Smelt 2el boter en bak hierin de spekjes en salie 3 min. op een klein vuurtje. Voeg citroensap, witte wijn en suiker toe en laat dit 2 min. koken. Klop er beetje bij beetje de boter door en breng de saus op smaak met peper en zout. Kook 250g pasta gaar en roer de saus door de pasta. Serveer met vis.
In pan olie verhitten, gesnipperde ui en knoflook toevoegen en samen 3 min. zachtjes bakken. De gehakte walnoten toevoegen en 2 min. meebakken. Voeg de gepelde tomaten, bouillon, basilicum, suiker en peper toe. Zonder deksel 15 min. zachtjes koken en af en toe roeren. Intussen schaal voorverwarmen. In pan macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing en roer er 4el olijfolie door. Tomatensaus op smaak brengen met zout en peper. Roer de room door de saus en schep de macaroni erdoor met de vers gehakte basilicum. De kaas in een schaaltje doen en apart erbij geven. Serveer met krokant stokbrood en komkommersalade.
Bonen 12 uur weken, afspoelen en beetgaar koken. Aardappels schillen en in stukjes snijden. Worst in dobbelsteentjes snijden. Tomaten wassen en in schijfjes snijden. Meng bonen, aardappel, tomaat worst, paprika, ui en knoflook. Besprenkel royaal met olijfolie en stoof gaar op een klein vuurtje in 30 min. Breng op smaak met peper en zout en serveer met hartige pannenkoekjes.
Door de aanwezigheid van de mensen op de dia krijg je een indrukt van de immense grootte (41 meter!)
Varkensfilet met paprika's
2 uien, 1 grote rode paprika, 12 plakjes varkensfilet van 40g, 2el boter, 2tl paprikapoeder, 4el slagroom, 1el gehakte peterselie.
Bak de gesnipperde ui en de reepjes paprika in 1el boter. Voeg paprikapoeder toe en laat de groenten 5 min. sudderen. Bestrijk het vlees met een kruidenolie. Verhit een grillpan en grilleer het varkensvlees gaar. Halverwege het vlees keren. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal en dek af met aluminiumfolie. Voeg de room toe aan het paprika/ui-mengsel en voeg 1dl water toe. Laat de saus 4 min. zachtjes pruttelen en breng de saus op smaak met peper en zout. Serveren met frites en een salade.
Kruid het vlees met peper en zout en bestrijk met olijfolie. Laat 1 uur intrekken. Maak venkelknollen schoon en snij ze in vieren Leg ze in een ovenschotel en giet er de olie over. Meng de groente met de olie.Bestrooien met zeezout en peper. Plaats in voorverwarmde oven van 230 graden en rooster ze in 20 min gaar. Wentel ze regelmatig. Grill het lamsvlees gaar en serveer met de venkel.
Een Koningsmaal!
Tijdens het uithakken viel er een spleet in het graniet
Kook de kipfilets met weinig zout gaar in ca. 15 min. en laat ze afkoelen. Lente-uitjes in ringetjes snijden, bleekselderij wassen en in dunne plakjes snijden. Snij de kipfilets in stukjes en meng deze met de selderij, lente-uitjes en noten. Maak een saus van crème fraîche, kerrie, mayonaise en gesnipperde munt. Breng de saus op smaak met peper en zout en roer door de kipsalade. Laat het geheel 2 uur intrekken. Rooster de sneetjes witbrood en beleg deze met slablaadjes en de kipsalade.
Verhit 4el olijfolie in een bakpan en fruit uien met knoflook en suiker in 30 min goudbruin. Voeg bouillon, tomatenblokjes en wijn toe en roer aanbaksel los. Breng de soep aan de kook en laat 30min zachtjes pruttelen. Verwarm de oven op 200 graden en strijk de sneetjes stokbrood in met olijfolie. Rooster ze in de oven. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep de soep in ovenvaste koppen. Leg op iedere kop twee sneetjes geroosterd brood en bestrooi rijkelijk met kaas. Zet onder de grill tot de kaas begint te smelten.
Snij de knoflook in dunne plakjes en fruit met de gesnipperde ui in de olie. Schil de aardappelen en schaaf ze in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in met boter en meng ui/knoflookmengsel met de aardappelschijfjes. Maak laagjes van aardappel en bestrooi elke laag met kaas, peterselie en met peper en zout. Klop het ei los met de room en de melk, breng op smaak met peper en zout en schenk dit over de ovenschotel. Bak de aardappelgratin in een oven van 175 graden in 60 min. goudbruin gaar.
Ca. 1kg gehakt Voor de saus: 3el azijn, 3el mosterd, 3el tomatenketchup, 3el ketjap, 3el bruine suiker, 1,5el paprikapoeder, 3 uien en 2 blikjes tomatenpuree.
Gehakt in balletjes draaien, uien in ringen snijden en de gehaktballetjes braden. Voor de saus alle ingrediënten bij elkaar doen en een half uur laten sudderen. Daarna de balletjes erbij doen.
Lekker met stokbrood als tussendoortje of met pasta als gerecht.
1000g kipdelen, 2dl yoghurt, sap van een 1/2 citroen, 1tl zout, 1/4 tl zwarte peper, 45g boter, 1el boter, 2 grote gesnipperde uien, 2 teentjes knoflookpulp, 1/2 tl korianderpoeder, 2el kerriepoeder, 1el zeer fijngehakte verse gember, 40g gehakte walnoot.
Marineer de stukken kip gedurende 1 uur in de yoghurt, citroensap, zout en peper. Smelt de boter met de olie en fruit hierin de ui en knoflook goudgeel. Voeg dan de kruiden en noten toe en laat het 3-4 min. zachtjes verder fruiten. Doe het over in een ovenschaal en voeg de kip met de marinade toe. Laat de kip in de afgedekte schotel in de oven in anderhalf uur zachtjes gaar stoven. Serveer er gekookte rijs met doperwten bij.
Snij de filet in stukjes en meng chutney, kerrie, pesto, room en mayonaise tot een saus. Breng op smaak met peper en zout, voeg kalkoenstukjes toe en laat de salade 2 uur marineren. Serveer met brood en gemengde salade. Smakelijk!
2 speklappen zonder zwoerd, paneermeel, 1 ei, peper en zout.
Speklappen bestrooien met peper en zout en door losgeklopt ei halen, daarna paneermeel overstrooien. Klontje boter in een koekenpan doen en speklappen zachtjes bruin en gaar braden in ca. 20 min.
Misschien was dit het lievelingsgerecht van Ramses!
Kruid de lapjes met peper en zout en bestrijk ze met mosterd. Bak ze aan in boter en leg ze in een ovenschaal. Maak het zakje braadjus aan en giet het over het vlees, voeg tijm en 2 laurierblaadjes toe en stoof gaar in ong. 2 uur in de oven op 150 graden. Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken. Kook ze gaar en stoom de kool beetgaar. Pureer de aardappelen en voeg de kool en de melk toe. Breng de puree op smaak met peper en zout. Roer de boter door de puree en serveer samen met de gaar gestoofde sucadelapjes.
Fruit ui, courgette en knoflook. Voeg zout, oregano en pepertje toe met het blikje tomatenblokjes en laat 5 min. pruttelen. Snij de vis in grove stukjes en besmeer deze met het citroensap. Doe de visstukjes in de tomatensaus en laat 6min. zachtjes koken. Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel een beetje chilipoeder. Serveer er pasta bij.
Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de helft van de olijfolie langzaam door. Voeg de geraspte kaas door het mengsel en roer er de rest van de olie door. Breng de saus op smaak met pepere en zout. Bestrijk het vlees met een kruiden-olijfolie en bak kort in een grillpan. Serveer met de saus, een gemengde salade en gebakken krielaardappeltjes.
Maal 200g amandelen, 8 grote ontpitte dadels, 100g gedroogde vijgen en 150g donkere rozijnen door de vleesmolen en draai bolletjes van het maalsel. Eventueel bestrooien.
Dadelines 400g dadels, 80g geraspte kokos op de zelfde wijze bereiden als hierboven
Energiereep (ca. 24 repen)
Meng tot deeg : 70g sesamzaad +70g amandelen (als poeder verwerkt), 100g ontpitte dadels + 100g gedroogde bananen + 200g gedroogde vijgen + 120g rozijnen + 1,5dl appelsap + 80g geraspte kokos (gemengd in de mengbeker). Rol uit met een deegrol en snij de repen uit (aan één kant Hostipapier).
Saus op ijs
Mix aardbeien met amandelen.
Snoep gezond maar suikerpatiënten moeten hiermee toch wel uitkijken!
80g geraspte kokos, 12 gepelde navelsinaasappelen, 12 theel geraspte gemberwortel, 2 theel gemalen kardamon (kruid), 2 sappige mango's of papaya's, 6 eetl agar-agar (staven weken, sliertjes en poeder hoeft niet), 2dl water en muntblaadjes om te versieren.
Bereiding Mix de geraspte kokos met de ontpitte sinaasappelen, gember, kardamon, mango of papaya. Maak de agar-agar klaar en voeg dit aan het mengsel toe. Breng het mengsel over in de taartbodem en versier. Laat opstijven en smullen maar!
Maal fijn tot meel met een koffiemolen: 80g zonnbloempitten, 150g sesamzaad, 150g amandelen, 60g geraspte kokos. Pureer: 200g (bruine) geweekte rozijnen en 150g ontpitte zachte dadels. Voeg alles tesamen, goed mengen en kneden. Breng het deeg in een vorm als taartbodem.
Vulling: Snijd 10 á 12 grote perzikken (geschild) in schijven en meng dit met 6el vers sinaasappelsap. Maak 200g amandelen fijn en voeg dit samen met 6el ahornsiroop (sap van esdoorn ingedikt) of 2el goedlopende honing, 3dl water en 2tl vanille-extract tot een romige saus in de mixer. Druppel op de laagste mixerstand 2dl neutrale olie(distel) bij. Bestrijk de taartbodem met de brei, leg daarboven op schijfjes perzik, dan weer brei, dan weer perzik. Versier met muntblaadjes en plaats 2uur in de koelkast.
Ananasvulling 2el foelie, 8 bananen, 50g geraspte kokos, 2 kleine vliegtuigananassen, 4tl honing, 4tl agar-agar, 2dl water 1 rijpe kiwi.
Bestrooi de taartbodem met foelie. Rangschik de bananen in schuine plakjes in de vorm. Meng de kokos, ananas en honing tot een romige saus in de mixer. Verwarm het water tot koken, breng de agar-agar erin en roer 2 á 3min. door. Meng het agar-agar-mengsel bij de ananas in de mixer (de hoogste stand). Pel de kiwi, snij in de lengte doormidden en, snij plakjes en leg deze over de taart. Overstrooi met kokosschilfers.
De gepelde kastanjes stomen in de ketel tot ze gaar zijn. Ondertussen de overige ingrediënten schoonmaken en fijnschaven. Dan alles samen in een mengbeker doen, het water erbij en en mixen tot een gladde massa. In een pot doen en warm houden voor het opdienen.
2. witte koolsla
1 middelgrote kool fijnschaven in nogal grove stukjes.
3. knoflook-kruidendressing
1 geplette of gehakte knoflookteen, 5el olijfolie, 1/2tl kervel, 1/2tl marjolein, 1/4tl pepermunt, 1/2tl tijm, 1/8tl dragon, 1/2tl groentebouillon. (De opgesomde kruiden zijn in gedroogde vorm).
Alle ingrediënten in een kom goed door elkaar kloppen of in de mixer. Vermengen met de koolsla en wat laten trekken. Eventueel 3el appelsap of 2el vers citroensap doorroeren.
Veel succes en smulze!
Hoeveel kiekjes zouden er van deze tempel al gemaakt zijn?
Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de helft van de olijfolie langzaam door. Voeg de geraspte kaas door het mengsel en roer er de rest van de olie door. Breng de saus op smaak met peper en zout. Bestrijk het vlees met een kruiden-olijfolie en bak kort in een grillpan. Serveer met de saus, een gemengde salade en gebakken krielaardappeltjes.
Fruit de sjalotjes in 1 lepel boter, voeg wijn en azijn toe en laat 3 min. koken. Voeg slagroom toe en laat nog eens 3 min. koken. Meng de helft van de garnalen met boter en draai tot een gladde massa. Breng de saus opnieuw aan de kook, voeg Jacobsschelpen toe en laat kort meesudderen. Roer er de garnalenboter door en voeg restant garnalen toe met de kervel. Laat de saus niet meer koken en breng op smaak met peper en zout. Serveer als een voorgerecht met toast.