Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
22-02-2009
Tussen de perikelen van de toneelrepetities door (22/02/2009)
De repetities voor onze volgende toneelproductie zijn volop aan de gang, maar ik wou toch even tussendoor nog aan deze passie toegeven...
Eenmalige Duvel:
Brouwerij Moortgat verwende liefhebbers van Duvel met een eenmalig brouwsel: Duvel Tripel Hop. Het brouwsel van slechts 200 hectoliter was goed voor zon 22.000 flessen en dreigde meteen een collectors item te worden. Het bier (9,5%) was geïnspireerd op een oude reclame van Moortgat Hopbier en op een recenter hopbier van zusterbrouwerij Achouffe. Voor deze Duvel werden drie soorten hop gebruikt: Saaz, Styrian Goldings en de Amerikaanse Amarillo. Ook werd er dry hopping toegepast. Michel Moorthgat sprak over een exclusief hopkarakter voor ongekende Duvels kracht
33.OOO kratten:
Tijdens de feestelijkheden rond de vijftigste verjaardag van de eerste wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel trok Jupiler de aandacht met her Paviljoen van het Tijdelijk Geluk. Het paviljoen stond in de schaduw van het beroemde Atomium en bevatte ondermeer een tentoonstellingsruimte en een videoruimte. Voor het bouwwerk leverde Jupiler maar liefst 33.000 bierkratjes.
Einde Liefmans:
Het was over en uit voor Liefmans in Oudenaarde, bekend om zijn typische bruine en zijn heerlijke kriekbier. Slecht nieuws voor de liefhebbers van de goudenband. In café t Eiland vlak bij de brouwerij kwam het faillissement hard aan. Daar dronken ze al vier generaties lang Liefmans. Volgens de stamgasten ging Liefmans failliet door managers die zich blindstaarden op export en voor de kleine cafés geen belangstelling meer hadden. De eigenaars van Liefmans verzetten zich met hand en tand tegen de overname door Duvel/Moortgat en maakten gewag van onwettige praktijken. Ze vreesden dat Duvel de productie zou overbrengen naar de thuisbrouwerij in Breendonk.
Weg met die kater:
Hoe kom je zo snel mogelijk van je kater af? Vitaminepreparaten, extracten van cactus- en andere planten, veel water drinken, aspirines en Alka-Selzers helpen allemaal niet. Er is nooit iets uitgevonden wat een kater bestrijdt of voorkomt. Het is ook niet bekend wat precies een kater veroorzaakt. Misschien helpen sommige middeltjes je wel van je hoofdpijn af, maar ze doen niets tegen andere katerverschijnselen zoals sufheid, depressie, concentratieproblemen, misselijkheid of slome reacties. Wat je de avond ervoor gedronken hebt, heeft wel invloed op de ochtendziekte. Een tekort aan slaap helpt ook niet echt.
Britten en bier:
De verruiming van de openingstijden van Britse pubs in 2003 leidde niet tot een verstandiger alcoholgebruik. The Independent schreef cynisch:Vreemd genoeg heeft het verruimen van de openingstijden niet meer gesprekken over het werk van Jean Paul Sartre opgeleverd. Openbare dronkenschap in Italië is bijna een schande, maar voor de Britten de gewoonste zaak van de wereld. De aan alcohol gerelateerde misdaad is volgens de politie met 22% toegenomen. Vooral tussen zes uur s avonds en zes uur s morgens. De Alcohol en Gezondheid Alliantie meldde een toename van het aantal leverziektes. Wellicht moet de bel voor de laatste ronde weer om tien voor elf klinken?
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Er bestaan vier types van gisting: hoge, lage, spontane en gemengde gisting.
Bier dat van hoge gisting is, wordt bekomen met gist die op relatief hoge temperatuur en gedurende een korte tijd gaat gisten.
Tot deze groep behoren de Speciale, Trappist, Stout en Ale types.
Bier van lage gisting daarentegen, gist gedurende een langere periode op lage temperatuur. Pils en Export types.
Wat het bier van spontane gisting betreft: dit is bier dat zonder toevoegingen gaat gisten. Het heeft een eerder zure smaak. Dit komt door de melkzuur- en azijnzuurgisting, die het natuurlijkerwijze ondergaat: Geuze, Lambiek, Faro.
Bieren van gemengde gisting (de Zuid-Vlaamse rode bieren) tenslotte, zijn het resultaat van een combinatie van hoge gisting en bacteriële flora, die organische zuren en hogere alcoholen omzetten naar esters.
Tussen 2002 en 2007 was er een jaarlijkse groei in het bierverbruik van 4,3%, maar met de huidige crisis zou dat wel eens kunnen tegenslagen
SABMiller, AB InBev en Carlsberg hebben veel geïnvesteerd in de nieuwe biermarkten van het Verre Oosten, Centraal- en Oost Europa en Latijns Amerika, want de vooruitzichten waren veel belovend Zeker tot 2015 zou er een globale groei van 3% gehaald kunnen worden. Ondanks de populaire wijsheid dat bier en sigaretten geen last hebben van een crisis, zou dat nu wel eens anders kunnen zijn, want 2008 zal waarschijnlijk afgesloten worden met een nulgroei en de vooruitzichten voor 2009 zijn weinig bemoedigend.
Vooral in Rusland, jarenlang een van de grootste groeiers, lijkt het voor het ogenblik barre ellende voor de brouwers. Ook het bierverbruik in Westerse landen VS en Duitsland staat onder druk. Brazilië, de laatste van de top vijf van de grootste biermarkten, lijkt voorlopig nog stand te houden afwachten maar
Zelfs de mouterijen voelen de crisis, omdat er steeds minder mout besteld wordt. Mout is nochtans een van de belangrijkste bestanddelen voor het maken van bier. Sommige brouwers maken nu al bier met minder mout om de prijs te drukken en de consument een goedkoper bier aan te bieden, wat kan leiden tot een ander consumptiepatroon.
Ik ga er mijn traditioneel biertje toch niet voor laten staan da-aag.
InBev heeft een prijsstijging aangekondigd van 3,5%
Sinds 2004 is de bierprijs met zon 20 procent gestegen, terwijl de index van de consumptiegoederen in dezelfde periode steeg met maar 13%.
InBev beweert dat de kosten gestegen zijn. Maar die uitleg klopt niet, want de meeste grondstoffen om bier te brouwen zijn zelfs sterk in prijs gedaald
De gerstprijs is op de internationale markt sinds begin vorige zomer met bijna de helft gedaald.
Ook de olie om ketels te verwarmen en het bier te transporteren is flink goedkoper geworden.
InBev wil alleen maar meer winst maken (om de grote fusie te kunnen financieren zeker?)... Maar met een marktaandeel van 55 procent in ons land dicteert InBev de wet.
De concurrenten laten voorlopig niet in hun kaarten, kijken
Volgens de auteursrechtenvereniging Sabam zal de verhoging van de bierprijs financiële gevolgen hebben voor de organisatoren van fuiven. Bij de berekening van de verplichte bijdrage houdt de vereniging ook rekening met de gemiddelde prijs van een drankje. Gaat de prijs van een pintje de hoogte in, dan moeten de organisatoren meer auteursrechten betalen. Sabam verwacht een terugloop van het aantal fuiven.
En wij waren nog zo trots op onze First Lady en nu flikt ze ons dat