Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
29-08-2010
Bier in petflessen
Brouwerij Martens uit Bocholt vierde zijn 250st verjaardag met de melding dat het al 1miljard petflessen bier had geproduceerd. Vijf jaar geleden is de brouwerij begonnen met de productie van bier in milieuvriendelijke petflessen. Martens ontwikkelde een eigen technologie, waardoor er nauwelijks kwaliteitsverlies is ten opzichte van bier in glazen flessen.
De brouwerij heeft ook een nieuwe ultramoderne brouwerij gebouwd in Kaulille. Met deze nieuwe installaties streeft de brouwerij ernaar om zijn ecologische voetafdruk tot het minimum te beperken. Tegenwoordig worden 1miljoen petflessen per dag en drie 3miljoen hectoliter bier per jaar geproduceerd.
De Beierse hertog Wilhelm IV bedacht in 1516 dat bier uitsluitend met gemout graan mocht gebrouwen worden. Hij wilde de succesvolle Noord-Duitse brouwers dwarsbomen met dit Rheinheitsgebot. De Duitse markt was goed beschermd tegen buitenlandse indringers toen in 1871 het gebod voor het hele land gold. Maar de Europese Unie vond in de jaren tachtig van de vorige eeuw dat de oudste Warenwet een grote belemmering vormde voor de vrije markt dus mag het buitenlands bier sinds 1987de Duitse markt op, zolang de extra ingrediënten maar expliciet op het etiket vermeld staan.
Nadat de nomadische mens zon 12.500 jaar geleden ontdekte dat je van gerst bier kon brouwen, koos hij voor een vaste verblijfplaats. Omdat nomaden leefden van de jacht en van het verzamelen van vruchten en wortels, werd algemeen aangenomen dat ze uiteindelijk kozen voor de landbouw, omdat dat hen een betere voedselvoorziening bood Maar dat klopt dus niet helemaal, want de mens begon pas 6500 jaar later brood te bakken. Tijdens die tussenperiode van zon 6.000 jaar kon de mens al wel een soort bier maken met gerst en paddestoelen
De mens is dus omwille van het bier aan landbouw begonnen en niet voor het brood Dus bier is de basis van onze beschaving leuk hé!?
Jupiler Tauro is een super zware pils van 8,3% alc.vol. De consumenten wilden volgens AB InBev duidelijk een krachtig, blond bier met karakter. Zulk een bier hadden ze nog niet in hun gamma En AB Inbev wilde wel concurreren met Duvel
De Tauro is robuuster dan de gewone Jupiler en heeft een duidelijk hoppig karakter. Maar het is en blijft een pils, want is van lage gisting.
Duvel daarentegen is van hoge gisting en wordt gebrouwen volgens een heel complex brouwproces. Dat is dus totaal iets anders.
In Engeland noemen ze zulke zware pilsbieren superstrong lagers
Het Belgische bier Satan werd in twee supermarkten in Mount Pleasant, South Carolina, uit de rekken gehaald, omdat sommige klanten er aanstoot aan namen. Leden van een kerkgemeenschap in Houston demonstreerden zelfs om te eisen dat het bier gewoonweg verboden zou worden; anders zou hun kerk de winkels boycotten.
Volgens de Amerikaanse distributeur van Satan schuilt er in het zuiden van Amerika achter iedere boom wel een christelijke fundamentalist.
Er kwam een verbod op Satan bier in Florida, toen de autoriteiten vaststelden dat uitgerekend dit bier aan een minderjarige was verkocht.
Bij de brouwerij De Block in Peizegem maken ze zich niet al te veel zorgen; ze zijn trouwens niet de enigen die Duivels bier brouwen: denk bijvoorbeeld maar aan Duvel en Lucifer of het Franse Biere du Demon.
Pas in de loop van de negentiende eeuw konden brouwers gebruikmaken van mechanische koeltechnieken en konden er bieren van lage gisting gebrouwen worden. Er is een veel lagere temperatuur nodig bij lage gisting: nl. 5 tot 10°C.
Tijdens dit proces, dat twee weken duurt, zakt de gist naar de bodem van de ketel...vandaar de benaming bier van lage- of ondergisting.
Alle pilseners zijn in de regel van lage gisting.
Hoge gisting
Bij een temperatuur van 15 à 20°C duurt het vergistingsproces ongeveer een week. Aan de bovenkant van de ketel drijft de gist op het brouwsel. Daarom spreken we van hoge- of bovengisting.
Het gebruik van hoogwaardige grondstoffen, speciale giststammen en de hoge temperatuur geven het bieren van hoge gisting een geheel eigen smaak en aroma. Bieren van hoge gisting zijn allemaal geschikt voor nagisting op de fles en worden speciaalbieren genoemd.
Op het einde van de negentiende eeuw waren alle bieren van hoge gisting(op enkele uitzonderingen na)
De brouwerij Duvel Moortgat heeft het pleit gewonnen van de multinational Heineken. De Antwerpse Brouwerij De Konick komt in handen van Duvel.
Moortgat verwerft niet alleen het bekende bolleke, maar ook Afspanning De Hand (waar ons bolleke gebrouwen wordt) en een hele resem van horecapanden.
We zijn er gerust in dat de kwaliteit van onze De Koninck behouden zal blijven Dat heeft Moortgat al bewezen bij de overnames van Liefmans en Chouffe.
Hiermee blijft een traditioneel Belgisch streekbier niet alleen in Antwerpen, maar ook in Belgische handen en zo hoort het ook
Lang leve De Duvelse Koninck Moortgat Lang leve Antwerpen
Er bestaan heel wat verhalen rond dit mysterieuze biertje...
Zo wordt onder andere beweerd dat de naam terug gaat naar de tijd van de Spaanse overheersing in Brabant. De Spaanse soldaten droegen een dubbele veldfles, waarvan de ene kant gevuld was met wijn en de andere helft met water. Ze dronken dus half en half zij noemden het el ambiguo. Hun tegenstrevers, de Geuzen, trokken hun neus op voor dit druivennat en vulden hun veldflessen met een stevig bier. Maar door de warmte begon dit bier te hergisten. Deze natuurlijke hergisting op de fles is nu net een voorname factor voor geuze
Daartegenover staat dat pas in 1830 de geuzelambiek in de handel kwam. De naam lambiek zou afgeleid zijn van het Franse alambic wat distilleerkolf betekent
Er is nog een derde verhaal. Elk dorp had vroeger twee politieke clans, de blauwe en de gele. Een liberale brouwer was op het gedacht gekomen om lambiek op flessen te trekken. Zijn katholieke tegenstrevers probeerden hem belachelijk te maken en noemde het geuze-lambiek
Mogelijk is ook dat de naam kon wijzen op de verraderlijkheid van het bier. Verrast door dit smakelijk bier, zouden de dronken Fransen tijdens de revolutiejaren en de Belgische bezetting uitgeroepen hebben:Quelle gueuse!
Het is soms heerlijk om te fantaseren over de afkomst van een naam neem nu de naam van de welgekende geuze Mort Subite, maar daarover later zeker meer
Guiness Draught (4,2%) is het wereldberoemde Iers zwart bier van de St. James Gate Brewery in Dublin. De brouwerij werd in 1759 gesticht door Arthur Guiness. Oorspronkelijk werd er een porter gebrouwen, later een stout-porter, de huidige stout.
Volgens de traditie moet een glas Guiness zo getapt worden dat er een klavertje of een harp (de symbolen van Ierland) getekend kan worden in de stevige schuimkraag. De harp komt terug in het logo, maar daarvoor moest Guiness goede afspraken maken met de Ierse regering, omdat het nationale wapen (de harp) niet verward mocht worden met de bierharp; Daarom is de Guiness-harp gespiegeld ten opzichte van die in het landswapen.
Uit een enquête van Grimbergen blijkt dat 81% van de Vlamingen en 63% van de Walen bier een kwalitatief goed alternatief vinden voor wijn bij verfijnde gerechten.
Zeven op de tien Belgen vindt dat er een speciaal bierglas zou moeten ontworpen worden om bier te drinken bij een heerlijke maaltijd.
Ongeveer 46% van de Belgen drinkt thuis al eens een abdij- of speciaalbier bij het eten; terwijl zelfs bijna 56% bij de Vlamingen en 79% van de Walen bier gebruikt als ingrediënt bij het koken.
Voor 63% van de Belgische consumenten is abdij- en speciaal bier het gezelschapsbier bij uitstek.