Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
18-02-2006
Erwten vervroegen.
Vandaag 18 februari halen we de biologische zaden af. Ik heb reeds een zeventigtal kleine potjes gevuld met potgrond, goed voor ruim twee rijen. Binnen een paar dagen zaai ik de erwten. Ik koos voor hoge doppeulen. Eerst zet ik ze 24u onder water en dan staan ze, zonder water, een paar dagen bij de spaarkachel. Zo kiem ik voor. Erwten kunnen tegen een stootje koude. Het is vooral goed voor de nateelten. Hoe vlugger de erwten weg hoe vlugger ik rode biet kan zaaien en venkel.
- Voor wortelen is de bodem belangrijk: hij moet los en kruimelig, neutraal en voedzaam en een goede vochtvoorziening hebben. - De grond mag geen verse organische mest bevatten want dat doet de wortelen sprietelen en trekt de wortelvlieg aan. Daarbij is een pH van 6 is ideaal. - Er is weinig stikstof vandoen - is gekenmerkt door te weeldrig groen. Er is grote behoefte aan kalium. Kan je in voorzien door het strooien van houtasse, die droog bewaard werd. - Magnesium is ook belangrijk en daarom is het aan te raden te bekalken met magnesiumkalk. - Zaaien doe je in rijen die je aanduidt met stokjes op de uiteinden. Vooral als je onkruidrijke grond hebt. Wortelen hebben wel vier weken nodig om te kiemen. Alles staat groen vóór de wortelen kiemen. Span een koord tussen de stokjes en schoffel zo risicoloos tussen de rijen. Wied zo vlug mogelijk en dun terzelfdertijd de wortelen of zaai heel dunnetjes.
Wat kan je, zonder het gebruik van synthetische gifmiddelen, aanvangen tegen wormigheid in wortelen: - Denk er aan dat de wortelvlieg pas actief wordt vanaf de maand mei. Dus zaai heel vroeg. In zandgrond kan je reeds, al naar gelang het weer, zaaien vanaf eind februari. -Weet ook dat de wortelvlieg een luie vlieg is. Zo kan je bv het tuingaas wegnemen en wieden en dunnen en schoffelen bij winderig weer. - Voor wie geen gaas gebruikt: Zaai in de nabijheid van ajuin. Ook boerewormkruid en coriander kunnen de wortelvlieg misleiden. - Het strooien van een dun laagje houtas zorgt niet alleen voor de nodige kali maar heeft ook een geur af waar de wortelvlieg niet van houdt. Dit heb ik persoonlijk kunnen vaststellen met late wortelen. Dit jaar doe ik een proef met afrikaantjes die niet voor niets door de volksmond, stinkertjes, worden genoemd. - Op de foto zie je, op de voorgrond, half in de schaduw, het gebruik van tuingaas in de tuin. Met vroege wortelen heb ik nooit moeilijkheden. Voor late is dat wat anders. Als je niet afdekt met gaas, dan is de reuk van ajuin en coriander uit de tuin verdwenen. Boerewormkruid ruikt ook niet meer sterk. Daarom wil het eens proberen met 'stinkertjes' die ik wat later zaai.
Iemand melde mij dat hij de peterselie teelde in een goed gedichte bak met bovenop en 'jalousieraam' als afsluiter. Wat je ook gebruikt, het bijzonderste is dat de peterselievlieg geen eitjes kan leggen bij jouw plantjes. Eens de planten groter zijn hebben ze genoeg weerstand.
Tot verleden jaar behoorde ik bij de groep hobbytelers die er maar niet in slaagden het jaar rond fijne of krulpeterselie te winnen in eigen tuin. In het voorjaar wilde dat maar niet lukken. Vanaf september lukte het wel maar dan waren de plantjes niet sterk genoeg om de winter door te komen. Zo had ik bijna nooit eigen peterselie. De peterselie moet vroeg in het voorjaar gezaaid worden en moet oogstbaar zien tot eind mei van het volgend jaar. Mijn vrouw vroeg mij..'Hoe is dat nu toch mogelijk'? En ik moest steevast antwoorden...'Omdat ik er niet echt werk van maak'. Haar repliek kwam verschrikkelijk vlug..'Ewel maak er dan werk van'. Mijn 'Ja chef' viel een beetje uit de toon. Eerst zaaide ik grove peterselie en dekte die in de winter af door middel van een geïmproviseerde bak met glas erover. Ik had peterselie maar het was zo met de hakken over de sloot. Zie foto
Maar moeder de vrouw wilde fijne peterselie, het jaar rond. Mijn pleidooi voor de grootbladige hielp niet. De peterselie werd afgevreten door worpjes die voortkwamen van de eitjes van de perteselievlieg. Of dat nu dezelfde vlieg is die ook de wortelen teistert weet ik niet. Dit was de oorzaak en die moest worden weggenomen. De oplossing was dus: peterselie planten of zaaien onder tuingaas. Zie foto.
Na een goede maand mocht het gaas eraf en heb ik de oplossing maar ik heb de bak wat klein gemaakt en een beetje te veel in de schaduw geplaast zodat de peterselie niet vlug genoeg kan bijgroeien zodat er geen voorrad genoeg is om de hele winter door te komen. Uit je fouten moet je leren
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !