Over mijzelf
Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
P(rogressief) A(leternatief) T(olerant)
Foto
Foto
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Welkom in mijn gastenboek
  • zaterdag weekendbezoek
  • Goedemorgen
  • Fijne Vrijdag toegewenst blogmaatje
  • Een fijne Donderdag toegewenst maatje
  • Wens je een aangename vrijdag blogmaatje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Laatste commentaren
  • Gelukkig Nieuwjaar blogmaatje (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Wens je een fijne Woensdag lieve vriend (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Een fijne Dinsdag gewenst (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Kom even op bezoek (Dirk)
        op I'm only human after all
  • Foto
    Foto
    Bompapatje's schrijfsels

    Hier se, hier se een bezoeker se..... Welkom in mijn nederige blog... Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwen in vroegere tijden (30/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger hé, dan  zorgde elk huishouden zelf voor z’n eigen bier. Iedereen gebruikte zowat z’n eigen procedé en specifieke producten, waarvan ze uiteraard de geheimen niet prijsgaven. Dat geheim werd mondeling van vader op zoon doorgegeven.

    De oude Belgen, die brouwden een soort bier uit graangewassen en ze deden daar dan Kumijn bij voor de smaak. In de middeleeuwen brouwden ze nog altijd gelijk toen, alleen het kruiden gebeurde dan met gruit en grute. De handel in Grute kwam alleen de vorst toe – of wat hadde gedacht - en het “gruterecht” bepaalde dat ge alleen maar bier mocht brouwen als ge het grute gekocht had bij een erkend gruuthuis van de Heer. Straffer nog; er mocht zelfs geen bier ingevoerd worden dat niet voldeed aan het gruterecht.

    Ge ziet dat het kruiden van bier al heel oud is. De brouwers van toen wilde er hun product duurzamer en “hoofdiger” mee maken. Later, zowat in de 14de eeuw werd gruut langzaamaan vervangen door hop, waardoor het bier er een aangename, licht bittere smaak van kreeg en duurzamer werd omdat hop bederfwerende bestanddelen bevat. Maar nog steeds mocht niemand bier laten brouwen in een andere brouwerij dan één van de kasteelheer.

    Brouwerijen werden toen “Kam” genoemd. Vandaar de naam Kammenstraat in Antwerpen, omdat er zoveel brouwerijen gevestigd waren. Ook herbergen noemde men “Kammen”. Zij brouwden voor hun eigen zaak en voor particulieren, vooral dan herenboeren en burgers.

    Er waren wel streng voorschriften voor de kwaliteit en de maten van het bier, maar ook voor de tijd dat brouwen toegelaten was, want ’s zondags brouwen dat was ten strengste verboden. Ook op het innen van de accijnzen werd scherp toegekeken, want daarmee werden de financiële rechten van de stad, gemeente of land gediend.

    Het ligt voor de hand dat de toenmalige brouwerijen zeer eenvoudig, zeg maar primitief waren. In de kelders van deze vroege brouwerijen ademde men veel koolzuur in door het gistende bier. De lucht was er doortrokken van gist en biergeuren. De ondoorgrondbare natuur bleef meester over de versuikering en de gisting. Door de eeuwen heeft het brouwen, afhankelijk van zoveel atmosferische invloeden en van het onberekenbaar gedrag van de elementen plaats gehad in een geheimzinnig milieu, dat door de brouwer voor de buitenwereld zo mysterieus mogelijk werd gehouden.

    Wordt vervolgd…Tot dan…

    30-11-2008 om 16:58 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Belgisch bier op Thanksgiving (27/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens de Amerikaanse krant Republican-American zouden alle Amerikanen in de plaats van wijn Belgisch bier moeten drinken met Thanksgiving.

    Vooral de trappistenbieren Chimay, Orval en Westmalle worden aangeraden, omdat die zeker zo goed smaken bij de traditionele Thanksgivingmaaltijd als een glas wijn.

    Zo zou het bruine trappistenbier Chimay Grand Réserve zeer goed passen bij de traditionele kalkoen.

    Bij de kalkoenvulling en de yams zou dan weer de Trappist Tripel het beste smaken.

    De Orval kan het beste bewaard worden voor bij visgerechten.

    Maar ook andere Belgische bieren worden aangeraden, zoals Duvel dat uitstekend zou staan bij een Thanksgivingdinner met Italiaanse ingrediënten.

    Voila, nu hoort ge’t ook eens van een ander…Belgisch bier kan best de concurrentie met wijn aan…

    Tot nog eens.

    27-11-2008 om 21:49 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.InBev moet Labatt USA verkopen (17/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nu dacht ik toch dat Inbev zowat klaar was met de overname van Anheuser-Busch, maar niet dus…

    De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer moet nu van het Amerikaanse ministerie van justitie eerst zijn filiaal Labatt USA afstoten en een onafhankelijke derde partij een licentie verlenen om het biermerk Labatt (blue en light) in de VS te brouwen en te verkopen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de groep anders veel te groot worden en valt er een stuk concurrentie weg waardoor de kans groot is dat de consument z’n biertje duurder zal moeten betalen.

    Ondertussen hebben de aandeelhouders van AB op 12 november met een overweldigende meerderheid hun goedkeuring gegeven voor de transactie, dus staat er zo goed als niets meer in de weg, op een paar formaliteiten na, voor de definitieve afronding van de deal. Volgens de nieuwszender CNBC worden de laatste horden in de loop van volgende week genomen en zou de overname zelfs vervroegd afgerond worden…nog voor eind 2008…goed hé!?

    First lady worden is dus niet zo eenvoudig dan gedacht, maar ons Stellake is goed bezig…

    Tot chillens…

    17-11-2008 om 15:12 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier vanaf de middeleeuwen (11/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens de middeleeuwen stonden de brouwers al in hoog aanzien en hun gilden bleken zo belangrijk, dat voorname ingezetenen en poorters blij waren er lid van te kunnen worden. Dit was onder meer het geval met Jacob van Artevelde, voor hij Ruwaard van Vlaanderen werd. De aangesloten leden van deze gilden moesten zich echter houden aan strenge regels. Hun macht verschilde wel van stad tot stad, al naargelang hun ledenaantal.

    In 1487 vaardigde hertog Albecht IV van Beiëren in München de beroemde “wet op de zuiverheid van het bierbrouwen” uit (niet te verwarren met het Rheinheitsgebot van 1516). De brouwers moesten zweren uitsluitend gerst, hop, water en gist te gebruiken…Bedriegers en vervalsers werden gestraft. De straffen varieerden van het in beslag nemen van het bier en het brouwmateriaal, of het te kijk stellen van de overtreder aan de schandpaal (de kaak), tot zelfs - en geloof het of niet - een gruwelijk doodvonnis; namelijk levend verbrand worden in hetzelfde vat waarin het vervalste bier was gebrouwen.

    Anno 1571 wilde men voor de brouwers en herbergiers de belastingen verhogen tot 1/10° van de verkoopprijs. Het brouwersgilde besloot prompt alle leveringen te staken. Het ‘gemene’ volk (Jan met de pet dus), beroofd van zijn drank, begon te morren, zodat binnen de tien dagen de gewraakte maatregel werd ingetrokken.

    Een goed ingelichte beschermer van de brouwers was Keizer Karel, naar het schijnt een beproefd liefhebber van het gerstenat. Hij eiste: “dat de arbeiders, die eigenhandig aan de bereiding van Cervoise werkten, zich met nauwlettende naarstigheid aan de zorg overgeven.” Hij schiep zelfs keizerlijke domeinen waar beroepsbrouwers in dienst werden genomen.

    Blijkbaar waren vele groten der aarde echte bierliefhebbers…

    Hendrik VIII van Engeland schonk dagelijks zomaar eventjes 24 pinten bier aan elk van zijn hofdames. Zijn dochter Elizabeth I, speelde het zelfs klaar om tijdens het ontbijt in haar eentje een grote kan bier leeg te drinken.

    Lord Parson bracht de stout binnen aan het Franse hof. Lodewijk XV, die er dadelijk op verlekkerd was, noemde hem “le champagne noire”.

    Aan de andere kant van Europa kon de ‘aal’ zich verheugen in de bijzondere aandacht van de tsaren van Rusland. Peter de Grote en ook Catharina II lieten dit bier speciaal voor hen brouwen in Burton-on-Trent.

    Frederik de Grote, koning van Pruisen, bleek evenzeer een voorstander van het edele nat. Hij zei telkens tot wie het horen wilde: “Ik ben met biersoep grootgebracht, dat is beter voor de gezondheid.”

    Het bier kende een grote opbloei na 1876, toen Pasteur zijn “Etude sur la Bière” publiceerde. Rond dit tijdstip ontstonden zowat overal in Europa studiekringen en brouwerijscholen. Bij ons was dit al het geval in respectievelijk 1882, 1885, en 1892.

    Weldra maar zeker ontgroeide de brouwerij zijn statuut van familiale onderneming. Een nieuwe nijverheid ontstond…

    Wordt vervolgd…

    Tot de volgende?...

    12-11-2008 om 22:08 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    02-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier in het prille begin (02/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omdat in onze gebieden de wijngaarden geen al te grote kans maakten om te overleven door al te grote temperatuur-schommeling, kon het ook niet anders dan dat er een andere drank dan wijn meer succes had, namelijk “BIER”

    De Babyloniërs zouden ermee begonnen zijn, maar later in de geschiedenis leren we dat de Egyptenaren ook al goed gewoon waren om bier te gebruiken. Het gewone bier noemde zij toen “zythum” en het dubbelbier “dizytum”. In de piramide van koning Oenas (15de eeuw vC) werden zelfs teksten achtergelaten die wijzen op het bestaan van bier: “Sta op Koning Oenas! Neem uw hoofd, raap uw gebeente op, vergaar uw ledematen, schudt de aarde van uw vlees! Ontvang brood, dat niet kan schimmelen, uw bier, dat niet kan verschralen!...en verder…hij wordt door de onvergangkelijken gekleed en heeft brood en bier, die eeuwig duren!”… Brood en bier waren dus twee behoeften, die de Farao nodig had om naar een bovenaards leven op te stijgen.

    Nog later bereikte het bier Spanje onder de naam “Celia” of “Ceria”, waarna ook de Kelten begonnen met bier brouwen, maar zij noemden het dan weer “Cervoise”. Het schijnt zelfs dat het brouwsel van de Kelten beter moet geweest zijn dan dat van de Oud-Germanen, die hun bier brouwden onder rituele ceremoniën. Het bierverbruik werd ook door de Angelsaksers en de Denen overgenomen. De Noormannen namen zelfs gerst en hop in grote ketels mee op hun veroveringstochten om er zeker van te zijn dat zij in de verre vreemde gebieden toch bier konden brouwen.

    De oudst gekende geschreven oorkonde over het brouwen van bier dateert uit het jaar 820, door ene Ekkehard, die abt was van de St. Gall abdij, waar het zware en alcoholrijke “patersbier” bestemd was voor de monniken en hun bezoekers, terwijl de lichtere soort bestemd was voor de nonnenkloosters... In de Bull van 1 april 1435 werd de benaming “bier” voor het eerst officieel gebruikt, om de drank, waaraan ondertussen hop was toegevoegd, te onderscheiden van “Cervoise”…Het woord “bier” zou ofwel afkomstig zijn van het oud-Germaanse woord voor gerst, ofwel van het Hebreeuwse “bre”, wat graan wil zeggen. De Saksers maakten er “beer” van en de Duitsers op hun beurt “bier”.

    Wordt zeker nog vervolgd…

    Tot de volgende?...Oh ja, de index is ook nog een beetje aangepast...we zitten nu aan 1400 bieren

    02-11-2008 om 16:25 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)




    Kom binnen, kom binnen; welkom op mijn blog! Ga toch zitten... moet u iets drinken?...

    Laatste update Bompapatje’s Bierindex op donderdag 12 maart 2015 = 2250 biertjes... en er volgen er nog!!!... Gezondheid!!
    Foto


    Mijn favorieten
  • seniorennet
  • Eliene's Blog
  • Bierblog
  • Rozemarijn
  • Tom's Blog
  • Paperclip
  • Pat. Probleim
  • Meeuw
  • dekijkvanKenza
  • Athea

    Inhoud blog
  • Wie kent nu niet dit gevoel
  • Als de storm is gaan liggen
  • Onrust en twijfels
  • Een biografisch schrijfseltje
  • Het dagdagelijkse leven van een gepensioneerde
  • Alweer een fijne dag met de kids
  • Herpakken
  • Waar word ik nu echt week van?
  • Vreugde is de sleutel tot geluk
  • ik kan niet slapen

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 10-2012
  • 05-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 02-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 11--0001


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!