xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Welke soorten onze grootouders nog kenden, valt op te maken uit het summiere lijstje, dat we konden samenstellen:
Scharrebier, een mager bier van geringe kwaliteit, te vergelijken met lek, ook wel eens vulbier genoemd.
Alsembier, was bier waarin alsem, een plant met bittere bladeren en bloemen, werd afgetrokken?
Uit Frankrijk stamde orgaede, een drank, oorspronkelijk bestaande uit een afkooksel van gepelde gerst met suiker, soms met een toevoeging van amandelsap, later met citroenschil.
Portelbier, bruin en zeer schuimend.
Mol, noemde men een gewestelijk soort wit bier. Ook het Hollandse Princessenbier was iets dergelijks.
Jopenbier, rare naam voor een oorspronkelijke Duitse biersoort, donkerbruin van kleur, dat zeer veel moutextract bevatte en daardoor enigszins dik vloeibaar was.
Alantsbier, weer zon samensmelten alantswortel en bijzonder aanbevolen als maagversterkend middel.
Aal, lichtkleurig, sterk gehopt en zeer duurzaam bier van Engelse makelij.
Dat al deze soorten zeer geprezen werden, bevestigt een bierkenner uit de 18° eeuw:De sterke bieren voeden bymaer soo wel als eten, so dat goed bier eten en drinken te gelyk is. Men placht ook het bier veel tyds tot sausen bij visch en vleesch te gebruyken, als ook alle medecynen in te koken. Gestampte gember in bier gedaen, beneemt alle rauwigheden dar maege; en de onverdouwelykheyd der selve, en wanneer iemand in de Hondsdagen syn maege met veel waeter drinken bedorven heeft, kan hy den selve met goed bier weder recht brengen. Men kan hoenders met bier vet maeken. Van het bier het welke met weyt gebrouwen is, bekomt men een schoon vel en aengesicht?
Met de komst van de Duitse bieren, op het einde van de 19° eeuw, begon men bock, munich, bavière en dies meer te brouwen. De oude vertrouwde biersoorten verdwenen van de markt.
Bron: Het bier in het volksleven
Einde.
Tot de volgende chill
:wink:
|