Misschien heb je het vorige week op het nieuws gezien of gehoord : er was toen een kleine invasie van Tipula palidosa of langpootmuggen in het Nederlands. In tegenstelling tot de gewone steekmuggen die ons in de zomer wakker houden, hebben deze langpootmuggen geen water nodig voor hun nageslacht. Deze muggen leggen hun eitjes liefst ergens in het gazon. Als deze eitjes uitkomen kruipen de larcen de grond in en eten daar van de fijne worteltjes van het gras. Hierdoor kunnen bruine afgestorven vlekken in het gazon optreden. Nog erger wordt het als de vogels dit ontdekken. Vooral kraaiachtigen beginnen met hun snavel het gazon om te ploegen op zoek naar emelten zoals de larven genoemd worden. Na afloop ziet het gazon eruit als een slagveld! Omdat het gevaar vanuit de grond komt is hier helaas niet veel aan te doen. Je kan in (goede) tuincentra wel nematoden (aaltjes) bestellen. Dat zijn eitjes van kleine parasitaire rondwormpjes die de emelten besmetten en ze van binnenuit opeten. Zo'n nematode eitjes los je op in water en daarmee begiet je het aangetaste gazon. Er zijn meer dan 25.000 soorten nematoden in grootte variërend tussen 8m lang en microscopisch klein.
Je kan ze o.a. bestellen bij Aveve of on-line. Opgelet, in de winkel moet je ze meestal vooraf bestellen want ze zijn maar beperkt in tijd houdbaar!
En om positief te besluiten, de langpootmug steekt niet. "Elk nadeel heb z'n voordeel" zei een bekende voetballer ooit! (Willem van Hanegem)
|