Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
30-06-2009
Ik wist dat er een reden was waarom ik zoveel drink
Een kudde schapen kan zich niet sneller verplaatsen dan aan het tempo van het traagste schaap. Als een kudde wordt opgejaagd, zijn het altijd de traagste en de zwakste schapen die het eerst worden aangevallen. Deze natuurlijk selectie is eigenlijk een zegen voor de kudde, want de snelheid van de kudde stijgt naarmate er steeds meer zwakke en trage schapen worden geëlimineerd.
Als we deze logische redenering doortrekken en toepassen op de menselijke hersenen, moeten we besluiten dat de hersenen niet sneller kunnen werken dan hun traagste cellen. Zoals we ondertussen allemaal wel weten, vernietigt alcoholgebruik de hersencellen. Vanzelfsprekend zijn het de traagste en de zwakste cellen die het eerst vernietigd worden. Daaruit kan men logischerwijze besluiten, dat ten gevolge van alcoholgebruik, de traagste en zwakste cellen systematish geëlimineerd worden en dat daardoor de gemiddelde prestatie van de hersenen met sprongen verbetert. Dit verklaart tevens waarom we ons altijd een beetje slimmer en alerter voelen na het nuttigen van de nodige hoveelheid biertjes...
Harde gerstekorrels worden twee tot drie dagen lang geweekt in water, waardoor ze ontkiemen en opzwellen door het vocht. Tijdens het kiemproces worden enzymen gevormd die het zetmeel omzetten in oplosbaar moutsuiker. De onoplosbare eiwitten worden omgezet in oplosbare afbraakproducten. Het kiemplantje gebruikt de oplosbare suikers en eiwitten als voedsel. Na enkele dagen ontstaat aan de korrel een worteltje. Aan de lengte ervan kan de brouwer zien of het proces ver genoeg gevorderd is. Duurt het proces te lang, dan worden er te veel suikers verbruikt. Stopt het te vroeg, dan is de omzetting van zetmeel in moutsuikers onvoldoende. Het kiemproces duurt ongeveer zeven dagen. Het ontstane product heet groenmout.
In principe is brouwen niets meer of minder dan het mengen en koken van een aantal basisingrediënten: gerstemout met eventueel andere granen, hop, water (95%) en gist. Zo ontstaat bier en dat heet 'brouwen'. De grote koperen ketels zijn (helaas) bij de meeste brouwerijen vervangen door roestvrijstaal. Daarom wordt vaak gedacht dat bier tegenwoordig wordt 'gemaakt' in plaats van gebrouwen. Toch is dat niet waar. De basisprocessen zijn hetzelfde gebleven. Zetmeel wordt omgezet in suikers die weer vergisten. Zo ontstaat een mengsel van suikers, water, alcohol en koolzuur.
De Drankconsumptie in een café stijgt met het tempo van de muziek die er gedraaid wordt. Het maximum ligt waarschijnlijk bij 120 beats per minuut. Daarboven neemt de omzet niet verder toe
Amaai, de laatste blogberichten zijn nogal aan de serieuze kant hé?... We gaan er proberen iets aan te doen We gaan terug proberen gewoon wat te chillen
Maar ja, soms is het nodig om ook eens aan de serieuze kanten van de passie te denken, nietwaar zoals het risico op verslaving
Ge moet weten dat het verslavend effect bij alle alcoholische dranken wordt veroorzaakt door de alcohol, die per standaard eenheid bier, wijn of sterke drank even groot is Dus als ge zowel teveel standaard glazen bier als teveel jenever drinkt, zal het verslavend effect even sterk zijn en dat is te wijten aan de concentratie van alcohol
t Is wel zo datge met jenever plots een grotere hoeveelheid alcohol in de bloedbaan krijgt in vergelijking met het meer gespreide effect van het drinken van bier En het is juist dat wat bij sommigen kan leiden tot een gemakkelijkere afhankelijkheid van een bepaalde soort alcoholische drank.
Natuurlijk kunnen omgevingsfactoren en culturele verschillen wel het gevaar op verslaving vergroten of verminderen... Als bijvoorbeeld het aanbod of de toegankelijkheid van een bepaalde soort drank gemakkelijker is, zal er ook meer of minder verslaving optreden. Zo zal in Rusland bv het overmatig wodka gebruik het grootste gevaar uitmaken, in Frankrijk zal dat wijn zijn, terwijl in Duitsland dat het geval zal zijn met het bierverbruik
Het is voorbij, onze toneelproductie De laatste doet het licht uit
Het is mooi geweest De spelers hebben van het publiek een warm applaus gekregen en ik ben door de ganse ploeg bedankt voor mijn regie met een mooie biermand en een pak knuffels die deugd hebben gedaan.
Ge ziet, bier is nooit ver weg eens ge de naam hebt om een bierliefhebber te zijn
Eindelijk weer tijd om mijn bierpassie te beleven tenminste als de gezondheid het toelaat, want dokters willen wel eens dwars liggen Ge probeert om niet te overdrijven om alles binnen aanvaardbare perken te houden om dronkenschap te vermijden om naast een beperkte degustatie gezond te eten en te leven maar dan plots wil die lever niet mee uw alcohol gebruik? vragen ze zich dan direct af Ze kunnen veel willen, maar een paar glazen lekker bier per dag om te ontspannen, te ontstressen, moet toch kunnen anders We zien wel... Nu eerst even bekomen...
Als je voor de volgende vaderdag iets gek zoekt, is een biologisch Mongonzo-biertje misschien wel wat. Mongonzo betekent proost! in de taal van het Chokwe-volk, dat leeft in Angola, Kongo en Zambia. Hier brouwen de vrouwen. Henrique Kabia nam het recept van zijn moeder mee toen hij in 1993 naar Nederland vluchtte en ze worden nu gebrouwen bij Huyghe in Melle. Koop er een halve kokosnoot bij om uit te drinken en je hebt een bijzonder cadeau voor papa. Kies een bananenbier (traditioneel Massai), kokosnootbier en quibua met de smaak van quinuagraan uit de Andes. Onder andere verkrijgbaar bij de Wereldwinkel in leuke kratjes voor drie of zes flesjes.
Te veel wijn drinken beschadigt de hersenen meer dan bier. Wetenschappers van de universiteit van Göttingen (Duitsland) ontdekten in hun onderzoek naar effecten van zwaar drinken, dat de hippocampus (zie afbeelding) bij mensen die veel wijn drinken tot tien keer kleiner is dan bij diegenen die bier drinken. De hippocampus is het deel van de hersenen dat te maken heeft met het geheugen en de ruimtelijke oriëntatie. Het is ook een van de eerste delen van het brein dat door de ziekte van Alzheimer wordt getroffen. De uitkomst van het onderzoek is vooral een waarschuwing voor vrouwen die eerder wijn drinken in plaats van bier.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilenkom
Hoe dan ook... steeds met mate drinken...of het nu bier is of wijn
Noorse scholieren deden een vreemde vondst tijdens een schooluitje. In de Oslofjord vingen ze een jonge kabeljauw van wel veertien kilo met een enorme buik.
De leerlingen waren op alles voorbereid toen ze zijn buik opensneden: krabben, kleine visjes of ander traditioneel voedsel wat vissen zoal eten. In plaats daarvan vonden ze een groene doos met een halve liter Deens bier. De kabeljauw had een lekker maaltje gehad.
Hun docent was er ook blij mee:Vis in bier gemarineerd is een zeer zeldzaam luxeproduct.
Biergigant AB InBev zou het geheel van zijn filialen in Centraal-Europa willen verkopen om zo haar schulden te kunnen betalen.
Het zou gaan om elf vestigingen die jaarlijks in totaal vijftien miljoen hectoliter bier produceren. Er zou zich al één kandidaat-koper hebben aangediend: het investeringsfonds CVC, dat in België ook bekend is als aandeelhouder van de Post. AB InBev legt zijn prioriteiten nu vooral in Noord- en Zuid-Amerika, en niet zozeer meer in Europa
Bron: de Zondag van GVA
Jaja.. ons Stellake wou absoluut First Lady worden, maar dat doet precies nogal zeer
Alcohol vertraagt verstandelijke aftakeling van oudere vrouwen
Laag tot matig alcoholverbruik vertraagt de verstandelijke teloorgang eigen aan veroudering. Dit effect werd waargenomen bij vrouwen, maar is afwezig bij mannen. Dit besluit volgt uit een Europese studie, uitgevoerd in Ierland, Nederland en Schotland.
Het onderzoek had betrekking op 3000 personen tussen 70 en 82 jaar, waarvan de verstandelijke (cognitieve) functies werden gevolgd gedurende 3,2 jaar, en waarvan het drankgebruik gekend is. De vrouwen scoorden beter dan de mannen in alle afgenomen tests, inbegrepen geheugentests.
Bron: CBA, Global Research, December 2008
Nu weet ik waarom zoveel venten zich tegenwoordig laten ombouwen
Formule 1-coureur Lewis Hamilton kende geen al te aangename race in Maleisië vorig jaar. De Brit hing lange tijd achter Mark Webber en toen hij hoopte er voorbij te geraken via de pitstops, liep er iets mis tijdens zijn eigen pitstop. De wissel van zijn rechtervoorband verliep niet zoals gepland en Hamilton verloor zeer kostbare tijd. Wat doe je op zon moment? Er zit niets anders op dan wachten tot het probleem is opgelost, al hield Hamilton er een wel erg laconieke mening op na. Mocht ik een pintje bier hebben gehad, dan zou ik zeer tevreden zijn geweest. Zei hij
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Charles Louis de Klef uit het Zeeuws-Vlaamse Sint Jansteen stichtte in 1838 brouwerij De Appel. Een smakelijke anekdote was de viering van de vijftigste verjaardag van zijn bekendste werknemer Franske de Kuiper. Hij zat in de distributie en bracht het bier met paard en wagen bij tal van cafés in de streek. Zijn bazen hadden uitgerekend dat Franske bij elk café dagelijks wel één of twee flesjes bier dronk en dat hij zo in de loop der jaren wel zon 70.000 liter bier naar binnen had gewerkt. Op naar de 100.000 kreeg Franske daarom te horen toen hij Abraham zag, een opmerking die hij zelf overigens niet goed kon plaatsen
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Pastoor Broeders stond tijdens de paasdagen met schorre stem aan het altaar in Alkmaar. Hij was in Hoogmade naar een feestje geweest waar zon duizend jongeren aan deelnamen. Het was in ieder geval heel anders dan in voorgaande jaren na de paaswake: dit jaar bier, vroeger koffie met paasbrood. Het viel de pastoor op dat jongeren elkaar besprenkelden met bier, terwijl pastoors dat doen met wijwater. Treffend vond hij moshpitting, een soort dans waarbij de jongeren elkaar wegduwen. Als iemand valt, zijn ze verplicht elkaar weer overeind te helpen. Dat heeft Jezus voorgedaan: vallen en opstaan. De Kerk verplicht ons elkaar te helpen. Ik bid er dagelijks voor dat mensen dat begrijpen.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Heineken concurreert fel met zn beertender tegen Perfect Draw, het alternatief van Phillips en InBev, Grolsch en Bavaria. Maar er is een ander alternatief dat minder bekend is: de HomeTap. Een koelkast met een in de deur ingebouwde biertap. Het voordeel is dat hij nooit in de weg staat op het aanrecht, wat voor veel vrouwen een bezwaar is van de thuistaps, en je hoeft hem niet aan te sluiten. Dit is het echte werk en het grootste voordeel is dat alle biervaatjes van 5 liter erin passen
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Stefaan Couttenye is chef-kok van restaurant Hommelhof in het Waalse Watou, waar hij recepten creëert met allerlei bieren. De biergastronoom maakte er een mooi boek over: De smaak van het bier. Het boek is opgebouwd rond de vijf smaakuitersten van bier: zuur, zoet, kruidig, bitter en fruitig. Aan elke smaak is een hoofdstuk gewijd, met uitleg over de biersoorten die tot een bepaalde smaakfamilie horen. Het boek laat zien dat bier niet alleen naast het bord goed gedijt, maar ook in het bord. Even likkebaarden?... Tournedos van konijn met pruimen in Grimbergen Dubbel Tartaar van rund met Grandaham en pittig sausje met Duvel of een hammetje in Sint Bernardus Tripel
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Er werd veel bier gedronken tijdens het EK Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk, maar dat was dan voornamelijk bier van de hoofdsponsor Carlsberg. En de prijzen logen er niet om. Wie liever zijn eigen goedkoper biertje wilde drinken in een van de stadions, moest dat maar naar binnen smokkelen. Daarvoor was de Beer Belly perfect. De Zak wordt onder de kleding op de buik gedragen en er kunnen ten minste zes blikjes bier in. Door middel van een buisje kun je vervolgens op je gemak je bierbuik leegdrinken. Het lijkt een beetje alsof je een doedelzak hebt ingeslikt, maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Het EK Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk was voor bierbrouwers een absoluut topevenement. Op elk straathoek in Genève kwam je Carlsberg tegen. 393 Geneefse cafés en restaurants tapten dit bier. In Zwitserland werden 291 tenten geplaatst met duizend koelkasten om het bier koel te houden. Er reden 172 Swiss Refrigerator vrachtautos rond, mobiele verkooppunten die bier verkochten. Drie Oostenrijkse brouwers (Stift Schägl, Braucommune Friestadt en Hofstetten) maakten voor elke deelnemend land een eigen biertje. Gastland Oostenrijk stond vorig jaar trouwens op de vijfde plaats van de wereldranglijst bierdrinkers. De gemiddelde Oostenrijker drinkt zon 100 liter bier per jaar, de Nederlanders nog geen 78 liter. De makers hadden spijt dat de Engelsen er niet bij waren.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
De Soemeriërs en Mesopotamen dronken al bier, maar vonden wijn toch beter om de goden gunstig te stemmen. Di goddelijke status behield het gegist druivensap ook bij de Christenen. In de Bijbel staan meer dan 1.200 verwijzingen naar wijn, maar bier ho maar. Het pleit leek definitief beslecht in het voordeel van de godendrank wijn, toen Christus water in wijn veranderde. Later had bier het lange tijd voor het zeggen. Het water was vies, het eten te zout en de wijn te duur. Bier maakte alles eetbaar.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Trendwatcher Reinir Evers constateert een verschuiving in de biermarkt.
Consumenten worden steeds individualistischer. Ze willen iets hebben wat niet iedereen heeft. Bier is net als mode een zeer lifestyle gericht product. Het merk is belangrijker geworden dan de smaak zelf. De echte vooruitkijkende consument drinkt nu Amerikaans bier. Dertig jaar geleden zijn een paar kleine Amerikaanse brouwerijen begonnen met het brouwen van zeer traditioneel bier. Ze hebben daar de in Europa bedreigde biersoorten in stand gehouden. In Europa wordt bier niet meer zo gebrouwen. Amerikaans bier is zeer traditioneel, maar de vormgeving modern. Het blijven natuurlijk Amerikanen. In de VS loopt het in ieder geval goed.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Ralph de Kok uit Neede is een echte barbecueman. Iemand die barbecuet, is volgens hem per definitie een man. De keuken binnen is voor de vrouwen, de barbecue is mannenspeelgoed. Je staat met de mannen met een flesje bier om de barbecue heen. De Kok maakte van zijn hobby zijn beroep toen hij het Barbecue Paleis opende. Graag vertelt hij over zijn lievelingsgerecht, de beer can chicken. Drink een bierblikje half leeg, snij er de bovenkant af en doe een gekruide kip met zijn kont in het blikje, zodat hij met twee pootjes op de grill steunt. Het bier gaat stomen en trekt in het vlees. Zo krijg je een waanzinnig lekker kippetje.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 2009
Dat ga ik nu de volgende barbecue eens uitproberen sè!
Al Gore en NASA vrezen een milieucrisis door de opwarming van de aarde.
Jim Salinger, milieudeskundige van het instituut voor water en Meteorologisch onderzoek in Nieuw-Zeeland, meent dat de opwarming van de aarde een direct effect zal hebben op de bierprijs! Die gaat de komende tien jaar explosief stijgen, omdat de klimaatverandering de productie van gerst zal aantasten. Het zal in de droge gebieden steeds minder regenen, zodat er minder gerst verbouw kan worden. Dan zal er geen bier meer om te drinken zijn. Als bier onbetaalbaar wordt, komen wellicht miljoenen mensen in opstand. Dan zou het onvermijdelijke toch nog een halt kunnen worden toegeroepen. Zal bier de aarde redden?
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 28/04/2009
Euh k zal zondag dan maar voor Groen! Stemmen zeker!?... Of niet?...
De uitbaatster van een tankstation in het Amerikaanse DeSoto keek raar op toen er een naakte man aan de toonbank verscheen en voor haar ging heupwiegen. De tandeloze vrouw was zodanig afgeleid dat ze niet merkte dat een handlanger een krat bier onder zijn jas stopte. Het duo rende daarna uit de Fishs Quick Stop richting de auto. Voor de sheriff was het de eerste keer dat hij zoiets meemaakte. Na het bekijken van de videoband van de beveiligingscamera kon hij vaststellen dat de man ongevaarlijk was. Zo te zien droeg hij geen wapen. Niet lang daarna werd het duo opgepakt in hun auto. De ene man was nog steeds naakt.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 25/04/2009
Brouwerij het Anker in Mechelen kwam in 1873 in handen van Louis Van Breedam die eigenlijk helemaal geen brouwer was. Hij was molenaar en jeneverstoker.
Charles Leclef, de vijfde Van Breedam-generatie, droomde van het perfecte huwelijk tussen stokerij en brouwerij. In 2003 distilleerde hij alcohol op basis van het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel en liet dat vier jaar rijpen in een eiken vat. Het hout bepaalt mee de kleur en de aromas van deze whisky. Leclef verkoos om de natuurlijke kleur te respecteren. De smaak is evenwichtig en zuiver, met diverse toetsen van fruit en hout. De 2.500 flessen waren meteen uitverkocht. Is er een nieuwe Belgische traditie geboren?
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 06/04/2009
Bier drinken zal nooit meer hetzelfde zijn riep de Gentse burgemeester Termont toen hij Ivago-pils presenteerde, het eerste recyclebier ter wereld van het Gentse afvalverwerkingsbedrijf Ivago.
Talrijke journalisten (gratis bier) waren naar de persconferentie gekomen. Woordvoerder Van Caimere: We onderzoeken hoe we maximaal gebruik kunnen maken van de tienduizenden hectoliters bier die tijdens de Gentse Feesten tussen de kasseien van de Vlasmarkt terechtkomen. Een speciale projectgroep van vuilnismannen en ingenieurs van de saneringsdienst gaat na op welke wijze deze grondstoffen voor verder recyclage kunnen ontsloten worden. Het meest belovende lijkt het aanleggen van drainagekanalen waarvoor enkele kleine structurele ingrepen volstaan. Een netwerk van kleine kanalen moet het restbier afleiden naar enkele vergaarbakken. Het productieproces is stadsgeheim.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom - 01/04/2009
Als ik de volgende keer in Gent ben, dan toch maar liever een bekend biertje vant flesje je weet maar nooit!
Geen enkele advertentiecampagne won ooit zoveel awards als Stella Artois.
Het merk kreeg in New York maar liefst acht gouden medailles van de Innovatieve Advertising Awards. www.stellartois.com was de beste website gericht op consumenten. La Bouteille is een filmpje dat volgens de jury voor een revolutionaire navigatie zorgde. Le courage daagt bezoekers uit om hen te informeren over de manier waarop Stella vroeger gebrouwen werd. En Le passage is een interactief verhaal over de ontwikkeling van de brouwerij in Leuven, verteld door de oprichter. Sinds de nieuwe website in september 2007 online ging, is het aantal bezoekers ongeveer vertienvoudigd. Elke bezoeker bleef gemiddeld zes minuten hangen (in plaats van de gemiddelde 45 seconden)...Stella-drinkers zijn plakkers.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Op de tweejaarlijkse World Cup in Colorado vielen elf Belgische bieren in de prijzen. Aan dezeOlympische Spelen van het bier deden 644 brouwerijen uit 58 verschillende landen mee. In totaal 2.864 verschillende bieren. Amerika was de grootste slokop gevolgd door traditionele bierlanden als Duitsland, Engeland en België. Ook Japan mengde zich onder de toplanden.
De Belgische bieren die een medaille wonnen waren: Hoegaarden, Brugse Zot Blond, Special van Brouwerij de Rijck, Geuze Boon, Oude Geuze Beersel, Urthel Parlus Magnificum, Affligem Tripel, Wetmalle Tripel, Mont Saint-Aubert, Malheur 12° en Malheur Brut Reserve.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Tegen de bar plassen terwijl je een biertje bestelt, is sinds enige tijd een gewoonte onder de studenten in Groningen, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven, zo meldt de Leeuwarder Courant.
Goed doorzopen en dringend toe aan een stevige plas? Een ommetje langs de toiletten hoeft niet meer. Gewoon nog een biertje bestellen en ondertussen slinks tegen de toog aan zeiken.
Barplassen komt vooral voor onder studenten van verenigingen en andere veeldrinkers, maar alleen als het druk is. Aan de geur zou het zelfs niet te merken zijn in een drukke, smerige kroeg waar overal bier ligt, want wat men uitplast is toch vooral bier
En wij maar denken dat die Nederlanders nette mensen zijn
Tauro, de 'zware' Jupiler, is niet echt een succes
De lancering van Tauro, de zware pilsvarfiant van Jupiler, dreigt uit te draaien op een sof. Volgens Horeca Vlaanderen is op café geen spontane vraag naar het bier en zelfs cafébazen weigeren de pils op de kaart te zetten, want het dient volgens hen alleen maar om iemand onder tafel te kunnen drinken.
Die van InBev België weigeren cijfers vrij te geven over de produktie en de omzet van Tauro, maar via een persbericht meldt InBev dat uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijke consumentenvraag was bij de jupilerliefhebbers naar een pilsbier met meer pit en met een meer uitgesproken smaak. Inbev België beschouwt Jupiler Tauro zelf als een zeer geslaagde introducties.
Tauro is beschikbaar in zowat alle grootwarenhuisketens en te krijgen in bijna één op de vijf cafés in België.
Inbev België beweert een goede respons te krijgen op het bier. Binnenkort komt er zelfs een Taurokrat op de markt.
Zelf ben ik niet zon liefhebber van dit biertje, maar ik ken er anders genoeg die er wel weg van zijn...