Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
25-07-2010
Bier met pels
De brouwerij BrewDog uit Schotland pakt uit met een wel erg akelige stunt. Ze verkopen hun bier The End of History genaamd - in flesjes gehuld in opgezette beetjes, zoals hermelijnen, hazen en eekhoorns. De diertjes zijn wel niet speciaal voor de productie gedood, maar op een natuurlijke wijze gestorven voor ze als omhulsel voor de flesjes dienst deden. Om het plaatje helemaal vreemd te maken, worden de dode diertjes nog getooid in een kilt of met een hoed
Of het allemaal echt is of om een stunt gaat, is nog niet helemaal duidelijk, maar dierenrechtenorganisaties spreken toch al hun afkeer uit?
Wie het verschil wil proeven tussen joenk, kriekenlambiek en oude lambiek moet naar het Pajottenland en de Zennestreek nabij Brussel gaan.
De echte lambiekbrouwerijen zijn onder andere Boon, Cantillon, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Lindemans, Mort Subite en Timmermans.
Lambiek bestaat uit water, tarwe, gerst en overjarige hop. Het vormt de basis voor de productie van geuze, kriek, framboise en faro. Bij het brouwen van lambiek doen de vrije micro-organismen in de lucht het grote werk. Omdat alle natuurlijke suikers tijdens het gisten worden omgezet, mag lambiek zelfs door diabetici gedronken worden. Deze manier van brouwen bestaat al 5000 jaar, maar wordt nog alleen in dit deel van Belgisch Brabant toegepast.
Lambiek was in de middeleeuwen de meest gedronken drank
Leffe stamt uit de dertiende eeuw, maar werd pas in 1952 door brouwer Albert Lootvoet gelanceerd. Hij overtuigde de norbertijnenabt van Leffe (bij Dinant) om met het oude recept een speciaal abdijbier te ontwikkelen. Dat werd een bruin bier van hoge gisting en 6,5% alc.vol.
Later kwam er een blonde tripel bij, gebrouwen bij Du Bocq, en een Vieille Cuvée (die spijtig genoeg niet meer gebrouwen wordt).
Loonvoet verkocht zijn brouwerijtje aan Brasserie de Mont Saint-Guibert, die dan later werd overgenomen door Artois, dat op zijn beurt opging in Interbrew, het huidige AB Inbev (kunt ge nog volgen?)
Op verzoek van de Fransen kwam Artois met een speciale blonde Leffe van 6,5% alc.vol.. Dit bier maakte snel furore, want het was mooi van kleur, lekker en toch doordrinkbaar. Zelfs trappisten- en abdijbieren gingen blonder kleuren
De schilder Adriaan Brouwer werd in 1605 in Oudenaarde geboren. Hij gebruikte in zijn schilderijen graag de vijf zintuigen: smaak, gehoor, zicht, reuk en gevoel. Op jonge leeftijd trok hij naar de schilderschool van Frans Hals in Haarlem. Hij kende een bewogen leven waarin zijn vrije zeden, zijn avontuurlijk karakter, zijn belangstelling voor de zelfkant van het leven en bier centraal stonden. Dat is dan ook de reden waarom hij amper 33 is geworden
De jaarlijkse bierfeesten in Oudenaarde (laatste weekend van juni) zijn naar hem genoemd. Er is een Adriaan Brouwer-fietsroute en op de markt staat café Adriaan Brouwer er is zelfs een bier naar hem genoemd.
Oudenaarde telde vroeger zeventien brouwerijen die allemaal Oudbruin brouwden. Alleen de brouwerijen Roman en Cnudde bestaan nog
Het meest speciale bier ooit op aarde gebrouwen is Spacebier, gemaakt van 100% gerst die buiten de aarde werd gecultiveerd in het Russische laboratorium van het Internationale Ruimte Station (ISS). Het biertje was het resultaat van een vijf maanden durend buitenaards experiment en een samenwerking tussen de Russian Academy of Science, de Oklayama University in Japan en Sapporo Breweries. De Japanse Sapporo Brouwerij verkocht het bier niet commercieel, maar dertig gelukkige loterijwinnaars mochten de Space Barley (5,5%) proeven
Op de grens met België en Nederland, bevindt zich de Abdij De Achelse Kluis. Het klooster, een parel in het Kempische landschap, ligt in een prachtige omgeving. Zoals het trappisten betaamt, leven de paters niet alleen om te bidden, maar ook om te werken. In 1686 werd het klooster gesticht en in 1846 overgenomen door de Trappisten monniken van de abdij van Westmalle, die al voor hun goede bier bekend stonden. Er is van alles te doen in dit godsdienstig centrum er is een voedingswinkel, er is een galerie, er wordt trappist gebrouwen en er is een gastenverblijf. De brouwerij zelf is niet te bezoeken, maar de biertjes zijn wel te proeven op het terras van de abdij
Spanje is WK voetbal kampioen geworden, maar zullen de spelers ook nu gedeeltelijk uitbetaald worden in bier?...
De spelers die in de zomer van 2008 met Spanje Europees kampioen werden, mochten elk 500.000 euro op hun bankrekening bijschrijven. Maar dat was niet alles. De Spaanse brouwer Cruzcampo beloofde elke speler zijn gewicht in bier uit te betalen
Pepe Reina profiteerde het meest van de gulle schenking. De doelman van Liverpool was met 95,6 kg de zwaarste speler in de Spaanse kern. Cruzcampo deelde in totaal 1742 liter bier uit aan de 23-koppige selectie. Dat zijn ongeveer 226 flesjes per speler
Toen de Rode Duivels even later zich tegen Spanje moesten kwalificeren voor het WK in 2010, was er van het vele bier spijtig genoeg niets meer van te merken
Geloof het of niet, maar de brouwerij wordt geleid door zijne Königlichen Hoheit Prinz Luitpold von Bayern, een nazaat van het huis Wittelsbach dat al in 1516 brouwrechten kreeg van hertog Wilhelm IV. De Wittelsbachers hadden zon 200 jaar het monopolie op witbier en werden er steenrijk van. Weizenbier (circa 5%) is meestal van hoge gisting met nagisting op fles. Daar gaan de Duitsers heel zorgvuldig mee om. Ze houden eerst het speciale glas scheef en schenken het witbier rustig in, maar laten een slokje in de fles achter. Dan schudden ze voorzichtig het bezinksel (hefe) over de schuimkraag. Pas dan genieten ze ten volle van dit koninklijk witbier.
Al meer dan 450 jaar bevindt de brouwerij Roman van de familie Roman zich in Mater, een dorpje ten oosten van Oudenaarde. Het dorp en de familienaam vinden hun oorsprong in de Romeinse tijd. Langs de handelsroute van Duitsland naar Frankrijk lag uitspanning De Clocke, bestaande uit een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en uiteraard, een brouwerij. Hier konden reizigers uitrusten, overnachten, hun paarden uitspannen, stallen en eventueel verwisselen. Joos Roman beheerde de uitspanning. Hij was tot 1604 baljuw van de streek rond Schorisse en pater familias van het brouwersgeslacht Roman. Twaalf generaties verder is brouwen de hoofdactiviteit geworden. Voor de tweede wereldoorlog bereikte brouwerij Roman een hoogtepunt met de verkoop van de bruine Roman Oudenaards.