Jan en Joke: vervolg
Inhoud blog
  • 6.8.5.2.
  • 6.8.5.....6.8.5.1.
  • 6.8.4.4
  • 6.8.4.3.
  • 6.8.4.2
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    belevenissen van een groep personen
    12-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6.8.4.4

    6.8.4.4. Henk Scholtens: de verschrikking vóór Ilona, die een verschrikking dóór Ilona werd

     

    Wat vooraf ging:

    Henk is ‘een oude gabber’ van Jan uit ‘café Pandorra’, waar ze samen in de jaren vóór 1980 hun ‘aksieplannen’ smeedden. Maar in 1980 en 1981 komt er een verandering. In Henks visie is het zo: Jan en zijn vriendin Joke lieten zich toen omturnen door het ‘Kristen Kollektief’. Dat nieuwe soort praatjes van hen beschouwde Henk aanvankelijk als ‘semikapitalistische smoesjes’. Maar later kwam hij er puur vijandig tegenover te staan. Toen vond hij:

    -         Jan-Joke ronduit: een verderfelijk koppel

    -         Hun woorden: gesis van een slang (2 Cor. 2:16).

    Bij een laatste oproep van Jan zei hij: “Nee”. En toen was er dat cruciale ogenblik: terwijl hij over het gesprek nog zat na te somberen, kwam Ilona Verhoeven binnen. Heel wonderlijk wist ze:

    -         Wat Jan net had gezegd.

    -         Hoe Henk zich op dat moment voelde.

    Jans woorden wist ze met listige redeneringen te ontkrachten. En Henk wist ze er toe te motiveren om haar te volgen op de weg, die zij al enige tijd ging…

     

    Wel lui; dat speelde zich dus allemaal af, zo van 1980 tot 1982. En nu is het 2003. Jullie zullen een enorme gedachtesprong moeten maken over 21 jaar heen. Maar ik help jullie wel. De raad van Ger heb ik niet nodig. Hij hoort tot de ‘onaanraakbaren’, ‘het laagste van het laagste’ en ‘het minste van het minste’. Er is geen contact tussen hem en mij.

     

    Goed dan: ik help mezelf wel.

    Jullie weten dus, dat Ilona mij inleidde in ‘die andere wereld’. Dat deed ze voortreffelijk.

    Uit onze geestelijke gemeenschap vloeide overigens later een lichamelijk één zijn voort. In die totaalsfeer heb ik mij een tijdlang uiterst behaaglijk gevoeld.

    Aan de zijde van Ilona heb ik veel christenen aan het wankelen gebracht. Láter evenwel was ik zó gegroeid, dat ik los van haar kon opereren. Nog later groeide ik haar voorbij, want zij had een handicap, waarover vlak hierna.

    Ik heb mijn intieme relatie met haar verbroken, toen ik in mijn promotie begon door te breken. Ik zal je vertellen waarom: Ilona was, ondanks haar enorme prestaties, in de hogere regionen verdacht aan het worden. We wisten allemaal, hoe dat kwam, hoe zij geleidelijk aan een risicofactor werd. Een van de zwaarste tegenstanders, een officier uit het leger van de vijandelijke generaal (naam van die officier: Gert), vuurde voortdurend zijn gebedsgranaten op haar af. Tussen die beiden had ooit een –nog platonische- liefdesrelatie bestaan. Die had hij –na het opbreken van die relatie- gesublimeerd tot ijzingwekkend gevaarlijke gebeden. Die vroegere relatie had bij haar een zwakke plek gelaten en juist op die plek werd zij door die verschrikkelijke aanval getroffen en voortduren geïnfecteerd. Ik verontschuldig haar houding niet: wij kunnen niet verhinderen, dat de weewitte vogels van het rijk van ‘het bleke licht’ boven ons hoofd hun bloedstollend, verlammend gekrijs laten horen. Maar we kunnen er wel voor zorgen, dat ze geen nesten in ons haar maken. Dat laatste was, wat ze naliet en wat haar schuldig stelde.

    Hoe ze overigens ook haar best deed… hoe ze zich ook uitsloofde… ze werd een ‘getekende’… ‘ze zong vals’; erger: ‘er net tegen aan’. En nu ik hoger en hoger klom, moest ik mij van haar distantiëren. Iedereen daar wist van onze privérelatie. Die werd hinderlijk. Ik kon er gemakkelijk vanaf. Ik werd niet gebombardeerd vanuit het vijandelijke kamp. Ik heb ook een andere voorgeschiedenis dan Ilona. Ik was niet –als zij- een zoeker naar de waarheid geweest. Ik had –kortom- minder ballast.

    Maar zij… de verliefdheid en de hartstocht tussen ons was –ook bij haar- allang weg. Maar de breuk tussen ons maakte haar nog meer onzeker dan ze al was.

     

    En toen kwam ‘de onmogelijke opdracht’: Joke omturnen. Een ‘paardenmiddel’ om Ilona via de ‘kamer van de ultieme verschrikking’ te elimineren en gelijk nog wat eindnut van haar te hebben. Ik heb als ‘waarnemer en rapporteur’ er met mijn neus bovenop gestaan, hoe ze uiteindelijk ‘down’ ging.

    De superbreinen vérder beneden’ gaven haar de indruk, dat ze een mooie taak tegemoet ging die haar –bij succesvolle voltooiing- zou zuiveren van alle verdenking…

    En van het ‘dodelijke stempel’ van die verdenking, was zij zich terdege bewust. Toen ik –al eerder- tegen haar zei:

    “Ilona… het is uit!”,

    was immers haar antwoord:

                “De ratten verlaten het zinkende schip.”

    Of ze het ook in de gaten had, die gisse tante. Wat doorzag ze elke situatie toch razendsnel.

     

    Wat een meesterstuk overigens van deze ontegenzeggelijke ‘vakvrouw’: die verleiding van Joke! Zo’n onbenul omvormen tot zo’n vlijmscherp wapen! Oké… ik wist…

    … en misschien wist Ilona het ook wel… wist ze zich al op weg ‘naar de kamer’, wilde ze ‘de deur hard achter zich dichtsmijten’, met een laatste ‘kwaliteitsoptreden’…

    … ik wist, dat het uiteindelijk niet zou lukken, deze ‘uitverkorene van de vijand-en-zijn-helpers- (de ‘vervaarlijke tegenstander’) te verleiden; dat de dagen van die verleiding voor Joke zouden worden ingekort (Matth. 24:22), omdat de ‘motor van de verleiding’-Ilona- zou gaan stuk draaien…

    ‘wij’ hadden dat liever nog wat uitgesteld, maar ’t zou er niet in zitten; in de kern was Ilona al stuk.

    Ik zag mijn gewezen minnares het ene succes op het andere stapelen, prima geholpen door ‘onze medestanders’. Ach, wat een eindnut, voor ze werd weggeworpen. Die vondsten: dat gescherm met ‘flauwekul woorden’: intuïtieve ontwikkeling, healing, kosmische energie waarnemen, patanjole-yoga:

    -         ‘Schaap’ Joke dronk die begrippen in.

    -         Ilona, in al haar gespannenheid, kon haar lachen bijna niet inhouden.

    Maar ik zag ook haar stuk gaan:

    -         Corries interventie; het misselijk gedoe van Helma

    … geassisteerd allebei door hun ‘medestanders’

    … evenals Jokes broer Michiel.

    -         Ook het standhouden van Jan: het beukte haar, tot dat de haarscheurtjes echte scheuren waren geworden.

    -         Nog weer die Corrie, daarna Fréd Donker, Diana van Dalen, Margó Donker.

    Pfff… zelfs als waarnemer/rapporteur kreeg ik het er warm van. ‘Het andere rijk’ deed er dan ook álles aan.

    En toen was er het slotoffensief van ‘hen’. Niet via Joke, maar rechtstreeks op Ilona. Ik ben weggevlucht voor de tot het uiterste samengebalde laserstraal van Gerts gebed, kon ‘beneden’ alleen maar stamelen:

                “Doe Mud weg!... nú!!”

    (want ‘daar’ gebruik ik Ilona’s codenaam).

    Bij de open deur van ‘de kamer’…

                Daar, waar je het gegil al kunt horen

    … heb ik als laatste ‘vaarwelzegger’ haar toegegrijnsd:

                “Dag Mu…ud!... heb het maar fijn daar.”

    En toen ging de deur dicht…

     

    Buiten de deur wachtten wij…

                Die zó dichtbij ‘the inner circle’ zijn

    … op het sein, dat ze dood was. Zelfs van die ‘inner circle’ was er een afvaardiging. Zó belangrijk is Ilona geweest.

    Maar het duurde en duurde daarbinnen. Hoe was dat toch mogelijk?! Boven de rang van Ilona hebben wij állen ‘de kamer’ gekend, niet in zijn volle zwaarte: wij hoefden alleen maar gelouterd en schoongebrand te worden. En dat was al zo gruwelijk!

    Maar zij… de verraadster… de uiterst kwetsbare ‘lager in rang zijnde’: ze had al na heel korte tijd…

                Net genoeg om grondeloos diep te lijden naar geest, ziel en lichaam

    … dood moeten zijn. Waarom ging de deur nu niet open om het lichaam naar buiten te schuiven?!

     

    En toen de deur open gíng: toen schreed Ilona naar buiten. Haar gezicht straalde zó, dat het niet was om aan te zien.

    Ze zei zulke vreselijke dingen. Buiten ‘de kamer’ zijnde, beleefden wij ‘de kwellingen’.

     

    En wat zei ze dan?

    ........................
    Daarbinnen was het ontzettender dan ontzettend. Jullie weten van ‘de halve’ … ik nu van ‘de hele kracht’. Maar op het ergst van de helse pijn…

    Ik schreeuwde in radeloze verbijstering de longen uit mijn geteisterde lijf

    … was daar opeens Iemand, die díngen tegen me zei… o… dingen…!! Ik wist, dat het Jezus was. Ik hoorde Hem zeggen:

     

    “Ilona… in deze vlam heb je je dan toch eindelijk bekeerd. Toen de pijn op het onverdraaglijkst was, ben je verder gegaan. Je hebt het uitgeroepen:

    “Jezus… ik wil heel dicht bij U komen…

    In Uw nabijheid wil ‘k zijn…”

    God is genadig. Jij… uit het vuur gerukt brandhout (Amos 4:11)… je bent ín Mij, met Mij ben je levend gemaakt (Ef. 2:5). Je hebt je in je uiterste nood aan Mij gehecht. Je bent een onvernietigbare geest met Mij (1 Cor. 6:17).

    Ilona, ik had zo graag tegen je gezegd:

    “Wat ben je mooi… Ik zoek jouw liefde… die geestelijke liefde van jou… het hoogste, wat Ik mij kan voorstellen.” (Hoogl. 4:10).

    Maar dat haal je nu niet meer. Láter zal ‘de helende bomenrij’ je zó genezen (Op. 22:2), dat Ik het alsnog kan zeggen.

    De korrel van jouw levensstijl kon door je daden niet voltooid en voldragen worden (1 Cor. 15:36, 37). Ik kan je niet belonen, zoals Ik zou willen (:38). Maar… Ik réd je!

    Straks, na je dood…

                die nu aanstaande is

    … zul je ‘in Abrahams schoot’ zijn (Luc. 16:22).

     

    Verwonder je niet, mijn kind, dat er genade is voor iemand met jouw verleden. Ik ben nog steeds dezelfde Jezus (Hebr. 13:8) van tóen: samen met de moordenaar aan het kruis (Luc. 23:43). Jij, met jouw verschrikkelijke verleden: je hebt een heerlijke toekomst.

     

    Maar nu ga je naar buiten. Je zult nog één daad stellen van hoog belang voor mijn rijk.”

     

     

    En nu sta ik hier en ik ken mijn taak. Ik voel me als Simson:

    -         Na een aanvankelijk geslaagd, maar later verbroddeld leven kwam voor hem toch nog een schitterende herkansing (Richt. 16:28).

    -         In het centrum van de vijandelijke macht van toen kon hij die macht erger beschadigen dan dat hij dat ooit eerder had gedaan (: 29, 30).

    -         En ik… na een verbroddeld leven krijg ok ik een schitterende herkansing.

    -         Ik sta in het centrum van de vijandelijke macht van nú en ik mag aan jullie de ondergang van dit rijk aanzeggen. Jullie hoeven niet meer onder te gaan: KIES.

     ......................................

    Maar wij!...

    O… wat hadden wij tijdens haar toespraak geleden. Op onze tongen hadden wij gekauwd van pijn. (Op. 16:10).

    Wij knarsten onze tanden tegen haar, stopten onze oren toe (Hand. 7:54). Als één man lieten wij onze verzengende stralen op haar los (: 57).

    Wat ‘in de kamer’ had moeten gelukken, dat gelukte nu!: eindelijk was ze dan toch dood.

     

    Later kreeg ik als opdracht:

    “Handel met dat lichaam zó, dat er bij ‘het klootjesvolk’ geen argwaan ontstaat.”

    En te zijner tijd begrijp je dan wel uit de nog komende verhalen, hoe ik die opdracht prima heb uitgevoerd… nou ja, prima… maar goed… het is voorbij… en alles is opgelost. 

     

     

    12-08-2010, 20:09 Geschreven door Ruiter
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 27/09-03/10 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!