De koude blijft maar hardnekkig aanhouden. Nu reeds zaaien doe ik niet omdat de grond te koud is. Een goede indicator om beginnen te zaaien is kijken wanneer het onkruid begint te kiemen
en vlieg er dan maar in hoor. Ondertussen blijf ik nog even snuisteren in mijn wintervoorraad aan gegevens en breng een bloeiende plant voor de pinnen, de guldenroede (Solidago)
Omwille van zijn lange bloei in meestal gele kleur wil ik de guldenroede als ware insectenplant ook graag in mijn bloemborder opnemen. Er zijn heel vele soorten van diverse afkomst en regios. Ik beperk me tot enkele soorten.
guldenroede (Solidago virgaurea) varieert in hoogte van 0,1-1 m. Ze groeit in droge bossen en struikgewas in subarctische tot subtropische gebieden van Europa en Azië.
Late guldenroede (Solidago gigantea) komt uit Noord-Amerika met een hoogte van 0,5-2,5 m.
Canadese guldenroede (Solidago canadensis) komt uit Canada met een hoogte van 0,5-2,5 m.
Solidago graminifolia heeft een hoogte van 50-80 cm.
Sommige tuiniers beschouwen de soorten als onkruid, anderen planten ze juist aan vanwege de heldergele bloemen. De plant is vanwege de nectarrijke bloesems die tot laat in het jaar bloeien populair als waardplant voor insecten die ook plaagdieren bestrijden.
Ecologisch gezien zijn de planten zeer nuttig omdat ze door vele soorten insecten bezocht worden.
Guldenroede-soorten kunnen als decoraties gebruikt worden. Ook kan er thee van gezet worden.
De plant bevat Saponine, looizuur en etherische oliën. In de natuurgeneeskunde wordt het bloeiende kruid van de echte guldenroede bij nierklachten gebruikt. Ook wordt het gebruikt bij het genezen van wonden, krampen, ontstekingen, reuma en jicht.
In de Verenigde Staten heerst het misverstand dat de guldenroedes hooikoorts veroorzaken. Het misverstand wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat de heldergele bloemen in dezelfde periode gaan bloeien als die van alsemambrosia. De pollen van guldenroede te zwaar om door de lucht ver te worden verspreid .
de figuren komen van google afbeeldingen en de tekst is geresumeerd uit Wikipedia waar je de volledige tekst kunt raadplegen.
05-03-2010 om 07:41
geschreven door tuinblog d
|