Over mijzelf
Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
P(rogressief) A(leternatief) T(olerant)
Foto
Foto
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Welkom in mijn gastenboek
  • zaterdag weekendbezoek
  • Goedemorgen
  • Fijne Vrijdag toegewenst blogmaatje
  • Een fijne Donderdag toegewenst maatje
  • Wens je een aangename vrijdag blogmaatje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Laatste commentaren
  • Gelukkig Nieuwjaar blogmaatje (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Wens je een fijne Woensdag lieve vriend (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Een fijne Dinsdag gewenst (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Kom even op bezoek (Dirk)
        op I'm only human after all
  • Foto
    Foto
    Bompapatje's schrijfsels

    Hier se, hier se een bezoeker se..... Welkom in mijn nederige blog... Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
    29-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier in petflessen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Brouwerij Martens uit Bocholt vierde zijn 250st verjaardag met de melding dat het al 1miljard petflessen bier had geproduceerd. Vijf jaar geleden is de brouwerij begonnen met de productie van bier in milieuvriendelijke petflessen. Martens ontwikkelde een eigen technologie, waardoor er nauwelijks kwaliteitsverlies is ten opzichte van bier in glazen flessen.

    De brouwerij heeft ook een nieuwe ultramoderne brouwerij gebouwd in Kaulille. Met deze nieuwe installaties streeft de brouwerij ernaar om zijn ecologische voetafdruk tot het minimum te beperken. Tegenwoordig worden 1miljoen petflessen per dag en drie 3miljoen hectoliter bier per jaar geproduceerd.

     

    Tot de volgende chill…

     

    29-08-2010 om 20:15 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rheinheitsgebot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Beierse hertog Wilhelm IV bedacht in 1516 dat bier uitsluitend met gemout graan mocht gebrouwen worden. Hij wilde de succesvolle Noord-Duitse brouwers dwarsbomen met dit ‘Rheinheitsgebot’. De Duitse markt was goed beschermd tegen buitenlandse indringers toen in 1871 het gebod voor het hele land gold. Maar de Europese Unie vond in de jaren tachtig van de vorige eeuw dat de oudste ‘Warenwet’ een grote belemmering vormde voor de vrije markt… dus mag het buitenlands bier sinds 1987de Duitse markt op, zolang de extra ingrediënten maar expliciet op het etiket vermeld staan.

     

    Tot de volgende chill…

     

    Meer weten? Klik dan op de foto

    19-08-2010 om 14:46 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mens werd honkvast dankzij het bier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nadat de nomadische mens zo’n 12.500 jaar geleden ontdekte dat je van gerst bier kon brouwen, koos hij voor een vaste verblijfplaats.
    Omdat nomaden leefden van de jacht en van het verzamelen van vruchten en wortels, werd algemeen aangenomen dat ze uiteindelijk kozen voor de landbouw, omdat dat hen een betere voedselvoorziening bood… Maar dat klopt dus niet helemaal, want de mens begon pas 6500 jaar later brood te bakken. Tijdens die tussenperiode van zo’n 6.000 jaar kon de mens al wel een soort bier maken met gerst en paddestoelen…

    De mens is dus omwille van het bier aan landbouw begonnen en niet voor het brood… Dus… bier is de basis van onze beschaving… leuk hé!?

     

    Tot de volgende chill…

    17-08-2010 om 15:10 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    13-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jupiler versus Duvel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jupiler Tauro is een super zware pils van 8,3% alc.vol. De consumenten wilden volgens AB InBev duidelijk een krachtig, blond bier met karakter. Zulk een bier hadden ze nog niet in hun gamma… En AB Inbev wilde wel concurreren met Duvel…

    De Tauro is robuuster dan de gewone Jupiler en heeft een duidelijk hoppig karakter. Maar het is en blijft een pils, want is van lage gisting.

    Duvel daarentegen is van hoge gisting en wordt gebrouwen volgens een heel complex brouwproces. Dat is dus totaal iets anders.

    In Engeland noemen ze zulke zware pilsbieren ‘superstrong lagers’

     

    Tot de volgende chill…

    13-08-2010 om 13:09 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    11-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Satan verboden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Belgische bier Satan werd in twee supermarkten in Mount Pleasant, South Carolina, uit de rekken gehaald, omdat sommige klanten er aanstoot aan namen. Leden van een kerkgemeenschap in Houston demonstreerden zelfs om te eisen dat het bier gewoonweg verboden zou worden; anders zou hun kerk de winkels boycotten.

    Volgens de Amerikaanse distributeur van Satan schuilt er in het zuiden van Amerika achter iedere boom wel een christelijke fundamentalist.

    Er kwam een verbod op Satan bier in Florida, toen de autoriteiten vaststelden dat uitgerekend dit bier aan een minderjarige was verkocht.

    Bij de brouwerij De Block in Peizegem maken ze zich niet al te veel zorgen; ze zijn trouwens niet de enigen die ‘Duivels’ bier brouwen: denk bijvoorbeeld maar aan Duvel en Lucifer of het Franse Biere du Demon.

    :

    Tot de volgende chill…

    11-08-2010 om 08:28 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    07-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge en lage gisting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lage gisting

    Pas in de loop van de negentiende eeuw konden brouwers gebruikmaken van mechanische koeltechnieken en konden er bieren van lage gisting gebrouwen worden. Er is een veel lagere temperatuur nodig bij lage gisting: nl. 5 tot 10°C.

    Tijdens dit proces, dat twee weken duurt, zakt de gist naar de bodem van de ketel...vandaar de benaming bier van lage- of ondergisting.

    Alle pilseners zijn in de regel van lage gisting.

     

    Hoge gisting

    Bij een temperatuur van 15 à 20°C duurt het vergistingsproces ongeveer een week. Aan de bovenkant van de ketel drijft de gist op het brouwsel. Daarom spreken we van hoge- of bovengisting.

    Het gebruik van hoogwaardige grondstoffen, speciale giststammen en de hoge temperatuur geven het bieren van hoge gisting een geheel eigen smaak en aroma. Bieren van hoge gisting zijn allemaal geschikt voor nagisting op de fles en worden speciaalbieren genoemd.

    Op het einde van de negentiende eeuw waren alle bieren van hoge gisting(op enkele uitzonderingen na)

     

    Tot de volgende chill…

    07-08-2010 om 15:25 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    06-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Duvelse Koninck Moortgat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De brouwerij Duvel Moortgat heeft het pleit gewonnen van de multinational Heineken. De Antwerpse Brouwerij De Konick komt in handen van Duvel.

    Moortgat verwerft niet alleen het bekende ‘bolleke’, maar ook Afspanning De Hand (waar ons bolleke gebrouwen wordt) en een hele resem van horecapanden.

    We zijn er gerust in dat de kwaliteit van onze De Koninck behouden zal blijven… Dat heeft Moortgat al bewezen bij de overnames van Liefmans en Chouffe.

    Hiermee blijft een traditioneel Belgisch streekbier niet alleen in Antwerpen, maar ook in Belgische handen… en zo hoort het ook…

    Lang leve De Duvelse Koninck Moortgat… Lang leve Antwerpen…

     

    Tot de volgende chill…

    06-08-2010 om 10:46 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    04-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het mysterie Geuze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er bestaan heel wat verhalen rond dit mysterieuze biertje...

     Zo wordt onder andere beweerd dat de naam terug gaat naar de tijd van de Spaanse overheersing in Brabant. De Spaanse soldaten droegen een dubbele veldfles, waarvan de ene kant gevuld was met wijn en de andere helft met water. Ze dronken dus ‘half en half’… zij noemden het ‘el ambiguo’. Hun tegenstrevers, ‘de Geuzen’, trokken hun neus op voor dit druivennat en vulden hun veldflessen met een stevig bier. Maar door de warmte begon dit bier te hergisten. Deze natuurlijke hergisting op de fles is nu net een voorname factor voor geuze…

    Daartegenover staat dat pas in 1830 de geuzelambiek in de handel kwam. De naam lambiek zou afgeleid zijn van het Franse ‘alambic’ wat distilleerkolf betekent…

    Er is nog een derde verhaal. Elk dorp had vroeger twee politieke clans, de blauwe en de gele. Een liberale brouwer was op het gedacht gekomen om lambiek op flessen te trekken. Zijn katholieke tegenstrevers probeerden hem belachelijk te maken en noemde het ‘geuze’-lambiek…

    Mogelijk is ook dat de naam kon wijzen op de verraderlijkheid van het bier. Verrast door dit smakelijk bier, zouden de dronken Fransen tijdens de revolutiejaren en de Belgische bezetting uitgeroepen hebben:”Quelle gueuse!”…

    Het is soms heerlijk om te fantaseren over de afkomst van een naam… neem nu de naam van de welgekende geuze ‘Mort Subite’, maar daarover later zeker meer…

     :

    Tot de volgende chill…

    04-08-2010 om 10:50 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De trots van Ierland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Guiness Draught (4,2%) is het wereldberoemde Iers zwart bier van de St. James’ Gate Brewery in Dublin. De brouwerij werd in 1759 gesticht door Arthur Guiness. Oorspronkelijk werd er een porter gebrouwen, later een stout-porter, de huidige stout.

    Volgens de traditie moet een glas Guiness zo getapt worden dat er een klavertje of een harp (de symbolen van Ierland) getekend kan worden in de stevige schuimkraag. De harp komt terug in het logo, maar daarvoor moest Guiness goede afspraken maken met de Ierse regering, omdat het nationale wapen (de harp) niet verward mocht worden met de bierharp; Daarom is de Guiness-harp gespiegeld ten opzichte van die in het landswapen.

    :

    Tot de volgende chill…

    03-08-2010 om 16:59 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair abdijbier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Uit een enquête van Grimbergen blijkt dat 81% van de Vlamingen en 63% van de Walen bier een kwalitatief goed alternatief vinden voor wijn bij verfijnde gerechten.

    Zeven op de tien Belgen vindt dat er een speciaal bierglas zou moeten ontworpen worden om bier te drinken bij een heerlijke maaltijd.

    Ongeveer 46% van de Belgen drinkt thuis al eens een abdij- of speciaalbier bij het eten; terwijl zelfs bijna 56% bij de Vlamingen en 79% van de Walen bier gebruikt als ingrediënt bij het koken.

    Voor 63% van de Belgische consumenten is abdij- en speciaal bier het gezelschapsbier bij uitstek.

     

    Tot de volgende chill…

    01-08-2010 om 15:27 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (4)




    Kom binnen, kom binnen; welkom op mijn blog! Ga toch zitten... moet u iets drinken?...

    Laatste update Bompapatje’s Bierindex op donderdag 12 maart 2015 = 2250 biertjes... en er volgen er nog!!!... Gezondheid!!
    Foto


    Mijn favorieten
  • seniorennet
  • Eliene's Blog
  • Bierblog
  • Rozemarijn
  • Tom's Blog
  • Paperclip
  • Pat. Probleim
  • Meeuw
  • dekijkvanKenza
  • Athea

    Inhoud blog
  • Wie kent nu niet dit gevoel
  • Als de storm is gaan liggen
  • Onrust en twijfels
  • Een biografisch schrijfseltje
  • Het dagdagelijkse leven van een gepensioneerde
  • Alweer een fijne dag met de kids
  • Herpakken
  • Waar word ik nu echt week van?
  • Vreugde is de sleutel tot geluk
  • ik kan niet slapen

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 10-2012
  • 05-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 02-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 11--0001


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!