Er is een reactie gekomen die niet alleen de aandacht trekt op postelein maar ook op een resem van andere kruiden waar toch een paar nobele onbekenden tussen staan die ik in kleur plaatste.
De reactie:
Ik heb dit jaar voor de eerste keer in het najaar winterpostelein gezaaid. Ik heb dat in rechthoekige bloembakken gedaan die ik vulde met serregrond en rijpe compost. Die bloembakken hang ik dan in de serre. Het resultaat is zeer goed. Alle dagen snij ik er een handjevol af en consumeer het direct tijdens de dagelijkse ronde in de lochting en den hof. Het is ook een perfecte aanvulling voor een winterse sla.
Dit jaar heb ik een stuk grond kunnen vrijmaken die ik zal invullen met allemaal wilde planten, kruiden die ieder jaar henzelf terug kunnen uitzaaien, zoals veldsla, zomerpostelein, paardenbloem, lieve-vrouw-bedstro, zuring, eeuwig moes, sla, brave hendrik, echinacea, goudsbloemen... allé een hele rits. We zullen wel zien wat dat het geeft.
Als ik dan op zoek ging naar recepten, lag dat nogal moeilijk maar eerst wil ik jullie aandacht trekken op, hoe de persoon van de reactie het consumeert 'Alle dagen snij ik er een handjevol af en consumeer het direct zo rauwweg tijdens de dagelijkse ronde in moes- en siertuin.
Wat ik verder vond in koekboeken en op het net probeer ik een beetje samen te vatten:
Postelein wordt vers gebruikt in salades en kan verwerkt worden in soepen of sausen.
Ik vond ook een zelfstandige toepassing:
Postelein kan je bereiden als rauwe spinazie. Vind je het rauw te bitter dan kan dat verholpen worden door even te blancheren.
Meestal zal het gebruikt worden als bijkruid. Postelein is goed te combineren met asperges, met peulerwten en het is ook lekker als je het rauw mengt in verse aardappelpuree.
Mijn conclusie is dan ook, dat er hier een terrein open ligt voor personen die graag wat experimenteren in de keuken nadat ze met succes de postelein zelf zaaiden en kunnen oogsten. Vergeet nooit: Een velter (man of vrouw) is een zoeker.
We delen ook graag mee met geïnteresseerden.
http://www.smulweb.nl/zoeken/?type=recept&sorteer=beoordeling&query=&fingredient1=postelein daar vond ik de titel: 160 postelein recepten ga ook maar even een kijkje nemen om er eventueel reeds een keuze te maken. bv quiche met postelein
In onze eigenste uitgave Ecologische voeding vond ik een interessant receptje met o.a. postelein:
Winterse bladsalade met mierikswortelsaus. Bereiding 15 minuten.
Ingrediënten: 50g postelein 50g veldsla 50g kiemen 2 struikjes witloof 1 bakje tuinkers mierikswortelsaus;
Bereiding:
-Maak de mierikswortelsaus volgens recept op p 336
-Was de groenten zorgvuldig en droog ze.
-Snij het witloof fijn.
-Meng alle groenten luchtig door elkaar.
- Serveer met de saus apart.
Dus genoeg mogelijkheden om een pittige maaltijd samen te stellen en zo door variatie in de voeding het leven wat fleur meer te geven.
06-01-2011 om 07:35
geschreven door tuinblog d
|