Zijn bij jullie de bonen ook steeds op dezelfde wijze klaar gemaakt of steekt er variatie in het bonenmenu? Ik ging op het net op zoek naar recepten maar stootte op namen van bonen die ik niet ken en dus wilde ik die leren kennen. Zo beperkt mijn bijdrage over recepten tot een URL. http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/sperziebonen/ Is een site met enkel recepten
Ik zocht verder http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?4622
hier vond ik interessante tips oa. :
Zoet, zuur, zout
Bonen die in bijv. tomaten of azijn worden gekookt, worden niet zacht. Suiker, zout en zuren verharden de huid van de bonen. (Hé, vandaar de opmerking bij de bereiding van fagiolini in umido, dat de bonen niet gaar lijken te worden.) De tip uit The Bean Bible is om bonen eerst te koken en halverwege de rest toe te voegen, zoals bijv. zout.[6]
Flatulentie
Oftewel: winderigheid. [6] Dit komt het meest voor bij het consumeren van (gedroogde) bonen. Bruine bonen, kidney bonen, witte bonen, enzovoorts. Het ligt aan de oligosacchariden. Dit zijn stoffen die gezond zijn en de goede werking van de dikke darm bevorderen. Maar te veel is niet prettig. Wat te doen?
-Week de bonen lang, ververs het weekwater enkele keren.
-Koop gedroogde bonen uit de meest recente oogst.
-Kook de bonen eerst in ongezouten water voor en giet het kookwater weg (volg dan gewoon weer het recept).
-Bij taaie bonen na koken, maar voor verdere verwerking, eerst de vel verwijderen. (Maar dat is een hele klus).
-Kook bonen met de volgende kruiden of ingrediënten:
Mexicaanse stijl: epasote
Indiaas: gember, venkelzaad, kurkuma
Mediterraan: spinazie, snijbiet, groenten uit de chicorei-familie (bladchicorei, radichio, andijvie, witlof, enz.)
Noord-Europees: bonenkruid
http://tokowijzer.nl/2011/04/08/mungbonen/
geeft uitleg over de mungboon(taugé)
op de site http://www.alva.be/nl/kouseband.htm vond ik de uitleg over de kouseband boon
Kouseband is de Surinaamse naam voor een zeer lange, dunne, ronde, veterachtige boon, die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig is, maar behalve in vele tropische landen ook in Nederland wordt geteeld.
Zij is in de tropen een belangrijk voedingsgewas. De peulen worden in ons klimaat 14-25cm lang, in de tropen veel langer.
Koopinformatie:
Kouseband van Nederlandse bodem is te koop van half juni tot november, de geďmporteerde uiteraard het hele jaar.
De bonen moeten jong en sappig zijn en niet slap aanvoelen. Oudere bonen worden al gauw stug. Kouseband kan een paar dagen in de koelkast worden bewaard.
Op de site http://www.encyclo.nl/begrip/ge%C4%8Fmporteerd zocht ik naar de betekenis van geďmporteerde- maar er was geen te vinden
Smaak:
De smaak van kouseband komt vrijwel overeen met die van sperziebonen, is alleen iets pittiger.
Behandeling:
Kouseband wordt net zo gewassen en schoongemaakt als sperziebonen: de puntjes eraf snijden en zo nodig de bonen afhalen. Snijd de bonen tamelijk klein: in stukjes van 3 ŕ 4 cm. Kook ze daarna in weinig water in ca. 15 min. gaar.
Mogelijkheden:
* Gekookte kouseband kan op smaak worden gebracht met nootmuskaat, scheutje ketjap, gebakken champignons en fijngesneden kervel, stukjes tomaat en basilicum, blokjes uitgebakken rookspek, fijngesneden en even meegekookte stukjes witte of gele paprika, gesnipperde ui.
* Combineren met andere gekookte groenten als worteltjes en maďskorrels
* In salade met : fijngesneden venkelknol, bleekselderij, paprika en/of tomaat; samen met blokjes ham, stukjes kip of hardgekookte eieren.
* Geschikte (verse) tuinkruiden in combinatie met kouseband zijn: peterselie, bonekruid, dille, dragon, kervel, kruizemunt, lavas, selderij en venkel.
* Alle recepten voor sperziebonen zijn ook kouseband te gebruiken.
Voedingswaarde:
Vitamine C : veel
B-caroteen : aanwezig
Ijzer : ruim aanwezig
K-joules : 167 per 100gr (40 Kcal)
Wat regenweer en het ontbreken van verf om verder ons huis af te werken toch kan met zich meebrengen hé maar daarvoor moet je vroeg uit te veren of niets anders voor handen hebben. Toch kon ik het niet laten om jullie te laten watertanden op enkele foto's van klaar gemaakte schotels met boontjes. Laat je maar gaan in de keuken en je moet me niet uitnodigen want ik heb het te druk.