In Frankrijk te Hazebrouck gelegen in Frans-Vlaanderen werd er 115km gekoerst. De zege was na 2.5320 voor onze landgenoot Frans Lambert uit Tielt hij had 13 voorsprong op Claude Bavaye (Fr) en nog een landgenoot Bertil Cael.
In Nederland was er de Omloop van de Braakman die verreden werd te Sas van Gent over een afstand van 158km. Winnaar werd de 27jarige postbode Gaby Minneboo. Reeds in de eerste omloop reden van den Bunder, Grant Thomas, Fons van Katwijk, Cees Priem, Albert Hulzebosch, de 19jarige Nico Rinkel en Gaby Minneboo een duidelijke voorsprong bijeen. Slechts 1 renner is nog komen aansluiten, Aad van den Hoek die de enige was van een zestal achtervolgers die vooraan is kunnen aansluiten. Vooraan moesten Hulzebosch, Grant en van Katwijk lossen en met een lekke band moest ook Rinkel afhaken. In de laatste omloop van 39,4km heeft Jan Raas nog getracht vooraan aan te sluiten. Op 3km van het einde moest ook Priem van de fiets met een lekke band, en zou vierde worden op 36. Na winnaar Minneboo werden Toine van den Bunder en Aad van den Hoek 2&3. De ontgoochelde Jan Raas werd op 248 vijfde en volgde op 249 Fons van Katwijk als zesde voor Hennie Geysel, Fedor den Hertog en Peter Legiers.
In Luxemburg stad was er de Futur géant de la route over 82km. Winst was er voor de Zweed Leif Hansson voor zijn landgenoot Curt Söderlund en volgden verder Ferdy Reuland, Nico Neyer en op 5 Lucien Didier allen Luxemburgers.
In Bredene namen 47 liefhebbers de start, en werd het een eerste seizoenszege voor Eddy Ronquetti, die zijn twee medevluchters Patrick Geldhof en Michel Pollentier geen schijn van kans gaf. Op 15 volgde Willy Jonckheere, Eric Jaques en Valeer Vandecasteele.
Hingene mocht 81 rugnummers uitdelen en mocht Eric Van Lent na 100km afgelegd in 2.37 zijn tweede zege noteren. Op 20 volgde Flory Van Hooydonck, Franky De Gendt, Edmond Verbruggen, Johan Vander Veken, Wim de Waal (Ned), Alex Robberecht, Ghislain De Clercq, Piet van Leeuwen (Ned) en maakt François Van Beek de top10 volledig.
Weinig volk in Kessel-Lo slechts 25 renners kwamen opdagen en mocht na 108km afgelegd in 2.21 Roger De Beukelaer de zegebloemen in ontvangst nemen. Verder volgden Willy Govaerts, Jos Van De Poel, Emiel Gijsemans, Jacky De laet, Jean-Marie Coenen, Jos Jacobs, Arthur Rooms, Willem Peeters en op10. Willy Verschueren. In de uitslag geen René Wuyckens uit Kessel-Lo te vinden.
Lot trof het dan weer wat betreft het aantal deelnemers, liefst 112 zijn er vertrokken. Met 13 werd er voor de zege gespurt en was het Luc De Croock die het haalde voor René Dillen, Omer Meeus, Bernard Draux, Karel Sels, Pierre Van Ransbeeck, Bert Pronk (Ned), Arthur Vandenneuker, Theo Hermans, Pol Van Houdt, Herman Nak (Ned), Manuel santos (Sp) en Jean-Claude Van Hoof. Op 210 won Albert De Cuyper de spurt voor de 14de plaats. Jean-Pierre Sterckx eindigde op plaat 19.
Er stond te Ronse een zware opgave te wachten voor de 86 deelnemers. Liefst 6 keer moest de Kruisberg beklommen worden.
Met deze hindernis was het te verwachten dat de groep niet lang samen zou blijven. Er werd een kopgroep gevormd van 5 met daar achter 2 renners. Hilaire De Cocker toonde zich de sterkste hij versloeg Christian Despierre, Luc Dhondt, Ivan Ronsse en Pol Lannoo.
Hilaire had dus wel een begenadigde dag want zijn medevluchters waren toch niet van de minsten.
Het spurtje voor de 6e plaats op 35" werd gewonnen door Jean Pierre Baert voor Etienne Van Braekel..
Raf Constant won de spurt van het 3e groepje voor stek 8 voor Wilfried Wesemael en sluit Eruc Vande Wiele de top10 af.
Warsage kreeg Roger Vanderavero als winnaar hij had 10 voorsprong op R.oger Loysch en Michel Willems.
En Wevelgem kreeg 51 renners aan de start. Na 110km afgelegd in 2.57 had Marc Meernhout een voorsprong van 30 op Georges Windels. Dan volgden zes renners op 1 hiervan was Lieven Malfait de snelste voor, Marc Renier, Rino Vandromme, Romain Vercauter, Luc Capry en Ronny De Meyere.
In de achtste uitgave van de Amstel Gold race zal ook de Keuteberg altijd blijven geboekt als de plaats waar Merckx aan een nieuwe demonstratie is begonnen. Verleden jaar voor de eerste maal ingeschakeld kon de Keuteberg, in de nabijheid van Valkenburg, geen beslissende rol spelen. Ditmaal was zulks wel het geval. Temeer omdat de kilometerlange helling met een stijgingspercentage van 20% tweemaal werd aangedaan. Eddy testte een eerste maal zijn tegenstrevers nadat de laatste vluchter van het eerste uur, Rouxel, na 150km werd gegrepen. Het was op de Gulperberg dat Eddy wegreed 13 renners volgden hem en kwamen even later, Poulidor, Int Ven, Pintens en Godefroot aansluiten. Eddy drong echter niet verder aan en was er 10km verder een gedeeltelijke hergroepering. Uit het groepje van 40 was het Kuiper die wegsprong, reed 1 bijeen en kwam als eerste op de Keuteberg door.Het was ook daar dat Eddy met Zoetemelk in zijn wiel in de achtervolging ging en tot bij Kuiper kwam. Eddy sloeg nogmaals toe en moest eerst Zoetemelk en even later Kuiper lossen. Eddy bleef stelselmatig verder uitlopen en won met 313 voorsprong op nogmaals Frans Verbeeck en volgde 2 later Herman Vanspringel. Joop Zoetemelk als vierde volgde op 349 en volgde Hennie Kuiper als vijfde al op 415. Verder in de top10: Op 6 Albert Van Vlierberghe 535, 7. Ronald Dewitte 540, 8. Freddy Maertens 559, 9.Walter Godefroot 930 en 10. Santiago Lazcano (Sp).
Zeventien ploegen waaronder een Belgische, zullen deelnemen aan de vredeskoers Praag-Warschau-Berlijn. Naast de organiserende landen: Oost-Duitsland, Tsjechoslovakije en Polen, nemen eveneens Australië, Bulgarije, Cuba, Denemarken, Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Marokko, Noorwegen, Roemenië en de Sovjet-Unie aan deze rittenwedstrijd voor liefhebbers deel.
De ploegen zullen samengesteld zijn uit zes renners, en de wedstrijd zelf wordt ongeveer 2100km lang. De start wordt voorzien te Praag op 9/5 en aankomst op 26/5 te Oost-Berlijn.
Net weer geen klassieke zege voor Frans Verbeeck, die bezig is een der meest wonderlijke bladzijden te schrijven uit de geschiedenis van de rijke wielersport.
Frans kwam in de rangen van de beroepsrenners terecht toen de wielersport zichzelf dreigde te vernietigen. Het is zeker niet nodig te herinneren aan de jaren toen de dopingplaag zo erg was doorgedrongen dat de wielrenners de stimulerende middelen slikten alsof het bonbons betroffen. Liever dan zijn gezondheid voorgoed kwaad te berokkenen, besloot Frans er mee te stoppen. De toen zo frêle atleet, die als liefhebber nochtans de belofte had ingehouden het ook als prof ver te kunnen schoppen, was twee complete seizoenen inactief.
Op het ogenblik dat de nationale wielerbonden, geholpen door de overheid, het ernstig gingen menen met de uitroeiing van de dopingkwaal, is Frans terug gekomen.
Bij de gemengde ploegen won WSC Merelbeke-Scheldestreek met Willy Malderghem-Emiel Lambrecht-Willy De Temmerman-Jaak Zwaenepoel en Fernand Hermie, zij legden de 40km af in 53081. Plaats twee was voor Vooruit-St.Gillis Waas op 13 en werd Meetjesland op 110 derde.
De nieuwelingen moesten 20km afleggen. De zege was WSC Vooruit- St. Gillis die er 29004 over deden. Op 2. De Labiekensvrienden-Denderhoutem 290330. Derde werd WSC Merelbeke-Scheldestreek 291333.
Ook bij de juniores was de zege voor WSC Vooruit-St.Gillis zij reden 2801 over de 20km. Op 2. WSC Merelbeke-Scheldestreek 28163. En op 3 De Labiekensvrienden-Denderhoutem 28566.
Bij de liefhebbers won Gentse-Velo-Sport zij reden de 40km in 54433 en werd WSC Merelbeke-Scheldestreek tweede hun tijd was 55023. Op 3. V.C.Karel Van Wijnendaele 55031.
De liefhebbers hebben in hun Gent-Wevelgem voor een schitterende finale gezorgd. Deze werd wel enigszins ontsierd door de wegvergissing op de Kemmel en de valpartij was ook een vlekje op deze spannende strijd. René Dillen, een der favorieten werd er ondermeer door benadeeld. Hij wist wel terug te komen na een felle inspanning, maar inmiddels was de wedstrijd al in een beslissende plooi gelegd.
Er werden 161 renners de weg opgestuurd en dat moest onvermijdelijk tot valpartijen leiden. Reeds na 15km had zich een 20tal renners naar de kleedkamers moeten begeven omdat hun fiets zo ontredderd was dat van verder fietsen geen sprake was.
Na 60km waren er nog slechts 52 renners in koers. Halfweg had zich een kopgroep van 17 gevormd waarvan er geen enkele de beslissing kon afdwingen op de Zwarte of de Rode Berg. De Kemmel zou ook niets nieuws brengen, want de top werd niet eens overschreden. Door het ontbreken van een seingever sloegen de renners voor de top een zijweg in. In de eindfase traden de Nederlanders op de voorgrond maar was er een sterke Van Linden die hun plannen dwarsboomde. Op 3km van het einde begon hij aan zijn uitzonderlijke solotocht en trad daarmee in het voetspoor van zijn broer Rik die deze wedstrijd won in 70&71.
Alex Van Linden deed juist 5 uur over de 204km. Voor plaats 2 met 20 achterstand vesloeg Gerrie Knetemann (Ned) zijn landgenoot Cees Priem, Willy Govaerts en Jan Raas (Ned). Theo Smit (Ned) werd op 115 zesde voor René Dillen, Karel Sels en Gaby Minneboo (Ned). Op 10 volgde nog een Nederlander Harrie van Groezen.
Gent-Wevelgem, geteisterd door hagel -, sneeuw- en regenbuien, die omwille van de orkaanwind als gesels toesloegen, was gedurende lange tijd een kopij van de Ronde van Vlaanderen. Eerst worstelde het peloton gedurende een paar uur tegen een machtige, hinderende wind en vanaf het ogenblik dat men de kuststrook naderden, werkten zich achttien renners in de eerste waaier. Vlak nadat Merckx en Verbeeck, tijdens de beklimming van de Rode Berg (km189) aan hun offensief waren begonnen, werden De Vlaeminck, Dierickx en Abelshausen omver gereden door een T.V.-mottard. Ondanks dat Godefroot, Rosiers, Leman, Maertens en Planckaert er alles aandeden om opnieuw vooraan te geraken bleven de twee buiten schot. In de eindspurt leek het op een surplace uit te draaien, maar was het Verbeeck die zich eerst op gang trok. Zo wilde Eddy het, die met een vervaarlijke versnelling twee lengten nam en moest Frans zich gewonnen geven. Op 57 werd er voor plaats drie gespurt en was Walter Planckaert sneller dan, Walter Godefroot, Freddy Maertens, Frans Mintjens die zich had laten meedrijven,Eric Leman en Roger Rosiers. Voor plaats 9 op 644 was Jos Abelshausen de snelste voor Eddy Peelman, Régis Delepine (Fr), Ronald Dewitte, Englebert Opdebeeck en Leif Mortensen (Den). Roger De Vlaeminck die zware kwetsuren opliep aan zijn linkerarm en linkerbeen. Vooral de knie is er erg aan toe werd overgebracht naar het ziekenhuis te Eeklo.
Dit was het antwoord van Eric Leman. Drie jaar geleden won Eric zijn eerste klassieker uit zijn loopbaan. Te Gentbrugge versloeg hij in de spurt Walter Godefroot en Eddy Merckx, tegenstanders die de jaren voordien hun naam hadden geplaatst op de erelijst van de Ronde van Vlaanderen. Leman scheen het bij die ene klassieke zege te moeten stellen. Na zijn eerste succes kwam de rasspurter niet meer aan bod in de koersen van de waarheid. Het leidde ertoe dat hij zelfs van werkgever ging veranderen, begin vorig seizoen. Hij werd ploegmaat van Ocana en scheen aan een wedergeboorte toe. En won opnieuw de klassieker die hij 2 jaar vroeger had gewonnen. Nochtans werd er heel wat kritiek geleverd op de spurtzege van Eric tegen Dierickx en Verbeeck. Vooral Frans sprak over een gestolen zege. Ook zijn tweede zege in de Ronde heeft hem geen beschermde plaats opgeleverd in het team van De Muer. Eric veranderde nogmaals van werkgever en ging naar Gaston Plaud en bezorgde deze een ritzege in Parijs-Nice, en gisteren de Ronde van Vlaanderen. Het werd zijn derde zege in vier jaar, net als Achiel Buysse, 1940-41 en 43. Hij evenaarde eveneens het record van Fiorenzi Magni, die echter driemaal na mekaar won, 1949-50 en 51.
De Ronde van Vlaanderen 260km met start te Gent eindigde vandaag voor de eerste maal te Meerbeke-Ninove. Door de grillige windstoten ontstond te Torhout na 70km een eerste waaier van 29 renners met daarbij de sterkste renners en uiteraard alle kanshebbers op de zege. Allemaal behalve, Dierickx, Vanspringel, Ovion, Swerts, Poulidor en Zoetemelk. Halfkoers hadden de leiders al 230 voorsprong. Na de beklimming van de Kruisberg werd de kopgroep tot 15 herleid. Patrick Sercu mee vooraan heeft tussen de Varentberg en de Valkenberg na pech een geweldigde inspanning moeten leveren om vooraan weer aan te sluiten. De beslissing viel op de muur van Geraardsbergen waar Walter Godefroot met een defect versnellingapparaat aan de kant stond (wagens mochten 400meters niet volgen). Verbeeck en Merckx kwamen eerst over de top gevolgd door De Vlaeminck, Leman en Maertens en scheen de beslissing gevallen. Frans reed echter lek (moest bijna 1 minuut op zijn sporbestuurder wachten). Enkel De Geest kwam bij de vier overgebleven leiders, hieruit zou Roger De Vlaeminck nog gelost worden. In de finale met vier kon Eddy van de anderen niet wegrijden, en in de spurt verkeek hij zijn laatste kans door op 250meter van de streep als het ware een surplace uit te lokken. Dit was natuurlijk in het voordeel van Eric Leman, die het vlot haalde van de jonge Freddy Maertens, Eddy Merckx en Willy De Geest. Op 45 werd Joop Zoetemelk (Ned) vijfde. Voor plaats zes op 51 won Walter Godefroot voor Frans Verbeeck, Herman Vanspringel en Patrick Sercu. Willy Int Ven als tiende volgde op 123 samen met 11.Ronald Dewitte en 12. Marc Lievens. De Fransman Cyrille Guimard als 13e volgde op 140. Op 145 werd Albert Van Vlierberghe 14e voor 15.Willy Teirlinck, 16.Ronny Vande Vijver en 17.Roger Rosiers. Voor Englebert Opdebeeck was er plaats 29. . Eric op het podium
In Spanje won Julian Andiano te Amorebetia een wedstrijd over 107km voor Carlos Valencia en Jésus Echevaria.
Winst was er voor Maurice Legrand in het Franse Denain hij had na 140km 10 voorsprong op René Bleuze en Bernard Delaurier.
In Italië had men de keuze uit twee wedsrijden. Te Cirié was er de Souvenier Piero Bertolazzo. Deze werd gewonnen door Alberto Meroni voor Aurelio Zacchi en Carlo Zoni.
Te Col San Martino was de zege voor Sergio Parsani die na 150km 4 voorsprong had op Stefano Tamberi en Luigino Dassié.
In Luxemburg was er te Dommeldange de Grote Prijs Peugeot. De zege was voor de Duitser Rudolf Rudi Michalsky die 3.0058 deed over de 112,5km. De Zweed Roine Grünland werd tweede voor John Michely (Lux) onze landgenoot Joseph Hensen, Josef Weber (Duit) en nog een landgenoot Jean Cleppe.
139 Liefhebbers waaronder een pak Nederlanders zijn naar Hemiksem afgezakt en mochten 107km koersen. Winst was er na 2.35 wedstrijd voor de Dijlespurter Eric Van Lent uit Rumst. Verder volgden, Theo Dockx, Roger De Beukelaer, Alex Robberecht, Edmond Verbruggen, Joost Voesenek (Ned), Martin Bierebeeck e.a.
Knesselaere kreeg een volledig Nederlands podium. 1. Wim de Waal, 2. Antoine van den Bunder en John Verbeke.
In Lanaken heeft de inrichtende club Hand in Hand wat betreft hun eerste omloop van de Zuid-Oostkant het niet getroffen met het weder. Reeds na enkele van de 18 af te leggen ronden reden 79 slijkduivels op het parcours. En werd hun aantal regelmatig uitgedund, door de vele bandbreuken. Na 5 ronden waren drie renners ontsnapt, Flebus, Pronk (Ned) en Marx deze laatste reed lek in de laatste ronde en was Sels nog vooraan geraakt. In de spurt was het Winoc Flebus die het haalde voor Bert Pronk (Ned) en Karel Sels. Op 15 was Frits Schür sneller dan de Duitser Kalus-Peter Thaler (Duit), Gustaaf Verboven, Armand Segers, Roger Loysch e.a. De ongelukkige Marx werd nog 19e.
Luik-Rotheux-Rimière kreeg 55 renners aan de start en was de zege in een spurt met 10 voor Luc Van Ouytsel die 3.14 reed over de 121km. Verder volgden Jean-Luc Yansenne, Tony Daemen, Joseph Borguet, Jan Vishof (Ned), Yvan Ronsse, Ludo Noels, X, Robert Michottte en Gert de Kok (Ned).
Te Meerbeke werd ter gelegenheid van de Ronde van Vlaanderen een afwachtingwedstrijd betwist over 78km, waarvoor 96 renners kwamen opdagen.
Het was Jean-Luc Vandenbroucke die geen enkele tegenstand duldde en met 140 voorsprong won. Tweede werd Rik Abbeloos voor Beyens, Colman en De Jonghe.
Namen-Emines kreeg Lucien Pratte als winnaar na hem volgden, Bernard Draux, Freddy Libouton, Roger Vanderavero, Albert De Cuyper, Marcel Loyet, Jacques Martin, Jean-Claude Buffet, Francis Demine en Giuseppe Plaladini.
Vichte kreeg Marc Meernhout als winnaar, hij legde de 108km af in 3. Plaats 2&3 weren voor Patrick Salomein en Eddy Vanhaerens.
In Zwitserland was de Ronde van het Lemanmeer een wedstrijd voor alle categoriën. Nogmaals waren het de liefhebbers die de bovenhand haalden. Na gisteren een tweede plaats was het nu bingo voor Fausto Stiz die de 180km aflegde in 4.2721. Tweede werd Robert Thalmann voor Werner Fretz en Ern Brogli. Op 32 werd Remy Anglade 5e en Martin Bitterli zesde.
In Italië was Felice Gimondi de beste te Calenzano waar hij na 105km Francesco Moser en Roberto Poggiali mee op het podium kreeg.
In Portugal werd er op twee plaatsten gekoerst. In Porto werd een tijdrit over 60km verreden. Winst was voor Joaquim Andrade die liefst 718 voorsprong had op Luis Pacheco en 743 achterstand had Manuel Gomes.
Te Aveiro moest et 178km gekoerst worden en ging de zege naar Firmino Bernardino voor Fernando Mendès en Vitor Rocha.
Vandaag was het de laatste dag in de Ronde van Algerije met de rit Tizi Ouzou-Algiers een rit van 108km. De Rus Valeri Likatchev behaalde er zijn derde zege. Plaats 2 tot 4 waren voor 3 Tsjechen, Vlastimil Moravec, Petr Matousek en Dusan Zeman, vervolgens een groep van 40 renners in dezelfde tijd als de winnaar. In de eindstand heeft de Pool Stanislas Szozda 351 voorsprong op de Rus V. Joudin en is de Pool Ryszard Szurkovski derde op 413, op 4. De Zweed Lennart Fagerlund op 421 en werd Gerrie Knetemann (Ned) vijfde op 442. De Duitser Jürgen Kraft winnaar van de eerste rit werd 6e op 507.
In Nederland was er de 20ste Ronde van Zuid-Holland over een afstand van 148km. Het was op ruim 30km van het einde dat Jan Ruckert de beslissing afdwong. Eerst kwam Westrus aansluiten en dan volgde van Tol en kwamen ook Sluper en van Helvoirt mee vooraan. Bij het ingaan van de laatste bocht beging Jan van Tol een grote fout. Veel te gretig en bovendien nog een keer schakelend verkeek hij zich op die laatste 500 meter. Hij werd door Wil van Helvoirt duidelijk geklopt. Op drie eindigde Louis Westrus voor Jan Ruckert en Frits Sluper. Op 46 won Ad Dekkers de spurt voor plaats 6 voor Theo Smit, Anne Koster, Bennie Groen, Harry van Groezen, Roy Schuiten, Jan Aling en Rink Cornelisse. Van plaats 14 t/m 28 werden de renners gelijk geplaatst. Plaats 97 en 98 op 1605 werden ingenomen door Alfons Veelers en Ruud de Vries.
Te Bissegem vertrokken 97 liefhebbers om 104km te koersen. Rino Vandromme haalde het met 20 meter op de Oost-Duitser Thomas Huschke en werd Eddy Ronquetti derde. Verder in de top10 volgden, Eric Van Hoecke, Lieven Malfait, Georges Windels, Michel Pollentier, Karl-Dietrich Diers (Ddr), Roger Verschaeve en Willy Jonckheere.
Hingene mocht 103 rugnummers uitdelen en moesten de renners en moesten zij 108km afleggen. De overwinning was voor Flory Van Hooydonck die er 2.33 voor nodig had. Achter hem volgden een sliert Nederlanders, Wim de Waal, Joost Voesenek, Henk Stander,Hennie Gijsel en Hans Steekers. Dan volgden op 7. René De Block, 8. Edmond Verbruggen en op 9. Eric Van Lent. Vanaf plaats 10 werden de renners gelijk geplaatst.
Ook Grâce-Hollogne had bijna 100 deelnemers, er werd gestart met 95. Hier was de zege voor zorgde Raymond Vanstraelen die Florent Vos en Henk Botterhuis (Ned) naar plaats 2&3 verwees.Verder volgden: op 4 Ludo Noels, 5. Roger Loysch, 6. Gaston Louwet, Joseph Hensen en 8. De Duitser Alex Krause.Op 9 kreeg men 5 renners, Leonard Engelen, Jean Bemong, de Nederlanders Ben Ceulen en Cor Boersma en de in België wonende Italiaan Joseph Civatone die in Frankrijk is geboren.
In Rijkevorsel kwam tot een pittig spurtje tussen Jos Jacobs en Marc Verbeeck en was het Jos die met 10cm zijn eerste seizoenszege behaalde. Dan volgden Sylvester Aerts, Theo Hermans, Franky Franssen, René Wuyckens, Frans Tilburgs, Frans Van Beek, Benny Schepmans, Theo Dockx, Karel Sels, Jürgen Emil Hansen (Den) en op 13 gelijk: 27 renners.
In Teralfene was Luc DHont de beste van 115 in een spurt met drie. Op twee de Nederlander Herman Nak en op drie Pierre Van Ransbeeck. Op 30 was Etienne Van Braeckel de snelste voor de vierde plaats achter hem volgden, Jean Vander Stappen, de Nederlander Jan Raas, Jean-Marie Coenen, Jos Vandermeulen, Marcel Vander Slagmolen en werd Cees Priem (Ned) tiende.
In Zwitserland was er de G.P. van Genève een open wedstrijd over 140km. De zege ging naar de liefhebber Roland Salm die er 3.2951 voor nodig had. Verder volgden de liefhebbers, Fausto Stiz, Iwan Schmid, Tobert Thalmann, Roland Schaer en op 6. Richard Trinkler. Op 20 eindigde als eerste prof Louis Pfenninger met 740 achterstand en werd op 849 onze landgenoot Frans Kerremans 22e.
Voor de Grote Prijs van Drogenbos zijn 71 renners opgekomen, zij dienden 3 grote en 6 kleine ronden af te leggen. Het was vooral Berckmans die gebrand lag op een overwinning in eigen streek. Hij liet zich wel verrassen toen in de voorlaatste ronde Verstraeten, Vande Vijver en Van Geebergen wegreden op de helling van Linkebeek. Vooraan konden de twee Vertstraeten niet volgen en zou Vande Vijver zelfs de wedstrijd verlaten. Berckmans kwam nog tot bij Van Geebergen, maar overschreed Eddy Vertstraeten met 25 voorsprong de meet. Plaats twee was voor Jean-Pierre Berckmans die Julien Van Geebergen geen schijn van kans gaf. Op 40 werden Gerben Karstens vierde en Georges Claes (Zonh.) vijfde. De groep mocht voor plaats 6 spurten en was Alfons Scheys sneller dan Gérard Hendrickx , Raf Van Bruwaene, Fernand Van Rijmenant, Gert Harings (Ned) e.a.
Voorlaatste dag in de Ronde van Algerije waar de twaalfde rit verreden werd tussen Bejaia en Tizi Ouzou over een afstand van 158km. De zege was voor de Zweed Bernt Johansson hij had 24 voorsprong op de Tsjech Jaroslav Poslusny en was de derde man op het podium de Nederlander Ton van der Spiegel.
In Frankrijk werd er te Boussac 120km gereden op het circuit Boussaquin. De zege was voor Daniel Samy in 3.17. Plaats twee was voor Jean Chassang en op drie Riaute.
De Katalaanse Week werd afgesloten met in de voormiddag een tijdrit en na de middag een rit in lijn. Reeds vroeg in de ochtend moesten de renners van start gaan in de tijdrit over 13km. Heel wat volgers hadden Eddy als winnaar getipt, het werd echter Luis Ocana (Sp). Eddy werd tweede op 28 en Herman Van Springel als derde volgde al op 111.
In de slotrit in lijn heeft Eddy driemaal aangevallen maar werd telkens achterhaald. De laatste keer gebeurde dat bij een bandbreuk van de Spanjaard, maar ook ditmaal kwam Ocana terug. Door deze reactie zijn de vier vluchters, onder wie Peelman en Ward Janssens die 220 voorop reden opnieuw ingelopen. Geen probleem voor Eddy Peelman want hij won de gropesspurt voor Jos Huysmans, Jesus Manzanegue (Sp), Jürgen Tschan (Duit), Georges Pintens, Gonzalo Aja (Sp), José Manuel Fuente (Sp), dan twee landgenoten: Jan Van de Wiele en Vic Van Schil en op 10 Venturz Diaz (Sp).
In de eindstand heeft Luis Ocana (Sp) 51 voorsprong op Eddy Merckx en 135 op Herman Vanspringel. Plaats 4 is voor de Spanjaard Santiago Lazcano op 952 en werd de Nederlander Ben Koken met 1458 achterstand vijfde.
Te Wasmuel was er de G.P.Pino Cerami voor profs en werden ook de liefhebbers uitgenodigd voor een afwachtingswedstrijd.
Bij de profs waar men met 111 vertrok is het een ontsnapping geworden van 200km. Aan km 25 reden drie renners weg, de Belgen Christiaens en Berckmans en de Fransman Bernard Masson. Toen zij 1 voorop lagen reageerden, Catteeuw en Van Gossum, even later Demets, Verplancke en Bodart, zij kwamen samen op 40 van de drie koplopers die 1 hadden op de groep. Toen is Bracke een eerste maal in de reactie gegaan en kreeg Verhaegen in zijn wiel die 2 ploegmaats vooraan had. Lang duurde het niet of zij kwamen bij de vijf en even later bij de drie koplopers. Bodart viel door bandbreuk vooraan weg. Een tegenreactie van Ovion (Fr), Rosiers, Van Linden en Leman kende geen succes, en hadden de koplopers al 540 voorsprong. Te Beaumont was tengevolge een ongeval, glas op de weg verspreid. Net toen Verhaegen aanviel reden Bracke en Masson lek, dan is er een duel gekomen tussen Verhaegen en Bracke. Ferdinand behaalde de bovenhand, maar was de voorsprong tot 230 geslonken. Bracke voelde het gevaar en liet bij zijn tweede demarrage Verhaegen achter. Terwijl Ferdinand Bracke Wasmuel bereikte met 1 voorsprong, werden de anderen door de groep ingelopen. Aan de meet hield Bracke 45 over op de groep waarvan Rik Van Linden de snelste was voor Herman Vrijders, Willy De Geest, Frans Verhaegen, Theo Fierens, Jos Schoeters, Noël Vanclooster, Staf Van Roosbroeck, Roger Rosiers e.a. Van de vroege vluchters werd Daniël Verplancke 14e, Gustaaf Van Gossum 19e, zij zaten in de eerste groep.Nog een vroege vluchter Gerry Catteeuw won op 110 de spurt voor plaats 24, werd Eddy Demets 28ste en Ronny Christiaens 30e.
Liefhebber Alex Van Linden deed het iets beter dan zijn broer Rik. Na 133km had Alex 12 voorsprong op Pol Lannoo en 24 op Guido Verheyden. Ook Lucien Pratte 26 als vierde kwam solo over de streep. Voor plaats 5 op 105 was Franky De Ghendt de snelste voor Joseph Borguet, Bernard Bourguignon, Michel Dagrin, Raymond Vanstraelen en op 10. Ludo Noels.