Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
____________________________
____________________________
____________________________
____________________________
Liberace in London Classic Concertos
The piano - Michael Nyman
Beethoven - Moonlight Sonata
____________________________
____________________________
____________________________
Mijn blog is gestart op 13/11/2007 en bestaat vandaag 6350 dagen!
In dit leven ben ik een vrouw. Maar in mijn volgende leven kom ik terug als beer. Als je een beer bent, mag je winterslaap houden. Je doet 6 maanden lang niets anders dan slapen. Dat lijkt me wel wat.
Voordat je je winterslaap gaat houden, moet je je wekenlang volproppen met eten. Dat lijkt me ook wel wat.
Als je berin bent, baar je je baby's (die zo groot als kastanjes zijn) terwijl je slaapt. Als je wakker wordt zijn het gedeeltelijk opgegroeide schattige lieve babybeertjes. Dat lijkt me helemaal wel wat.
Als mamabeer weet iedereen dat met jou niet te sollen valt. Je mept iedereen die je kids lastig valt, en als je kids uit gareel lopen, mep je hun ook. Dat lijkt me wel wat.
Als je beer bent, dan VERWACHT je partner dat je grommend wakker wordt, hij VERWACHT dat je harige benen hebt, en hij VERWACHT dat je zwaar overgewicht hebt.
Jos van Immerseel - Beethoven: Symfonieën en ouvertures
Jos van Immerseel - Beethoven: Symfonieën en ouvertures
Eind vorige eeuw had Jos van Immerseel het al eens geprobeerd: alle symfonieën van Beethoven opnemen en uitgeven. Maar dat project werd geaborteerd door de crisis in de cd-industrie. Slechte managers maakten de overvloed aan Beethovenedities verantwoordelijk, terwijl het net de overvloed aan managers was. Tweede keer, goede keer.
Twee jaar concerten en opnames (in het Brugse Concertgebouw) resulteerden in het felbegeerde boxje. Dat brengt wat je van Van Immerseel verwacht - en toch niet helemaal. Tot de verworvenheden behoren de passende Weense instrumenten, een correcte notentekst, de door Beethoven gevraagde tempi. Dat zijn drie dingen die je van elke uitvoering zou verwachten. Gewild is de strakke omzetting van de noten en de heldere toonzetting.
Dat zijn elementen die het constructieve werk van Beethoven, zijn motivische machinerie sterk benadrukken. In bepaalde symfonieën, zoals de zevende of de achtste, is dat een groot winstpunt; in andere en in een aantal ouvertures, waar constructie en literaire achtergrond elkaar in evenwicht houden (zoals de derde, de zesde en de negende) mis je soms een poëtisch element.
Dat hij het kan, bewijst Van Immerseel in die passages van de zesde waar het onontkoombaar is, al zal hij ook daar niet overdreven romantiseren maar eerder een classicistisch natuurgevoel à la Gluck oproepen. Dat betekent dat hij het elders niet wil. Die keuze is betwistbaar omdat ze bij momenten het klinkende resultaat te lapidair of zelfs repetitief maakt.
Daartegenover staan honderden passages waar je nieuwe kleuren, motieven en wendingen ontdekt en je jezelf dus plots in de positie van de luisteraar uit Beethovens tijd verplaatst ziet. Door die paradox - op vele plaatsen is de werkwijze een winst maar ook een verlies - stelt deze opname meer nog dan andere op oude instrumenten de fundamentele vraag naar de mogelijkheid van de demarche. De compromisloosheid leert ons iets, maar wijst ons ook op de uiteindelijke noodzaak van het compromis. (Zig Zag Territoires) (***)
L. VAN BEETHOVEN (080402.6) Symfonieën - Ouverturen
CD 1 Die Geschöpfe des Prometheus Symfonie nr 1 op. 21 C Dur (1800) Symfonie nr 2 op.36 D Dur (1802)
CD 2 Symfonie nr 3 op.55 «Sinfonia eroica» Es Dur (1804) Coriolan, Ouvertüre, op. 62 d moll (1807) Egmont, Ouvertüre, op. 84 f moll (1810) Die Ruinen von Athen op. 113 (1811)
CD 3 Symfonie nr 5 op. 67 c moll (1808) Symfonie nr 4 op. 60 B Dur (1806)
CD 4 Symfonie nr 6 op. 68 « sinfonia pastorale » F Dur (1808) Symfonie nr 8 op. 93 F Dur (1812)
CD 5 Symfonie nr 7 op. 92 A Dur (1812) Die Weihe des Hauses op. 124 (1822)
CD 6 Symfonie nr 9 op. 125 d moll (1824) Solisten : Anna-Kristiina Kaappola, sopraan Marianne Beate Kielland, alt Markus Schäfer, tenor Thomas Bauer, bas
Ludwig Van Beethoven - Symphony nº 5 in C Minor (Opus 67)
Jos van Immerseel
"Steeds meer mensen beseffen dat men een componist geen groter respect kan bewijzen dan door zijn muziek au sérieux te nemen, in een uitvoering waarbij plicht en vrijheid hand in hand gaan. Onder plicht versta ik dan de correcte uitvoering van de notentekst, het gebruik van het voorgeschreven instrumentarium, het toepassen van toenmalige evidenties als de stemtoon, de speeltechniek, de balans binnen het orkest, het door de componist gewenste tempo. Maar er is ook die vrijheid, het recht namelijk om iemand van vandaag te zijn, met eigen eruditie en gevoeligheden, en met de mogelijkheid om alle beschikbare elementen te doseren." (Jos van Immerseel)
Jos van Immerseel werd geboren in Antwerpen en studeerde piano (Eugène Traey), orgel (Flor Peeters), klavecimbel (Kenneth Gilbert), zang (Lucie Frateur) en orkestdirectie (Daniel Sternefeld). In 1973 won hij het eerste klavecimbelconcours van Parijs. Zijn brede interesses leidden hem tot de autodidactische studie van de organologie, de retoriek en de historische pianofortes. Naast masterclasses in Europa, Amerika en Japen, doceerde hij ook aan de Scola Cantorum Basiliensis, het Conservatoire National Supérieur de Paris en het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Als gastdirigent leidde hij onder meer de Akademie für Alte Musik Berlin, de Wiener Akademie en Musica Florea Praag. Intussen bouwde hij een unieke verzameling uit van historische klavieren die door hem verzorgd worden en hem vergezellen op zijn concerten. In 1987 vormde Jos van Immerseel zijn eigen ensemble, Anima Eterna, dat zich geleidelijk ontwikkelde tot een symfonisch projectorkest, steeds met historische instrumenten. Sinds 2003 zijn Jos van Immerseel en Anima Eterna in residentie in het nieuwe Concertgebouw in Brugge. Zijn solo- en ensemblewerk, uitsluitend op en met historische instrumenten, wordt gedocumenteerd door meer dan 80 opnamen (lp en cd) bij o.a. Accent, Channel Classics en Sony. Hij leidt ook de Collection Anima Eterna voor het Parijse platenlabel Zig-Zag Territoires.
Niet te geloven dat Alanis Morisette pas 33 is. Het succes van Jagged Little Pill, een van de best verkochte cd's aller tijden, dateert alweer van de vorige eeuw, en sindsdien heeft ze weinig meer gedaan dan die plaat opnieuw opnemen met andere nummers. En één enkele keer zelfs met dezelfde.
Op Flavors of Entanglement verrijkt ze haar geluid met oosterse invloeden en elektronica. Dat is deels de verdienste van producer Guy Sigsworth, die eerder ook al de carrières van Björk en Madonna weer op het goede spoor zette. Nummers als 'Straitjacket' en vooral 'Versions of Violence' geven aan dat de muzikale metamorfose bij momenten vrij radicaal is, maar inhoudelijk draait ze als vanouds haar ziel binnenstebuiten.
Ze zingt over de machtsverhoudingen binnen relaties, heeft het over het stuklopen van haar huwelijk en stopt de songs zo tjokvol tekst dat het een half wonder is dat er keer op keer toch een fraaie melodie uit openbloeit. En ook wanneer de toon wat intiemer is, zoals in de pianoballad 'Not as We', maakt ze indruk, geeft ze aan dat ze meer dan één troef in haar mouw heeft zitten. 'In Praise of the Vulnerable Man' combineert Indiase strijkers met pure pop en op 'Giggling Again with No Reason', over de herwonnen joie de vivre na de echtelijke breuk, klinkt ze vrijwel onherkenbaar en laat de zangeres zich van haar lichtvoetigste kant zien.
Wie Alanis liever in haar vertrouwde biotoop hoort, zal met potige rocksongs als 'Citizen of the Planet' en de uitstekende single 'Underneath' evenmin teleurgesteld zijn. Op Flavors of Entanglement klinkt Alanis Morissette niet alleen als een herboren vrouw maar ook als een herboren artieste. Haar meest gevarieerde plaat tot nog toe. En zeker een van haar beste. (Maverick/Warner) (Bart Steenhaut) (****)
Zaterdag jongstleden was ik in mijn favoriete muziekwinkel "Rombaux" te Brugge. Nieuwe partituurboeken gaan kopen mmm... heerlijk! Dan voel ik mij als een kind in een speelgoedwinkel. Mijn doel was het boek met de partituur van "Giorni Dispari" te bemachtigen. Gelukkig was die op voorraad, ziesgelukkig en in de euforie nog twee andere partituurboeken bijgekocht, Etudes van Frédèric Burgmüller en een boek met wat lichte popsongs. 'k Zal wel zien wat dat wordt.
Om het bewuste lied te horen, zie hieronder
Ludovico Einaudi - "Giorni Dispari" -Divenire Tour2007
Als de zon niet naar ons komt, en wij niet naar de zon kunnen¿ is er gelukkig de zelfbruiner! De nieuwe generatie is niet alleen quasi vlekkeloos en geurloos, het kleurtje oogt ook (veel) natuurlijker. De ideale manier om jezelf een zomers gevoel te geven is dus via een zomers kleurtje. Maar dan moet je het wel juist doen en er een (beetje) tijd voor uittrekken. 1) Voorbereiding Een goede, grondige scrubbeurt van top tot teen is onontbeerlijk. Dat kan je al de avond voordien doen. Neem werkelijk de tijd om de scrub goed in de huid te masseren. Daarna breng je best een hydraterende crème aan de op huid, met een dubbele portie voor tenen, knieën, enkels, ellebogen, oksels en oren. De volgende ochtend breng je best nog eens hydraterende crème aan op deze 'risicozones' '(al dan niet na een douche) voor je met de zelfbruiner begint. 2) Aanbrengen Elk lichaamsdeel vergt een specifieke aanpak. a) Gezicht en nek Je gezicht is het eerste dat mensen zien. Gebruind vinden ze aangenaam, maar onnatuurlijk bruin iets minder. Gebruik voor je gezicht een speciaal daarvoor ontworpen zelfbruiner of verdun een gewone zelfbruiner met een hydraterende gezichtscrème. Gebruik niet te veel crème voor je gezicht en nek, anders gaan de poriën verstoppen met puistjes tot gevolg. b) Bovenlichaam Je borst, buik en rug kunnen met krachtige bewegingen ingesmeerd worden. Vergeet de zij- en onderkant van de borsten niet. De onderkant van de rug en de schouderbladen kunnen gemakkelijk zelf gedaan worden, maar het middenstuk is vaak een probleem. Vraag je liefste of gebruik een hulpmiddel. c) Risicozones De knieën, ellebogen, enkels, tenen en de onderkant van de armen hebben baat bij een verdunde zelfbruiner. Smeer deze risicozones in, en ga dan met de gewone zelfbruiner over de rest van je armen, benen, dijen en kont. Goed inwrijven en klaar. d) Handen Als je zonder handschoenen gewerkt hebt, kan je beter je handen wassen zodat alles tussen de vingers en onder de nagels weg is. Daarna wrijf je de achterkant van je handen over je dijen en achterwerk, dat is voldoende voor je handen. Met een vinger kan je dat de achterkant van je vingers insmeren.
Laat zo'n kwartier intrekken voor je je aankleedt. Toch blijft het aan te raden geen wit ondergoed te dragen tenzij het bevlekt mag worden. De meeste producten gaan er wel uit in de was, maar je neemt beter geen risico's.
3) Let op! De verkleuring komt het meest voor op plaatsen als de handpalmen, tussen vingers en tenen en plaatsen met een verharde huid, zoals ellebogen en knieën. Het is dan ook van het grootste belang deze zones juist in te smeren voor een natuurlijk resultaat. 4) Herhaling Als je op een winterhuid begint, kan je dit proces de eerste week à tien dagen best dagelijks of om de twee dagen herhalen. Eens je huid een bruin kleurtje geeft, kan je dit om de drie dagen doen. Op die manier blijft de kleur behouden, maar wordt het niet te snel té donker. 5) Het kleurtje Elke zelfbruiner heeft zo zijn eigen tint, textuur en geurtje. Het kan een beetje zoeken worden voor je 'jouw' product hebt gevonden. Een geurtje kan evenwel niet vermeden worden: het is afkomstig van een onmisbaar ingrediënt in zelfbruiners, DHA of dihydroxyacetone. Hoe meer DHA in een crème, hoe sterker de geur.
Het enige 'alternatief' is een crème met de stof erythrulose. Dat geeft meer een roodbruine kleur, en wordt soms gebruikt als aanvulling bij het geelbruine DHA. (edp)
De prijzen op de Spaanse huizenmarkt zijn in vrije val. In de hoofdstad Madrid koop je een nieuw huis nu 5,8 procent goedkoper dan een jaar geleden. Die bittere realiteit drijft huizenverkopers tot de gekste ideeën. Vastgoedmakelaar Miguel Marina mocht onlangs zijn kantoor sluiten en is dus werkeloos. Bovendien kan hij de lening voor een appartement dat hij in 2005 voor 320.000 euro kocht, niet meer betalen. Al maanden probeert hij het te verkopen, maar tevergeefs. Dus besloot Marina zijn huis te verloten. Hij biedt op zijn website 64.000 loten te koop aan van 5 euro elk. Het appartement is de enige prijs van de loterij. Wie geluk heeft, 'koopt' het dus voor 5 euro. (bloomberg, reuters)
Het gaat om een bedrijfsongeval waarbij een jonge metselaar betrokken is en waarvan de verzekering AXA enige opheldering vraagt.
Zijn verklaring luidt als volgt :
In antwoord op uw schrijven geef ik u hierbij mijn uitleg over de toedracht van het accident.
Zoals u weet is mijn beroep metser (zievakje 3 van het formulier). Op de dag van het accident was ik aan het werk in een gebouw op het vijfde verdiep. Bij het beeindigen lag er nog 250 kg stenen, die terug naar beneden moest.
In plaats van deze met de hand langs de trap naar beneden te dragen besloot ik de katrol te gebruiken met daaraan een ton. De katrol was bevestigd aan het zesde verdiep. Ik maakte het touw eerst vast op de grond en ging dan terug naar boven waar ik de ton vulde met de 250kg stenen. Daarna ging ik terug naar beneden, waar ik voorzichtig het touw losmaakte opdat de lading met 250 kg stenen zachtjes naar beneden zou komen.
In vakje 12 van het formulier zult u vinden dat ik slechts 67 kg weeg. Tot mijn grote verbazing schoot ik dan opeens naar omhoog, ik verloor even mijn bezinning en vergat het touw los te laten. Onnodig te zeggen dat ik snel omhoog ging.
In de buurt van de derde verdieping kwam ik de ton tegen. Dit verklaart mijn hoofdwonde en het gebroken sleutelbeen. Ik schoot verder omhoog tot de ton de grond raakte. Door de slag viel de bodem uit de ton en zonder stenen weegt de ton maar 25kg. Dus ben ik aan een snelle afzink naar beneden.
In de buurt van de derde verdieping kwam ik de ton tegen die terug omhoog ging. Dat verklaart de gebroken enkels en de kwetsuren aan mijn onderlichaam. De ontmoeting met de ton heeft mijn val gedeeltelijk gebroken. Toen ik tenslotte op de hoop stenen terecht kwam brak ik ook slechts twee wervels.
Helaas moet ik nog zeggen dat, toen ik beneden lag, ik van de pijn weer mijn tegenwoordigheid van geest verloor en het touw losliet. De lege ton weegt meer dan het touw en deze kwam dus ook rap naar beneden. Hij plofte juist op mijn benen, en zo brak ik die ook.
Ik hoop u hiermee voldoende informatie te hebben verstrekt over de wijze waarop het accident zich heeft voorgedaan.
De Vlaamse dansscholen zien de vraag naar de Zuiderse dans uit Andalusië alleen maar toenemen. Vooral jonge meisjes zijn verzot op de typische pasjes en dito jurkjes en schoentjes.
Flamenco is geen gemakkelijke dans. Het duurt vaak jaren vooraleer de dans perfect wordt uitgevoerd, maar dat schrikt de leerlingen in de dansclubs niet af. Heel wat dansscholen dienen het aantal cursussen te verdubbelen wegens het grote aantal inschrijvingen.
Iedereen Niet enkel jonge meisjes lijken in de ban van de typische noppenjurk en schoentjes met hakken, ook oudere vrouwen worden meer en meer gesignaleerd op de dansvloer. Voor de dans hoef je dan ook niet mager, jong of groot te zijn. Vrijwel iedereen, die over de nodige uitstraling en passie beschikt, kan de dans leren.
Toch is het niet eenvoudig om de pasjes onder de knie te krijgen. Het ongewone ritme maakt het minder makkelijk dan pakweg de salsa of tango aanleren.
Festival Sinds kort bestaat er een aparte vzw La Barraca, die jaarlijks 80 flamencoconcerten organiseert en de typische muziek volop promoot. Van 16 tot 25 mei vindt in de Brusselse Bozar een flamencofestival plaats. Meer info: www.bozar.be (lvl)
Die nieuwste zomerschoentjes mogen dan wel beeldig staan, gegarandeerd lopen we na de eerste draagbeurten met lelijke pleisters aan de voeten wegen blaren of pijnlijke bulten. Wie genoeg heeft van de bruine pleisters of de Compeed exemplaren, moet bijzonder verheugd zijn met de hippe varianten, voorzien van Swarovski stenen.
Afgewerkt met steentjes in wit, rood en roze doet het meer dan enkel wondjes verzorgen. Zelfs zonder pijnlijke blaren trekt de wondsticker alle aandacht.
EHBO Het hebbeding is ontworpen door Fabian Seibert. Niet enkel zijn pleisters mogen gezien worden, ook de windels en verbandclips in blingbling ogen bijzonder opvallend. Een mens zou straks nog blij worden als een arm gekneusd raakt. Meer info: www.suelzkotlett.com. (lvl)
De rijke Ierse cultuur is de sleutel van het wereldwijde succces van vele acts die de Europese republiek heeft voortgebracht. Of het nou om zang (Enya, Clannad) of dans (Lord of the Dance, Riverdance, Celtic Tiger) gaat, de mystieke muziek vol met fiddles, bodhráns en flutes blijft het publiek fascineren.
Aan dit illustere muziekgezelschap kan nu ook Celtic Woman worden toegevoegd: het nieuwe fenomeen dat de wereld in een razend tempo verovert.
De muziekgroep Celtic Woman combineert de talenten van vier jonge Ierse zangeressen en een violiste. Het muzikale vijftal met engelachtige stemmen wordt geleid door de voormalige musical director van het Ierse dansfenomeen Riverdance, David Downes.
Het geheim van vooruitkomen, is beginnen met lopen. Dagmar Hammerskjöld
Nepalees (76) bedwingt Mount Everest
Een 76-jarige Nepalese man heeft de top van de Mount Everest bereikt. Hij is de oudste mens die ooit op de hoogste berg ter wereld is geweest. De Nepalees arriveerde zondagochtend met zijn gidsen. De man is gezond en de tocht verliep goed. De oudste die tot nu toe op de berg was geweest, was een 71-jarige Japanner. (novum/edp) .
Oudere mensen die moeite hebben om op het juiste moment een telefoonnummer te herinneren, hoeven zich daar niet voor te schamen. Ouderen nemen juist zoveel informatie op, dat het af en toe lastig voor de hersenen is om onmiddellijk het juiste feitje paraat te hebben.
Tot dat opmerkelijk besluit komen verschillende onderzoekers in het wetenschappelijke blad Progress in Brain Research, zo meldt de New York Times.
Volgens verschillende studies in het blad verbreedt de aandachtspanne bij het ouder worden. Daardoor nemen de hersenen meer informatie op. Ook informatie die op het eerste gezicht niet relevant lijkt om te onthouden.
Het kan daardoor lastig voor de hersenen zijn om uit de hoeveelheid data onmiddellijk het juiste feitje te halen. Hoewel dat frustrerend is, kan de extra kennis die wordt opgeslagen wel degelijk nuttig zijn. Het maakt ouderen wijzer.
In een van de studies in het blad werden ouderen van boven de zestig jaar gevraagd om een tekst te lezen waarin onverwachte woorden en zinsdelen voorkwamen. Aan jongeren werd gevraagd om dezelfde tekst te lezen.
De jongeren waren een stuk sneller klaar met het lezen van de tekst, maar stonden niet stil bij de onverwachte woorden. Ouderen deden een stuk langer over het lezen van de tekst en stopten bij de vreemde woorden om te kijken hoe ze in verband stonden met de rest van de tekst.
Toen de onderzoekers vragen stelden waarop de onverwachte woorden en zinsdelen een antwoord konden zijn, gaven de zestigplussers veel vaker een goed antwoord dan de jongeren.