto een boeiend onderwerp te zien. Maar goed, ritme en structuur zijn hier wel opgemerkt en gebruikt, toch zou ik nog willen benadrukken wat ik bij de vorige foto schreef: probeer nog op een eenvoudiger maar treffender wijze iets voor te stellen met gebruikmaking van de regels van de compositie, dat is een vertrekpunt om verder te evolueren naar een meer persoonlijker fotografie Varlaam!
In deze detailfoto heb je in feite twee onderwerpen naast elkaar vastgelegd: de luidsprekers en het uiteinde van de paal met het dradennetwerk, hierdoor ontstaak er voor het oog van de kijker een conflict dat veroorzaakt wordt door de wijze waarop je dit in beeld bracht! In dergelijk geval is het beter om iets meer in beeld te nemen en zo nog meer het spel van de draden te tonen zodat de luidsprekers op een sterk punt kunnen staan en niet centraal zoals dit nu het geval is. Misschien was een horizontaal formaat ook beter geweest om dit te tonen wat je precies in gedachte had Varlaam. Een foto is een beetje zoals een kunstwerk waarvan het geheel in evenwicht moet zijn, (compositie) niet te veel noch te weinig en met het accent op dit wat overgebracht wil worden. Het mag geen raadsel zijn voor de kijker want hij krijgt enkel deze visuele informatie en moet daarin een duidelijke boodschap kunnen lezen!
In de uitsnit (voorbeeld) heb ik de foto een beetje rechtgetrokken, let ook op de witte bovenrand van je foto die niet erg siert.
Goed gezien de metalen rekken om de fietsen in te plaatsen en het accent op de leuke kleurige eerste fiets. De rand rechtsboven heeft een storend effect op het geheel, wegklonen is eenvoudig en daardoor word de foto sterker (zie voorbeeld). Een groter diagonale hoek zou het geheel ook sterker gemaakt hebben en daardoor was het stuk asfalt minder prominent geworden, dit voegt hier niets toe aan de foto. Ritme en structuur heb je hier goed bij mekaar gebracht hoewel ik het gekozen formaat niet ideaal vind om dit onderwerp te sieren. Je zag een goede foto maar schoot een beetje tekort bij het in beeld brengen Winsock!
Probeer nog een dergelijk onderwerp in beeld te brengen met een sterkere boodschap!
Deze foto heeft inderdaad ritme en structuur in de motieven van het glaswerk. Door de centrale plaatsing van het licht krijg je daar extra definitie en dat is mooi maar de hoeken raken daardoor ook erg duister, hou daarmee rekening bij het meten van het licht en pas de diafragmawaarde aan. De diagonale plaatsing van de lijnen in het glas is zeer goed, een mooi voorbeeld Winsock! Vonny
Detail van een hengsel van een poort door Rons Music,
Halo Rons Music,
Een goed voorbeeld van ritme en structuur, te zien in het metaal en het hout, goed zo! Een belangrijke opmerking voor dergelijke opnamen is volledig haaks op je onderwerp staan, dat is hier niet gebeurd en dat zie je aan de matige perspectief vervorming. Doe zo verder Rons Music, je mag nog twee andere voorbeelden inzenden!
Detail van het concertgebouw in Brugge door Rons Music,
Hallo Rons Music,
De foto heeft veel mogelijkheden voor ons thema ritme, deze zijn terug te vinden in de verticale spijlen en de horizontale delen van de constructie. Om structuur beter te kunnen onderscheiden moeten we dichter kunnen komen maar dat is hier niet aan de orde. Je hebt het goed bekeken maar de compositie is minder effectief door de hoeveelheid hemel die hier geen meerwaarde aan de foto geeft. Ook is het beter om in dergelijke fotos meer aandacht te geven aan een correcte perspectief. In bijgevoegd voorbeeld zie je een andere mogelijke uitsnit en een correctie van het perspectief met Photoshop, de kwaliteit is natuurlijk fel verminderd door de uitsnit! Een goede start Rons Music!
Hier vindt je ritme en structuur over de ganse oppervlakte van de foto, een
detail dat de eentonigheid breekt en bijna pal op een sterk punt ligt, dat is al een
heel goed begin! Nochtans zou ik hier misschien de voorkeur geven aan een horizontaal formaat en gaan voor een meer diagonale voorstelling van het netwerk wat het effect nog kan vergroten en zo mogelijk een sterkere compositie oplevert. Een goede poging, mooi zo Winsock! Een tip: werk ook meer met horizontale formaten voor deze lessen. Vonny
Een foto waar je ritme en structuur krijgt in de kaarsen, het strikje, het papier en het hout van de tafel. De plaatsing van de kaarsen in het formaat vind ik erg centraal, een stuk naar rechts, verder naar boven en met meer voorgrond als inleiding zou beter staan en de foto meer allure geven. Langs boven zie je een stuk kader en links ook één of ander voorwerp dat storend werkt, liefst te vermijden of gewoon wegklonen. Let nog beter op de regels van de compositie om je foto een meerwaarde te geven Winsock, oefening baart kunst zegt het spreekwoord!
Deze foto bevat veel ritme en structuur in de stenen en de schorten en dat is goed gezien! De compositie van de foto kan veel sterker overkomen door een beter kadrering van het onderwerp. Ik heb een andere mogelijke uitsnitgemaakt en het perspectief rechtgezet, nu krijg je een diagonaal tussen de twee rode pijlen en dat lijkt volgens mij al veel interessanter! Doe zo verder!
In deze foto ziet men opnieuw veel ritme en structuur, in de mazen van het harnas en de vormen van de helm maar de scherpte is hier een beetje minder geslaagd. De achtergrond vind ik hier niet zo overtuigend omwille van het feit dat de kijker vastkijkt op een wazige struik, een blauwe hemel of een landschap of iets dergelijk zou mogelijk beter geweest zijn.
In elk geval heb je het goed gedaan hoor! Het essentiële van deze lessen heb je onder de knie en je mag verder gaan naar de volgende lessen bij fotoke (Willy), proficiat Thuis!
Een foto met veel ritme en structuur, dit is te zien in alle vormen van het harnas, daarnaast ook veel detaillering. Het is misschien spijtig dat er enkele storende elementen rondom te zien zijn die onnodig de aandacht wat afleiden van het onderwerp. Ik heb deze omgeving heel even weg gekloond om aan te tonen dat dit ook een mogelijkheid is waar iets inzit zodat je daar eventueel in de toekomst aan kunt denken bij de opname, afhangend van wat je ons wilt laten zien!