Naast de mandarijnen heb je ook de clementines en de minder bekende Satsuma (vrucht) als varieteiten van de mandarijn. Ik vond bij http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/groenten_en_fruit/groentefruit_detail.asp?id=3120
o.a het volgende en werkte het wat bij.
De mandarijn.
De zoete hap is erg populair en zit boordevol vitamine C en calcium. De calcium sterkt je botten en wordt beter opgenomen dan de calcium in melk, de vitamine C is dan weer verrijkend voor je immuunsysteem. Regelmatig mandarijnen enz. eten zou zelfs gunstige gevolgen hebben bij maagpijn, slecht slapen, vermoeide huid, rimpels, stress, angst en verdriet.
Seizoen
Mandarijnen ogen zomers, maar je kan ze hier vooral in de winter verkrijgen. Van oktober tot februari worden ze namelijk ingevoerd van Spanje en Marokko.
Op de markt
Een mandarijn moet stevig zijn, mag geen plekken hebben en heeft liefst een egale oranje of gele kleur. Groene mandarijnen zijn nog niet rijp, maar ze kunnen narijpen op koude temperaturen. Het is zelfs zo dat mandarijnen enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen.
Variëteiten
De clementine is een iets grotere mandarijn die is ontstaan door een kruising van een mandarijn en een pomerans, een sinaasappel met bitter vruchtvlees.
Nog een bekende soort is de satsuma. Dat is een Japanse, pitloze en zoete variëteit die vooral in Spanje wordt gekweekt.
Hoe schoonmaken?
Je maakt een mandarijn schoon door hem te pellen. Als je de schil gebruikt voor een of andere bereiding, dan was je hem beter eerst grondig.
Hoe bereiden?
Mandarijnen kan je zo eten, in een fruitsla mengen, maar ook in warme bereidingen en sauzen verwerken. Van de schil kan je sauzen maken.
Hoe bewaren?
In de koelkast bewaren mandarijnen nog ruim een week.
Lekkere combinaties
Kip of eend is heel lekker met een mandarijnensausje of met mandarijnen die op smaak zijn gebracht met kaneel.
Mandarijntjes en varieteiten zijn heel courant gebruikt in wokrecepten.
Hier toch ook wat nadere aandacht voor de variëteiten:
Clementines:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Clementine
Clementine (Citrus ×clementina) met als officiële naam ClementineSRA63 is een ras van (Citrus reticulata syn. Citrus clementina) en is een citrusvrucht die haar naam zou ontlenen aan pater Pierre Clément.
Deze Franse missionaris in Algerije zou in 1902 een nieuwe citrussoort hebben gecreëerd door een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom (een pomerans is een bittere sinaasappel). Dit klopt echter niet met de genetische samenstelling van de Clementine. Het is aannemelijker dat de Clementine net zoals andere mandarijnrassen afkomstig is uit China.
De aanvoer uit vooral Spanje, Italië, Marokko en Algerije vindt plaats tussen november en eind februari.
Satsuma (vrucht)
http://www.microsofttranslator.com/BV.aspx?ref=IE8Activity&a=http%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2Fwiki%2FSatsuma_%28vrucht%29
Satsuma (Citrus reticulata 'Satsuma' syn. Citrus unshiu 'Satsuma') is de aanduiding voor een groep van nauw verwante mandarijnenrassen, die ontstaan is in Japan, mogelijk al in 1429. De vruchten zijn in 1876 door een echtgenote van een ambassadelid van de Amerikaanse ambassade in Japan, satsuma genoemd naar de provincie Satsuma in Kyushu. Voor die tijd stond de vruchten alleen als mikan bekend.
Het gaat om relatief platte mandarijnen met geen of weinig pitten. De schil is lichtoranje en is makkelijk te verwijderen, een zogeheten "easy peeler". Het vruchtvlees is in principe fris zoet van smaak, maar kan aan het begin van de aanvoerperiode nog wat zuur zijn.
De vruchten worden onder andere geteeld in Italië en Spanje. De aanvoer vindt plaats tussen oktober en januari, waarmee het een van de vroegst aangevoerde mandarijnen in het seizoen is. Tegenwoordig vindt de teelt ook in Zuid-Afrika, Argentinië en Chili plaats, waardoor deze mandarijn steeds vaker gedurende het gehele jaar verkrijgbaar is.
Er bestaan verschillende rassen, waarvan de 'Satsuma Owari' en de 'Satsuma Wase' de bekendste zijn. De meeste mandarijnen in blik zijn satsumas. Meestal wordt deze vruchten in tegenstelling tot de clementine ten onrechte onder de algemene naam mandarijn aangeboden.
Recepten met mandarijn of variëteiten:
http://www.ingredienten.nl/recepten/mandarijn
Hoofdgerechten
-eendenborst met mandarijnen
-Gestoomde zalm met citruscouscous
- Gamba's met mandarijnendressing
-Kip met mandarijn en kaneel - Farfalle tropicana okoko
Ik koos echter op de site http://www.okokorecepten.nl/recept/pasta/meer-pasta/pasta-tropicana
voor een recept met meerdere vruchten o.a; mandarijn.
Pasta tropicana voor 4 personen
In +/- 30min klaar
Ingrediënten
-300 g varkensvlees, in blokjes
-50 g boter
-2 uien, gesnipperd
-1 pakje Honig Mix voor Macaroni en Spaghetti
-100 g wortel, in plakjes
-3 tomaten, ontveld en in blokjes
-350 g Honig Hoorntjes
-50 g rozijnen
-2 mandarijnen, in partjes
-1 peer, in blokjes
-1 perzik, in schijfjes
-1 banaan, in plakjes
Bereiding
-Bak het vlees in een braadpan in de boter snel bruin.
-Fruit de ui even mee. Voeg de mix, 150 ml water en de groenten toe en smoor het geheel in 10 minuten gaar.
-Bereid intussen de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking.
-Voeg de rozijnen, mandarijnen, peer, perzik en banaan aan de saus toe en verwarm het geheel nog ca. 5 minuten op zacht vuur.
- Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper.
Serveer de pasta in een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus over de pasta en serveer de rest er apart bij.
Dit is lekker met een groene salade van krulandijvie, veldsla en komkommer.
Variatietip:
Pas het fruit aan het seizoen aan. Voeg in de zomer stukjes verse perzik en abrikoos toe, in de winter wat meer peer en appel. Aangeboden door Honig.