Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
31-10-2009
Foster's rel
De brouwer van Fosters wilde het alcoholpercentage van Victoria Bitter, een van de meest gedronken biermerken in Australië, terugbrengen van 4,9 naar 4,8% alc.vol.. Fosters heeft bijna de helft van de Australische biermarkt in handen. Volgens de brouwer zou de smaak hetzelfde blijven, maar Victoria Bitter-drinkers vreesden dat de authentieke smaak van het bier verdwijnt of verandert. Bovendien werd de prijs met 2% verhoogd vanwege inflatie en stijgende productiekosten. Victoria Bitter-drinkers zijn woest dat de brouwer de prijs verhoogde terwijl hij veel geld gaat besparen op de productie. De verlaging van het alcoholpercentage bespaarde namelijk twintig miljoen Australische dollar aan accijns (of bijna 12 miljoen euro)
Nederland kent een ingebeelde grens: de biergrens.
De biergrens is ontstaan uit een historisch onderscheid... In het gehucht Nieuw-Heeten staat aan de ene kant van de dorpskern Heineken op de tap, aan de andere kant wordt Grolsch geschonken. Hier ligt de biergrens die Overijssel splijt. Ten oosten van Nieuw-Heeten is Grolsch favoriet, aan de westkant wordt Heineken gedronken. Het gehucht van 1.300 inwoners ligt precies op de scheidslijn. Ook Haarle is deel van de biergrens. Die komt grofweg overeen met de historisch-geografische lijn die professor Hendrik Jacob Keuning (1904-1985) trok tussen Twente en Salland. In het kort komt het erop neer dat Salland Heineken drinkt, Twente wil Grolsch.
Alcohol ontstaat tijdens het vergisten van suiker. Hoe meer suiker er in het bier zit voor het vergist (wort), hoe hoger het alcoholgehalte... Maar er zijn beperkingen. Alcohol is voor biergist een afbraakproduct; de gist zal minder actief worden als het gehalte te hoog wordt en zal dan stilvallen rond de 12%.
Bier is de lichtst alcoholische van alle gegiste dranken (cider, wijn en bier)
De Engelse politie kan aan lastpakken directions to leave geven, vrij vertaald: een oprotorder. Iedereen die dronken overlast veroorzaakt, wordt gesommeerd het gebied voor een periode van achtenveertig uur te verlaten. Hoe groot dat gebied is, staat aangegeven op een speciale kaart die de politie uitdeelt. Ook personen van wie agenten denken dat ze van plan zijn om dronken te worden, moeten oprotten. Lastpakken die zich binnen achtenveertig uur weer in het beschreven gebied vertonen, worden gearresteerd en riskeren een boete van bijna vierduizend euro. Probleem is dat de oprotorders niet mogen worden gegeven aan personen die niet in staat zijn ze te begrijpen of op te volgen...
Zweedse onderzoekers hebben de samenhang onderzocht tussen de consumptie van verschillende soorten alcohol en het risico op nierkanker. Hiervoor werden 855 personen met nierkanker onderzocht en een controlegroep van 1204 personen zonder kanker. Professor Alicja Wolk ontdekte dat het risico op nierkanker 40% lager was bij mensen die 620 gram alcohol per maand consumeren, vergeleken bij mensen die geen alcohol drinken. Mensen die meer dan twee glazen wijn of bier (met normaal alcoholpercentage) per week dronken, hadden een kleiner risico op nierkanker. Andere alcoholischedranken hadden geen aantoonbare effecten. De link tussen het verlaagde risico op nierkanker en alcohol kan mogelijk verklaard worden door antioxidanten en antimutagenen in sommige dranken.
In 965 probeerde Britse Koning Edward de drankzucht van zijn onderdanen te beteugelen door te bepalen dat elk dorp slechts één alehouse mocht hebben. Tegenwoordig mag een dorp blij zijn als er nog een pub is, want met het verdwijnen van elke pub sterft ook een beetje de gemeenschap
Een impuls kwam van prins Charles, die begon met de campagne The Pub is the Hub, waarmee hij de plattelandskroegen steunt. Zijn stichting gaf inmiddels aan 350 pubs een toelage waarmee ze draadloos internet konden aanleggen of een hotelkamer inrichten. In enkele dorpen hebben de bewoners besloten om samen hun pub te kopen en om deze te behouden.
Vroeger werd veel bier gebrouwen op boerderijen. Niet alleen vanwege de grondstoffen, maar omdat het brouwafval (bostel of draf) als veevoer dienst deed. Heel wat koeien en ossen werden dan ook op draf gehouden.
Draf ontstaat na het pletten van de gerstemoutkorrels in een schrootmolen. De geplette mout wordt in een beslagkuip gestort en vermengd met water voor een mooi en glad beslag. Het warme beslag wordt en een grote kuip met dubbele bodem gepompt en gezeefd in de bovenste bodem. De dikkere, onopgeloste delen van het beslag vormen bostel of draf. Er zit nog veel gist in dat goed is voor het gestel en rijk aan vitamine B.
Er bestaan veel misvattingen over alcohol en gezondheid... Zo denken nog altijd drie op de vier mensen dat een glas wijn gezonder is dan een glas whisky en twee op de drie denken dat rode wijn beter is dan witte. Ook meent ruim de helft van de mensen dat er in een glas bier of wijn minder alcohol zit dan in een glas jenever Absoluut onwaar Of ge nu een glas bier of een borrelglas jenever drinkt, de alcohol is hetzelfde Er is nog steeds dat onderbuikgevoel dat een jenever gevaarlijker is dan een glas bier.
Zesduizend jaar geleden brouwden vrouwen al bier in Geobotanie, het huidige Irak. De recepten staan op kleitabletten van de Schemeriger in spijkerschrift, het oudste bekende schrift. Ze worden bewaard in het Lover in Parijs. De vrouwen weekten brood in schoon water, waarna het spontaan begon te gisten. De faraos dronken bier uit gouden bekers. De Grieken leerden 500 jaar voor Christus het brouwen van de Egyptenaren. Aristoteles kwam tot de volgende conclusie:Bier bezit de eigenschap de mensen die er te veel van drinken naar achteren te laten vallen, terwijl wijn een neerstorten naar alle kanten bewerkstelligt.Ook vond hij bier een uitstekend slaapmiddel. De Romeinen leerden het brouwkunstje weer van de Grieken.
Herfstbokbier is dikwijls al in augustus op zonovergoten terrassen te krijgen Commercie gaat dus boven traditie en zo kan de symboliek van een mooi seizoensproduct verloren gaan...
In 2006 werd zon zeven miljoen liter bokbier gedronken; dat zijn 28 miljoen glazen en 23 miljoen flesjes.
In Nederland worden zeker vijftig verschillende herfstbokbieren gebrouwen. Natuurlijk nemen de grote brouwers de grootste plas voor hun rekening, maar regionale en lokale brouwertjes zijn erg trots als ze het eerste glas proeven.
Het interessante is dat de smaken en aromas van al die bokken enorm verschillen. Van zoet tot volbitter en alle gradaties daartussenin. De kleuren lopen uiteen van licht robijnrood tot donkerbruin.
Tot de volgende chill Wikipedia, de vrije ecyclopedie... klik op de foto
Klanten in een supermarkt in Wisconsin USA schrokken zich dit weekend een hoedje toen ze plots een zwarte beer door de winkel zagen huppelen. De kolos ging regelrecht naar de drankafdeling, waar hij meer dan gewone aandacht toonde voor de frisse pintjes in de koeltoog. De beer bleef naar verluidt ruim een uur in de winkel. Intussen werden de klanten geëvacueerd in afwachting dat specialisten ter plaatse kwamen. Dierenartsen konden het dier verdoven, waarna het uit de supermarkt gehaald werd Winkelbedienden bevestigden dat de beer geen alcohol heeft gedronken.
Het merendeel van de sluitingen van pubs in Engeland vindt vooral plaats in de grote steden. Vanwege de hoge prijzen voor onroerend goed is het vaak aanlokkelijker om een pub te verbouwen tot woning. De popster Madonna, die in Londen woont, ontfermde zich over The Punch Bowl in Mayfair. Nu zijn er nog ruim 50.000 pubs over in het land, waarbij meer dan de helft in handen is van grote, vaak beursgenoteerde, bedrijven. Doordat de rendementen teruglopen, sluiten ze er soms tientallen tegelijk. Er staan nog eens zon achtduizend pubs op omvallen
Tot de volgende chill klik op de foto voor meer info
Een Amerikaanse vrouw kreeg na haar operatie spontaan trek in bier. Daarnaast liep ze als een man en zin in een relatie met een vent had ze niet meer
Ze onderging geen geslachtsverandering, maar kreeg deze verlangens toen ze het hart en de longen kreeg van een achttienjarige donor. Toen ze in het ziekenhuis lag bij te komen, vroeg iemand waar ze het meest naar verlangde. Ze zei meteen:Bier! Ze schrok zelf van haar antwoord, want ze lustte tot dan toe geen bier. De vrouw zocht de familie op van de jongen die haar vertelde dat hij graag bier dronk en groene paprika at.
Passie en creativiteit staan hoog in het vaandel bij de brouwers van Duvel Zo zaten zij al lang met het idee om Duvel te maken volgens de whisky methode. In 2006 zijn ze er dan mee begonnen na een lange tijd van testen en experimenteren Duvel Distilled werd effectief opgestart .
Voor Duvel Distilled wordt het huisbrouwsel van Duvel twee keer verhit en gestookt tot een sterk alcoholische drank. Nadien wordt het verkregen distillaat van alle onzuiverheden gefilterd en laten het dan lange tijd rijpen in houten bourbon- en sherryvaten Het resultaat is een zuivere, vrij transparante drank met strogele en gouden kleurtoetsen. De bloemige aromas zijn afkomstig van de gebruikte Duvel-mouten en de rijping op de houten vaten maakt dat er een subtiele vanilletoets aanwezig is. De afdronk wordt gekenmerkt door een verwarmend mondgevoel .
Een Duvel wordt gebrouwen in 90 dagen een Duvel Distilled in 3 jaar, daarom moet je er mondjesmaat van genieten, puur als degustief of met een beetje water of enkel een blokje ijs, waardoor de rijke aromas nog beter loskomen .
Dit jaar worden er 2750 expressieve design flessen van 50cl afgevuld, welke allemaal genummerd worden. Deze beperkte voorraad is enkel verkrijgbaar in de Duvelshop op de brouwerij
Drie Belgische bieren hebben in september 2009 een prijs behaald op de Hong Kong International Beer Awards. In deze wedstrijd worden in dertien categorieën de beste bieren onderscheiden.
-Als beste fruitbier werd de Framboise van brouwerij Lindemans gekozen.
-Het Witbier van Hoegaarden werd verkozen als best licht speciaalbier met minder dan 6% alc.vol.
-Delirium Tremens van Brouwerij Huyghe uit Melle viel in de prijzen in de categorie van de sterke bieren Met een score van 86,5 punten tekende dit blond speciaalbier van 9% alc.vol. voor het tweede beste resultaat over alle categorieën.
Ye Olde Fighting Cocks in het stadje St. Albans beweert de oudste pub van Engeland te zijn, alhoewel het huidige pand met zijn lage balken dateert uit 1599. De claim is echter omstreden. Ook Ye Olde Trip to Jerusalem in Nottingham heeft sterke papieren. In dit watering Whole uit 1189 dronken Kruisvaarders zich moed in voordat ze naar het Heilige Land vertrokken.
Tot de volgende chill PS: wil je meer weten over de Ye Olde Trip to Jerusalem, klik dan op de foto
De bekende Amerikaanse acteur (van o.a. a time to kill) Matthew McConaughey wilde zijn nog ongeboren zoon de naam geven van zn lievelingsbier Heineken maar zijn vriendin Camilla Alves zag dat zo niet zitten t zit anders wel in de schoonfamilie, want de zoon van Matthews broer heet Miller Lyte
Stel u even voor dat één van mijn zoons St. Bernardus Abt zou heten alhoewel Bernard t zou gekund hebben of misschien mijn dochter Stella
Tot de volgende chill
PS: als je meer wil weten over Matthew McConaughey, klik dan op de foto
Dirk Geeraerd, coach van voetbalclub Roeselare, moest het na een match tegen Club Brugge ontgelden. Journalist De Stickere van het Brugsch Handelsblad begon hard te lachen toen Geeraerd vertelde dat het defensief spelende Roeselare gestart was met de bedoeling te winnen. De ontstemde Geeraerd raadde De Stickere daarop aan een pilletje te nemen. Toen de coach op een andere persconferentie zei:Ik weet niet of mijn Brugse vriend van de pilletjes hier is, maar ik zou hem graag zeggen dat hij er beter uitziet dan de vorige keer, sloegen bij de journalist de stoppen door en gooide hij Geeraerd een glas bier in het gezicht. De Stickere werd wegens deontologisch onaanvaardbare actie geschorst en verloor later zijn perskaart
De Wielrenner Lance Armstrong heeft een contract getekend bij AB- InBev.
De Zevenvoudige Tourwinnaar wordt de komende drie jaar het gezicht van Michelob Ultra, een caloriearm bier Omdat hij in een sport heeft gedomineerd die zon fysieke toewijding vraagt, is Lance Armstrong de perfecte atleet om volwassen bierdrinkers met een actieve levensstijl aan te spreken.
Armstong zal figureren in verschillende reclamespots en zijn afbeelding zal onder meer te zien zijn op affiches.
Blijkbaar had Inbev tien pretparken in de Verenigde Staten sinds de overname van AB enfin ze gaan ze dus verkopen aan Blackstone voor zon slordige 1,8 miljard euro daarmee komen ze heel dicht bij hun doelstelling van dit jaar om uit verkopen 7 miljard dollar te halen.
Voor de zestiende eeuw waren er herbergen, taveernen en rusthuizen waar reizigers en stadsbewoners bier dronken. De bruine kroeg ontstond pas in het begin van de negentiende eeuw, toen voorkamers van huizen werden ingericht als plek waar mensen iets konden drinken. Eén op de zes huizen in Vlaanderen was aan het eind van de negentiende eeuw zon drankhuis. De inrichting van de bruine kroeg, met kleedjes op tafel, lampjes aan de muur en soms zand op de vloer, is altijd zo gebleven.
Rond 1900 kwamen er cafés in jugendstil en later art deco. Hiermee was de scheiding tussen kroegen en cafés een feit. De kroeg was voor het gewone volk, het café voor de gegoede middenklasse. Tot het midden van de twintigste eeuw was het in Nederland heel gewoon om overledenen in het plaatselijk café op te baren. Zo refereert de naam van het Sittardse café t Sjterfhoes nog aan deze tijd.
Tot de volgende chill
Ps: als je meer wil weten over jugendstil (art deco), klik dan op de foto
Frankfurt heeft zijn Henninger, Dortmund zijn Dortmunder en Keulen zijn Kölsch. Duitsers prefereren lokale bieren van de honderden lokale brouwerijtjes om de hoek. Grote jongens als Warsteiner, Becks of Krombacher worden Fernsehebieren genoemd vanwege hun reclames op TV. Onze Oosterburen kennen dus geen echt nationaal biermerk, zoals wij Jupiler, Stella of Maes hebben
In een brouwerij in Tatonville, ergens in de buurt van Nancy, deed Louis Pasteur, een scheikundige en microbioloog, onderzoek naar alcoholische gistingen. Hij ontdekte dat de slechte smaak van bier veroorzaakt werd door infecties van micro-organismen en van de gist. Door verhitting tot 65°C bewees Pasteur dat infectiekiemen werden gedood. Bieren werden langer houdbaar door ze op deze manier te pasteuriseren. In 1876 schreef Louis Pasteur het boek Etudes sur la Bière samen met drie collegas.
Tot de volgende chill
Ps: Als je meer wil weten over Louis pasteur, klik dan op de foto.
Omdat Jan Steen (1626) zichzelf portretteerde als een lachende lolbroek, denken vel mensen dit hij een dronken flierefluiter was en dat zijn huishouden net zon bende was als op zijn schilderijen. Maar Jan dreef graag de spot met zichzelf, omdat zijn klanten dat leuk vonden. Zakelijk was hij niet sterk en hij zal best van een biertje gehouden hebben, maar een dronkenlap was hij zeker niet. Als je de hele dag in de kroeg zit, kun je nooit vierhonderd schilderijen maken en voorzitter zijn van het schildersgilde!
Tot de volgende chill
PS: als je meer wil weten over Jan Steen, klik dan op de foto
Lambic is een zeer aparte biersoort dat al eeuwen lang, uitsluitend in de Zennestreek nabij Brussel, gebrouwen wordt En nergens anders in de wereld kan dit biertje gebrouwen worden.
Reeds in 1559 duikt lambic op in de boeken van de stadsontvanger van Halle. Rond de vorige eeuwwisseling waren er nog honderden Lambiekbrouwerijen.
Lambic-stekers proefden bij de brouwers en kochten dan vaten, die ze weer met andere soorten mengden tot mooie gueuzes
Pas in 1880 werd dit bier op flessen getrokken, waarin het een tweede gisting onderging
Het Duitse bier, dat gebrouwen wordt volgens het Rheinheitsgebot, kan in feite koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop, graan en gist bevat Maar Simcha wordt echt als koosjer bier gebrouwen onder toezicht van een rabbijn die het bier een keurmerk geeft. Een joods restaurant in Chemnitz - De organisatie Saksische Vrienden van Israël en van Schalom is op het idee gekomen. Zij hebben een brouwer opgezocht, die hen twaalf brouwsels kon leveren, waaruit zij uiteindelijk Simcha kozen een lichte pilsener van 4,9% alc.vol. met een lichtzoete smaak die het midden houdt tussen die van een klassieke Duitse pils en bier uit de VS en Israël. Ook in Israël, de VS en andere Europese landen vindt de Simcha aftrek.
Bomb Drink is een grote bierpul met een glaasje whisky erin. Onder het slaken van de slogan Gunbae (ad vundum) wordt die pul in één keer leeg gedronken. In Zuid-Korea zijn ze er zot op
Oppositieleider Park Jin wil hier een eind aan maken, want volgens hem zijn deze Bomb Drinks verantwoordelijk voor corruptie en vele verkeersongevallen .
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong II denkt nochtans dat Bomb Drinks kunnen bijdragen tot de toenadering tussen Noord en zuid en wil wel eens naar het zuiden komen om zon Bomb Drink uit te proberen
Eén van de best verkopend bieren in Latijns-Amerika is Brahma uit Brazilië. Inbev is van plan om dit bier ook in de rest van de wereld groot te maken.
Brahma is getrokken op transparante flesjes, heeft een lichte, zachte smaak en proeft een beetje als papaja. Volgens Inbev zullen vooral vrouwen gecharmeerd zijn van dit biertje en ze verwachten om er voor zon dertig miljoen euro van te verkopen.
Drie Belgische universiteiten willen gaan experimenteren met het effect van gewichtloosheid op gistcellen. Die kennis kan helpen bij industriële processen zoals het brouwen van bier. Een Sojoezcapsule is inmiddels vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS met het bijzondere experiment.
We hoeven geen liederlijke taferelen te verwachten aan boord van het ISS. De astronauten, onder wie onze landgenoot Frank De Winne, slaan niet zelf aan het bierbrouwen. Aan boord van de Sojoez is een speciale machine waar de gistcellen kunnen groeien. Na een paar dagen gaat de machine met de cellen weer terug naar de aarde.
De universiteiten kunnen dan kijken naar de onderlinge aanhechting van de gistcellen. Die aanhechting is essentieel voor het uitvlokken, een belangrijke stap in het brouwproces.
In tegenstelling met bieren van lage gisting, die in de koelkast bewaard worden, schenkt men bieren van hoge gisting het best op keldertemperatuur En liefst niet in een glas uit de diepvriezer OK, ge doet maar als ge dat lekkerder en aangenamer vindt, maar weet dan wel dat dit ten koste gaat van het aroma en de smaak. Hoge gistingsbier schenkt men het beste aan 8 à 12°C, zoals trouwens meestal op het etiket aangegeven staat proost!
Wanneer vroeger een Brugse biervoerder overleed, wees de deken een nieuw lid aan. Dat kostte wel even 4000 francs. Een strafblad mocht hij niet hebben en de goedkeuring van de burgemeester was onontbeerlijk. Om ingelijfd te kunnen worden, moest de kandidaat alle families van de gildeleden trakteren op een feestmaal met minstens twee tonnen bier van elk 160 liter. Aan het eind van de plechtigheid kreeg de kandidaat een pint bier over het hoofd, pas dan was hij ingelijfd.