Waarom eten wij in feite salade?
Is het uit gewoonte, omdat het lekker smaakt door de dressings en mayonaises of is er een diepere motivatie?
Ik ben op zoek geweest naar beweringen en aanbevelingen over hoe we onze salades optimaal kunnen maken voor onze gezondheid.
Let wel dat je het onderscheid maakt tussen de plant salade en de bereidingen salades waar je als basis een saladeplant (keuze uit verschillende soorten salade) en er andere groentjes aan toevoegt plus een gezonde dressing.
De site van wikipedia is praktisch altijd de eerste die ik raadpleeg. Op hun URL over salade http://nl.wikipedia.org/wiki/Salade
las ik het volgende dat ik enkel op mijn eigen manier presenteer maar niet resumeerde of veranderde.
Een salade is een koud gerecht, dat bereid is met olie en azijn (of met mayonaise, dat weer een mengsel is van olie en azijn). Het kan gebruikt worden als voorgerecht bij een diner of als groente bij een maaltijd. Vaak gezien als een gezond gerecht, het wordt ook vaak gegeten bij een dieet. Tegenwoordig worden bepaalde salades soms gegeten als maaltijdsalade.
Er zijn salades die bestaan uit verschillende sla soorten zoals:
eikenbladsla
gewone sla
ijsbergsla
Veel gebruikte groenten bij een salade zijn komkommers, tomaten, wortels, witlof, ui, prei, bleekselderij, kool en eieren en augurk. Veel gebruikt kruid is bieslook.
Ook zijn ontzettend veel variaties mogelijk gecombineerd met vlees, vis maar ook met fruit, zoals appels, mandarijn.
De overige ingrediënten kunnen zeer divers zijn: allerlei groenten, aardappelen.
Op de site http://www.gezonderafvallen.nl/page/1257/salade-eten-gezond.html resumeerde ik wat salades betreft, het volgende:
Wie regelmatig een portie salade eet, zal smakelijk en gezond eten is op de goede weg op niet zwaarlijvig te worden of om af te slanken..
Het eten van salades een simpele manier om je gezondheid op peil te houden. Salades zijn lekker en verfrissend en bevatten ook belangrijke voedingsstoffen en helpen ze bij het afvallen.
pluksalade
Groene groenten zitten barstensvol anti-oxidanten, zoals vitamine C en E, foliumzuur en lycopeen. Dit zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen de schadelijke werking van schadelijke stoffen. Vooral rauwe groente is rijk aan deze stoffen die de gezondheid bevorderen.
Bij salade horen gezonde vetten zoals bv. olijfolie, avocado en noten. Een beetje vet helpt het lichaam bij de opname van fytochemicaliën, zoals lycopeen in tomaten en luteïne in donkergroene groente. Olijfolie schijnt zelfs levensverlengend te werken: uit een Italiaanse studie onder 60-plussers bleek dat olijfolie tot een lagere sterftekans leidt.
Niets is zo simpel als het maken van een salade. Wie bereid is om een paar minuutjes extra in de keuken te staan, zal er versteld van staan wat je met een paar blaadjes sla en een wat tomaten kan creëren. Vrolijk het hoopje groen nog een beetje op met een gezonde dressing en je hebt er een goede eetgewoonte bij.
Op de site http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1145651/2010/08/18/Niet-alle-salades-zijn-even-gezond.dhtml
vond ik en resumeerde o.a. de volgende bedenkingen van een wetenschapper:
Als je tijdens je lunchpauze een slaatje neemt om je gezondheid een boost te geven, dan haal je hier misschien niet ten volle jouw voordeel uit doordat je de verkeerde groenten kiest. Dat beweert voedingswetenschapper Steve Rothwell. Jonge planten Steve Rothwell (voedingswetenschapper) zegt dat de gezondste salades bestaan uit jonge planten die nog niet volledig volgroeid zijn. Bladgroenten zijn over het algemeen voedzaam omdat ze heel wat vitamines, mineralen en natuurlijke plantenbestanddelen als carotenoïden bevatten. Die helpen de plant licht te vangen en dit om te zetten in energie.
Het zijn echter de bladeren die blootgesteld zijn aan veel licht die de hoogste hoeveelheden van gezonde bestanddelen bevatten.
Rothwell wijst erop dat, "Als je een volwassen ijsbergsla neemt, zijn enkel de buitenste bladeren blootgesteld aan licht. Maar deze worden vaak weggesmeten voor de bladeren met lichte kleur binnenin, die dus minder voedzaam zijn. Jonge planten hebben vaak meer bladeren die allemaal blootgesteld worden aan de zon. Dat is waarom deze gezonder zijn."
Dit wil niet zeggen dat je nu het witte gedeelte moet wegwerpen hé. Dat is ook gezond maar wat minder dan de buitenste bladeren.
Maar welke groenten voeg je nu het best toe aan je salade? We volgen de ideeën van Rothwell. "De gezondste groente voor in je salade zijn preischeuten.
Ze bevatten zeven keer meer vitamine C dan appelsienen, dit speelt een rol in de vorming van bloedvaten, pezen, ligamenten, beenderen, het helpt bij de absorptie van ijzer uit voeding, ondersteunt het immuunsysteem en is een antioxidant, deze stof zou moeten helpen tegen kanker. De scheuten bevatten vier keer meer vitamine A dan tomaten, zijn rijk aan foliumzuur, wat helpt gezonde cellen en bloed te produceren en essentieel is tijdens de zwangerschap. Spinazie is ook erg gezond en ideaal voor in een salade. Maar niet iedereen houdt van de smaak wanneer deze groente rauw is. Door het te koken verliest het veel van zijn voedzame waarde. Jonge spinazie is wel zacht en zoet genoeg om rauw gegeten te worden". "Alle soorten sla bevatten vitamine A, C en K, daarnaast zitten ze boordevol antioxidanten. Verschillende kleuren en variëteiten hebben specifieke voordelen. 'Pikante' groenten als waterkers en rucola bevatten een stof die de cellen beschermen en kanker bevechten, daarnaast zouden ze het immuunsysteem steunen. Appels, broccoli en tomaten worden vaak genoemd als het superfruit of groenten, maar waterkers is een betere bron aan vitamine C, B, K en E, ijzer, calcium, magnesium en zink. Het bevat zelfs meer calcium dan melk", Allemaal volgens SteveRothwell.
Op de aangegeven URL
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/724/Rauw-eten/article/detail/942365/2009/07/25/Vijf-goede-redenen-om-te-kiezen-voor-salade.dhtml
nam ik de onderstaande tekst integraal over omdat ik die kort en krachtig weergegeven vond. Ik schikte en presenteerde hem wel op mijn eigen manier.
Vijf goede redenen om te kiezen voor salade:
Een slaatje (zonder vette sauzen) is een gezonde keuze, maar weet je ook hoe gezond? Deze vier redenen geven je extra zin om wel te kiezen voor dat slaatje.
- 1 Vezels Groenten bevatten veel vezels, die allerlei positieve effecten hebben: minder constipatie, minder cholesterol en het geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet en uiteindelijk afvalt. - 2 Tegen kanker (Donker) groene en oranje groenten hebben extra veel gezondheidsvoordelen: antioxidanten, vitamines, foliumzuur, alfa- en betacarotenen. Zeker als je ze rauw eet, zoals in een salade. Samen verminderen ze de kans op kanker. - 3 Minder calorieën, meer tevreden Uit studies blijkt dat een slaatje van maximaal 150 calorieën rapper een verzadigd gevoel geeft, wat het aantal calorieën opgenomen tijdens de maaltijd vermindert. Hoe groter het slaatje in volume, hoe beter: het wijst meestal op meer groenten en minder vette, calorierijke sausjes en dressings. - 4 Goede vetten Vetvrij eten is niet gezond, maar je moet wel de foute vetten schrappen en de goede overhouden. Die goede vetten vind je onder meer in olijfolie, avocado en noten en zij helpen je lichaam beschermde chemicaliën opnemen, zoals lycopene uit tomaten en luteïne uit groene groenten. - 5 Dagelijkse portie Door van een begeleidend slaatje een dagelijkse gewoonte te maken, verorber je zeker je portie groenten per dag waardoor je optimaal geniet van de voordelen van deze gezonde voedingsstoffen. Je lichaam bouwt geen tekorten op en beschermt je optimaal tegen ziektes.
Vuistregels voor een lekkere salade: vers gesneden - kies een slasoort die je lekker vindt. Een krop geniet de voorkeur over voorverpakte porties - speel met kleuren en smaken: gooi er al eens fruit of noten door, of gebruik groenten die je bijna niet eet. - opgelet met sauzen en dressings: deze caloriebommen doen het slaatje naar binnen glijden, maar dat is niet de bedoeling. Op een salade moet je kauwen. Moet je na elke hap je mond afvegen, dan is er absoluut zeker te veel dressing. Probeer te werken met een beetje olijfolie en verse kruiden in plaats van mayonaises en sauzen. wel en niet. -Beperk ook de porties kaas en vlees die je er bij gooit: een lekker extraatje, maar ook daar schuilt gevaar in. Kies voor mager vlees als ham of kip en beperk zeker de portie kaas.
Ik dacht dat dit even er tussen moest, wens jullie een goede gezondheid door goede eetgewoontes en nog veel eetplezier met verantwoorde voeding. Teel gezond, daarom teel biologisch en eet gezond, daarom probeer zoveel mogelijk de biologische toer op te gaan.
16-01-2011 om 06:24
geschreven door tuinblog d
|