Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
12-10-2009
Zoon een biernaam geven
De bekende Amerikaanse acteur (van o.a. a time to kill) Matthew McConaughey wilde zijn nog ongeboren zoon de naam geven van zn lievelingsbier Heineken maar zijn vriendin Camilla Alves zag dat zo niet zitten t zit anders wel in de schoonfamilie, want de zoon van Matthews broer heet Miller Lyte
Stel u even voor dat één van mijn zoons St. Bernardus Abt zou heten alhoewel Bernard t zou gekund hebben of misschien mijn dochter Stella
Tot de volgende chill
PS: als je meer wil weten over Matthew McConaughey, klik dan op de foto
Dirk Geeraerd, coach van voetbalclub Roeselare, moest het na een match tegen Club Brugge ontgelden. Journalist De Stickere van het Brugsch Handelsblad begon hard te lachen toen Geeraerd vertelde dat het defensief spelende Roeselare gestart was met de bedoeling te winnen. De ontstemde Geeraerd raadde De Stickere daarop aan een pilletje te nemen. Toen de coach op een andere persconferentie zei:Ik weet niet of mijn Brugse vriend van de pilletjes hier is, maar ik zou hem graag zeggen dat hij er beter uitziet dan de vorige keer, sloegen bij de journalist de stoppen door en gooide hij Geeraerd een glas bier in het gezicht. De Stickere werd wegens deontologisch onaanvaardbare actie geschorst en verloor later zijn perskaart
De Wielrenner Lance Armstrong heeft een contract getekend bij AB- InBev.
De Zevenvoudige Tourwinnaar wordt de komende drie jaar het gezicht van Michelob Ultra, een caloriearm bier Omdat hij in een sport heeft gedomineerd die zon fysieke toewijding vraagt, is Lance Armstrong de perfecte atleet om volwassen bierdrinkers met een actieve levensstijl aan te spreken.
Armstong zal figureren in verschillende reclamespots en zijn afbeelding zal onder meer te zien zijn op affiches.
Blijkbaar had Inbev tien pretparken in de Verenigde Staten sinds de overname van AB enfin ze gaan ze dus verkopen aan Blackstone voor zon slordige 1,8 miljard euro daarmee komen ze heel dicht bij hun doelstelling van dit jaar om uit verkopen 7 miljard dollar te halen.
Voor de zestiende eeuw waren er herbergen, taveernen en rusthuizen waar reizigers en stadsbewoners bier dronken. De bruine kroeg ontstond pas in het begin van de negentiende eeuw, toen voorkamers van huizen werden ingericht als plek waar mensen iets konden drinken. Eén op de zes huizen in Vlaanderen was aan het eind van de negentiende eeuw zon drankhuis. De inrichting van de bruine kroeg, met kleedjes op tafel, lampjes aan de muur en soms zand op de vloer, is altijd zo gebleven.
Rond 1900 kwamen er cafés in jugendstil en later art deco. Hiermee was de scheiding tussen kroegen en cafés een feit. De kroeg was voor het gewone volk, het café voor de gegoede middenklasse. Tot het midden van de twintigste eeuw was het in Nederland heel gewoon om overledenen in het plaatselijk café op te baren. Zo refereert de naam van het Sittardse café t Sjterfhoes nog aan deze tijd.
Tot de volgende chill
Ps: als je meer wil weten over jugendstil (art deco), klik dan op de foto
Frankfurt heeft zijn Henninger, Dortmund zijn Dortmunder en Keulen zijn Kölsch. Duitsers prefereren lokale bieren van de honderden lokale brouwerijtjes om de hoek. Grote jongens als Warsteiner, Becks of Krombacher worden Fernsehebieren genoemd vanwege hun reclames op TV. Onze Oosterburen kennen dus geen echt nationaal biermerk, zoals wij Jupiler, Stella of Maes hebben
In een brouwerij in Tatonville, ergens in de buurt van Nancy, deed Louis Pasteur, een scheikundige en microbioloog, onderzoek naar alcoholische gistingen. Hij ontdekte dat de slechte smaak van bier veroorzaakt werd door infecties van micro-organismen en van de gist. Door verhitting tot 65°C bewees Pasteur dat infectiekiemen werden gedood. Bieren werden langer houdbaar door ze op deze manier te pasteuriseren. In 1876 schreef Louis Pasteur het boek Etudes sur la Bière samen met drie collegas.
Tot de volgende chill
Ps: Als je meer wil weten over Louis pasteur, klik dan op de foto.
Omdat Jan Steen (1626) zichzelf portretteerde als een lachende lolbroek, denken vel mensen dit hij een dronken flierefluiter was en dat zijn huishouden net zon bende was als op zijn schilderijen. Maar Jan dreef graag de spot met zichzelf, omdat zijn klanten dat leuk vonden. Zakelijk was hij niet sterk en hij zal best van een biertje gehouden hebben, maar een dronkenlap was hij zeker niet. Als je de hele dag in de kroeg zit, kun je nooit vierhonderd schilderijen maken en voorzitter zijn van het schildersgilde!
Tot de volgende chill
PS: als je meer wil weten over Jan Steen, klik dan op de foto
Lambic is een zeer aparte biersoort dat al eeuwen lang, uitsluitend in de Zennestreek nabij Brussel, gebrouwen wordt En nergens anders in de wereld kan dit biertje gebrouwen worden.
Reeds in 1559 duikt lambic op in de boeken van de stadsontvanger van Halle. Rond de vorige eeuwwisseling waren er nog honderden Lambiekbrouwerijen.
Lambic-stekers proefden bij de brouwers en kochten dan vaten, die ze weer met andere soorten mengden tot mooie gueuzes
Pas in 1880 werd dit bier op flessen getrokken, waarin het een tweede gisting onderging
Het Duitse bier, dat gebrouwen wordt volgens het Rheinheitsgebot, kan in feite koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop, graan en gist bevat Maar Simcha wordt echt als koosjer bier gebrouwen onder toezicht van een rabbijn die het bier een keurmerk geeft. Een joods restaurant in Chemnitz - De organisatie Saksische Vrienden van Israël en van Schalom is op het idee gekomen. Zij hebben een brouwer opgezocht, die hen twaalf brouwsels kon leveren, waaruit zij uiteindelijk Simcha kozen een lichte pilsener van 4,9% alc.vol. met een lichtzoete smaak die het midden houdt tussen die van een klassieke Duitse pils en bier uit de VS en Israël. Ook in Israël, de VS en andere Europese landen vindt de Simcha aftrek.
Bomb Drink is een grote bierpul met een glaasje whisky erin. Onder het slaken van de slogan Gunbae (ad vundum) wordt die pul in één keer leeg gedronken. In Zuid-Korea zijn ze er zot op
Oppositieleider Park Jin wil hier een eind aan maken, want volgens hem zijn deze Bomb Drinks verantwoordelijk voor corruptie en vele verkeersongevallen .
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong II denkt nochtans dat Bomb Drinks kunnen bijdragen tot de toenadering tussen Noord en zuid en wil wel eens naar het zuiden komen om zon Bomb Drink uit te proberen
Eén van de best verkopend bieren in Latijns-Amerika is Brahma uit Brazilië. Inbev is van plan om dit bier ook in de rest van de wereld groot te maken.
Brahma is getrokken op transparante flesjes, heeft een lichte, zachte smaak en proeft een beetje als papaja. Volgens Inbev zullen vooral vrouwen gecharmeerd zijn van dit biertje en ze verwachten om er voor zon dertig miljoen euro van te verkopen.
Drie Belgische universiteiten willen gaan experimenteren met het effect van gewichtloosheid op gistcellen. Die kennis kan helpen bij industriële processen zoals het brouwen van bier. Een Sojoezcapsule is inmiddels vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS met het bijzondere experiment.
We hoeven geen liederlijke taferelen te verwachten aan boord van het ISS. De astronauten, onder wie onze landgenoot Frank De Winne, slaan niet zelf aan het bierbrouwen. Aan boord van de Sojoez is een speciale machine waar de gistcellen kunnen groeien. Na een paar dagen gaat de machine met de cellen weer terug naar de aarde.
De universiteiten kunnen dan kijken naar de onderlinge aanhechting van de gistcellen. Die aanhechting is essentieel voor het uitvlokken, een belangrijke stap in het brouwproces.
In tegenstelling met bieren van lage gisting, die in de koelkast bewaard worden, schenkt men bieren van hoge gisting het best op keldertemperatuur En liefst niet in een glas uit de diepvriezer OK, ge doet maar als ge dat lekkerder en aangenamer vindt, maar weet dan wel dat dit ten koste gaat van het aroma en de smaak. Hoge gistingsbier schenkt men het beste aan 8 à 12°C, zoals trouwens meestal op het etiket aangegeven staat proost!
Wanneer vroeger een Brugse biervoerder overleed, wees de deken een nieuw lid aan. Dat kostte wel even 4000 francs. Een strafblad mocht hij niet hebben en de goedkeuring van de burgemeester was onontbeerlijk. Om ingelijfd te kunnen worden, moest de kandidaat alle families van de gildeleden trakteren op een feestmaal met minstens twee tonnen bier van elk 160 liter. Aan het eind van de plechtigheid kreeg de kandidaat een pint bier over het hoofd, pas dan was hij ingelijfd.
Heineken won in 1889 de Grand Prix Paris voor zijn pils. Deze onderscheiding staat nog steeds op hun etiketten.
Na WO I werd er in Nederland veel minder bier gedronken en daarom moest Heineken uitwijken In België, Groot-Brittannië, West-Afrika en India werd hun Amsterdamse gerstenat goed verkocht.
De eerste lading Heineken-bier kwam in New York aan amper drie dagen na de opheffing de Amerikaanse drooglegging Daar heeft het nog steeds een cultstatus.
Wat dronken onze grootjes? (deel 10: Andere soorten bier)
Welke soorten onze grootouders nog kenden, valt op te maken uit het summiere lijstje, dat we konden samenstellen:
Scharrebier, een mager bier van geringe kwaliteit, te vergelijken met lek, ook wel eens vulbier genoemd.
Alsembier, was bier waarin alsem, een plant met bittere bladeren en bloemen, werd afgetrokken?
Uit Frankrijk stamde orgaede, een drank, oorspronkelijk bestaande uit een afkooksel van gepelde gerst met suiker, soms met een toevoeging van amandelsap, later met citroenschil.
Portelbier, bruin en zeer schuimend.
Mol, noemde men een gewestelijk soort wit bier. Ook het Hollandse Princessenbier was iets dergelijks.
Jopenbier, rare naam voor een oorspronkelijke Duitse biersoort, donkerbruin van kleur, dat zeer veel moutextract bevatte en daardoor enigszins dik vloeibaar was.
Alantsbier, weer zon samensmelten alantswortel en bijzonder aanbevolen als maagversterkend middel.
Aal, lichtkleurig, sterk gehopt en zeer duurzaam bier van Engelse makelij.
Dat al deze soorten zeer geprezen werden, bevestigt een bierkenner uit de 18° eeuw:De sterke bieren voeden bymaer soo wel als eten, so dat goed bier eten en drinken te gelyk is. Men placht ook het bier veel tyds tot sausen bij visch en vleesch te gebruyken, als ook alle medecynen in te koken. Gestampte gember in bier gedaen, beneemt alle rauwigheden dar maege; en de onverdouwelykheyd der selve, en wanneer iemand in de Hondsdagen syn maege met veel waeter drinken bedorven heeft, kan hy den selve met goed bier weder recht brengen. Men kan hoenders met bier vet maeken. Van het bier het welke met weyt gebrouwen is, bekomt men een schoon vel en aengesicht?
Met de komst van de Duitse bieren, op het einde van de 19° eeuw, begon men bock, munich, bavière en dies meer te brouwen. De oude vertrouwde biersoorten verdwenen van de markt.
In Hoegaarden is men altijd bijzonder trots geweest op het aldaar gebrouwde bier, dat reeds op het einde van de 16° eeuw in aanzien stond en de fleur uitmaakte van menig rijkemanstafel.
Dit hoegaards vertoonde een bewonderenswaardige kroon en liep als geen enkel ander zoet en zacht naar binnen. Het was een verfrissende drank, licht troebel met weinig kleur, maar uiterst rijk aan parelend schuim. Men kon er veel van drinken zonder ongesteld te zijn, zodat het bij zomerhitte vooral geprezen en gezocht werd.