Deze morgen las ik op mijn scheurkalender onder de rubriek Leef lang en schoon een ode aan de olijf. Zo rijk aan veelvuldige helende en voedende eigenschappen is de olijf dat de olijfboom vanouds beschouwd wordt als een godsgeschenk aan de mens gegeven.
Geneeskundig speelt de olijf een ongemeen gunstige rol.
Zowel uit de groene als uit de rijpe vruchten wordt de wondere olijfolie geperst.
Volgens Dodoens (16de eeuw) wordt die olie met succes toegediend, o.a. om de werking van de darmen te activeren.
Ook de bladeren, de bast en het hout zijn geneeskrachtig. Tot zover Joris Leuridan, pr.Het geneesboek van Engel Leuridan
Dit artikeltje was voor mij voldoende om verder te zoeken. Op de site http://www.gezondweb.be/gezondweb/rubrieken/voedingrecepten/webdietiste/o/olijfolie-en-olijven.htm
las ik o.a. de volgende vraag : Hoe zit het met ... de voedingswaarde van olijven en olijfolie?
En het antwoord volgt prompt:
-Olijfolie is zeer rijk aan "enkelvoudig onverzadigde vetten" en arm aan "slechte of verzadigde vetten". Olijfolie is dus ideaal om de goede cholesterol te doen stijgen en de slechte cholesterol te doen zakken. Bedenk wel dat olijfolie, net zoals andere olies en vetten, calorierijk is. Olijfolie levert 900kcal per 100g. Gebruik het dagelijks maar overdrijf niet met de hoeveelheid. -Ook olijven zijn zeer rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en arm aan slechte of verzadigde vetten. Dus ook zeer positief om de goede cholesterol te doen stijgen en de slechte cholesterol te doen zakken. Olijven leveren per 100g 142kcal.
-Met vriendelijke groeten, Claudia Fripont, de webdiëtiste
Ik zocht verder naar de voedingswaarde maar vond weinig maar op http://www.fitnessnet.nl/phpBB3/viewtopic.php? f=7&t=14092
Las ik enkel het volgende:
Groene olijven met knoflook (eeehhh.. ik weet niet in hoeverre de knoflook meetelt hoor) Voedingswaarde per 100 gram -700 Kj / 170 Kcal - Vet (onverzadigd): 12 gr. - Vet (verzadigd): 2.5 gr. - Koolhydraten: 4.5 gr. Eiwit: 2 gr. - Natrium: 1.89 gr. bron: www.watziterin.nl
tot ik bij verder zoeken op een wikipedia site stootte. http://nl.wikipedia.org/wiki/Olijf Ga er zelf maar heen en lees naar believen want het is nogals uitgebreid. Eén deeltje wil ik wel aanhalen:
Samenstelling en eigenschappen van olijfolie:
-De olie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Olieproevers gebruiken daarom donkergekleurde glazen, zodat de kleur van de olie niet te zien is.
-Het hoofdbestanddeel van olijfolie is het onverzadigde oliezuur. Daarnaast bevat het palmitinezuur, een verzadigd vetzuur.
Een rijpe olijf bevat 15-35% olie, afhankelijk van de soort, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden
-Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd. Dit heeft twee redenen. Een reden is dat de olie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, welke de neiging hebben de kwalijker vetten in het menselijk lichaam te vervangen. De tweede reden is dat zich in olijfolie een aantal stoffen bevinden, zoals natuurlijke anti-oxidanten die cellen beschermen tegen veroudering. Om deze redenen kan het, zelfs bij een vetarm dieet nog steeds zinvol zijn om olijfolie te nuttigen.
-Plantaardige vetten bevatten meer onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen vetzuren met dubbele bindingen, dan dierlijke vetten. Deze verlagen het cholesterol en hebben een gunstig effect op het lipidenprofiel in het bloed.
-Als onverzadigde vetzuren echter langdurig hoog verhit worden, ontleden ze en vormen ze zelf radicalen. Die radicalen reageren direct tot onvolledige verbrandingsproducten zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen, waarvan sommige kankerverwekkend zijn. ---Olijfolie ontleedt wanneer deze langdurig tot een temperatuur van 150°C-200°C verhit wordt, temperaturen die worden bereikt bij wokken of braden als de olie te heet wordt en gaat walmen. Andere oliën zoals pinda-olie (arachide-olie) kunnen hoger verhit worden, maar bevat alleen mono-onverzadigde vetzuren.
-Eénmalige verhitting van olijfolie bij wokken of braden is geen probleem maar langdurig en meerdere malen verhitten zoals bij frituren wordt afgeraden.
-Te hete olie kan beter niet voor braden worden gebruikt. Eiwitten in combinatie met reducerende suikers in het voedsel kunnen bij hoge temperatuur de vorming van acrylamide tot gevolg hebben, dat ook potentieel kankerverwekkend is. Dit geldt met name voor aardappelproducten en graanproducten, [3].
-Hoewel al duizenden jaren bekend en steeds weer bevestigd is de positieve werking van olijfolie op de gezondheid anno 2010 nog steeds niet volledig verklaard. Het is daarom nog steeds een gewild onderwerp van voedselonderzoek.
-In september 2005 maakte het tijdschrift Nature bekend dat onderzoekers een stof genaamd oleocanthal in olijfolie aangetroffen hebben met een werking gelijk aan de pijnstiller en ontstekingsremmer Ibuprofen.
-Prof. M. Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, verklaarde in Trouw dat olijfolie gezond is, maar niet gezonder dan slaolie of andere oliën. De voornaamste reden van het gezondheidsimago van olijfolie ligt volgens hem in de door de Europese Unie gesubsidieerde onderzoeken naar de gezondheidseffecten van olijfolie. Deze onderzoeken vinden vooral plaats juist omdat er een overschot van olijfolie in Europa is.
Mijn oordeel en besluit zijn: Olijven en lijfolie zijn wel gezond maar je mag het niet overdrijven dus.... om verstandig en met mate te gebruiken. Zoals zo een beetje met alles zeker! (alle afbeeldingen werden gevonden op Google)
en dit is dan mijn "ode aan de olijfboom".
24-01-2011 om 08:31
geschreven door tuinblog d
|