Er zijn groenten die ik graag eet maar niet of niet meer kweek.
Zo begin ik met de schorseneer, die een echte wintergroente is.
Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_schorseneer#Ziekten
vond ik de beste beschrijving van wat een schorseneer in feite is.
-Dit is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).
-De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd.
-Na de oorlog raakte ze in diskrediet, mogelijk door zijn bewerkelijkheid.
Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij.
-Dit feit heeft de groente de bijnaam "keukenmeidenverdriet" of "huisvrouwenleed" opgeleverd.
-Dit zijn ook bijnamen die ook aan de verwante haverwortel worden gegeven.
-Andere bijnamen zijn: 'winterasperge' (of 'armeluisasperge') en winterstaaf.
-Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.
Maar bij http://www.janstraatman.nl/groenten/schorseneren.html
vond ik de meest beknopte uitleg over soorten , telen en ziekten. -Grond en bemesting
De liefst lichte grond moet diep bewerkt worden (minstens 40 cm) en zo los mogelijk gehouden worden. Als de grond te vast is, krijg je vertakte pennen.
De grond mag niet vers bemest worden omdat dit zou leiden tot weelderig bladgroei en vertakte pennen.
-Soorten
Schorseneer behoort tot de samengesteldbloemigen.
Veelgebruikte soorten zijn Lange Jan, Westlandia Flandria en Duplex. Deze soorten schieten niet makkelijk. Je hebt ook nog o.a.de Russiche reuzen, de Deense reuzen en andere soorten.
-Plant- en oogstgegevens
Schorseneren worden in april - mei op regels gezaaid (4 cm in de rij, 25 cm tussen de rij). Het zaad kiemt langzaam. Uitdunnen op 8 cm.
Oogst van november tot eind maart. Naarmate het seizoen vordert, neemt de kwaliteit af. Omdat de pennen diep wortelen en makkelijk breken, moet je voorzichtig zijn met het oogsten.
-Wissel- en combinatieteelt
Schorseneren behoren tot de wortelgewassen. Teeltwisseling 1 op 4.
Voor combinatieteelt: gedijen ze het best bij: biet, koolrabi, prei, sla, ajuin. Alle andere groenten zijn neutraal dus niet beschermend en niet aanvallend.
-Ziekten
Schorseneren kunnen last hebben van meeldauw of schimmel. Ze zijn niet erg gevoelig.
-Als schorseneren in bloei komen, knip je best de kop er uit. Doe je het niet dan blijven ze eetbaar maar zijn ze hol.
Wie beschikt over het veltboek 'Handvoek Ecologisch tuinieren' kan dit natuurlijk best raadplegen. Wij noemen het 'onze tuinbijbel'. Dit boek is zo goed als compleet.
Alle velt -boeken zijn te verkrijgen bij onze boekenverantwoordelijke van elke afdeling.
Alleen wanneer u de boeken rechtstreeks bij Velt nationaal bestelt, betaalt u de verzendingskosten. Klik hier voor meer info over de boeken.
13-12-2012 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|