Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....
Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...
Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.
Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.
Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.
Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.
Fotografe : thuis
Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE
Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
21-12-2007
Verlichtingspaal door Tracker_23,
Hallo Tracker,
Je foto toont ons ritme en structuur in de bonte samenstelling van de verlichtingspaal met de vele kabels, de paal en het licht zelf, de plaatsing in het formaat is ook geslaagd maar het kan toch allemaal nog iets beter. Bij het aanschouwen van je foto zien we een overaanbod aan elementen waardoor ons oog ronddwaalt doorheen de foto. Nemen we nu even een andere uitsnit, we spiegelen de foto, voegen er een streepje blauwe lucht aan toe zodat we de verlichting beter kunnen inpassen, klonen één van de vele kabels weg en zo krijgt de foto meer allure. Let nu op de diagonale beweging van de kabel en de verlichting, het oog wordt in een directe lijn naar het onderwerp geleid, de verlichting en dat is precies wat we graag willen bereiken!
Zoals voorgesteld is je foto heel goed, ritme en structuur in de textuur van de paal, de prikkeldraad en de isolators, daar valt weinig aan toe te voegen behalve proficiat Paparazzi!
Deze foto vertoont veel ritme en structuur in de schors en de schimmels, de compositie is misschien niet de beste dat je al voorgesteld hebt, hier ontbreekt een boeiend element dat onze aandacht kan prikkelen. Bvb in de vorm van een interessante beweging met de schimmels of in de schors of de kleur van de schimmels, het aanbod is hier een beetje vaag en vraagt van de kijker teveel inspanning en verbeelding. In de uitsnit is het contrast wat verhoogd, zo komt de foto al beter tot zijn recht. Het is niettemin een zeer verdienstelijke poging Shariff!
Met deze foto wil je ons touwen laten zien dikke en dunne, als onderwerp voor ritme en structuur is dit zeker goed gevonden maar het overaanbod is hier wel overdreven en vooral verwarrend. Misschien was het moeilijk om de storende elementen te vermijden, veel beter zou het lijken met bvb de krul van de grote touw zonder de kleintjes mooi zwierend door het formaat in een S-vorm bijna zoals ik het nu kan zien tussen die andere touwen door. Ook nog een detailfoto op de kruising van het blauwe, het gele touw en blauwe verbindingsballetje dat op een sterk punt geplaatst kon worden enz. Ik stel voor dit nog een keertje te proberen Lynne, al doende leert men hé!
Een mooi ogend gebouw door de lijnen en de kleur, deze zorgen hier voor veel ritme en structuur, de diagonale voorstelling is heel goed door jou gezien en gepast in het formaat geplaatst, knap gedaan hoor! Een minpuntje: de schuine verticale lijnen die hier niet logisch aandoen en die gemakkelijk te corrigeren zijn met een fotobewerkingsprogramma. Ritme en structuur krijg je ook in voorwerpen, probeer je dat even uit voor een volgende inzending Paparazzi.
Met deze foto heb je een poging gedaan een abstract beeld te krijgen vanuit een ongewone invalshoek, daar ben je gedeeltelijk in geslaagd maar je mag het ook niet te ver gaan zoeken, iedereen weet immers dat dit een ladder is en die beklim je gewoonlijk niet zijdelings!
Het spel van ritme en structuur heb je hierbij goed gezien Junikon. De uitsnit, de spiegeling en het roteren van de foto laten dit onderwerp nu een stuk geloofwaardiger overkomen. Probeer dit nog een keer met een soortgelijk onderwerp, kies hierbij een interessante opnamehoek maar behoud een realistisch beeld van het voorgestelde.
Met deze foto heb je me een moeilijke opgave gegeven hahaha! Ja, hier is ritme en structuur volop maar het oogt niet zo fraai omdat er zoveel te zien is, je laat het oog van de kijker hierbij flink ronddwalen op zoek naar een ankerpunt. Het is een moeilijk onderwerp om goed naar voren te brengen, de uitsnit heb ik vierkantig gemaakt om het oog mee te nemen in een diagonale lijn waardoor de aandacht gevestigd blijft op het centrale gedeelte van de kool.
Voor een volgende inzending mag je nog een dergelijk onderwerp uitkiezen en dit nog beter in beeld brengen.
Een mooie compositie van de schors van de dadelboom voorgesteld in een stijgende beweging rustend op een sterk punt, dit alles met de nodige detaillering en veel ritme en structuur, proficiat! Ik heb de foto een beetje opgelicht om de schaduwen wat op te helderen en ook de kleuren een beetje aangepast, zodoende krijgt je foto nu nog meer uitstraling.
Een foto met een mooie beweging van het duinpad, de afspanning, het gras, de struiken enz. het geheel omvat veel ritme en structuur, knap gebracht Tzeetje! Ik verkies de foto gespiegeld omdat de huizen in de verte de aandacht opeisen, de weg leidt logischer wijze naar de huizen. Waren die huizen er niet, dan zou ik opteren voor jou versie met het accent op de hoge struik, dat is een kwestie van interpretatie, zoals voorgesteld doet het geen afbreuk aan de foto.
Dit is een heel mooie foto voor het thema van deze lessen, veel ritme en structuur in de muren en de kanonballen die vanuit een mooie hoek genomen zijn, knap gedaan!
In de bijgevoegde uitsnit is het principe van de gulden snede toegepast waardoor de compositie nog krachtiger wordt en de concentratie op het onderwerp nog groter is.
Een foto met heel veel informatie, ritme en structuur in speciale aanbieding, bijna teveel om wel te zijn want het oog weet niet goed waar eerst kijken. Het is toch een goede foto omdat je alles proportioneel goed in beeld brengt maar tevens is dit een moeilijke foto omdat de belichting aan de buitenkant minder geslaagd is, je de kijker toch feitelijk verplicht om door de ramen te kijken en het oog de witte overbelichte vlakken niet in detail kan waarderen. Je hebt hier nochtans zeer verdienstelijk werk geleverd Tzeetje! Voor de volgende inzending graag iets met de natuur als thema!
Een prachtig modern voorbeeld van abstractie, ritme en structuur volop aanwezig in de mooie tekeningen in het water, ook heel goed in beeld gebracht met zin voor harmonie, echt een foto om van te snoepen, een dikke proficiat Junikon! Voor de volgende inzending graag iets dat met de natuur te maken heeft.
Een moeilijk onderwerp dat je goed vastgelegd hebt, veel ritme in de curve die de banken maken rondom de boom en veel structuur te zien in de boomstam, de bladeren en de banken. Alles is harmonisch verdeeld over het formaat, flink gedaan Paparazzi, proficiat! Een tip: opgelet met de scherptediepte dat nipt raakt linksonder! Voor de volgende keer iets wat met moderne architectuur te maken heeft, dat kan interessant zijn hé!
Een mooie foto, goed in beeld gebracht en interessant om naar te kijken, ritme en structuur in overvloed, heel goed gedaan Proficiat Tracker! Ik heb de foto een beetje meer contrast gegeven zodat hij beter tot zijn recht komt. Voor de volgende inzending een detailfoto misschien.
Een foto met veel ritme en structuur in het hout, de verweerde spijker en de ketting, alles samengevat in een harmonische compositie met de spijker mooi op een sterk punt. De spiegeling van de foto maakt deze nog sterker door de natuurlijke beweging van links naar rechts in het formaat, heel mooi gedaan en proficiat hiervoor Shariff!
Dak van het luchthavengebouw in Hong Kong door W47V47,
Hallo W47V47,
Hier heb je dan een foto boordevol ritme en structuur, dat ook nog modern oogt. De lijnen en vlakken waaruit de foto samengesteld is volgen een prachtig licht en lijnenspel in een rustgevende harmonie van zachte grijze tinten waardoor de foto extra uitstraling krijgt. Proficiat hiervoor W47V47! Ik heb de foto eerst gespiegeld en omgedraaid om aan te tonen dat deze op die wijze voorgesteld ook heel interessant lijkt. Daarna heb ik een samenstelling gemaakt van de foto (4x gespiegeld en/of gedraaid) waarbij deze hier telkens vertrekt vanuit het middelpunt om zo een erg creatief beeld op te roepen, je bent met dit soort fotos de wereld van de abstracte fotografie binnengestapt!
Opnieuw een heel mooie foto van deze wandelaars langs de zeedijk Tzeetje, zeer goed in beeld gebracht met veel ritme en structuur. De belangrijke vraag is hier eerder wat wil je daarbij beklemtonen in de foto: zoals jij die voorstelt ligt de nadruk duidelijk op de wandelaars maar die wandelen uit de foto naar de gebouwen toe waardoor de foto als het ware in twee gedeeld wordt! Daarom koos ik voor de gespiegelde versie waar de wandelaars de foto instappen langs de gebouwen, genietend van het wijde uitzicht over de zee en de lucht.
Een mooie foto van het hondje achter de omheining met ritme en structuur dat zichtbaar is in het draadwerk, het beton, het grind, de groene mat en het groene gaasdoek. Het geheel past harmonisch bij elkaar zonder teveel storende elementen, behalve dan de groene paal dat uit het hoofd van het hondje groeit en dat kon je gemakkelijk vermeden hebben door een pasje opzij te doen. Door een betere uitsnit te maken van de foto vestig je zo de aandacht op het hondje dat nu op een sterk punt staat, de kijker wordt minder afgeleid door bvb de lucht dat hier niets extra te bieden heeft. Maak gebruik van deze raadgevingen tijdens de opname van een volgende foto met een ander thema naar keuze.
Dit is een prachtig voorbeeld van ritme en structuur met een sterke compositie, scherp en mooi van kleur, proficiat voor deze knappe foto! Voor een volgende inzending misschien graag een abstract thema, kwestie van verruiming van het onderwerp.
Een mooie boodschappenkorf is het wel, met aanwezigheid van ritme en structuur, de foto laat het oog van de kijker teveel ronddwalen in het onderwerp op zoek naar een sterk punt om even langer stil bij te staan. Dit focuspunt is nu onvoldoende aanwezig omwille van een overmaat aan informatie, door dit beter te bundelen krijgt men een krachtiger opbouw bvb zoals voorgesteld in de bijgevoegde uitsnit. Voorzichtig zijn zodat er over de ganse oppervlakte van de foto voldoende scherpte is.