Er bestaan vier types van gisting: hoge, lage, spontane en gemengde gisting. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bier dat van hoge gisting is, wordt bekomen met gist die op relatief hoge temperatuur en gedurende een korte tijd gaat gisten.
Tot deze groep behoren de Speciale, Trappist, Stout en Ale types.
Bier van lage gisting daarentegen, gist gedurende een langere periode op lage temperatuur. Pils en Export types.
Wat het bier van spontane gisting betreft: dit is bier dat zonder toevoegingen gaat gisten. Het heeft een eerder zure smaak. Dit komt door de melkzuur- en azijnzuurgisting, die het natuurlijkerwijze ondergaat: Geuze, Lambiek, Faro.
Bieren van gemengde gisting (de Zuid-Vlaamse rode bieren) tenslotte, zijn het resultaat van een combinatie van hoge gisting en bacteriële flora, die organische zuren en hogere alcoholen omzetten naar esters.
Bron: Bier en gezondheid
Tot chillens
:wink:
|